Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Β. Σόιμπλε: Οι υποσχέσεις της Ελλάδος δεν μας αρκούν

Να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με συνέντευξη που έδωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag, επισημαίνοντας ότι «οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν μάς αρκούν».
«Πρέπει, στο πλαίσιο νέου προγράμματος, κατ'αρχάς να υλοποιηθούν τμήματα από το παλαιό πρόγραμμα και να εξοικονομηθούν δαπάνες», τόνισε ο αξιωματούχος.
«Εμείς με ευχαρίστηση βοηθούμε, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση στους τρίτους ότι αυτοί δεν πρέπει να προσπαθούν. Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του», πρόσθεσε.
Στο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο κ.Σόιμπλε απάντησε: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας».
«Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση» εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, «οι Έλληνες θα παραμείνουν στην ΕΕ» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί τέτοια έκβαση των πραγμάτων.
Απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν η αποτροπή χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι κάτι που είναι «σκληρότερο» ακόμα και από τη διαδικασία επανενοποίησης της Γερμανίας.
Σε παρόμοιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, ο οποίος ζήτησε άμεσα πράξεις και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. νΔιευκρίνισε πάντως ότι στόχος της Γερμανίας είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
«Μόνο εάν τεθούν τώρα σωστά οι βάσεις μακροπρόθεσμα, μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει στην υποστήριξή μας -και μόνο τότε. Δεν μπορεί να υπάρξουν πλέον προκαταβολές. Τώρα μετράνε μόνο οι πράξεις», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.
«Είναι ξεκάθαρος στόχος να κρατηθεί η Ελλάδα οπωσδήποτε στο ευρώ. Δεν αρκεί όμως μόνο η απόφαση για μεταρρυθμιστικά προγράμματα, αλλά είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων άμεσα. Όχι κάποτε, αλλά τώρα».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...