Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

«Βόμβα» Δαμανάκη: Νέο πακέτο συνεπάγεται νέο Μνημόνιο

Αίσθηση προκαλεί η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Επιτρόπου Μαρία Δαμανάκη για το ότι η όποια νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα θα φέρει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα, δήλωση που βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών, του υπουργού Οικονομικών συμπεριλαμβανομένου, ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί έως τώρα έχουν ορίζοντα έως το 2016 άρα επαρκούν και για την όποια νέα βοήθεια που θα καλύψει το «κενό» της διετίας 2014- 2015.

Μιλώντας στο MEGA, με φόντο τη προεκλογική αντιπαράθεση στη Γερμανία για το ελληνικό ζήτημα αλλά και τις πληροφορίες από το γερμανικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες το ύψος της νέας βοήθειας δεν θα είναι 11 δισ ευρώ αλλά 15 δισ ευρώ, η Μαρία Δαμανάκη δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φαίνεται ως επισπεύδουσα ενός νέου «πακέτου», δεν πρέπει να ζητά και να συζητά για ένα νέο «πακέτο» βοήθειας, καθώς η νέα χρηματοδότηση συνεπάγεται την υπογραφή νέου Μνημονίου και βέβαια νέα μέτρα.

Μεταφέροντας, προφανώς αυτό που συζητείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών εν όψει της πλέον κρίσιμης αξιολόγησης από τη Τρόικα, όπου θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρηματοδοτικό «κενό» αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους, η Ελληνίδα Επίτροπος επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις ανησυχίες για την επιβολή νέων όρων, αν όχι μέτρων, από τους δανειστές, ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης και πέρα από το αρχικό Πρόγραμμα, το οποίο εξαντλείται στα μέσα του 2014, με μόνη χρηματοδότηση έως τις αρχές του 2016 από το ΔΝΤ, χωρίς όμως αυτό να καλύπτει πλήρως τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση που θα ανοίξει τον Οκτώβριο, θα κλείσει με πολιτική απόφαση στο EUROGROUP του Νοεμβρίου, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για το είδος και πολύ περισσότερο για το ύψος της νέας βοήθειας, θα ληφθούν μετά τον Απρίλιο του 2014, όταν δηλαδή οι Ευρωπαίοι θα έχουν στα χέρια τους τα προσωρινά στοιχεία για τον Προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος σύμφωνα τουλάχιστον με το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να «κλείσει» με πρωτογενές πλεόνασμα.

Κομισιόν: Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να παραμείνει σε ελληνικά χέρια

Με ευχολόγια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου κατάσχεται από τους δανειστές - Reuters: Η Αθήνα πιέζεται να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία σε εταιρεία συμμετοχών


Η «ιδιοκτησία» του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ελληνικών αρχών, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι πολύ βασικό μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της, είπε ο εκπρόσωπος του Olli Rehn, Simon O'Connor, σύμφωνα με το Dow Jones.

«Η ιδιοκτησία του προγράμματος βρίσκεται και πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε. Πρόσθεσε, όμως, ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συζητηθεί στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας. «Θα συζητήσουμε ξεκάθαρα την κατάσταση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων και θα κοιτάξουμε πώς αυτή μπορεί να προχωρήσει αποτελεσματικά».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί ανάληψης της ευθύνης των αποκρατικοποιήσεων από εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο και διοίκηση ξένων ειδικών, ο κ. O' Connor δεν αρνήθηκε την πρόταση, είπε όμως ότι ούτε η Κομισιόν αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφασή τους.

Ο κ. O' Connor δεν διέψευσε την ύπαρξη τέτοιας πρότασης, αλλά σημείωσε πως ούτε η Κομισιόν, αλλά ούτε και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν λάβει απόφαση για το πώς θα πρέπει να διαχειριστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Reuters: Σε εταιρεία συμμετοχών ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου

Την ίδια ώρα, το Reuters μεταδίδει ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα πιέσουν την Αθήνα τον επόμενο μήνα να μεταφέρει κρατικά περιουσιακά στοιχεία από την αγορά ακινήτων σε μια εταιρεία συμμετοχών (holding), η οποία θα είναι υπό τη διαχείριση της ευρωζώνης, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στην προσπάθεια των ιδιωτικοποιήσεων.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο θα παρουσιαστεί από την Τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση το Σεπτέμβριο, θα προτείνει τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών ελληνικής ιδιοκτησίας εκτός της Ελλάδας, η οποία θα διοικείται από ξένους εμπειρογνώμονες.

Το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, αντανακλά την αυξανόμενη απογοήτευση με την Ελλάδα η οποία θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα και νέα βοήθεια και έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει το Reuters.

Η νέα εταιρεία θα επιδιώξει να ξεπεράσει τα εμπόδια από την ελληνική γραφειοκρατία, τα οποία έχουν υπονομεύσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα διασφαλίσει επίσης ότι τα χρήματα που θα αντληθούν, θα βοηθήσουν να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος, σημειώνει το πρακτορείο.

"Το κύριο σημείο θα είναι να μεγιστοποιήσει την αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα καθιστώντας τα στοιχεία αυτά πιο ελκυστικά για τους επενδυτές" δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο αυτό δεν έχει συζητηθεί στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

"Το όφελος των ιδιωτικοποιήσεων είναι να δημιουργηθούν πόροι για την Ελλάδα ώστε νε βοηθηθεί η ευρύτερη ανάπτυξη και να εξοφλήσει επίσης ταχύτερα το χρέος της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ταμείου, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Enhanced by Zemanta

Όλι Ρεν: Η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα

Όπως εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά


Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ρεν δήλωσε ότι η Ελλάδα τα «πηγαίνει καλύτερα», εκτίμησε δε, ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα συνεχιστεί το υπόλοιπο του 2013 και την επόμενη χρονιά.

Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης η οποία καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο φέτος αναμένεται να συνεχιστεί το υπόλοιπο της χρονιάς και το 2014 αλλά και να καταστεί πιο σταθερή, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, Όλι Ρεν.

Για τον Ρεν η μεγαλύτερη δημοσιονομική αξιοπιστία στις χώρες της ευρωζώνης, οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την σταθεροποίηση των αγορών και η καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση υπήρξαν παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν να ενισχυθεί η αντοχή της ευρωζώνης έναντι των πολιτικών σοκ.

