Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Oι σπουδαστές Δημοσιογραφίας στις Βρυξέλλες

Το ΙΕΚ ΔΟΜΗ στα πλαίσια του Σεμιναρίου για Φοιτητές Δημοσιογραφίας και Νέους Δημοσιογράφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, έστειλε τους σπουδαστές του τομέα ΜΜΕ & Επικοινωνίας στο Βέλγιο για να το παρακολουθήσουν.

Την Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση των φοιτητών της σχολής, του τμήματος Γενικής Δημοσιογραφίας με προορισμό τις Βρυξέλλες, με την συνοδεία της Δημοσιογράφου και Αντιπρόεδρου του ΕΕΔ Σάγια Τσαουσίδου, ώστε να παραβρεθούν στο σεμινάριο για Φοιτητές Δημοσιογραφίας και Νέους Δημοσιογράφους. Το σεμινάριο αποτελεί πρωτοβουλία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του επικεφαλή του, κου Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, και έλαβε χώρα την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου από τις 8:30 π.μ. ως και τις 18:00 μ.μ. στο κτίριο Altieri Spinelli του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο σκοπός του ταξιδιού στις Βρυξέλλες ήταν οι σπουδαστές να έρθουν σε επαφή με τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός στόχος να γνωρίσουν το μέρος που προεδρεύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το δεύτερο εξάμηνο του 2010, να ακούσουν ομιλίες από διευθυντικά πρόσωπα και εκπροσώπους κομμάτων, να παραθέσουν απορίες καθώς και να καταθέσουν απόψεις. Μέσω του σεμιναρίου ο σπουδαστής θα ενημερωνόταν για την λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και την θέση του δημοσιογράφου μέσα στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Μια ακόμα βλέψη ήταν να καλλιεργηθεί στους εν δυνάμει δημοσιογράφους η ευρωπαϊκή συνείδηση και να τονιστεί η δύναμη του ευρωπαίου πολίτη στα πλαίσια των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του. Το ταξίδι διήρκησε 3 μέρες, 15-17 Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό πέρα από την επίσκεψη στο κοινοβούλιο, οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να δουν και την πόλη.

Στο κοινοβούλιο τις ομιλίες άνοιξαν ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, και ο Τάσος Γεωργίου, Επικεφαλής του γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο και η Juana Lahousse, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΕΚ. Στο σεμινάριο μίλησαν και δέχτηκαν ερωτήσεις η Ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα Μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ, η Ρόδη Κρατσά, Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Ευρωβουλευτής και η Ελιάνα Δρίτσα, Ακόλουθος Τύπου, Μονάδα Οπτικοακουστικών Μέσων της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας. Ακόμα ο Jaume Duch, Διευθυντής Μέσων Ενημέρωσης της ΓΔ Επικοινωνίας και Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ και ο Ιωάννης Δάρμης, επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών ΜΜΕ και Παρακολούθησης Μέσων Ενημέρωσης της ΓΔ Επικοινωνίας. Μετά της ομιλίες ακολούθησε παρουσίαση του διαδικτυακού καναλιού Europarl TV και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του

Οπτικοακουστικού Τομέα του Κοινοβουλίου. Το σεμινάριο έκλεισε με την ομιλία και τον χαιρετισμό του Νικόλα Χούντη, Ευρωβουλευτή (GUE/NGL - Ελλάδα) και μέλος της Επιτροπής του ΕΚ για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική.

Οι ίδιοι οι σπουδαστές περιγράφουν την εμπειρία τους ως μοναδική.

«Αναμφισβήτητα ήταν μία εμπειρία ξεχωριστή από την οποία προσκομίσαμε αρκετές πληροφορίες και γνώσεις. Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και αρκετοί ευρωβουλευτές, μας χάρισαν τη δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί τους, δέχτηκαν να μας ''ξεναγήσουν'' σ' αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «Το σπίτι της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας». Από τη μία είχαμε το θεωρητικό κομμάτι της επίσκεψής μας, στο οποίο σημειώθηκε ο στόχος, ο σκοπός και η σημασία της ενημέρωσης όλων των κρατών μελών πάνω στα δρώμενα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να καλλιεργήσουμε ενεργούς πολίτες. Επιπλέον τέθηκαν θέματα της επικαιρότητας όπως η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, και η οικονομική κρίση σε σχέση με τα ΜΜΕ. Στο πρακτικό μέρος, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά εγκαταστάσεις και studio τηλεόρασης, ραδιοφώνου και να γνωρίσουμε πώς εργάζονται οι δημοσιογράφοι στο κέντρο τύπου. Μάλιστα ήταν ευχάριστη έκπληξη για μας , όταν την ώρα της επίσκεψής μας ήταν ''στον αέρα'' μία εκπομπή πολιτικού περιεχομένου και είδαμε το πώς εργάζονταν και συνεργάζονταν οι συντελεστές από την αίθουσα μοντάζ μέχρι και το ίδιο το πλατό. Πέρα από τον επιμορφωτικό χαρακτήρα, που σίγουρα είχε η επίσκεψη, αποκομίσαμε μια έντονη γεύση του τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί εμείς οι αυριανοί δημοσιογράφοι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό ακριβώς που μας συμβούλεψαν εκείνη την ημέρα... “Open your eyes, open your ears, open your mind and be committed to your job” ».

Info: ΙΕΚ ΔΟΜΗ, Χ. Τρικούπη 17, Αθήνα, τηλ. 210 3840 552, www.iekdomi.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...