Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η ελληνική κρίση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

This image shows Angela Merkel who is the Chan...Image via WikipediaΤο νέο πακέτο βοήθειας, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, οι εγγυήσεις που πρέπει να δώσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο ΔΝΤ ώστε να εκταμιευθεί η 5η δόση του δανείου, καθώς και η πρόταση της Κομισιόν για την αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Επισήμως, στη Σύνοδο δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την ελληνική κρίση χρέους, όπω ς φρόντισε να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Οι οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης αναμένονται στις αρχές Ιουλίου (πιθανότατα στο έκτακτο Eurogroup της 3ης Ιουλίου), ωστόσο υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, κυρίως σε ό,τι αφορά το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών μέσω της μετακύλισης (roll-over) του ελληνικού χρέους, δηλαδή στο πως θα διασφαλισθεί μία ουσιαστική συμμετοχή χωρίς να θεωρηθεί ότι είναι εξαναγκαστική.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμάται ότι θα στηρίξουν πολιτικά τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αποδεσμεύοντας την 5η δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος, ώστε να αποφευχθεί το εφιαλτικό ενδεχόμενο μίας στάσης πληρωμών εντός του καλοκαιριού.

Στόχος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το θέμα της Ελλάδας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, είναι να επιβεβαιωθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τα αποτελέσματα του πρόσφατου Εurogroup.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αναμένονται σχετικές αναφορές στα συμπεράσματα της Συνόδου, όπως επίσης και έκκληση των Ευρωπαίων ηγετών στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης.

Η στάση που θα ακολουθήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος συζητήθηκε στη συνεδρίαση της δεκαμελούς Κυβερνητικής Επιτροπής την Τετάρτη.

Το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας εκτιμάταί ότι θα είναι υψηλότερο από το υφιστάμενο των 110 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει δάνειο ύψους 60 δισ. ευρώ, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 30 δισ. ευρώ και τα οφέλη από τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών με την επιμήκυνση του χρέους, τα οποία μπορεί να ανέλθουν έως και τα 30 δισ. ευρώ, αν και πολλοί αναλυτές δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά το τελευταίο θέμα.

«Σχέδιο Μάρσαλ» και ευρωομόλογα

Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο αναμένεται να προτείνει την πρόωρη εκταμίευση περίπου 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε να επιταχυνθεί η ροή ευρωπαϊκών πόρων προς την Ελλάδα μέσα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, από τον οποίο μπορεί να διατεθεί άμεσα 1 δισ. ευρώ.

Το σκεπτικό της πρότασης είναι η Ελλάδα να μπορεί να καταβάλει αργότερα την εθνική συμμετοχή. Η εμπροσθοβαρής καταβολή των χρημάτων θα γίνει υπό τη στενή επίβλεψη της Επιτροπής.

Αυτό που επίσης που έχει μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι κερδίζει έδαφος η συζήτηση για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν εμφανίστηκε ανοιχτός στην ιδέα του ευρωομολόγου, σε ομιλία του στο Eυρωκοινοβούλιο την Τετάρτη.

Όπως είπε, η έκδοση ευρωομολόγου θα ενισχύσει τόσο την δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και την σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, οι αντίπαλοι της πρότασης αυτής, όπως η γερμανική και γαλλική κυβέρνηση, εκφράζουν φόβους ότι ένα ευρωομόλογο με κοινό επιτόκιο θα απέτρεπε τις χώρες με πρόβλημα χρέους να «νοικοκυρέψουν» τα οικονομικά τους.

Οι εξελίξεις, όμως, είναι σαρωτικές, και η έκδοση ευρωομολόγου ίσως είναι πιο κοντά απ' ότι δείχνει σήμερα. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν ορισμένοι αναλυτές, η προεκταμίευση κοινοτικών πόρων είναι ουσιαστικά ένα ευρωομόλογο μηδενικού επιτοκίου.
tanea.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...