Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Τα καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα μπορούν να προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στις δοκιμαζόμενες οικονομίες.

Η περίπτωση της Πελοποννήσου.

«Οφείλουμε να μελετήσουμε και να επισπεύσουμε την υιοθέτηση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας. Η διεθνής εμπειρία υπάρχει. Το παράδειγμα της περιφέρειας Πελοποννήσου θα πρέπει να μας ωθήσει σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για να αναζητήσουμε καινοτόμα εργαλεία. Το έχει ανάγκη η χώρα μας όσο ποτέ άλλοτε», δήλωσε η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, με αφορμή την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου περιφερειακής ανάπτυξης κ. Hahn, σε ερώτηση της για το εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Ρόδη Κράτσα επικαλείται την πρωτοβουλία αυτή της Πελοποννήσου που αφορά στην ενίσχυση, αρχικώς, μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και προβλέπει δημόσια δαπάνη 22,5 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί μέσω εξειδικευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου νέου τύπου, βάσει του οποίου προβλέπεται η δημιουργία Ταμείου Επιχειρηματικότητας και η παροχή είτε δανείων χαμηλού επιτοκίου προς τις επιχειρήσεις, είτε εγγυήσεων επιχειρηματικών δανείων, ενώ δεν θα περιλαμβάνει ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω επιδοτήσεων. Στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις πηγές χρηματοδότησης. Η ευρωβουλευτής ζητάει να πληροφορηθεί, αν αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο και για τις άλλες ελληνικές περιφέρειες, όπως και αν υπάρχουν παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αξιολογηθεί το ειδικό Περιφερειακό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα στην Πελοπόννησο, προκειμένου η προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε να μεταφερθεί σε άλλες περιφέρειες».

Παράλληλα, ο κ.Hahn ανέφερε την αυξανόμενη σημασία που έχουν αποκτήσει τα χρηματοδοτικά μέσα (ΧΜ) σημειώνοντας ότι «Την περίοδο 2000-2006 αντιπροσώπευαν το  1% περίπου του όγκου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και ότι το μερίδιο τους αυξήθηκε σημαντικά κατά την τρέχουσα περίοδο (2007-2013). Στο τέλος του 2010, είχε δεσμευτεί κατ' εκτίμηση συνολική δημόσια χρηματοδότηση ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων για την υποστήριξη 389 ΧΜ για επιχειρήσεις», ενώ «..υπολογίζεται ότι 90. 000 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί ή διασωθεί με τη βοήθεια αυτών των χρηματοδοτικών μέσων..».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...