Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Αποκλείουν προς το παρόν ευρωομόλογο Μέρκελ – Σαρκοζί

45th Munich Security Conference 2009: Dr. Ange...Image via WikipediaΤη δημιουργία μίας προεδρία της ευρωζώνης υπό το σημερινό πρόεδρο της ΕΕ Βαν Ρομπέι, πρότειναν Μέρκελ και Σαρκοζί, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη βούλησή μας να υπερασπιστούμε το ευρώ, να αναλάβουμε, η Γερμανία και η Γαλλία, τις ευθύνες μας στην Ευρώπη και να έχουμε, σε όλα αυτά τα θέματα, πλήρη ταύτιση απόψεων», σημείωσε ο Σαρκοζί.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν «μία αληθινή διακυβέρνηση της ευρωζώνης», ενώ τάχθηκαν εναντίον της έκδοσης ευρωομολόγων. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι η έκδοση του ευρωομολόγου είναι κάτι «που θα μας βοηθούσε σήμερα», ενώ ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε από την πλευρά του πως τα ευρωομόλογα θα έθεταν σε «μεγάλο κίνδυνο» τις χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση και ότι δεν θα αποτελούσαν «επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης» της Ευρώπης.

Μεταξύ των μέτρων που θα προτείνουν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει έναφόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

«Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας θα καταθέσουν μια κοινή πρόταση τον επόμενο Σεπτέμβριο», είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί.

Ο φόρος αυτός αποτελεί «προφανή αναγκαιότητα», σημείωσε από την πλευρά της η Μέρκελ.

Τέλος, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση για
την ευρωζώνη μέσω της σύγκλησης, δύο φορές τον χρόνο, συνόδων κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών. Θα προτείνουν επίσης στους εταίρους τους να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα μόνιμο πρόεδρο με θητεία 2,5 ετών.

Ως πρώτος επικεφαλής της ευρωζώνης προτείνεται ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σύμφωνα με τον Σαρκοζί θα καταθέσουν την πρότασή τους στον Ρομπάι με επιστολή που θα του στείλουν το πρωί της Τετάρτης.

Πως κρίνει τη συνάντηση το ΥΠΟΙΚ

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν ότι η θετική όψη του μηνύματος της συνάντησης Μέρκελ Σαρκοζί είναι η εμμονή στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την ευρωζώνη και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών της οικονομικής διακυβέρνησης που δεν αρκεί να υπάρξει μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, εκφράζεται η ελπίδα ότι οι ενιαίοι κανόνες φορολογίας επιχειρήσεων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα λειτουργήσουν θετικά προς όφελος του κοινού νομίσματος και άρα όλων των χωρών - μελών.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...