Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Θεσσαλονίκη : Ανοιχτή συζήτηση για την ανάπτυξη των Περιφερειών στην Ευρώπη

Στο Μάλμο της Σουηδίας, οι αρχές μιας απομονωμένης περιοχής με λίγους κατοίκους και φανερά τα σημάδια της ερήμωσης, είχαν μια πρωτότυπη ιδέα για να λύσουν το πρόβλημα της ανάπτυξης του τόπου τους.

Σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν την θερμότητα του νερού το καλοκαίρι και τη δροσιά του τον χειμώνα ώστε να χρησιμοποιούν αυτή την ενέργεια όταν τη χρειάζονταν.

Έτσι με τη δημιουργία υπόγειων εγκαταστάσεων και κατάλληλων υποδομών κατάφεραν να αποθηκεύουν το θερμό νερό της περιοχής το καλοκαίρι και με ειδικά συστήματα να διατηρούν τη θερμοκρασία του ώστε να το χρησιμοποιούν τον χειμώνα. Αντίστροφα, διατηρούσαν στις δεξαμενές το δροσερό νερό του χειμώνα ώστε να το χρησιμοποιούν το καλοκαίρι.

Μια ακόμη καλή πρακτική εφάρμοσαν οι τοπικές αρχές του Πιεμόντε στην Ιταλία, που αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τον πλούσιο ήλιο της Μεσογείου για την παραγωγή ενέργειας. Οι επενδύσεις που ακολούθησαν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, ενώ έδωσαν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή. Αντίστοιχα παραδείγματα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας πολυπληθούς διαδικτυακής κοινωνίας στην Εσθονία και την λειτουργία ενός προγράμματος κοινωνικής βοήθειας στην Καταλονία και τη Βαρκελώνη της Ισπανίας, με στόχο την εκπαίδευση ανέργων για την προώθησή τους σε συγκεκριμένους τομείς απασχόλησης.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Μερσέντες Μπρέσσο, μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση - δημόσια διαβούλευση για το παρόν και το μέλλον των Περιφερειών στην Ευρώπη, που διοργάνωσε, στη Θεσσαλονίκη, ο συνδυασμός του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκου Μπόλαρη, παρουσία των πρυτάνεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Όπως τόνισε η κ. Μπρέσσο, η Επιτροπή των Περιφερειών είναι ένα συμβουλευτικό όργανο, αποτελούμενο από εκπροσώπους των αρχών περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης της Ευρώπης. Στόχος της είναι η υποστήριξή τους, ώστε να εφαρμόζουν αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές σε τοπικό επίπεδο, στηρίζοντας την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Με αφορμή, εξάλλου, τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα, η κ. Μπρέσσο σημείωσε ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στους δήμους και τις περιφέρειες είναι πολύ σημαντική τομή, καθώς δίνει τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου εκ μέρους των πολιτών των δράσεων που εφαρμόζονται και τους αφορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...