Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η ActionAid καταγγέλλει σχέδιο παραγωγής αγροκαυσίμων στη Σιέρα Λεόνε με τη στήριξη της ΕΕ

Η μη κυβερνητική οργάνωση ActionAid κατήγγειλε σήμερα ότι το σχέδιο παραγωγής αγροκαυσίμων στη Σιέρα Λεόνε, του ελβετικού ομίλου Addax, με στόχο την εξαγωγή αιθανόλης προς την ΕΕ από το 2014 και με την οικονομική υποστήριξη πέντε χωρών μελών της, υφαρπάζει τους τοπικούς πόρους και εξωθεί τον τοπικό πληθυσμό στη φτώχεια.


Ο ελβετικός όμιλος Addax έχει δεσμευθεί να τηρήσει ένα αυστηρό σύνολο κανόνων και εξασφάλισε την οικονομική υποστήριξη πέντε χωρών μελών της ΕΕ (Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία) και την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ένα στέλεχος της ActionAid, ο Τιμ Ράις. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, το σχέδιο του ελβετικού ομίλου Addax θα προκαλέσει διατροφική ανασφάλεια και θα εξωθήσει στη φτώχεια περίπου 13.000 κατοίκους 60 χωριών της περιοχής Μπομπάλι στη βόρεια Σιέρα Λεόνε, μιας από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

«Αυτό που μας ανησυχεί επίσης είναι η αντίθεση αυτού του σχεδίου με τη δέσμευση της ΕΕ να μην εισάγει αγροκαύσιμα από τις πιο φτωχές χώρες», σημείωσε από την πλευρά του ο Αμπάς Καραμάρα που μάχεται κατά της φτώχειας στη Σιέρα Λεόνε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελβετική εταιρεία έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται για 50 χρόνια 570.000 στρέμματα όπου καλλιεργούνταν ζαχαροκάλαμα, εκδιώκοντας τους τοπικούς καλλιεργητές.

Ο Καραμάρα κατήγγειλε επίσης ότι η Addax αθέτησε τη δέσμευσή της να μην εκμεταλλευτεί τους ορυζώνες που τρέφουν τα χωριά και δεν θα προσφέρει παρά 1.500 θέσεις εργασίας, η πλειονότητα των οποίων κακοπληρωμένες, από τις 4.000 που είχε υποσχεθεί. Εξάλλου δεν έχει προχωρήσει στην ανέγερση των σχολείων και των κλινικών που είχε δεσμευθεί ότι θα κατασκευάσει.

Ολοκληρώνοντας την έκθεσή της με τίτλο «Υποσχέσεις που αθετήθηκαν», η οποία είναι αφιερωμένη στην υπόθεση αυτή, η ActionAid ζητά από τους δωρητές που υποστηρίζουν το σχέδιο της Addax να απαιτήσουν από την εταιρεία να επαναδιαπραγματευτεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τους όρους του σχεδίου.

Η ActionAid υπογραμμίζει ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να ωθήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναθεωρήσουν την υποστήριξη της ΕΕ στα βιοκαύσιμα εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν στην παραγωγή τροφίμων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα για μια σειρά μέτρων που θα έχουν στόχο να θέσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...