Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ο επίτροπος απασχόλησης της Ε.Ε. LÁSZLÓ ΑNDOR στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας

Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα επισκεφθεί ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης László Andor την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, στις  13.30, αποδεχόμενος πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης εργασίας του πρώτου στη Βόρεια Ελλάδα.

H Microsoft Ελλάς Μέγας Χορηγός της Ελληνικής Προεδρίας

Αρωγός στη σημαντική προσπάθεια της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις που προκύπτουν από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέκεται η Microsoft Ελλάς. Υποστηρίζοντας έμπρακτα το σπουδαίο, αν και δύσκολο, έργο και τον κορυφαίο θεσμικό ρόλο που ανέλαβε η χώρα μας σε μια περίοδο κρίσιμη και μεταβατική για ολόκληρη την Ευρώπη, η Microsoft Ελλάς ανέλαβε μέσω της χορηγίας της στην Ελληνική Προεδρία να υποστηρίξει με λογισμικό και υπηρεσίες την εύρυθμη λειτουργία της.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας

Γ. Παπανικολάου: Σημαντική απόφαση στη προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση


Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η σύσταση σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια σε κράτος μέλος της Ε.Ε. Ο ευρωβουλευτής και αναπληρωτής συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην αρμόδια για το ζήτημα επιτροπή, κ. Γιώργος Παπανικολάου έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην χώρα μας από την Τουρκία.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Συμμετοχή Ν. Ανδρουλάκη στην 6η Συνδιάσκεψη Γενικών Γραμματέων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα συμμετάσχει στην 6η Συνδιάσκεψη Γενικών Γραμματέων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και στο Εκλογικό Συνέδριο της 1ης Μαρτίου, που θα ανακηρύξει επίσημα τον Martin Schulz, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στήριξη Σαμαρά σε Γιούνκερ για την Κομισιόν

Υπέρ της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.


Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ζήτησε από τον Αντ. Σαμαρά να τον προτείνει για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Φ. Κουβέλης και αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ σε φόρουμ των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες

Στο διεθνές φόρουμ για την «προοδευτική οικονομία» που διοργανώνει η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου θα συμμετάσχει ο Φώτης Κουβέλης και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, κατόπιν πρόσκλησης του επικεφαλής της ευρωομάδας  Χάνες Σβόμποντα. 


Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παρουσίας τους στις Βρυξέλλες, από την ερχόμενη Τετάρτη 5/03 έως και την Παρασκευή 7/03,  ο πρόεδρος και τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς θα παρέμβουν στις συζητήσεις που θα οργανωθούν με τη συμμετοχή κορυφαίων οικονομολόγων, όπως οι Τζόζεφ Στίγκλιτς, Πωλ Κρούγκμαν, Ζαν-Πολ Φιτουσί, Πέτερ Μπόφινγκερ κ.α.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Νέα αντικαπνιστικά μέτρα στην Ευρώπη

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε πιο αυστηρά μέτρα εναντίον του καπνίσματος, σε μία προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών.


Στους κανόνες συμπεριλαμβάνονται:

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

L' Altra Europa con Tsipras: Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ιταλών για τον Τσίπρα στην Κομισιόν

Παρουσιάστηκε στην Ιταλία το ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


«L' Altra Europa con Tsipras» (Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα) είναι το όνομα που επελέγη για το ψηφοδέλτιο, γραμμένο με άσπρα γράμματα, σε κόκκινο κυκλικό φόντο, με μια μικρή κίτρινη «πινελιά».

Τρισέ: Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Παρά τη μεγάλη υποχώρηση του πληθωρισμού 


Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude-Trichet, δήλωσε σήμερα ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να αποκλείουν τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού μετά τις τελευταίες μετρήσεις που έδειξαν μεγάλη υποχώρηση του πληθωρισμού. 