«Η ευρωζώνη είναι (πλέον) λιγότερο ευπαθής στις πολιτικές αναταράξεις», υποστήριξε ο Ρεν στη συνέντευξή του, επισημαίνοντας την αντίστιξη της σημερινής κατάστασής της με την μεγαλύτερη τρωτότητά της το προηγούμενο διάστημα, ιδίως όταν είχε εκδηλωθεί πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ή όταν είχε εκδηλωθεί η κρίση χρέους στην Κύπρο.

«Τα πιο πρόσφατα δεδομένα και οι πιο πρόσφατοι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και PMI καταδεικνύουν μια άτονη ανάπτυξη φέτος και μια λίγο πιο σθεναρή ανάκαμψη την επόμενη χρονιά», είπε ο Ρεν.

«Όχι ιδιαίτερα λαμπρή, αλλά πάντως μια πιο στέρεη ανάπτυξη. Και θα πρέπει επίσης να δούμε περισσότερη βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά την απασχόληση», είπε ο Ρεν στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στο Άλπμπαχ, στην Αυστρία.

Ο Ρεν είχε δηλώσει πρόσφατα πως υπάρχουν ενδείξεις μιας σταδιακής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, αλλά θα ήταν πρόωρο να πει κανείς ότι η κρίση έλαβε τέλος.

Ο Ρεν είπε πως η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, ενώ πρόσθεσε ότι το εάν και κατά πόσον η χώρα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης δεν θα είναι σαφές και μια απόφαση δεν θα μπορέσει να ληφθεί ωσότου η τρόικα ολοκληρώσει την επόμενη αξιολόγησή της, στα τέλη του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτωβρίου.

«Οι οικονομικές της μεταρρυθμίσεις προχωρούν καλύτερα από ό,τι τα δύο πρώτα χρόνια του προγράμματος διότι υπάρχει πλέον ευρύτερη —όχι πλήρης, αλλά ευρύτερη— συναίνεση στην ελληνική κοινωνία υπέρ των μεταρρυθμίσεων», υποστήριξε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα, εξωθώντας μια σειρά αξιωματούχους να σπεύσουν να δηλώσουν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση σχετικά.

Handelsblatt: Μέχρι 15 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα ως το τέλος του 2016

English: Logo of the German business newspaper...
 (Photo credit: Wikipedia)

H απόφαση για το νέο ελληνικό πακέτο δεν θα ληφθεί πριν από την άνοιξη του 2014, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα


Μέχρι και 15 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα ως το τέλος του 2016, εκτιμούν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους επικαλείται σε δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών θα προσδιοριστεί από την Tρόικα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ελλάδα θα χρειαστεί ζεστό χρήμα ήδη νωρίς το φθινόπωρο του 2014», ενώ θεωρείται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη υπαινιχθεί ότι τα χρήματα μπορούν να προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Στο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι θα υπάρξουν πιθανότατα πολλές συζητήσεις για το πώς θα βοηθήσει ο ΕΜΣ, αφού από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί να χορηγεί στις τράπεζες απευθείας κεφαλαιακή βοήθεια, χωρίς μεσολάβηση του εκάστοτε κρατικού προϋπολογισμού. Η εφημερίδα αναφέρει πάντως ότι, αν και η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup τον Οκτώβριο, η απόφαση για το νέο ελληνικό πακέτο δεν θα ληφθεί πριν από την άνοιξη του 2014.
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

ΔΗΜΑΡ: Η Ευρώπη να αλλάξει τις πολιτικές που παράγουν άνιση ανάπτυξη

Αλλαγή στη συνταγή λιτότητας, ζητάει η Δημοκρατική Αριστερά και μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους

Η Ελλάδα θέλει να γίνει το χρέος βιώσιμο και να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, ωστόσο, και η Ευρώπη από την πλευρά της για να έχει προοπτική «θα πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού την κρίση χρέους και να αλλάξει τις πολιτικές που παράγουν άνιση ανάπτυξη με πολιτικές που ενισχύουν ουσιαστικά την συνοχή».

Αυτό επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά σε σχόλιο που έκανε με αφορμή την προεκλογική συζήτηση που αναπτύσσεται στη Γερμανία και στην οποία «πρωταγωνιστεί» το θέμα της Ελλάδας, το αν θα δοθεί τρίτο πακέτο στήριξης και αν θα γίνει νέο «κούρεμα» του χρέους.

Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, σημειώνει η ΔΗΜΑΡ, «χρειάζεται αλλαγή στη συνταγή λιτότητας, σύνδεση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους και υποστήριξη με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

ΕΚΠΟΙΖΩ: Ευρωπαϊκή «ομπρέλα» για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πλειστηριασμούς

Τη στήριξη των ευρωβουλευτών ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των Ελλήνων καταναλωτών με τη βοήθεια της ΕΕ, ζήτησε η Ομοσπονδία Καταναλωτών


Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως είναι η υπερχρέωση και οι πλειστηριασμοί των κατοικιών, παρουσίασε η ΕΚΠΟΙΖΩ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει μία ευρωπαϊκή «ομπρέλα» ώστε να λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ και την Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», που μίλησαν ενώπιον της 9μελούς αντιπροσωπείας της «Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μείζονος σημασίας είναι η ακρίβεια προϊόντων και υπηρεσιών, το συνεχώς διογκούμενο φαινόμενο της εξαπάτησης των καταναλωτών με τις καταχρηστικές και αθέμιτες πρακτικές των προμηθευτών, αλλά και η διαφαινόμενη αλλαγή επί τα χείρω των διατροφικών συνηθειών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε σχετικό έγγραφο εργασίας στο οποίο περιγράφονται εν συντομία τα σημαντικότερα προβλήματα του Έλληνα καταναλωτή καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, ζητώντας την υποστήριξη των ευρωβουλευτών.

Επίσης, κατέθεσε σχετικό έγγραφο εργασίας στο οποίο περιγράφονται εν συντομία τα σημαντικότερα προβλήματα του Έλληνα καταναλωτή καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, ζητώντας την στήριξη των ευρωβουλευτών.

