Για την υποψηφιότητα της θέσης του Προέδρου της Κομισιόν - Ο Γιούνκερ πάντως έχει δηλώσει πως προτιμά τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Έντονο παρασκήνιο και επιλεκτικές διαρροές χαρακτηρίζουν την πρώτη μέρα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, όπου την Παρασκευή 6 Μαρτίου περίπου 800 μέλη θα εκλέξουν τον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 25ης Μαΐου.Μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του τέως πρωθυπουργού της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του τίτλου του υποψήφιου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δύο «μονομάχοι», ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, ετοιμάζονται για την αυριανή μυστική ψηφοφορία.
Παρόλο που ο 59χρονος Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί, καθώς τον υποστηρίζει το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, ο Μισέλ Μπαρνιέ ευελπιστεί να κερδίσει τη μάχη στα σημεία, ποντάροντας στην εμπειρία του στην Κομισιόν καθώς και στο σενάριο που θέλει τον κ. Γιούνκερ να προωθείται για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) θα πρέπει να «λάβει υπόψη» την επιλογή των Ευρωπαίων πολιτών στην πρότασή του για τον υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής. Αυτός είναι ο λόγος που όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα έχουν προτείνει ήδη τους υποψηφίους τους. Οι Σοσιαλιστές τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτς, οι Φιλελεύθεροι τον Βέλγο Γκι Φέρχοσταντ, οι Πράσινοι τη Γερμανίδα Σκα Κέλλε και τον Γάλλο Ζοζέ Μποβέ, και η Ευρωπαϊκή Αριστερά τον Έλληνα Αλέξη Τσίπρα.
Η υποστήριξη –αν και οριακή- του γερμανικού CDU (Χριστιανοδημοκράτες) στον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ κάνει τον πολιτικό από το Μεγάλο Δουκάτο να φαντάζει ως το πουλέν της κούρσας για την Προεδρία της Κομισιόν. Άριστος γνώστης της γαλλικής και της γερμανικής πολιτικής σκηνής, αυτός ο φεντεραλιστής από το Λουξεμβούργο που μιλάει άπταιστα τέσσερεις γλώσσες, βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup). Ωστόσο η πλήρης απουσία του κατά την προεκλογική περίοδο, σε αντίθεση με τη δυναμική καμπάνια του Μισέλ Μπαρνιέ, δείχνει πως ο κ. Γιούνκερ θεωρεί είτε αρκετή την υποστήριξη του CDU, είτε πως προτιμά να διαδεχθεί τον Χέρμαν φαν Ρομπέι.
Οι κατά καιρούς αρνητικές δηλώσεις του για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν καθώς και οι τοποθετήσεις του πως προτιμά τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δείχνουν πως η υποψηφιότητα Γιούνκερ ίσως είναι ένας εύκολος τρόπος να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καθώς είναι γνωστό αρκετοί αρχηγοί, με πρώτη την Καγκελάριο Μέρκελ, θεωρούν πως η επιλογή του προέδρου της Κομισιόν πρέπει να είναι στη δικαιοδοσία των ίδιων.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρέπει να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με αυξημένη πλειοψηφία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί απλώς να επικυρώσει ή να απορρίψει την πρόταση με απόλυτη πλειοψηφία.
Σε περίπτωση που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιλέξουν τον κ. Γιούνκερ για την προεδρία του Συμβουλίου (τη θέση που κατέχει τώρα ο Χέρμαν φαν Ρομπέι) το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα βρεθεί μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς κανέναν υποψήφιο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτήν την περίπτωση –και με την προϋπόθεση πως το ΕΛΚ θα είναι το πρώτο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- η επιλογή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ενδέχεται να είναι ο Μάρτιν Σουλτς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τα σχόλιά σας !