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Βενιζέλος: Ζητά Διεθνή Διάσκεψη για το οικονομικό πρόβλημα της Ουκρανίας

Η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών βρίσκεται υπό επεξεργασίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών

Πρόταση για διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης για το οικονομικό χρηματοπιστωτικό πρόβλημα της Ουκρανίας πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του από τη Βουδαπέστη μετά την υπουργική συνάντηση Visegrad+3.

Η Μέρκελ στηρίζει Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν

Η CDU, σύμφωνα με πληροφορίες, αμφιταλαντευόταν μέχρι στιγμής μεταξύ του κ. Γιούνκερ και της νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ

Η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Πέτερ Τάουμπερ.

Κομισιόν: Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» στις ευκαιρίες απασχόλησης

Μεγάλη η «ψαλίδα» μεταξύ Νότιας και Βόρειας Ευρώπης - Ποια είναι τα δέκα πλέον αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα - Τα νεαρά άτομα καλύπτουν, ως επί το πλείστον, θέσεις εργασίας χαμηλών προσόντων, και μάλιστα σε τομείς υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από την εποχική ζήτηση

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, για την παρακολούθηση των κενών θέσεων εργασίας στην ΕΕ, το δεύτερο τρίμηνο του 2013, διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ των χωρών της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Στη Ν.Δ. προσχώρησε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, Ν. Τζαβέλλα

Η Ν. Τζαβέλλα είναι ένα στέλεχος που προέρχεται από τον πυρήνα της ΝΔ και το 2009 είχε προσχωρήσει στο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη


Την προσχώρησή της στη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε η ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ, Νίκη Τζαβέλλα, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΕΕ: Νέοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών


Στην υιοθέτηση νέων κατευθυντήριων γραμμών για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να στηρίζουν αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια τηρώντας τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Όπως αναφέρει η Επιτροπή, στόχος αυτών των κατευθυντηρίων γραμμών είναι η διασφάλιση της διασύνδεσης μεταξύ περιφερειών και της κινητικότητας των ευρωπαίων πολιτών με την παράλληλη μείωση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς.

«Ταλιμπάν της δεξιάς» χαρακτήρισε την Κομισιόν ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας, Αρνό Μοντεμπούρ, στα αριστερά του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ επιτέθηκε σήμερα Πέμπτη κατά της Κομισιόν αποκαλώντας τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Ταλιμπάν της δεξιάς», υποστηρίζοντας ότι έχουν υπό την ευθύνη τους τον έλεγχο των κρατικών αναπτυξιακών ενισχύσεων καθώς, όπως υποστηρίζει, ακολουθούν μια πολιτική που καταστρέφει την ευρωπαϊκή βιομηχανία.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει τις κρατικές ενισχύσεις εφόσον δεν δικαιολογούνται και εάν προκαλούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. «Ζητούμε να περιοριστεί όλος αυτός ο αναχρονιστικός, γραφειοκρατικός και απαρχαιωμένος μηχανισμός για να σώσουμε τη βιομηχανία μας και να την υπερασπιστούμε», είπε ο Μοντεμπούρ στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά τη λήξη της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Βιομηχανίας στις Βρυξέλλες.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συνεδριάζουν» στη Θεσσαλονίκη

Τριήμερη παρουσία στη Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Φλώρινα θα έχουν από αύριο μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της διοργάνωσης διευρυμένου περιφερειακού συνεδρίου, που θα επικεντρωθεί στα θέματα των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της ΕΕ και των δυνατοτήτων τους για την περιοχή, καθώς και της ανεργίας των νέων.


Το συνέδριο -στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν διαφορετικές επιμέρους εκδηλώσεις- διοργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, σε συνεργασία με τους δήμους Θεσσαλονίκης και Κοζάνης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Επικίνδυνο θεωρεί το ΔΝΤ τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Πλήθος προειδοποιήσεων για την οικονομία της ζώνης του ευρώ αλλά και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα εν όψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών της G20 στο Σίδνεϊ, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου.


Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναφέρουν πως η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιταχύνθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, λόγω της ανάκαμψης των προηγμένων οικονομιών και της ισχυρότερης τελικής ζήτησης. 

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ανεξαρτητοποιήθηκε η Κοππά

Η Μαριλένα Κοππά με ανακοίνωσή της και επίσημα ανεξαρτητοποιήθηκε η Κοππά.

               
«Εφεξής δεν έχω καμία οργανωτική σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Παραμένω ως ανεξάρτητη ευρωβουλευτής στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Κόντρα Γ. Μπουτάρη-Ευρωπαίου επιτρόπου Μεταφορών για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

Κόντρα ανάμεσα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον Επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαικής Ένωσης Σιμ Κάλλας πυροδότησε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου του Economist, που διοργανώνεται σε ξενοδοχείο της πόλης.


Η θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ξεκάθαρη. Δεν συζητάμε και δεν ανεχόμαστε παραχώρηση των μετοχών του λιμανιού. Να παραχωρηθεί η χρήση και όχι να πουληθεί, είπε μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Μπουτάρης, ενώ επισήμανε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ρεν: «Τα δημοσιονομικά της Ελλάδας δείχνουν καλύτερα, αλλά περιμένουμε τη Eurostat»

Ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Ολι Ρεν (αριστερά) συνομιλεί με τον ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος

«Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δείχνει καλύτερη από πέρυσι, ωστόσο περιμένουμε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τη Eurostat» δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Ολι Ρεν, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

2.000.000 πολίτες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα ύδρευσης

Η Right2Water (Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα), μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπογραφές σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι ζητούν να μην ιδιωτικοποιηθούν ποτέ οι υπηρεσίες διαχείρισης του νερού.


Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα προς ιδιωτικοποίηση είναι τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ - οι εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μαριλένα Κοππά: Δεν εντάσσομαι στη ΔΗΜΑΡ

Η εκλεγείσα με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτής ξεκαθαρίζει τα σενάρια για τις προθέσεις της ενόψει των εκλογών του Μαΐου

Μέσω twitter επέλεξε η εκλεγείσα με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτής, Μαριλένα Κοππά, τη στάση της ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου με αφορμή σενάρια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Μέρκελ: «Η ΕΕ χρειάζεται ένα δίκτυο τηλεπικοινωνιών που θα παρακάμπτει τις ΗΠΑ»

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός περιφερειακού δικτύου επικοινωνιών που να παρακάμπτει τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.


Στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου μηνύματός της, η κυρία Μέρκελ είπε ότι θα μιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής της στο Παρίσι, για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου επικοινωνιών έτσι ώστε η ηλεκτρονική αλληλογραφία των πολιτών και άλλα δεδομένα να μην περνούν από σέρβερ των ΗΠΑ.

Κόλαφος το Συμβούλιο της Ευρώπης: Καμία πολιτική για τους νέους στην Ελλάδα

«Αυτό που απορρέει από τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας είναι η άποψη ότι οι νέοι Ελληνες είναι παθητικοί και εξαρτημένοι» αναφέρει η έκθεση


Το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην έκθεσή του για τις εθνικές πολιτικές των κρατών - μελών για τους νέους, συμπεραίνει την απόλυτη έλλειψη υποστήριξης της νεολαίας στην Ελλάδα. 

Με προβεβλημένα στελέχη πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη «μάχη» των ευρωεκλογών

Σίγουρος θεωρείται ο Νίκος Χουντής - Από τους νυν βουλευτές ακούγονται περιπτώσεις δημοφιλών προσώπων, όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος - Εξετάζονται πρόσωπα από τον πανεπιστημιακό χώρο με εξαιρετική παρουσία στον αντιμνημονιακό αγώνα, όπως οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος


Με ένα μείγμα προβεβλημένων και μεσαίων στελεχών, αλλά και την επιστράτευση λαμπερών υποψηφιοτήτων από το χώρο του πολιτισμού και τους κοινωνικούς φορείς, θα προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερκεράσει την όποια πρόκληση δημιουργεί το νέο πλαίσιο της μάχης για τις ευρωεκλογές, μετά την κυβερνητική απόφαση για εκλογή των αντιπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο με σταυρό και όχι με λίστα.

