Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΤ - Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα

  Αυξάνονται οι ενδείξεις και οι πληροφορίες για την αγορά ομολόγων από το ταμείο EFSF

Όπως έγινε γνωστό χθες η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με την αξία των αγορών που έχουν γίνει από τον Μάιο του 2010, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα να υπολογίζονται στα 76,5δις ευρώ.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις και οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) είναι έτοιμο να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ αυτό αναμένεται να συμβεί το Μάρτιο, με τη σύνοδο κορυφής να δίνει το πράσινο φώς τόσο στην αύξηση των πόρων του ταμείου, όσο και την προαναφερθείσα δυνατότητα του ταμείου να προχωράει σε αγορές ομολόγων.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω, ότι δηλαδή η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αγορές ομολόγων κατά την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών στην αγορά ομολόγων, κατά τις προηγούμενες ημέρες και φυσικά όλα αυτά σε συνάρτηση με τη σημαντική πτώση των spread των ελληνικών ομολόγων (κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, αποκλιμάκωσε περίπου από τις 1000 μονάδες βάσης), θα λέγαμε ότι έχουμε μια ακόμη σημαντική ένδειξη ότι είναι εξαιρετικά πιθανό, μέσα στους επόμενους δύο μήνες (πιο πιθανό είναι κατά το Μάρτιο) να έχουμε μια σταδιακή επίλυση/αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που βιώνει η χώρα μας, μέσω της επαναγοράς ομολόγων από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Βέβαια να αναφέρουμε ότι δε μπορεί να αποκλειστεί και η εμπλοκή άλλων “μηχανισμών”/οργάνων της ΕΚΤ, όπως για παράδειγμα η ΕΚΤ.
Στα παραπάνω να προσθέσουμε τις συνεχείς πληροφορίες οι οποίες έρχονται από επενδυτές του εξωτερικού και οι οποίες κάνουν λόγω για ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο για ελληνικές μετοχές, όσο και ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, θα θυμίσουμε προηγούμενο σχόλιο μας στο οποίο είχαμε αναφέρει ότι συγκεκριμένα fund του εξωτερικού έχουν προχωρήσει, τις προηγούμενες εβδομάδες σε αύξηση των τοποθετήσεων στην Ελλάδα.
http://www.greekfinanceforum.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...