Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Πρώτη σε απορροφητικότητα του προγράμματος ΕΣΠΑ με 73 % η Στερεά Ελλάδα

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου ο περιφερειάρχης Στερεάς κ. Κλ,. Περγαντάς συμμετείχε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ, παρουσία στελεχών του Υπουργείου και της Διαχειριστικής Αρχής της Στερεάς Ελλάδας.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε με στοιχεία του Υπουργείου η πολύ καλή πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας που στη γλώσσα των αριθμών συνοψίζεται :

Σε απορροφητικότητα 73 %, το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα

Σε εντάξεις 174,85 %

Σε συμβάσεις 118,19 %

Επισημαίνοντας ο κ. Περγαντάς την ουσιαστική δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια, συζήτησε με την ηγεσία του Υπουργείου για τα αιτήματα υπερδέσμευσης που έχει υποβάλλει, έτσι ώστε να δοθούν στη Στερεά Ελλάδα περισσότερα κονδύλια για την ολοκλήρωση ώριμων και αναγκαίων έργων.

Η συζήτηση άφησε ανοιχτό το θετικό ενδεχόμενο να δοθούν πόροι στη Στερεά Ελλάδα από κεντρικά προγράμματα (π.χ. ψηφιακή σύγκλιση, διοικητική μεταρρύθμιση) που δεν απορροφούν χρήματα.

Στη συνάντηση επίσης συζητήθηκε το θέμα της διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του ποσοστού της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ στο 5%, λόγω δημοσιονομικών δυσκολιών. Αυτό προφανώς σημαίνει συνολική μείωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε εθνικό επίπεδο. Γι΄αυτό ο Περιφερειάρχης ζήτησε, όπως είχε πράξει και με επιτυχία στο παρελθόν, να εξαιρεθεί η Στερεά Ελλάδα από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο προϋπολογισμός του περιφερειακού προγράμματος.

Ακόμα, ο κ. Περγαντάς, ζήτησε την επιτάχυνση χρηματοροών στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας (ΣΑΕΠ 766), που χρηματοδοτείται κατ΄εξοχήν από εθνικούς πόρους και ήδη υλοποιείται, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εξέλιξη και ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί και κατασκευάζονται.

Τέλος προωθήθηκε ακόμα μια φορά η δρομολόγηση της υλοποίησης του κεντρικού διαμήκους οδικού άξονα της Εύβοιας, έτσι ώστε να κατοχυρωθεί η ενταξή του στο διευρωπαίκό οδικό δίκτυο και να διεκδικηθούν οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκλήρωση των μελετών και του έργου.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις στο Congresso της Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Αντικείμενο των συζητήσεων του Congresso είναι η διαμόρφωση θέσεων της Αυτοδιοίκησης σε σχέση με την ευρωπαϊκή κρίση. Η διαδικασία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και θα καταλήξει σε προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να αποτελέσουν και δίκαιο των θεσμών της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...