Η ΔΗΜΑΡ για την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου


Η έκθεση κόλαφος του ευρωκοινοβουλίου για τις επιπτώσεις των μνημονίων στην Ελλάδα αποκαλύπτει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της πρωτοφανούς λιτότητας.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ανοιχτό άφησε o Σόιμπλε το ενδεχόμενο νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Σε περίπτωση που η χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος χρειαστεί επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση, οι εταίροι της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επ’ αυτού δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ευ. Βενιζέλος - Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το πρώτο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Tο πιο κρίσιμο θέμα του σημερινού συμβουλίου είναι η συζήτηση για το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.


Μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική προεδρία χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, το πρώτο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

«Έρευνα» με τον Παύλο Τσίμα: Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης είναι στραμμένο άκρα δεξιά;

Όλα δείχνουν ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα καταγράψουν μια μετεωρική άνοδο της δύναμης της αντιευρωπαϊκής άκρας δεξιάς, από τις πιο ήπιες ως τις ανοιχτά νεοναζιστικές εκδοχές της. Ποια είναι αυτά τα κόμματα που φιλοδοξούν να πλημμυρίσουν το ευρωκοινοβούλιο με εχθρούς της Ευρώπης; Τι στ' αλήθεια πιστεύουν; Από που αντλούν την δύναμή τους; 

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Big and Open Data: Προοπτική ανάπτυξης 206€ δις για την ΕΕ μέχρι το 2020

English: Open Data stickers
(Photo credit: Wikipedia)

Έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου σχετικά με τον αντίκτυπο των big and open data σε 28 κράτη μέλη της ΕΕ, διαπίστωσε ότι η μετάβαση σε data-driven λύσεις μπορεί να συνεισφέρει €206 δις στην Ευρωπαϊκή οικονομία μέχρι το 2020 -που αντιστοιχεί σε αύξηση 1,9% στο Ευρωπαϊκό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.


Η έκθεση επισημαίνει ότι τα κέρδη θα γίνουν αισθητά και στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα η αύξηση του ΑΕΠ για τη Βόρεια Ευρώπη θα είναι της τάξης του 2,2%, στα Νέα Κράτη Μέλη 1,9% και στη Νότια Ευρώπη 1,6%. Οι οικονομικοί τομείς που φαίνεται να κερδίζουν περισσότερο συμπεριλαμβάνουν το εμπόριο (€47 δις ), τη βιομηχανία (€45 δις ), τη δημόσια διοίκηση (€27 δις ) και την περίθαλψη (€10δις).

ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτες πολιτικές σκοπιμότητες στην απόφαση για σταυρό στις ευρωεκλογές

Για απαράδεκτες πολιτικές σκοπιμότητες από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση οι Ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα, κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά σε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.


Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι «η επιλογή της σταυροδοσίας αντί της λίστας στις ευρωεκλογές, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να λειτουργήσει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των κομμάτων και της δημόσιας ζωής». Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «ο αιφνιδιαστικός τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί, λίγες εβδομάδες προ των εκλογών, καταγράφει πολιτικές σκοπιμότητες απαράδεκτες».

Γιατί ανησυχεί η Ευρώπη από το ελβετικό «τείχος» στους μετανάστες

Πρόβλημα στις σχέσεις της Ελβετίας με την ΕΕ

Τη βαθύτατη ανησυχία της για το "τείχος" που ύψωσε η Ελβετία στην εισροή μεταναστών στο έδαφός της εκφράζει η Ευρώπη, ένα 24ωρο μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα στο οποίο οι Ελβετοί είπαν "ναι" στο τέλος της μαζικής εισροής μεταναστών.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

«Νέα εποχή» στους Έλληνες ευρωβουλευτές – Εκλογή με σταυρό συμφώνησε η κυβέρνηση

«Αλλάζει σελίδα» η κυβέρνηση στον μέχρι τώρα τρόπο εκλογής των Ελλήνων ευρωβουλευτών, έπειτα από συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου.


