Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Έτσι θα γίνει η σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Οι βασικές «γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον νέο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και διήρκεσε δύο ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη τα οποία έλαβαν μέρος στην σύσκεψη, η Τρόικα αναμένεται να έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη ενώ θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι το Σάββατο.

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα», είναι μία από τις βασικές θέσεις που διατυπώθηκαν, ενώ έγινε κατανοητό πως «η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη». «Στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, σιγά- σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα στην Τρόικα» είπαν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη.

Αναφορικά με την «ιδιοκτησία» του προγράμματος αλλά και το ποιος αποφασίζει ποια είναι η συνταγή του, επισημάνθηκε πως πρόκειται για ευθύνη της κυβέρνησης τονίζοντας πως εάν οι εταίροι πείθονται από μία «συνταγή» πως μπορούν να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι, «τότε μπορούμε να την αλλάζουμε», είπαν χαρακτηριστικά.

Για το ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για την Ισπανία και την Ιταλία στην Σύνοδο Κορυφής και για το εάν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί σε αυτό, ειπώθηκε πως όλα μπορούν να γίνουν, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι η χώρα έλαβε τελικά το 1 δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης του δανείου, που είχε παρακρατηθεί από τους δανειστές και από το ποσό αυτό δόθηκαν ήδη 450 εκ. ευρώ ως πρώτη δόση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης και τα υπόλοιπα 450 εκ. ευρώ θα δοθούν τον Οκτώβριο. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι «λογικά», ανέφεραν τα κυβερνητικά στελέχη.

Στη σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα, συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο υφύπουργος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» στην Αθήνα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, με αντικείμενο τα προβλήματα που υπάρχουν στη ροή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «υπήρξε πρόοδος» κατά τη συζήτηση, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άφιξη της Τρόικα, συμπεριλαμβάνονται και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι θα έχουν ενημερωθεί προηγουμένως για τα αποτελέσματα της διυπουργικής στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...