Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Δεν αξιοποιήσαμε 14,5 δις ευρώ από την Ε.Ε. ..

Tα ίδια προβλήματα στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, που είχαν εντοπιστεί και έξι μήνες πριν, επισημαίνει ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. J. Hahn  παραπέμποντας σε παλαιότερη απάντηση του το Μάϊο του 2011. Σε σχετική ερώτηση της Ρόδης Κράτσα, υπενθυμίζει ο Επίτροπος τις «γραφειοκρατικές, δυσκίνητες και χρονοβόρες διαδικασίες της ελληνικής διοίκησης με επιπτώσεις στην εκτέλεση των έργων και τη δήλωση των δαπανών. Αυτό διαπιστώνεται σε διοικητικές διαδικασίες όπως η επιλογή έργων, η ανάθεση συμβάσεων και η πληρωμή τιμολογίων, αλλά και σε θέματα όπως οι απαλλοτριώσεις και οι αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές άδειες».

«Το γεγονός ότι έξι μήνες μετά τα ίδια προβλήματα χαρακτηρίζουν την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων είναι ενδεικτικό της ατολμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης όταν η τόνωση των επενδύσεων και της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα μας.» τονίζει η κα Κράτσα επισημαίνοντας παράλληλα «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι αναβολές δεν δικαιολογούνται πλέον».

Παράλληλα, ο Επίτροπος στην ερώτηση της Ελληνίδας Αντιπροέδρου για το ποσό των αναξιοποίητων πόρων διευκρινίζει πως «από την 15η Σεπτεμβρίου, από τις συνολικές δημόσιες πιστώσεις ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ (συνδυασμός κοινοτικής και εθνικής χρηματοδότησης), τα επιλεγμένα έργα για συγχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής ανέρχονται γύρω στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις ύψους σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τις πραγματικές δαπάνες να φτάνουν σχεδόν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, από τα 20,2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από την πολιτική συνοχής (συμβολή της ΕΕ), μέχρι στιγμής έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα περίπου 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών. Το υπόλοιπο ποσό της χορήγησης είναι ακόμα διαθέσιμο για χρήση μέχρι τη λήξη της περιόδου προγραμματισμού 2007-2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...