Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Τραπεζική ένωση και αμυντική πολιτική στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

Η κρίση στην Ευρωζώνη, η τραπεζική ένωση, η πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, η μετανάστευση, η ενέργεια και η διεύρυνση της ΕΕ είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες.


Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται από το πρωί για τις πολιτικές λιτότητας και προσπαθούν να προσεγγίσουν το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η παρουσία των διαδηλωτών και δεκάδων αστυνομικών, έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.


Πάντως, μετά την «ιστορική» πολιτική συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση, που επετεύχθη πριν από λίγες ώρες στο Ecofin, αλλά και με την Άνγκελα Μέρκελ να συνεχίζει -μετά την επανεκλογή της- στην καγκελαρία της Γερμανίας, πολλοί θεωρούν ότι η Ευρώπη, έπειτα από αρκετούς μήνες απραξίας, είναι έτοιμη να ξαναβάλει μπρος τις μηχανές.

Η τραπεζική ενοποίηση και η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των 28 ηγετών παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Αρχικά οι 28 θα κάνουν απολογισμό της συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση που επετεύχθη πριν από λίγες ώρες στο Ecofin.

Στη συνέχεια οι «28» θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ξεκινούν με το θέμα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τη διατήρηση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ΕΕ για την άμυνα και την ασφάλεια και τη συνεργασία των κρατών-μελών προς αυτό το σκοπό.

Πρόκειται για ένα «ευαίσθητο» θέμα, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς οι ηγέτες θα εξετάσουν την ελάχιστη «αμοιβαιοποίηση» αμυντικών μέσων.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ξεκινάει με τη συζήτηση για την πορεία εφαρμογής του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης.

Παρών στη συζήτηση θα είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγερ, ο οποίος θα ενημερώσει τους «28» για την επίδραση που είχε η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τέλος, την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αρκεστούν σε ένα μήνυμα στήριξης στον ουκρανικό λαό και θα επαναλάβουν την ετοιμότητα της ΕΕ να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...