Τα σημαντικότερα προβλήματα σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ:

- Μη αποδυνάμωση/περαιτέρω ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών και της εποπτείας της αγοράς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη της ολοκλήρωσης του συντονιστικού ρόλου, της σωστής και απρόσκοπτης λειτουργίας του ΕΦΕΤ, καθώς της επαρκούς στελέχωσής του. Αναφέρθηκε, επίσης, η σημασία της επαρκούς στελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την καταπολέμηση του φαινομένου της ακρίβειας.

- Λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης και του πλειστηριασμού των κατοικιών.

- Μέριμνα για την άρση των αντιφάσεων των διαφόρων ευρωπαϊκών πολιτικών και την εναρμόνισή τους. Οι πρωτοβουλίες π.χ. της ΕΕ κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εξουδετερώνονται από άλλα οικονομικά μέτρα που επιδεινώνουν την κατάσταση.

- Ανάγκη πανευρωπαϊκής θεσμοθέτησης της δυνατότητας άσκησης συλλογικών αγωγών και αποζημίωσης των καταναλωτών για την καταπολέμηση των καταχρηστικών και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και συμβατικών όρων.

- Ειδική μέριμνα για καταναλωτές- ενώσεις καταναλωτών του ευρωπαϊκού νότου, διότι στις χώρες αυτές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξυμμένα προβλήματα, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

- Ανάγκη δημιουργίας δικτύων που θα παρέχουν δωρεάν συμβουλές στους καταναλωτές για εξοικονόμηση χρημάτων, διαχείριση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, τρόπους αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης της υπερχρέωσης.

- Ανάγκη παροχής συμβουλών στους καταναλωτές για υγιεινή και οικονομική διατροφή. 

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Παρουσιάστηκε στην Ολλανδία νόμισμα των πέντε ευρώ


Ενώ η συζήτηση για το προ δεκαετίας σφάλμα να μην τυπωθούν χαρτονομίσματα του ενός ευρώ εξακολουθεί να απασχολεί τους οικονομολόγους στην Ευρώπη, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι τα μονόευρα και τα δίευρα εκτίναξαν τις τιμές σε ολόκληρη την ευρωζώνη, στην Ολλανδία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, το πρώτο νόμισμα των πέντε ευρώ.

Εστω και ως επετειακό νόμισμα, που εκδόθηκε για να τιμηθούν τα 100 χρόνια του Παλατιού της Ειρήνης στη Χάγη, το πρώτο πενταύεωρο της Ολλανδίας παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Ουτρέχτης από τον δήμαρχο της Χάγης.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που εκδίδεται νόμισμα των πέντε ευρώ. Για συλλεκτικούς λόγους το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφόρησε στην Ιταλία το πεντάυερο που τιμά τα 150 της νομισματικής ένωσης της Ιταλίας.

Από τον περασμένο Ιούνιο κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης έχει δικαίωμα να εκδώσει το πολύ δύο επετειακά νομίσματα ανά  έτος.

Ωστόσο τα νομίσματα των πέντε - και καμία φορά των 10 ευρώ, όπως αυτό που έχει κυκλοφορήσει στη Φινλανδία - δεν γίνονται απαραίτητα αποδεκτά από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, με συνέπεια να αναιρείται αυτομάτως η φύση τους ως κοινό νόμισμα.

Πιο συχνά είναι τα επετειακά νομίσματα των δύο ευρώ, τα οποία γίνονται αυτομάτως αποδεκτά στις 17 χώρες της ευρωζώνης. 

Συνάντηση Μ. Δαμανάκη με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη


Συμφωνήθηκε να σχεδιαστεί ειδική δράση, με θέμα την προώθηση πολιτικών για τη διασυνδεσιμότητα των νησιών, την επικοινωνία μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα και την ενεργειακή τους ασφάλεια

Τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ε.Ε., Μαρία Δαμανάκη.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, συζητήθηκαν αναλυτικά τα εξής θέματα:

- Οι προτεραιότητες στον τομέα των θαλασσίων υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Συμφωνήθηκε, πέραν των επίκαιρων ζητημάτων της θαλάσσιας πολιτικής (θαλάσσια επιτήρηση, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ,ζώνες προστασίας των ιχθυαποθεμάτων, ενέργεια) που θα αποτελέσουν προτεραιότητες, να σχεδιαστεί ειδική δράση, με θέμα την προώθηση πολιτικών για τη διασυνδεσιμότητα των νησιών, την επικοινωνία μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα και την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η σχετική πρόταση θα κατατεθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας στις υπηρεσίες της Κομισιόν ως το τέλος Οκτωβρίου του 2013.

- Η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Επίτροπο και τον υπουργό για την ενημέρωση και τη συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς του Πειραιά και της Ναυτιλίας για την επιτυχημένη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας, το Μάιο του 2015 που έχει επιλεγεί να διοργανώσει η Ελλάδα.

- Ο συντονισμός των δράσεων Κομισιόν και υπουργείου για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο από το Λιμενικό Σώμα των αλιευτικών πρακτικών για την εφαρμογή των διατάξεων του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας. Κυρίως, για τον άμεσο και οριστικό τερματισμό καταστροφικών πρακτικών για τα θαλάσσια αποθέματα (δυναμίτης, συρρόμενα εργαλεία κοντά στις ακτές, κ.λ.π.).

Το Spiegel προειδοποιεί : Κούρεμα και νέο πακέτο θα αποτύχουν

Την αποτυχία ενός ενδεχόμενου κουρέματος του ελληνικού χρέους ή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προεξοφλεί το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» χαρακτηρίζοντας λάθος τους χειρισμούς τόσο της Ανγκελα Μέρκελ όσο και του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία έχει πάρει «φωτιά» και όπως ήταν αναμενόμενο το ελληνικό ζήτημα κατέχει κεντρικό ρόλο στο πεδίο της αντιπαράθεσης με τη συζήτηση γύρω από το δημόσιο χρέος να πραγματοποιείται με αμείωτη ένταση.

Με κείμενο που φέρει τον τίτλο «Η μέρα των εκλογών είναι μέρα πληρωμής» το περιοδικό εκτιμά πως η γερμανική κυβέρνηση δίνει προεκλογικές υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει.

