Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Οι Ουμανιστές καλοδέχονται ένταξη από Συμβούλιο Ευρώπης

Σε διάλογο υψηλού επιπέδου με θρησκείες

Η Ευρωπαϊκή Ουμανιστική Ομοσπονδία (European Humanist Federation - EHF) καλοδέχεται τη σύσταση[1] της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως τα 47 κράτη-μέλη συστήσουν «πλατφόρμα διαλόγου» μεταξύ υψηλού επιπέδου αντιπροσώπων των κυρίων θρησκειών της Ευρώπης καθώς και των ουμανιστικών και μη θρησκευτικών οργανώσεων.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο David Pollock, πρόεδρος της EHF δήλωσε:

«Η EHF είναι έτοιμη να λάβει μέρος στο διάλογο. Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στα κοινά χαρακτηριστικά των παραδόσεων μας και να διερευνήσουμε πώς μπορούν να ζήσουν μαζί στις δημοκρατικές κοινωνίες οι άνθρωποι όλων των πεποιθήσεων, θρήσκοι και μη. Παρ' ότι η θρησκεία έχει σήμερα μικρή σημασία στον αυτοπροσδιορισμό των περισσότερων ανθρώπων στην Ευρώπη[2], παραμένει σημαντική για πολλούς και διατηρεί ιδιαίτερη θεσμική ισχύ που πρέπει να ελεγχθεί προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και του αλληλοσεβασμού. Ο διάλογος, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, μπορεί να συμβάλει θετικά στη συζήτηση για τη θέση της θρησκείας στις ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη.

Η EHF έχει σημαντική θέση για να πάρει μέρος σ' αυτόν το διάλογο. Έχουμε λάβει μέρος στις συζητήσεις της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστήμης και Παιδείας που κατέληξε στην έκθεση που υιοθετήθηκε την Τρίτη[3]. Έχουμε επίσης συμβάλει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για τη θρησκευτική εκπαίδευση υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης[4] και στις συνελεύσεις του διαθρησκευτικού διαλόγου υπό την αιγίδα του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμμαχίας των Πολιτισμών του ΟΗΕ[5].»
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...