Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Alapis vs Pfizer: Κέρδισε σημαντική ένσταση

Η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Alapis ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κερδίσει μία σημαντική υπόθεση ένστασης κατά της εγκυρότητας διπλώματος ευρεσιτεχνίας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ακύρωση από το ΕΓΔΕ του ευρωπαϊκού διπλώματος με αριθμό EP1225168 που ανήκει στην εταιρεία Pfizer Health AB, και το οποίο καλύπτει τη λατανοπρόστη. Η απόφαση ελήφθη στις 5 Οκτωβρίου, με τη λήξη μιας προφορικής διαδικασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας το τμήμα ενστάσεων του ΕΓΔΕ άκουσε επιχειρήματα τόσο από τη Pfizer, όσο και από την Alapis και τέσσερεις ακόμη διαδίκους οι οποίοι κατέθεσαν ενστάσεις κατά του εν λόγω διπλώματος και οι οποίοι ενήργησαν μεμονωμένα.

Σαν αποτέλεσμα, το τμήμα ενστάσεων του ΕΓΔΕ αποφάσισε να ακυρώσει εξ’ ολοκλήρου το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Pfizer. Όταν η απόφαση τελεσιδικήσει, όλες οι αξιώσεις αυτού του διπλώματος, όπως αυτό είχε αρχικά χορηγηθεί, αυτόματα θα εκπέσουν. Η απόφαση του ΕΓΔΕ θα είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες στις οποίες ίσχυε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Το ευρωπαϊκό δίπλωμα EP1225168 καλύπτει ορισμένα παράγωγα προσταγλανδινών του τύπου 2α (PGF2α), μεταξύ των οποίων είναι και η φαρμακευτικά δραστική ουσία λατανοπρόστη που συνταγογραφείται για τη μείωση της αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης σε ασθενείς με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας και οφθαλμική υπερτονία.

Η απόφαση του ΕΓΔΕ ήρθε ταυτόχρονα με την πολύ επιτυχημένη παρουσία της Alapis στην πρόσφατη διεθνή έκθεση CPhI, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι μεταξύ 4 - 7 Οκτωβρίου 2010.

Η Alapis έχει ήδη εγκρίνει άδειες κυκλοφορίας για το γενόσημο προϊόν λατανοπρόστης στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία μέσω της αποκεντρωμένης διαδικασίας (DCP) και στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία μέσω εθνικών διαδικασιών. Η Alapis αναμένει επίσης την έγκριση των αντίστοιχων αδειών κυκλοφορίας στη Σερβία, την Κροατία και την Ελβετία.

Σχολιάζοντας την απόφαση, o Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alapis, κος Στέλιος Κυμπαρίδης, δήλωσε :

"Η απόφαση του ΕΓΔΕ αποτελεί μια σαφή και αποφασιστική νίκη για την Alapis. Η απόφαση αυτή επιτρέπει στην Alapis και σε άλλες εταιρείες να λανσάρουν ένα προσιτό, γενόσημο προϊόν λατανοπρόστης σε μορφή οφθαλμικών σταγόνων που θα είναι προς όφελος των ασθενών και των αντίστοιχων συστημάτων υγείας.

Η θετική έκβαση της υπόθεσης σχετικά με το εν λόγω δίπλωμα, η επιτυχής κατάθεση και έγκριση του προϊόντος σε ορισμένες χώρες και η στρατηγική συνεργασία με τις εταιρίες που έχουν λάβει άδεια της ανάπτυξης του γενόσημου προϊόντος λατανοπρόστης της Alapis συνάδουν με το δηλωμένο στόχο της εταιρείας που είναι η δυναμική διείσδυση στην αγορά των οφθαλμολογικών προϊόντων"
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...