Χαρακτηρίζει την δήλωση του κ.Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και την άρνησή του για ένα νέο κούρεμα ως το πρώτο προεκλογικό λάθος σημειώνοντας «Σίγουρο είναι ότι χωρίς νέα βοήθεια η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Αποκλείεται να μπορέσει η χώρα να βγει πάλι στις αγορές στο τέλος του χρόνου» τονίζει το δημοσίευμα. Είτε υπάρξει κούρεμα είτε άλλη διευκόλυνση, π.χ. μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, «το κόστος για τις πιστώτριες χώρες θα ήταν παρά ταύτα υψηλό. Στη Γερμανία θα αναλογούσε διψήφιο νούμερο, αλλά και πάλι δεν θα επιτυγχανόταν η εξυγίανση της Ελλάδας».

«Η παραδοχή της καγκελαρίου ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα βοήθεια είναι μόνο η αρχή. Η γερμανική κυβέρνηση θα εξαγγείλει και άλλες πικρές ευρω-ειδήσεις, από την τραπεζική ένωση μέχρι την Ιρλανδία. Θα είναι λοιπόν ακόμη πιο συναρπαστικός ο προεκλογικός αγώνας;» αναρωτιέται το «Spiegel» και επισημαίνει το γεγονός πως μετά τις εκλογές υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ζητήματα.

Προειδοποιεί ακόμη πως σε περίπτωση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, οι ενέργειες διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών θα γίνουν ρουτίνα και πολύ σύντομα θα χρειαστούν νέα πακέτα και νέα μέτρα για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, αλλά και την Κύπρο.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι μένουν ανοιχτά και άλλα ζητήματα, όπως π.χ. η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη. Ενώ τώρα η κυβέρνηση τάσσεται κατά της τραπεζικής ένωσης και επιμένει για επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα σε εθνικό επίπεδο – παρά το γεγονός ότι οι περιφερειακές τράπεζες των κρατιδίων κινδυνεύουν από τοξικά ομόλογα και η Commerzbank επιβιώνει μέσω κρατικής χρηματοδότησης- μετά τις εκλογές θα χρειαστεί να διορθώσει τη στάση της.

Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, εκτιμά το δημοσίευμα, θα αναγκαστεί επίσης να προετοιμάσει τους πολίτες για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε επίπεδο θεσμών και τρόπου λήψης αποφάσεων.

Σόιμπλε: Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του προγράμματος

Εξασφαλισμένη είναι η χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε, μεταφέροντας την σχετική διαβεβαίωση της Τρόικα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κότχαους και σημείωσε ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα για νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ενδεχόμενων επιπλέον αναγκών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

«Δεν είμαι ψυχολόγος ούτε εκπρόσωπος άλλων υπουργών» σημείωσε ο κ. Κότχαους, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το κίνητρο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «κούρεμα» και έκανε λόγο για χρηματοδοτικό κενό ύψους 10 δισεκατομμυρίων για την περίοδο 2014-15.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Στουρνάρα στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους με αναδρομική μεταφορά κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Κότχαους διευκρίνισε ότι αυτή η πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση στις Βρυξέλλες.

Βάιντμαν: Μη βασίζεστε στην ΕΚΤ για να λύσετε τα προβλήματά σας

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τις χώρες της Ευρωζώνης να μην βασίζονται στην ΕΚΤ για να λύσουν τα προβλήματά τους δείχνοντας πως η γερμανική πλευρά θα συνεχίσει να έχει σκληρή στάση σε ζητήματα δανεισμού.

Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο των Γερμανών πρεσβευτών στο Βερολίνο, ο κ. Βάιντμαν ζήτησε επίσης να επιβληθεί ένα όριο στην διακράτηση κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες και να υπάρξει επαρκής κάλυψή τους με κεφάλαια, ώστε να βοηθηθεί η διάσπαση της στενούς σχέσης που υπάρχει μεταξύ χωρών και τραπεζών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με τη νομισματική πολιτική, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (OMT), το οποίο δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί. «Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα κατένειμαν τους κινδύνους από μη υγιείς δημοσιονομικές πολιτικής σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, εάν αγόραζαν ομόλογα χωρών με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα», δήλωσε.


Enhanced by Zemanta

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ»

«Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σίγουρα ορθή, αλλά η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν σίγουρα σφάλμα», λέει ο αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών

Τις ευθύνες του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στην Νομισματική Ενωση αναγνώρισε ο αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (φωτ.).

«Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σίγουρα ορθή, αλλά η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν σίγουρα σφάλμα», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Der Spiegel» και τόνισε ότι ήταν μεν η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων που αποφάσισε την ένταξη, αλλά και όλες οι συντηρητικές κυβερνήσεις είχαν τότε συμφωνήσει.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Στην Αθήνα αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών για θέματα προστασίας καταναλωτών

Θα συναντηθούν με μέλη της κυβέρνησης και φορείς της αγοράς


Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα και την Τρίτη αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές, επικεφαλής των οποίων θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς Malcom Harbour, θα συναντηθούν με μέλη της κυβέρνησης και με φορείς της αγοράς.

Μεταξύ άλλων, αύριο θα δουν από κοντά και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα, ο οποίος θα τους ενημερώσει για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας το α’ εξάμηνο του 2014.

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας προκρίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Στη «γραμμή» Όλι Ρεν ο Αντόνιο Ταγιάνι που χαρακτήρισε αυτή τη λύση «δίκαιη και αλληλέγγυα προς την Ελλάδα που «στο παρελθόν έσφαλε αλλά την τελευταία περίοδο καταβάλει μεγάλες προσπάθειες»

Σύμφωνος με την πρόταση του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα εμφανίστηκε ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι, μιλώντας στην ιταλική δημόσια τηλεόραση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «θεωρώ ότι μια τέτοια λύση, στην οποία αναφέρθηκε ο Όλι Ρεν, θα ήταν δίκαιη και αλληλέγγυα προς την Ελλάδα, μια χώρα η οποία στο παρελθόν έσφαλε, αλλά την τελευταία περίοδο κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες».

Προανήγγειλε, δε, ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα επισκεφθεί για τρίτη φορά τη χώρα μας επικεφαλής ευρωπαίων επιχειρηματιών ευελπιστώντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες ανάπτυξης της Ελλάδας.

Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι «θα ήταν προτιμότερο να ηγηθεί της τρόικας ένας πολιτικός και όχι τεχνοκράτες, διότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να αξιολογηθούν καλύτερα οι ανάγκες της Ελλάδας, πέρα από μια λογική απλώς και μόνον τεχνικής φύσεως».

Ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ «βλέπει» ο Σόιμπλε

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε επιμείνει στην πραγματικότητα μετά την τελευταία σύνοδο του ΔΣ της την 1η Αυγούστου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο ίδιο ή και σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο για καιρό...

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει καταστήσει σαφές ότι θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια αμέσως μόλις η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη βελτιωθεί, προσθέτοντας πως καλωσορίζει την προοπτική αυτή.

«Τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν πάνω απ' όλα μια έκφραση ανασφάλειας στις αγορές χρέους. Αυτό δεν μπορεί να διαρκεί για πάντα—έστω κι αν είναι μια ανακούφιση για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», είπε ο Σόιμπλε. «Η [Ευρωπαϊκή] Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά όταν η κατάσταση της οικονομίας βελτιωθεί. Αυτό είναι καλό».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε επιμείνει στην πραγματικότητα μετά την τελευταία σύνοδο του ΔΣ της την 1η Αυγούστου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο ίδιο ή και σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο για καιρό. Η ΕΚΤ βασίζει αυτή την απόφασή της στο γεγονός ότι η προοπτική του πληθωρισμού παραμένει κάτω από τα όρια που έχει θέσει και η ανάπτυξη ασθενική.

Όμως, ορισμένοι οικονομολόγοι είχαν επισημάνει ότι η απουσία οποιασδήποτε συζήτησης στο ΔΣ της ΕΚΤ για την ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στις συνεδριάσεις του τους προηγούμενους μήνες, ενδέχεται να αποτελεί μια ένδειξη μεταβολής της επιτοκιακής πολιτικής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ.

Παρέμβαση Χατζημαρκάκη στην ΕΕ για την Πληροφορική

Επιστολή  στην Επίτροπο Εκπαίδευσης της Ευρώπης για την μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος στα Λύκεια


Με επιστολή του προς την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, Aνδρούλλα Bασιλείου, ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, επισημαίνει ότι η προωθούμενη από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, μείωση των ωρών διδασκαλίας της Πληροφορικής στα Λύκεια και η μείωση του αριθμού των καθηγητών πληροφορικής είναι αντίθετη με «την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την ευρεία χρήση της πληροφορικής και του διαδικτύου».

Ο κ. Χατζημαρκάκης , στην επιστολή του προς την Επίτροπο επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα: «Ως εισηγητής στην Επιτροπή Ενιαίας Αγοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας πρότασης οδηγίας για την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων φορέων του δημόσιου τομέα (Proposal for a directive on the accessibility of public sector bodies websites) υποστηρίζω μαζί με την Κομισιόν τη νέα πρόταση οδηγίας που αναμένεται να ψηφιστεί το 2014 επί της Ελληνικής Προεδρίας για την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Μέσα από το νέο ευρωπαϊκό νόμο προωθείται η ευρεία διάδοση και χρήση των νέων τεχνολογιών απ' όλους, συμπεριλαμβανομένων των 80 εκ. ΑμεΑ της Ε.Ε.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και την πολιτική στόχευση που υπάρχει, η εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια στην αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού – ειδικά νέων – που θα έχουν γνώση πληροφορικής και θα είναι ένας σημαντικός πυλώνας αντιμετώπισης της νεανικής ανεργίας που πλήττει όλη την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Mε βάση τα παραπάνω τα κράτη μέλη θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα τα επόμενα χρόνια σε κάθε τι που αφορά την ψηφιακή σύγκληση. Διαπιστώνω ωστόσο ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται στην Ελλάδα δεν συμβαδίζει με αυτήν την στόχευση." Ο κ. Χατζημαρκάκης, με την επιστολή του, ζητά «...να απαντηθεί το ερώτημα αν αποτελεί πρόταση της Τρόικα η μείωση του εκπαιδευτικού έργου των καθηγητών πληροφορικής προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα;» και επισημαίνει ότι «αποτελεί καίριο ερώτημα πως εξασφαλίζεται για τους Έλληνες μαθητές το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή οι ίσες ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή κοινωνία γνώσης; ».

Ο ευρωβουλευτής, θα καταθέσει τον επόμενο μήνα σχετική ερώτηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει στην επιστολή του προς την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Καρβούνης: Δεν πιέζει η τρόικα για τους πλειστηριασμούς

Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα μπορούσε να είναι λύση, δηλώνει ο Πάνος Καρβούνης 


Για το ενδεχόμενο η χώρα μας να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, αλλά και για το «καυτό» θέμα της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, μιλάει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατα» τα σενάρια περί πιέσεων της τρόικας για να ξεκινήσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πάνος Καρβούνης σημειώνει ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας χρηματοδοτείται πλήρως ως τα μέσα του 2014, όπως διαπίστωσαν και οι ελεγκτές της τρόικας, και οι εταίροι μας θα εξετάσουν κάθε περαιτέρω βοήθεια αν κριθεί αναγκαία, όπως δεσμεύτηκαν πέρυσι.

«Αυτή η δυνατότητα περαιτέρω βοήθειας εξαρτάται, φυσικά, από την πλήρη εφαρμογή όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Για αυτόν το λόγο θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και τις προσπάθειές μας στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα, έχοντας τη διαβεβαίωση ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να λάβουμε περαιτέρω βοήθεια, εφόσον χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Καρβούνης.

Σχολιάζοντας δε την πρόταση Σόιμπλε για τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μετά το 2014, είπε πως «θα μπορούσε να είναι μια λύση», εφόσον υπάρξουν οικονομικές ανάγκες. «Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να καθυστερήσουμε την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Αυτή η εφαρμογή είναι στο σωστό δρόμο και έχει κοστίσει πολλές προσπάθειες και θυσίες σε όλους τους πολίτες. Τους οφείλουμε επιτυχή έκβαση και όχι σεναριολογία», πρόσθεσε.