Οι δύο αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, συμφώνησαν σε μία κοινή γραμμή προώθησης νέας ρύθμισης ώστε οι ευρωβουλευτές της χώρας να μην εκλέγονται με λίστα αλλά με σταυρό. Το μέχρι τώρα σύστημα, που ισχύει από το 1981 και μέχρι τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009, οι Έλληνες ευρωβουλευτές εκλέγονταν από λίστα, που διαμόρφωνε το εκάστοτε κόμμα και φυσικά το σύστημα που επιλέγεται σχετικά με τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών κάθε χώρας αποφασίζεται από την ίδια τη χώρα και μόνον.

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Μόντι: Οι αγορές άνοιξαν το θέμα Grexit

To παρασκήνιο των συζητήσεων περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αποκάλυψε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.


«Οι αγορές ήταν αυτές που έβαλαν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα στο τραπέζι και επηρεάζουν τη σκέψη αυτών που είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις», τόνισε ο Μόντι και συμπλήρωσε ότι «δεν υπήρχε επιθυμία να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά υπήρχε η ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί, πράγμα, ωστόσο που η πλειοψηφία των κρατών μελών ήθελε πάση θυσία να αποφύγει».

Τσίπρας σε Λέτα: «Η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη»

Τρία τέταρτα διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό Πρωθυπουργό


Τρία τέταρτα διήρκεσε η συνάντηση που είχε το Σάββατο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα, στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο στη Ρώμη. 

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Φάουστο Μπερτινότι: «Γιατί στηρίζω τον Τσίπρα»

«Γιατί στηρίζω τον Τσίπρα» τιτλοφορεί άρθρο του στην διαδικτυακή ειδησεογραφική πύλη Haffington Post Italia ο πρώην πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Φάουστο Μπερτινότι.


«Η επίσκεψή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ρώμη από αύριο αποτελεί μια ευκαιρία για όποιον, και εδώ στην Ιταλία, θέλει να αλλάξει αυτή την Ευρώπη, προσφέροντας μια ουσιαστική εναλλακτική», γράφει στο άρθρο του στην ιταλική έκδοση του Haffington Post, ο Μπερτινότι, σύμφωνα με τον οποίο «ο Αλέξης Τσίπρας αντιπροσωπεύει μια θαρραλέα ιστορία, αριστερή και καινοτόμα, η οποία εδραιώθηκε κατά τον εξαιρετικό αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην λιτότητα και είναι ικανή να μιλήσει την γλώσσα μιας ριζικής εναλλακτικής και ενός νέου πρωταγωνιστικού ρόλου των λαών της Μεσογείου». 

Βενιζέλος στην Ευρωβουλή: «Πλήρης και χωρίς περιορισμούς» η έρευνα για το Φαρμακονήσι

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος

Τη «βαθύτατη θλίψη» της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας για το τραγικό ναυάγιο»στο Φαρμακονήσι και τη διαβεβαίωση ότι η ανεξάρτητη έρευνα που ήδη διατάχθηκε «θα είναι πλήρης και δεν θα έχει οποιοδήποτε περιορισμό σε εύρος και βάθος» έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας σε συζήτηση στην Ευρωβουλή για τις «εικαζόμενες απωθήσεις στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών».


Ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρουσιάζοντας το πρόβλημα της ιδιαίτερης πίεσης που δέχεται η ελληνική ακτογραμμή, παρατήρησε πως μολονότι αυτή είχε σταδιακά περιοριστεί, επιδεινώθηκε εκ νέου από τον Αύγουστο 2012 μετά από την κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. «Η ελληνική ακτοφυλακή καλύπτοντας 2.000 τ.χλμ. στο ανατολικό Αιγαίο έχει διασώσει 3.120 ανθρώπους που προσπάθησαν να έρθουν χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα» επεσήμανε και προσέθεσε πως συνεπικουρείται από τη Frontex.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι Πειρατές προτείνουν τους Αμερικανούς πληροφοριοδότες Μάνινγκ και Σνόουντεν για το Νόμπελ Ειρήνης

Οι εκλεγμένοι στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, από το Κόμμα Πειρατών Σουηδίας, Amelia Andersdotter και Christian Engström, όπως και οι εκλεγμένοι στο εθνικό κοινοβούλιο από το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας, Birgitta Jónsdóttir, Jón Þór Ólafsson και Helgi Hrafn Gunnarsson, πρότειναν από κοινού τους Αμερικάνους πληροφοριοδότες Chelsea Manning και Edward Snowden, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.


Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται από έπαθλο 900.000€ και απονέμεται ετησίως, από το 1901, στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο σε εκείνους που έχουν «κάνει την περισσότερη ή την καλύτερη δουλειά για την αδελφικότητα μεταξύ των εθνών, για την κατάργηση ή την μείωση τακτικών στρατών». Υποψήφιοι μπορούν να προταθούν μεταξύ των άλλων και από μέλη εθνικών κοινοβουλίων.

Παρουσιάστηκε στη Ρώμη η πρωτοβουλία για την ιταλική «Λίστα Τσίπρα»

Η ιταλική «Λίστα Τσίπρα», μια πολιτική πρωτοβουλία η οποία πρόκειται να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου για να στηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάσθηκε επίσημα την Τρίτη, στην έδρα της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Τύπου στην Ρώμη.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι, ο ιστορικός και κοινωνιολόγος Μάρκο Ρεβέλι, ο φιλόσοφος Πάολο Φλόρες Ντ΄Αρκάϊς, ο κοινωνιολόγος Λουτσιάνο Γκαλίνο, ο οικονομολόγος Γκουίντο Βιάλε και η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπάρμπαρα Σπινέλι.

Τσίπρας: «Η Ελλάδα είναι περίπτωση προς αποφυγή, πρέπει να διαγραφεί το χρέος»

Ο Αλέξης Τσίπρας (αριστερά) με τον Ζαν Λικ Μελανσόν στο Παρίσι. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρότασή του για «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» και «ένα "New Deal" που δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της Ευρώπης»

Στο περιθώριο των συναντήσεων που είχε στο Παρίσι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εντυπώσεις του από την έναρξη της περιοδείας του για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κομισιόν και από επίσκεψή του στη Γαλλία.


«Νομίζω ότι όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα είναι μια περίπτωση προς αποφυγή. Ότι το πρόγραμμα λιτότητας έχει αποτύχει παταγωδώς. Ότι πρέπει να υπάρξει ριζικός επαναπροσανατολισμός του ελληνικού προβλήματος, γιατί το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, είναι μέρος του συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα συνειδητό τελευταία.

Ενιαίο ψηφοδέλτιο υπό τη σκέπη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θέλουν στην Ελλάδα Σουλτς και Σβόμποντα

Στην συγκρότηση ενός δυναμικού ευρωψηφοδελτίου, μέσα από ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες και με την συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα που συμφωνούν με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, συμφώνησαν Μάρτιν Σουλτς, Χάνες Σβόμποντα και Βαγγέλης Βενιζέλος στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο Στρασβούργο, η οποία χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική.

«Οχι» από τον Ντράγκι στην ανανέωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ευρωζώνη

Κατηγορηματικά αποκλείει την ανανέωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, o πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.


Όπως εξηγεί ένα τέτοιο «rollover» αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης).

Παρέμβαση Βενιζέλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα της τραπεζικής ένωσης

«Είναι αναγκαίο και επείγον να προωθηθεί το μέτρο εξυγίανσης των τραπεζών, διότι η κρίση μας άφησε ορισμένα πολύτιμα διδάγματα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Προεδρίας της ΕΕ.


