Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Κοινοτικοί πόροι 36 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

Κοινοτικοί πόροι συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των πόρων της κοινής αγροτικής πολιτικής, θα διοχετευτούν στην αγορά έως το 2020.

Μαζί με τα περίπου 8 δισ. ευρώ που απομένουν να απορροφηθούν από το τρέχον ΕΣΠΑ (2007-2013), η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα κονδύλια αυτά θα αποτελέσουν ένεση ρευστότητας για την αγορά και τις επιχειρήσεις αλλά και θα συμβάλουν στη στήριξη ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της κυβέρνησης και των Περιφερειών σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οπως αναφέρθηκε, το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκινά με την διοργάνωση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου στις αρχές Μαρτίου, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός, ενώ προχωρά και στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Χάραξης Πολιτικής, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία καθώς και εκπρόσωποι των Περιφερειών.

Στην Επιτροπή αυτή υποστηρικτικά θα λειτουργεί μια Τεχνική Επιτροπή Συντονισμού Κατάρτισης του Προγράμματος και οι ομάδες κατάρτισης προγραμμάτων των υπουργείων και των Περιφερειών.

Το νέο ΕΣΠΑ θα κινιέται σε διαφορετική φιλοσοφία από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα θα δίνεται πολύ μικρότερο βάρος στις υποδομές και πολύ μεγαλύτερο σε άξονες όπως η τεχνολογική ανάπτυξη, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η προστασία του περιβάλλοντος ενώ στο επίκεντρο παραμένει η απασχόληση.

Στα τέλη του ερχόμενου Μάη, θα πραγματοποιηθεί 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα, σε συνεννόηση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, και στις αρχές του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η λεπτομερής κατάρτιση της Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης, όπως θα λέγεται στην κοινοτική ορολογία το νέο ΕΣΠΑ, ενώ μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου θα έχει ολοκληρωθεί και η υποβολή των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...