Ειδικά για το θέμα την πλειστηριασμών, ο κ. Καρβούνης δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιέζει για άρση της ισχύουσας απαγόρευσης και σημείωσε: «Είναι το γνωστό σήριαλ όπου η Ε.Ε. δαιμονοποιείται και παίζει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου ώστε να θολώσει το τοπίο. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η Ελληνική Βουλή έχει ήδη αποφασίσει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στόχος είναι να αποκατασταθεί το συναλλακτικό ήθος και να μην επιβαρύνονται οι συνεπείς δανειολήπτες με τις ζημίες που προκαλούν οι εκ προθέσεως κακοπληρωτές, οι οποίοι επωφελούνται της κρίσης για να μην αποπληρώνουν τα δάνεια τους στην τράπεζα Α ενώ έχουν υψηλές καταθέσεις στην τράπεζα Β ή διαθέτουν μεγάλη περιουσία.

Βέβαια υπάρχουν δανειολήπτες χαμηλών εισοδημάτων οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής του δανείου τους. Αυτοί, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Ε.Ε., θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται, πράγμα που είναι απολύτως φυσικό με τις σημερινές δυσχερείς συνθήκες. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα νέο πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα αξιολογηθεί τους προσεχείς μήνες από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτως ώστε να κριθεί η αποτελεσματικότητά του. Τα όσα λέγονται ή γράφονται για πιέσεις είναι συνεπώς ανυπόστατα». 

Η Μέρκελ επιβεβαιώνει το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Εμμέσως πλην σαφώς, ομολογεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο δάνειο, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει το ποσό που θα απαιτηθεί - Σόιμπλε: Με τις δηλώσεις μου ξεκαθάρισα ότι δεν θα υπάρξει νέο «κούρεμα» - Προς τρίτο πακέτο βοήθειας «δείχνει» και ο Ρεν


Επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, η Άνγκελα Μέρκελ, με νέες δηλώσεις της, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί -και θα λάβει- ένα τρίτο πακέτο στήριξης, όπως πρώτος ομολόγησε ανοιχτά, χθες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν μπορώ να πω σήμερα τι ποσό, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε να απαιτηθεί. Θα μπορούμε να το πούμε στα μέσα του επόμενου έτους» δήλωσε η Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TV Sat 1 και αναφερόμενη σε αυτό ακριβώς το τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Δεν μπορώ να ορίσω ή να επιβεβαιώσω ένα ποσό» δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Γερμανίας. «Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ένα βήμα πιο πέρα από τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα είχε πάει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κοτχάους.

Πιο συγκεκριμένα, προσδιόρισε για τα μέσα του 2014 τη συζήτηση περί ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, για το οποίο έκανε λόγο χθες, για πρώτη φορά, ο κ. Σόιμπλε.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου χρόνου, δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

"Έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 που βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί" δήλωσε ο κ. Κοτχάους.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι αυτήν την στιγμή δεν γνωρίζει να υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις, για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης για τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλο ένα πρόγραμμα αρωγής. Ο κ. Κοτχάους απέρριψε εκτιμήσεις ότι τα σχόλια του χερ Σόιμπλε αντανακλούν σε αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας συνεδρίασε σήμερα, ωστόσο το θέμα ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα δεν τέθηκε επί τάπητος.

"Η Ελλάδα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου" δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι το τρέχον δεύτερο πρόγραμμα στήριξης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, πριν από το τέλος του 2014.

"Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο" δήλωσε. "Το πρόγραμμα προχωρά".

Σόιμπλε: Δεν είπα τίποτα καινούργιο για την Ελλάδα

Πάντως, ο ίδιος ο Σόιμπλε, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία της βόρειας Γερμανίας (NDR), υπογράμμισε ότι δεν έχει πει τίποτα νέο για την Ελλάδα και πως ο λόγος για τη χθεσινή δήλωσή του ήταν ότι ήθελε να τερματίσει την αυξανόμενη φημολογία περί νέου «κουρέματος» στην Ελλάδα.

«Το ΔΝΤ κάνει πρόγραμμα μόνο για τρία χρόνια, αλλά τρία χρόνια δεν αρκούν για να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με τον υπολογισμό του προγράμματος, αυτό αναμένεται να γίνει το 2020. Και γι' αυτό είχαμε πει, όταν ξεκινούσε το πρόγραμμα ότι, εάν η Ελλάδα μέσα στο 2014 -τέλη του 2014 θυμίζω τελειώνει το πρόγραμμα- εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και παρ' όλα αυτά κριθούν απαραίτητα νέα μέτρα, τότε θα μιλήσουμε και γι' αυτά...» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι «βλέπει» θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία: «Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Τώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Γι' αυτό είπα στο Άρενσμπουργκ ό,τι λέω πάντα και το επαναλαμβάνω και μπροστά σας: Δεν θα γίνει κούρεμα, αλλά -όπως είχαμε πει πριν από έναν χρόνο και το συζητήσαμε και στη Βουλή- θα ξανασχοληθούμε με το θέμα (της Ελλάδας) το 2014 και συγκεκριμένα στα μέσα της χρονιάς».

Σχολιάζοντας δε, τα περί εκλογικών σκοπιμοτήτων, ο χερ Σόιμπλε τόνισε: «Καμία σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Το πρόγραμμα βοήθειας δεν λαμβάνει υπόψη του το πότε κάνουμε εμείς εκλογές. Οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα γίνονται κάθε τέσσερις μήνες, το ίδιο και ο έλεγχος της Τρόικας. Είναι πάντα μια δύσκολη κατάσταση, γιατί υπάρχουν δυσκολίες για την Ελλάδα. Δεν λέω λοιπόν τίποτα καινούργιο και δεν ισχύουν οι κατηγορίες ότι δεν είχαμε πει την αλήθεια στην κοινή γνώμη ή στη Βουλή».

Δεν αποκλείει νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και ο Ρεν

Από την πλευρά του, έπειτα από τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας το 2014, οπότε και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας, και ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, έκανε λόγο για περαιτέρω χρηματοδότηση για τη χώρα μας.

Σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat», ο κ. Ρεν είπε ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης, ωστόσο, τόνισε ότι οι δανειστές της χώρας έχουν και άλλες επιλογές για να συνεχιστεί το πρόγραμμα, το οποίο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο από την Τρόικα.

«Τότε θα εξετάσουμε επίσης την πιθανή συνέχιση και χρηματοδότηση του Ελληνικού προγράμματος. Για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί με την παράταση της διάρκειας των δανείων» δήλωσε ο Ρεν.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ερώτημα - κλειδί είναι η ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του υφιστάμενου προγράμματος και η ικανότητά της να εμφανίσει πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της.

