Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Στην Κύπρια Μυρτώ-Αζίνα Χρονίδη το Βραβείο Λογοτεχνίας της ΕΕ

Τα βραβεία απένειμε η Ανδρούλλα Βασιλείου




























































































Έντεκα συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και η Κύπρια Μυρτώ-Αζίνα Χρονίδη για το βιβλίο της «Το Πείραμα», πήραν το βραβείο λογοτεχνίας της ΕΕ για το 2010 σε ειδική πανηγυρική τελετή στο Βασιλικό Φλαμανδικό Θέατρο στις Βρυξέλλες.

Τα βραβεία απένειμε η Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, μαζί με την Ντορις Πακ, Πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, και τη Φαντίλα Λανάν, Υπουργό Πολιτισμού της γαλλόφωνης κοινότητας του Βελγίου, Το βραβείο του διαγωνισμού που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών (FEP) έχει ως στόχο να επιστήσει την προσοχή σε νέα ταλέντα και να προωθήσει την έκδοση των βιβλίων τους σε διάφορες χώρες, καθώς και να τιμήσει την ευρωπαϊκή πολιτιστική πολυμορφία.

Οι βραβευθέντες το 2010 είναι: Peter Terrin, De Bewaker (Ο φρουρός) - Bέλγιο. Mυρτώ-Αζίνα Χρονίδη, Tο πείραμα - Κύπρος. Adda Djorup, Den mindste modstand (Ελάχιστη αντίσταση) - Δανία. Tiit Aleksejev, Palverand (To προσκύνημα) - Εσθονία. Riku Korhonen , Laakariromaani (αγγλικός τίτλος: Doctor Novel) - Φινλανδία. Goce Smilevski, Η αδερφή του Σίγκμουντ Φρόιντ - πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Iris Hanika, Das Eigentliche (αγγλικός τίτλος: The Bottom Line) - Γερμανία. Jean Back, Amateur (Ερασιτέχνης)- Λουξεμβούργο. Razvan Radulescu, Teodosie cel Mic (Θεοδόσιος ο μικρός) - Ρουμανία. Natasa Kramberger, Nebesa v robidah: roman v zgodbah. (αγγλικός τίτλος: Heaven in a blackberry bush: novel in stories) - Σλοβενία. RaquelMartinez-Gomez, Sombrasde unicornio (Σκιές μονόκερου) - Ισπανία.

Ο ευρωπαϊκός τομέας του βιβλίου είναι σημαντική πηγή δημιουργικότητας, ανάπτυξης και απασχόλησης στην ΕΕ, αν λάβουμε υπόψη ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.Το βραβείο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός», από το οποίο χρηματοδοτείται επίσης και η μετάφραση λογοτεχνικών έργων. Από το 2007 έχουν δοθεί 8,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα για τη μετάφραση 1.500 βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...