![]() |
Nikos Chrysogelos (Photo credit: boellstiftung) |
Τα στερεότυπα στα ΜΜΕ για την Ελλάδα της κρίσης οδήγησε δυο αυστριακούς σκηνοθέτες, τον Fabian Eder και την Katharina Stemberger, να οργανώσουν τον Απρίλη του 2012 ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό για να επισκεφθούν περιοχές της Ελλάδας και να μιλήσουν με απλούς ανθρώπους για την κρίση και την έξοδο από αυτή. Δημιούργησαν σε χρόνο ρεκόρ την ευαίσθητη ταινία «Η Ελλάδα ανθίζει». Η ταινία προβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη 11 Ιουλίου με πρωτοβουλία των αυστριακών ευρωβουλευτών Jörg Leichtfried (Σοσιαλιστές), Othmar Karas (χριστιανο-δημοκράτες), Ulrike Lunacek (Πράσινοι) και συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz, του προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Hannes SWOBODA, των Ελλήνων ευρωβουλευτών Ν. Χρυσόγελου (Πράσινοι), Μ. Κοππά, Ά. Ποδηματά, Κρ. Αρσένη, Δ. Δρούζα, Σ. Ράπτη (Σοσιαλιστές), Μ. Γιαννάκου (Λαϊκό Κόμμα) και πλήθους κόσμου. Παρόντες ήταν και οι σκηνοθέτες Fabian Eder και Katharina Stemberger.
Το πρωί της ίδιας μέρας είχε οργανωθεί, με πρωτοβουλία των αυστριακών ευρωβουλευτών, συνάντηση με τους σκηνοθέτες και αυστριακά ΜΜΕ, στην οποία συμμετείχε ως προσκεκλημένος και ο Νίκος Χρυσόγελος.

"Η ταινία παρουσιάζει μια ξεκάθαρη εικόνα αυτών που η κρίση μαστίζει εδώ και πολλά χρόνια και ξεγυμνώνει πολλά κλισέ και διάφορες ιδεοληψίες σχετικά με τους Έλληνες" δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας ο επικεφαλής των αυστριακών σοσιαλιστών ευρωβουλευτών Jörg Leichtfried.
Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Othmar Karas, αυστριακός χριστιανοδημοκράτης, εξήρε την ταινία λέγοντας πως "είναι μια σημαντική υπενθύμιση ώστε να μη ξεχνάμε τους ανθρώπους πίσω από τη κρίση. Στην Ευρώπη μιλάμε πολύ ο ένας για τον άλλο και αντί να επαναλαμβάνουμε και να ενδυναμώνουμε τις προκαταλήψεις, πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλο να διαβεί το δύσκολο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα αισθάνονται σήμερα την κρίση πολύ βαθιά και είναι θύματα των λαθών πολλών γενεών πολιτικών από όλες τις πολιτικές παρατάξεις."
Η πράσινη αυστριακή ευρωβουλευτής Ulrike Lunacek, μιλώντας και εξ ονόματος της Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την παρουσίαση της ταινίας, δήλωσε: "Την ταινία αυτή αξίζει να τη δει κανείς για πολλούς λόγους: βασικά όμως κάνει στη πράξη αυτό που η Κομισιόν και η Τρόικα έχουν αμελήσει. Ακούει τους έλληνες και συζητάει μαζί τους, όπως στην αρχαία Ελλάδα, όταν μαζευόντουσαν και συζητούσαν στην αρχαία αγορά. Η ταινία αυτή είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία κι ένας χρήσιμος τρόπος για τους Έλληνες να ακουστεί η γνώμη τους. Μαθαίνουμε πως έχουν πληγεί από την κρίση και ακούμε και τι λύσεις προτείνουν. Αυτό είναι θεμελιώδες, καθώς όλα τα σχέδια διάσωσης έχουν ως σκοπό να δώσουν τη δυνατότητα να ζήσουν σε μια χώρα μακριά από τη χρεοκοπία."
Η ταινία έχει Πρωταγωνιστές απλούς πολίτες. Οι σκηνές εξελίσσονται σε ένα ταξίδι από την Κρήτη, περνώντας από νησιά του Αιγαίου, κάνοντας στάση σε πόλεις της Πελοποννήσου, φτάνοντας μέχρι και τα νησιά του Ιονίου. Μεταξύ των σημαντικών υποστηρικτών της ταινίας είναι η Μαρία Βασιλάκου, Αντιδήμαρχος Βιέννης, υπεύθυνη για τους τομείς της ανάπτυξης της πόλης, των συγκοινωνών, της περιβαλλοντικής προστασίας, του ενεργειακού σχεδιασμού και της πολιτικής συμμετοχής, η Ulrike Lunacek, αυστριακή ευρωβουλευτής των Πρασίνων και υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και οικονομολόγοι, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τα σχόλιά σας !