Από την πλευρά της, τις πληροφορίες για ένα τρίτο δανειακό πακέτο επιβεβαιώνει και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το τρίτο πακέτο θα περιέχει λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις από τα δύο πρώτα, γιατί «στην  Ελλάδα ένα σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα χρήματα προς την Αθήνα από τα διαρθρωτικά ταμεία της, προκειμένου να τονώσει την εγχώρια οικονομία
Enhanced by Zemanta

Βάιντμαν: Η Ευρωζώνη δεν είναι λέσχη για να μπαινοβγαίνουν τα μέλη της

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, η έξοδος χωρών από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικές συνέπειες


Η νομισματική ένωση δεν είναι μια λέσχη στην οποία μπορεί κάποιος να γίνει μέλος ή να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα, υποστήριξε ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Capital.

Σύμφωνα με τον κ. Βάιντμαν, μια έξοδος χώρας-μέλους από την Ευρωζώνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ίδια αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα αγοράς ομολόγων από την πλευρά της ΕΚΤ, στα πρότυπα της αμερικανικής Federal Reserve, ο Γενς Βάιντμαν υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της και θα θόλωνε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.
Enhanced by Zemanta

Γ. Χατζημαρκάκης: Η Γερμανία έχει κερδίσει 114 δισ. ευρώ από την Ευρωκρίση

Ο Ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής επικαλείται στοιχεία της Γερμανικής κυβέρνησης και ζητά αναδιανομή του κέρδους αυτού στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.


Σε 114 δισ. ευρώ εκτίμησε το κέρδος της Γερμανίας από την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη ο Ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής, Γιώργος Χατζημαρκάκης επικαλούμενος στοιχεία που έδωσε η Γερμανική κυβέρνηση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο κ. Χατζημαρκάκης υποστήριξε πως «πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήγωσαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Χατζημαρκάκης, «η Γερμανική Κυβέρνηση ομολογεί, επιτέλους, ότι όχι μόνο τα κέρδη είναι στα 41 δισ. ευρώ αλλά επίσης έκανε εξοικονόμηση η γερμανική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες) άλλα 73 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά φτάνουμε στα 114 δισ. ευρώ κέρδος της Γερμανικής Πολιτείας λόγω της ευρωκρίσης».

Ο κ. Χατζημαρκάκης , επίσης ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση, με την συγκεκριμένη απάντηση «ομολογεί ότι το κόστος, όχι μόνο του Ελληνικού πακέτου, αλλά ολόκληρης της ευρωκρίσης για το Γερμανό φορολογούμενο είναι μόλις 599 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια μεγάλη διαφορά. Αυτό είναι αντίθετο με την εικόνα που είχαν περάσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους Γερμανοί πολιτικοί, ότι η Γερμανία χάνει από την κρίση».

Περιμένω , κατέληξε ο κ. Χατζημαρκάκης. «λίγο μετά τις Γερμανικές εκλογές διορθώσεις από την γερμανική κυβέρνηση. Αυτό το τεράστιο κέρδος, δεν μπορεί να το κρατάει στην τσέπη, μια χώρα που έχει ηγεμονικό ρόλο στην ευρωζώνη, γιατί όλα τα κέρδη αυτά βγήκαν σε βάρος του Νότου. Μιλάμε για ένα μηχανισμό που οδήγησε το κεφάλαιο στη Γερμανία γιατί θεωρούσε τη χώρα ασφαλές λιμάνι και τα ομόλογα είχαν άλλη τιμή και το επιτόκιο πήγε πολύ χαμηλά». 

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Γιοργκ Ασμουσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσει την πορεία των μεταρρυθμίσερων, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΚΤ.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά.

Ο κ. Ζανιάς οργανώνει δείπνο με επιχειρηματίες, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του κ. Άσμουσεν.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «εν όψει της επόμενης επιθεώρησης της τρόικας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, θα επισκεφθεί την Αθήνα για διμερείς συναντήσεις με έλληνες παράγοντες, καθώς και αντιπροσώπους της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας για να συζητήσει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και γενικότερες εξελίξεις στην ευρωζώνη».

Άνθρωπος της εμπιστοσύνης της Άνγκελα Μέρκελ και παλαιότερα υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Άσμουσεν θεωρείται αυτή τη στιγμή πρόσωπο - κλειδί για τις ισορροπίες στην ΕΚΤ.

Σε μία περίοδο που η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή ελέω κινητικότητας στο Δημόσιο, αλλά και που οι ελληνικές τράπεζες περνούν «εξετάσεις» από τον έλεγχο που διενεργεί η BlackRock στα χαρτοφυλάκιά τους, η επίσκεψη του κ. Άσμουσεν μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται, όπως επισημαίνει το Βήμα online.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην ευρωζώνη για την τρόικα, ο κ. Άσμουσεν έχει πει ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα «αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα», αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, τώρα, μεσούσης της κρίσης χρέους.

Ο κ. Άσμουσεν εκτιμά ότι η μετάβαση αυτή θα μπορούσε να αρχίσει με την μετατροπή του μόνιμου ταμείου της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε αυτοτελές θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Και τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα «βλέπει» ο Σόιμπλε

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους εταίρους της, πέρα από το 2014, και θα πρέπει να υπάρξει και νέο πρόγραμμα, εκτίμησε την Τρίτη, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πιστός, πάντως, στην γραμμή Μέρκελ, απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο νέου κουρέματος χρέους, τουλάχιστον με τη μορφή που έγινε το πρώτο.

«Θα πρέπει να υπάρξει και άλλο ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα», δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης κοντά στο Αμβούργο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Αυτό έχει ειπωθεί και έχει βγει στη δημοσιότητα», πρόσθεσε.

Οπως σχολιάζει το Reuters, ο Σόιμπλε έχει δηλώσει και κατά το παρελθόν ότι οι διεθνείς πιστωτές ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσουν την πιθανότητα νέου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα μετά τη λήξη του υφιστάμενου, στο τέλος του 2014. Ωστόσο, τονίζει το πρακτορείο, ποτέ δεν είχε περιγράψει το ζήτημα αυτό ως αναπόφευκτο, όπως φάνηκε να κάνει σήμερα.

Πάντως, πηγή με την οποία επικοινώνησε το Reuters διευκρίνισε ότι η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών το διάστημα 2014-2016.

