Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Απάντηση Jean-Claude Trichet στον Θ. Σκυλακάκη ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΟ-ΟΣΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Mr. Jean-Claude TRICHET, President of the Euro...Image via Wikipedia
Στο πλαίσιο του Νομισματικού διαλόγου με τον κ. Jean-Claude Trichet, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας διατύπωσε την ακόλουθη ερώτηση:

"Μιλήσατε πολύ για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και για το σχετικό πακέτο. Όντως συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, είναι αρκετά γενναίο το πακέτο αυτό, αλλά εάν πουλήσουμε όσο υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας, δε θα πάρουμε πολύ χαμηλές τιμές γι΄αυτά που θα πουλήσουμε, για τα περιουσιακά μας στοιχεία; Κι επίσης, σε μία αγορά που πέφτει ταχύτατα, αν πωληθούν μέσα σε 2-3 χρόνια 100 χιλιάδες στρέμματα γης δεν υπάρχει κίνδυνος να έχουμε πολύ χαμηλά έσοδα από το πρόγραμμα αυτό; Υπάρχει έκθεση επιπτώσεων για τις τιμές που θα λάβουμε εάν πουλήσουμε έτσι τα περιουσιακά μας στοιχεία; Και αυτό αφορά βέβαια και τα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα. Είναι συνετό να έχουμε ένα ρυθμό αποκρατικοποιήσεων με μια συμφωνία ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ κάθε εβδομάδα για τα επόμενα 4,5 χρόνια; Και αν οι πωλήσεις δεν προχωρήσουν στο επίπεδο των τιμών που θέλουμε, υπάρχει κάποια εναλλακτική, ένα πλάνο Β, με ένα χρονικό περιθώριο 6-7 χρόνων που να εξασφαλίζει σε όλους υψηλότερες τιμές;" 




Ακολουθεί η απάντηση του κ. Jean-Claude Trichet: "Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Μου ζητάτε τώρα να μπω σε λεπτομέρειες για ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης, του ΔΝΤ που επίσης πρέπει να θέσει τους όρους για τη δική του βοήθεια στη δική σας κυβέρνηση και την ευθύνη της κυβέρνησής σας να επανακτήσει την αξιοπιστία της. Και βεβαίως έχουμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παίζει το ρόλο της. Η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεργασία με την ΕΚΤ: Δεν σχεδιάζουμε εμείς το πρόγραμμα, δε βάζουμε εμείς τις λεπτομέρειες. Αυτό που ελπίζουμε θερμά είναι όλη η Ελλάδα, και ο δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας και όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές δυνάμεις να καταλάβουν ότι εάν από μόνοι τους παίξουνε το παιχνίδι ενός νικητή, θα αλλάξει απόλυτα η εικόνα που υπάρχει.

Και σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση, εάν δείτε τις χώρες που είχανε μια κατάσταση δραματική να αντιμετωπίσουν, θα δείτε εάν οι ξένες άμεσες επενδύσεις έγιναν περισσότερες μετά από ό,τι πριν, όταν ζούσανε δηλαδή το δράμα. Πραγματικά σκεφτείτε το, σκεφτείτε ποια παραδείγματα υπάρχουν ως προς αυτό παντού στον κόσμο. Αλλά και πάλι λέω: το πρόβλημα είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη. Εάν έχουμε το πρόγραμμα αυτό της προσαρμογής το οποίο θα ακολουθηθεί πολύ προσεκτικά, εάν εφαρμοστεί με πειστικό τρόπο το όλο πρόγραμμα, θα δείτε ότι τα πράγματα αλλάζουν. Ο ρεαλισμός του υπόλοιπου κόσμου, των υπόλοιπων Ευρωπαίων, της υπόλοιπης Ευρωζώνης, εξαρτάται από αυτό που βλέπουν, είναι απλά τα πράγματα. Και βεβαίως ενθαρρύνω όλους όσους έχουνε ευθύνη να κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη. Ισχύει για την Ελλάδα, ισχύει και για άλλες χώρες. Και όντως είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες από το 2007-2008. Πρέπει λοιπόν να προσπεράσουμε το σκόπελο αυτό στον οποίο έχουμε βρεθεί. Όχι μόνο η Ελλάδα, όλες οι χώρες. Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι απαιτητικός, που είναι δύσκολος, που μπορεί όντως να συμβούν γεγονότα που δεν τα περιμέναμε. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να προστατευθεί κανείς είναι να βρίσκεται μπροστά στο παιχνίδι, όχι να ακολουθεί τις εξελίξεις. "

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...