Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Βελτίωση οικονομικού κλίματος στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ESI τον οποίο καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο.

Ο ESI αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες από τις 91,3 τον Ιούνιο. Η άνοδός του αναμενόταν από τους περισσότερους αναλυτές.

Μια αναλύτρια της εταιρείας οικονομικών μελετών Capital Economics ανέφερε ότι το εύρημα αυτό «προστίθεται στα στοιχεία» τα οποία καταδεικνύουν «ότι οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη πολύ σταδιακά αρχίζουν να βελτιώνονται».

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφηκε στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης: στη Γερμανία (+0,7), στη Γαλλία (+1,2), στην Ιταλία (+2,9) και στην Ισπανία (+1,2).

Eurostat Hackday
 (Photo credit: okfn)
Η βελτίωση αποδίδεται στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και των διευθυντικών στελεχών των βιομηχανιών, των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες και τις εταιρείες λιανικής, ανέφερε η Επιτροπή, ωστόσο η εμπιστοσύνη μειώθηκε στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης κατέγραψε αύξηση για όγδοη συναπτή φορά μεταξύ των καταναλωτών, κάτι το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέδωσε στην «περαιτέρω βελτίωση των προσδοκιών» όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις «καλύτερες προσδοκίες σε ότι αφορά την εξοικονόμηση» χρημάτων το 2014. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η άποψη πολλών καταναλωτών «για την μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και την μελλοντική γενική οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε επίσης κατά τι».

Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσης σήμερα από την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, την Eurostat, κατέδειξαν ότι ο δείκτης που σχετίζεται με τις αποταμιεύσεις στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 13,1% το πρώτο τρίμηνο, από 12,4% το προηγούμενο.

Τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,7% κατ' ονομαστική αξία το πρώτο τρίμηνο.

Εξάλλου ο ρυθμός επιχειρηματικών επενδύσεων μειώθηκε στο 18,8% από 19,5%, σύμφωνα με την Eurostat. Παράλληλα ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος κατέγραψε επίσης αύξηση τον Ιούλιο, κατά 0,14 της μονάδας, στο -0,53.

Ο ESI αυξήθηκε ταχύτερα στο σύνολο της ΕΕ, από 92,6 στις 95 μονάδες.

Η δημοσίευση των δεικτών αυτών σημειώθηκε πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη, κατά την οποία αυτό ενδέχεται να κληθεί να συζητήσει πιο λεπτομερειακά όσον αφορά τα σχέδια για την διατήρηση των επιτοκίων της στα σημερινά τους επίπεδα, που αποτελούν ιστορικό χαμηλό, για μια παρατεταμένη περίοδο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...