Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδοτεί € 3,3 εκ. για την αξιοποίηση της υψηλής αγωγιμότητας του χαλκού

Μια πιθανή εφαρμογή για εξαιρετικά αγώγιμο
σύρμα χαλκού: γραμμές μεταφοράς υψηλής απόδοσης

Το πρόγραμμα "Ultrawire" στοχεύει στην παραγωγή ενός υλικού αγώγιμο της ηλεκτρικής ενέργειας καλύτερο από κάθε γνωστό ηλεκτρικό αγωγό


Μια κοινοπραξία 14 εταιρειών και πανεπιστημίων έχει υπογράψει  για € 3.300.000 τη σύμβαση χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος FP7  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο, που ονομάζεται "Ultrawire", έχει ως στόχο να ανεβάσει τον εξαιρετικά αγώγιμο χαλκό μέσα σε 3 χρόνια, ένα υλικό που είναι αγώγιμο της  ηλεκτρικής ενέργειας καλύτερο από οποιαδήποτε άλλο γνωστό ηλεκτρικό αγωγό, σε ένα επίπεδο, όπου η παραγωγή του, που μπορεί να προγραμματιστεί, θα αποτελέσει τον πιλότο για την μελλοντική παραγωγή. Τα μέλη της κοινοπραξίας θα καταβάλουν επιπλέον €1.7 εκατομμύρια  με δική τους χρηματοδότηση για το έργο.


Νανοδομές άνθρακα που παράγονται στο Πανεπιστήμιο του Cambridge

"Αυτή είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να καταγράψει νωρίς το μερίδιο αγοράς και τις νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία από την πολλά υποσχόμενη νέα τεχνολογία του εξαιρετικά αγώγιμου χαλκού», δήλωσε ο Jan Janssen, Τεχνικός Διευθυντής του έργου και Διευθυντής Παραγωγής της Aurubis, ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στην Ευρώπη.

"Είμαστε πρωτοπόροι στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας παραγωγής άνθρακα και της μεταφοράς συναρπαστικών νέων υλικών στη βιομηχανία," δήλωσε ο Dr. Krzysztof Koziol, επικεφαλής της Carbon Nanomaterials Research Group  στο Τμήμα της Επιστήμης των Υλικών και της Μεταλλουργίας του Πανεπιστημίου του Cambridge. " Το πρόγραμμα χρηματοδότησης  FP7 της ΕΕ αναγνωρίζει την αξία  της μεταφοράς τεχνολογίας από κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης σε εταιρίες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή και χρησιμοποιούν εκατομμύρια τόνους χαλκού ετησίως." Ο Dr. Koziol είναι ο συντονιστής του έργου και υπεύθυνος επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα Ultrawire.

"Η συμμετοχή της βιομηχανίας χαλκού σε αυτό το έργο αντικατοπτρίζει τη σημασία που δίνει η βιομηχανία  για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των προϊόντων της μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας των πόρων», δήλωσε ο John Schonenberger, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Χαλκού. «Η Ε.Ε. έχει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 ως το 2050 και η αναγκαία μετάβαση προς την ηλεκτρική ενέργεια, ως η κύρια πηγή ενέργειας, θα απαιτήσει σημαντικές ποσότητες εξαιρετικά αποδοτικών αγώγιμων υλικών. Αν και η τεχνολογία αυτή είναι σε πολύ αρχικά στάδια ανάπτυξής της, με πολλά και σημαντικά εμπόδια που θα χρειαστεί να ξεπεραστούν, η υψηλή αγωγιμότητα του χαλκού θα επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στην απόδοση κατά την τελική του χρήση, που μπορεί να διατεθεί από ένα τόνο χαλκού. "

Ποιος είναι  ο υπέρ αγώγιμος χαλκός;

Ο υπέρ αγώγιμος χαλκός είναι μία σύνθεση που αποτελείται με λιγότερο από 1% νανο-άνθρακα  ο οποίος αιωρείται  σε περισσότερο από  99% χαλκού. Έχει μια ηλεκτρική αγωγιμότητα, σε θερμοκρασία δωματίου, διπλάσια από εκείνη του καθαρού χαλκού. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε, τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Σήμερα είναι διαθέσιμος μόνο σε εργαστηριακή κλίμακα. Ωστόσο, αν η διαδικασία παραγωγής του μπορεί να αναβαθμιστεί , θα αποτελέσει την ίδια παγκόσμια αλλαγή και δυναμική όπως συνέβη το 1800, όταν ο άνθρακας προστέθηκε για πρώτη φορά για να εξομαλύνει τη δημιουργία χάλυβα. Ενδεχομένως, οι κινητήρες, οι μετασχηματιστές, οι ανεμογεννήτριες και τα καλώδια διανομής θα μπορούσαν να έχουν το μισό βάρος και το μέγεθος σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα.

Υπέρ Καλώδιο (Ultrawire), τα μέλη της κοινοπραξίας:

Πανεπιστήμιο του Cambridge, Πανεπιστήμιο του Aalto στο Ελσίνκι, AGH - Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κρακοβία, Aurubis Βέλγιο, National Grid Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Automobiles Peugeot Citroen, PE International, KME Γερμανίας, Outotec Oy, Ινστιτούτο Ιατρικής Εργασίας, Invro, Cambridge Nanomaterials Technology, Wieland -Werke, Nexans France.

Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο υπέρ καλώδιο θα βρείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα:
http://cordis.europa.eu/projects/rcn/108893_en.html

Σχετικά με το Τμήμα Επιστήμης των Υλικών & Μεταλλουργίας του Πανεπιστημίου του Cambridge:
Το Τμήμα Επιστήμης των Υλικών & Μεταλλουργίας προσφέρει δύο μεταπτυχιακά μαθήματα και έχει μια μεγάλη και δυναμική σχολή έρευνας. Έχει προσωπικό πάνω από 30 ακαδημαϊκούς , περίπου 80 μεταδιδακτορικούς ερευνητές, 130 φοιτητές έρευνας και 30 εξωτερικούς επιστήμονες. Η έρευνα του τμήματος καλύπτει όλο το φάσμα της μηχανικής υλικών, συμπεριλαμβανομένων κεραμικά, μέταλλα, πολυμερή, σύνθετα υλικά και στερεά υλικά κατασκευής συσκευών. Η ομάδα του Τμήματος Electric Carbon Nanomaterials Research επικεντρώνεται στην επιλεκτική σύνθεση των νανοσωλήνων άνθρακα και την ανάπτυξη των καλωδίων νανοσωλήνων άνθρακα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...