Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η παραγωγή αυξάνεται όπως και η ανεργία

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία επεκτάθηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε για τρίτο μήνα ενισχύοντας την αισιοδοξία για την επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανάκαμψη έπειτα από 18 μήνες ύφεσης.

Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω και η απομόχλευση των τραπεζών εκτιμάται πως θα ενταθεί εμποδίζοντας την ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 0,7% έναντι του Μαΐου (όταν είχε μειωθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση), ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 1%. Συγκριτικά με τον περσινό Ιούνιο η αύξηση ήταν 0,3% και ήταν η πρώτη τούς τελευταίους 20 μήνες.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει πως η Ευρωζώνη πέρασε το χειρότερο μέρος της ύφεσης και πλέον σταθεροποιείται, ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μια παρατεταμένη περίοδο. Για το β' τρίμηνο εκτιμάται πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί 0,2%.

Στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε ετήσια βάση 2,4% τον Ιούνιο έπειτα από κάμψη 1% τον Μάιο, στη Γαλλία μειώθηκε αντίστοιχα 0,3% έπειτα από αύξηση 0,5% τον Μάιο, ενώ στην Ισπανία μειώθηκε 1,9% έπειτα από μείωση 1,5% τον Μάιο.

Στην Ελλάδα αυξήθηκε 0,5% αντίστοιχα έπειτα από κάμψη 5,5% τον Μάιο. Τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής είχαν η Ρουμανία (9,6%) και η Πολωνία (5,3%) και τη μεγαλύτερη πτώση οι Φινλανδία (-5,9%) και Βουλγαρία (-4,4%).

Τον Ιούνιο 2013 συγκριτικά με τον Ιούνιο 2012 τα κεφαλαιουχικά αγαθά σημείωσαν αύξηση παραγωγής 3,3% στην Ευρωζώνη, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά μειώθηκαν κατά 1%, τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά μειώθηκαν 1,1%, τα ενδιάμεσα αγαθά υποχώρησαν 1,3% και η ενέργεια μειώθηκε 1,7%.

Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...