Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Μασσαλία και Košice: οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013

Μετά την Πορτογαλία και τη Σλοβενία το 2012, έρχεται τώρα η σειρά της Γαλλίας, με τη Μασσαλία, και της Σλοβακίας, με το Košice να φιλοξενήσουν το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, προσφέροντας σειρά πολιτισμικών και άλλων εκδηλώσεων για να υπογραμμίσουν το ρόλο τους σαν γέφυρες της Ένωσης προς την Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη αντίστοιχα.

Μασσαλία
Με 850.000 κατοίκους είναι πια η δεύτερη πόλη της Γαλλίας και, φυσικά, έχει ελληνικές ρίζες, ιδρυμένη το 600 π.Χ. από Έλληνες επικοιστές προερχόμενους από τη Φώκαια της Ιονίας.

Στόχος της στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι να επιβεβαιώσει το ρόλο του πολιτισμού ως δύναμης για την οικονομική, αστική και κοινωνική μεταμόρφωση της πόλης.

"Η Μασσαλία είναι εκείνο που ενώνει Ευρώπη και Μεσόγειο", εξηγεί ο Γάλλος ευρωβουλευτής Jean-Luc Bennahmias, συμπληρώνοντας ότι "φέτος μας δίνεται η ευκαιρία να οικοδομήσουμε γέφυρες μεταξύ των δύο πλευρών της Μεσογείου, να ανακαλύψουμε τον πλούτο της πολιτισμικής πολυμορφίας και να ζήσουμε καλύτερα όλοι μαζί. Θα επιτρέψει επίσης στην πόλη να ενισχύσει το πολιτιστικό προϊόν της, να ανανεώσει, με δύο νέα μουσεία, την πολιτιστική της υποδομή και να αναπτύξει τον οικο-τουρισμό σε ολόκληρη την περιφέρειά της".

Košice
Η πρώτη ανεξάρτητη πόλη στην Ευρώπη, το Košice είναι επίσης η πρώτη πόλη στη Σλοβακία που ορίζεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Χτισμένο κυριολεκτικά στα σύνορα του χώρου Σένγκεν, φιλοδοξία του Košice είναι να αξιοποιήσει το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για να ανοίξει το δρόμο για την Ανατολική Ευρώπη και να γίνει κέντρο δημιουργίας για τους νέους.

Το Košice είναι η πόλη όπου έζησα, εργάσθηκα και που πραγματικά αγαπώ" μας είπε η ευρωβουλευτής Monika Smolková των Σοσιαλιστών, για να σημειώσει ότι "κάτοικοι και επισκέπτες έχουν να διαλέξουν από μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων για κάθε ηλικία. Προσωπικά προτείνω τον καθεδρικό ναό της Αγίας Ελισσσάβετ, το Μουσείο ανατολικής Σλοβακίας, το Κρατικό Θέατρο, το δρόμο των τεχνών αλλά και το Μέγαρο της Τέχνης. Σε κάθε περίπτωση η Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι μακροπρόθεσμο έργο και οι εγκαταστάσεις θα εξυπηρετήσουν τους κατοίκους και επισκέπτες όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον".

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της ευρώπης άρχισε το 1985 με την Αθήνα και μέχρι σήμερα έχει περιλάβει 40 πόλεις της Ευρώπης. Η επιλογή γίνεται το Συμβούλιο της ΕΕ μετά από εισήγηση επιτροπής ειδικών, συμπεριλαμβανομένου από το ΕΚ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...