Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Bloomberg: Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της ΕΚΤ για την Ελλάδα

LogoImage via WikipediaΣτη Δικαιοσύνη κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσέφυγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg για την υπόθεση των ελληνικών swaps. Συγκεκριμένα, το Bloomberg ζήτησε από την ΕΚΤ να δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα swaps για να αποκρύψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Πρόκειται για δύο εσωτερικά έγγραφα, τα οποία ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει. Οπως υποστήριξε σε επιστολή του με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2010 «οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα δύο έγγραφα θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης». 


Το Bloomberg υποστηρίζει πως, σύμφωνα με την Eurostat, τα swaps επιβάρυναν το δημόσιο χρέος κατά 5,3 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Για πρώτη φορά συμφωνία swap με ασυνήθεις όρους αναφέρθηκε τον Απρίλιο του 2009, επτά μήνες πριν το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα.

Στη μηνυτήρια αναφορά του το Bloomberg τονίζει: «είναι αμφίβολο εάν έκανε ή όχι κάτι η ΕΚΤ εκείνη την περίοδο για να ερευνήσει περαιτέρω το θέμα».

Οπως μάλιστα υποστηρίζει, τα έγγραφα, εάν δίνονταν στη δημοσιότητα, θα εμπόδιζαν τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν με παρόμοιο τρόπο τα swaps και θα έδειχναν πως αντέδρασαν οι αρχές της ΕΕ όταν έλαβαν τις σχετικές πληροφορίες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το θέμα δεν έχει σχολιαστεί από την ΕΚΤ.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...