Παρεμβαίνοντας ειδικότερα στη συζήτηση που έγινε επί της έκθεσης της (σοσιαλίστριας ευρωβουλευτή από την Πορτογαλία) Ελ.Φερρέιρα, ο Βαγγελης Βενιζέλος θύμισε ότι ένα από τα διδάγματα που μας άφησε η κρίση, αναφέρεται στη σημασία της Τραπεζικής Ένωσης, ως «θεμελιώδη πυλώνα της οικονομικής διακυβέρνησης».

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους-Πράσινους ο ευρωβουλευτής Ν. Χρυσόγελος

Δεν ανήκει πλέον στην λίστα των Οικολόγων Πράσινων ο Νίκος Χρυσόγελος. Ο ευρωβουλευτής έκανε γνωστή την παραίτησή του με ανακοίνωση στα ΜΜΕ.


«Ως κόμμα οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν παγιδευτεί σε ένα κύκλο εσωστρέφειας λόγω της κυριαρχίας μιας μειοψηφίας που με μικρομηχανισμούς, διαδικασίες πελατειακές σχέσεις και ίντριγκες καταφέρνει και ανατρέπει στην πράξη αποφάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών για αλλαγές και στροφή προς την κοινωνία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Διήμερο για την Αριστερά, Ευρώπη και ευρωεκλογές στην Αθήνα

Σε μια κρίσιμη φάση για την Ελλάδα και την Ελληνική Αριστερά και συνολικά για την Ευρώπη ενόψει και των ευρωεκλογών , αρχίζουν την Πέμπτη και ολοκληρώνονται την Παρασκευή στην αίθουσα ''Σινέ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ'', οι πολύ ενδιαφέρουσες διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνουν από κοινού Iskra, Rproject και ΜΑΧΩΜΕ με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από την Ευρώπη και την Κύπρο. 


Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ευρωβαρόμετρο: Από τους υψηλότερους δείκτες διαφθοράς καταγράφει η Ελλάδα


Από τους υψηλότερους δείκτες διαφθοράς στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με το σχετικό Ευρωβαρόμετρο και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφθορά στα κράτη -μέλη της ΕΕ, που δόθηκαν σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.



Η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι η διαφθορά πλήττει όλα τα κράτη-μέλη και κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία γύρω στα 120 δισ. ευρώ ετησίως. Τα κράτη-μέλη έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα είναι άνισα και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για την πρόληψη και τιμωρία της διαφθοράς.

Γερμανική Αριστερά: «Οχι» σε τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα -Να μπει φόρος στους πλούσιους Ελληνες

Αντίθετο στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτου πακέτου στην Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού εμφανίζεται το κόμμα της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Die Linke

 
Η γερμανική Αριστερά, σύμφωνα με τη Deutche Welle στηρίζει την πρόταση της Μπούντεσμπανγκ για εφάπαξη επιβολή κεφαλαιακού φόρου σε περίπτωση που μια χώρα πρέπει να διασώσει την οικονομία της.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Στο Παρίσι ως υποψήφιος Πρόεδρος για την Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Παρίσι θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα και την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη, ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ζακ Ντελόρ: Όταν μια κυβέρνηση κάνει ανοησίες το τίμημα πληρώνει ο λαός

«Όταν η κυβέρνηση μιας χώρας προβαίνει σε ανοησίες, δυστυχώς αυτό συνεπάγεται ένα τίμημα, το οποίο τελικά το πληρώνει ο λαός» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ο Ζακ Ντελόρ.


Για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, φταίνε οι κυβερνήσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, και προσθέτει: «Όταν η κυβέρνηση μιας χώρας προβαίνει σε ανοησίες, δυστυχώς αυτό συνεπάγεται ένα τίμημα, το οποίο τελικά το πληρώνει ο λαός».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...