Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική και το μέλλον του Αγροτικού Κόσμου

Συνάντηση-συζήτηση οργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Βροντούς Πιερίας από την ΣΠΕΚΟ, την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011, στις 8μμ, με θέμα: Κοινή Γεωργική Πολιτική και το μέλλον του αγροτικού κόσμου μετά το 2013, και συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δ. Μιχαηλίδη,
Η ΣΠΕΚΟ είναι  ένας πολύ ζωντανός οργανισμός που  αναζητεί συνεχώς νέες επιχειρηματικές  ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την μακροχρόνια  καλλιέργεια του καπνού. Ήδη καλλιεργούν σταφύλια Gripson και έχουν πειραματική καλλιέργεια Στέβιας. Ανάμεσα στις λειτουργικές καινοτομίες του είναι η συνεχής ενημέρωση των μελών του SMS στο κινητό τους για τις καιρικές συνθήκες και για τις καλλιεργητικές φροντίδες που βρίσκονται σε προτεραιότητα για την ημέρα ή και την επόμενη.
Ο πρόεδρος της  ΣΠΕΚΟ κ. Θωμάς Παπανικολάου μας  είπε ότι η ΣΠΕΚΟ εφαρμόζει  ένα πρόγραμμα συνεχούς επαγγελματικής επιμόρφωσης. Έτσι η επόμενη ενημέρωση  των μελών της ΣΠΕΚΟ θα γίνει  για το Ιπποφαές, με την οποία κλείνει ο εφετεινός κύκλος ενημερώσεων. Εντύπωση προκάλεσε ότι ένα υπάλληλος της ΣΠΕΚΟ ήταν επιφορτισμένος με το να παράγει DVD από κάθε εκδήλωση, το οποίο είναι διαθέσιμο σε κάθε μέλος για να ανατρέξει όποτε θελήσει στο θέμα της ημερίδας.
Στην ευάριθμη συγκέντρωση μαζί με τον πρόεδρο κ. Θ. Παπανικολάου και την αεικίνητη κα Κερασία Παπούλια (Ενεργοί Μικροοργανισμοί), ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, ο Αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Κιάφας, ο Αντιπρόεδρος της ΣΠΕΚΟ κ. Γιώργος Νάτσιος, από την Δ/νση Γεωργίας ο κ. Γιώργος Κουκούλης, ο Ταμίας της ΣΠΕΚΟ κ. Νικόλαος Κορινιώτης, ο κ. Χρήστος Τιουτούφας, ο κ. Δημήτρης Λεϊνας, η κα Κατερίνα Γιαλένιου, ο κ. Γιάννης Δημαλής και πολλοί άλλοι.
Μέχρι τον  Ιουν 2011 οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ καλούνται να αποφασίσουν το πλαίσιο της ΚΓΠ μετά το 2013, ώστε από τον Σεπ 2011 να αναζητηθούν οι πόροι που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013.
Φαίνεται  να υπερισχύει στις σκέψεις των περισοτέρων  το περιφερειακό μοντέλο, αλλά με όποιο  τρόπο και αν δοθούν οι ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα φαίνεται ότι  οι συνολικές χρηματορροές θα μειωθούν.
Φαίνεται  επίσης ότι ο κύριος λόγος των  απευθείας ενισχύσεων είναι η φροντίδα του περιβάλλοντος. Είναι επιτακτική η ανάγκη ο αγροτικός συνδικαλισμός να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης, κυρίως των αστών, ώστε να ενημερωθούν επαρκώς, να γνωρίσουν και έτσι να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή ενίσχυση με τα διαθέσιμα κεφάλαια για την αγροτική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Οι Αγρότες, και κυρίως οι Νέοι Αγρότες, πρέπει να είναι επαρκώς ενήμεροι, διότι  ακρογωνιαίο στοιχείο της συμμετοχής και της πολιτικής δημοκρατίας  είναι η επαρκής πληροφόρηση, ώστε να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ενισχύοντας ή απομακρύνοντας αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον τους. Αλλά για να μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να κινηθεί αποτελεσματικά θα έπρεπε να έχει ΜΙΑ τελική αγροτική συνδικαλιστική φωνή.
Ο ΣΠΕΚΟ Βροντούς (23510 55246) είναι ένα ζωντανό παράδειγμα επιτυχημένου συνεταιρισμού με ανθρώπινο πρόσωπο., που δραστηριοποιείται για μια ζωντανή πολιτιστικά ύπαιθρο με οικονομικά εύρωστους μέχρι σήμερα αγρότες.
Η κα Κερασία  Παπούλια (6979191898) ανακοίνωσε ότι ήδη προετοιμάζεται συνάντηση-συζήτηση την Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011, στην ΕΑΣ Πιερίας, στην Κατερίνη, στις 20.00, με το ίδιο αντικείμενο «Η Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013». Επίσης ανακοινώθηκε η ημερίδα στις 13/5/2011, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Αθηνών με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός», ενώ το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών θα γίνει φέτος στην Χίο, 9-11 Σεπ 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...