Παράλληλα ο Σόιμπλε απέρριψε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Όπως είπε δεν θα υπάρξει δεύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους, γιατί η εμπειρία με το πρώτο δεν ήταν ιδιαίτερα καλή.

«Οι Έλληνες δεν έχουν περάσει ακόμα το βουνό» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, αναφέροντας ότι ενδεχομένως θα πρέπει να βοηθήσουν οι εταίροι της ευρωζώνης να μην πληρώνει η Ελλάδα τόσο ψηλά επιτόκια στα δάνεια που πήρε.

Γιατί «Βορράς» και «Νότος» της ευρωζώνης βράζουν στο ίδιο καζάνι: Μία εξαιρετική ανάλυση των Financial Times


«Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα ευρωπαϊκά οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και κοιτάξτε τι κρύβεται πίσω από τους τίτλους που λένε ότι η ευρωζώνη συνολικά έχει βγει από την ύφεση. Η ανταμοιβή σας θα είναι μια "ιστορία δύο χωρών" που δείχνει το πόσο πεισματικά αγνοεί η ευρωπαϊκή οικονομία το σενάριο για το οποίο είχαν προετοιμαστεί οι πολιτικοί ηγέτες της».

Με αυτά τα λόγια προλογίζει ο Martin Sandbu την εξαιρετική ανάλυσή του στους Financial Times σχετικά με το κοινό παρόν και μέλλον του «ισχυρού» βορρά και του «ασθενούς» νότου, τη βαθιά ρίζα της κρίσης η οποία, όπως αποδεικνύεται, δεν εντοπίζεται στις κεφαλαιακές ασυμμετρίες της ευρωζώνης, αλλά και το πραγματικό πρόβλημα με το οποίο έρχονται αναπόφευκτα πλέον αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις περιπτώσεις δύο χωρών, της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας: «Δύο μεσαίων χωρών, αντιπροσωπευτικών του "βορρά" και του "νότου" ή του "πυρήνα" και της "περιφέρειας" στην νομισματική ενοποίηση. Βρίσκονται στα δύο άκρα ενός άξονα που οι σκεπτικιστές θεωρούν το εγγενές ελάττωμα του ευρώ: Την ασυμμετρία ανάμεσα στις ανταγωνιστικές πλούσιες χώρες, τις οποίες η καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία μετέτρεψε σε διαρθρωτικούς αποταμιευτές, και στις μη ανταγωνιστικές φτωχές εξαδέλφες, των οποίων οι ασύδοτες σπατάλες χειροτέρεψαν με το ευρώ».

Οι διαφορές των δύο χωρών

«Σε όλη την διάρκεια της "εποχής του ευρώ", η Πορτογαλία είχε μεγάλα ελλείμματα προϋπολογισμού, που έφτασαν σε διψήφια μεγέθη ως ποσοστά του ΑΕΠ στο κορύφωμα της κρίσης. Η χώρα δεν απολάμβανε καν την απατηλή άνθιση που έβαλε την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία σε μπελάδες. Η πορτογαλική οικονομία μόνο να υποφέρει κατάφερε στην πρώτη 10ετία του ευρώ. Και σήμερα προσπαθεί να συνέλθει από τα συμπτώματα άγριου ξενυχτιού, χωρίς να έχει καν πάει στο πάρτι.

Σε αντιπαράθεση βρίσκεται η Ολλανδία. Έχουν γίνει πιο τευτονικοί και από τους Γερμανούς σε ζητήματα που καθορίζουν το γερμανικό λιτοδίαιτο, εξαγωγικό οικονομικό μοντέλο. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πιο θετικό στην Ολλανδία απ'όσο στην Γερμανία σχεδόν όλα τα χρόνια "ζωής" του ευρώ. Το ολλανδικό δημόσιο έλλειμμα είναι σταθερά μικρότερο από το γερμανικό από πριν την κρίση. Στις απόψεις για την οικονομική πολιτική, επίσης, οι Ολλανδοί συχνά ξεπερνούν τους Γερμανούς, επιμένοντας πιο φωναχτά από το Βερολίνο στις επίπονες περικοπές ελλειμμάτων στην Πορτογαλία και άλλα ελλειμματικά κράτη, καθώς τις θεωρούν το τίμημα για τις διασώσεις που έλαβαν.

Σύμφωνα με το παιχνίδι ηθικής που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πιστωτές οι οποίοι καθορίζουν την στρατηγική στην ευρωζώνη, οι Ολλανδοί πρέπει να ανταμειφθούν για την οικονομική τους επιτυχία και οι Πορτογάλοι να καταδικαστούν στο οικονομικό καθαρτήριο μέχρι να απαλλαγούν από τις αμαρτίες τους. Ο εναλλακτικός μύθος που εξιστορούν οι σκεπτικιστές της νομισματικής ενοποίησης, είναι ότι αυτά τα έθνη δεν έπρεπε ποτέ να μοιραστούν κοινό νόμισμα και ότι οι διαφορετικές προοπτικές τους είναι τόσο αναπόφευκτες όσο οι μόνιμες "πληρωμές" από τον βορρά προς τον νότο που θα χρειαστούν για να παραμείνει το ευρώ ενωμένο».

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

«Ετσι έδειχναν τα πράγματα, μέχρι πρόσφατα. Όμως η οικονομία της Ευρώπης είναι πιο περίπλοκη από όσο εξιστορούν αυτοί οι μύθοι. Λες και ήθελε να το αποδείξει, έχει αρχίσει να μην "υπακούει".

Στο δεύτερο τρίμηνο, η Πορτογαλία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,5%, τον ταχύτερο μεταξύ όλων των κρατών της ΕΕ. Η Ολλανδία συνέχισε να συρρικνώνεται με ρυθμό 0,2% στο β΄ τρίμηνο (0,8% στο 12μηνο).

Δεν μπορούμε βέβαια να βγάζουμε συμπεράσματα από τα στατιστικά ενός μηνός. Η ανάπτυξη της Πορτογαλίας είναι βέβαιο ότι καθρεφτίζει έκτακτους παράγοντες και όχι αλλαγή τάσης. Και πάλι όμως, η αντίθεση δείχνει το πόσο φτωχοί είναι οι μύθοι που ακούμε συχνότερα για την ευρωζώνη».

Συμπεράσματα...

«Διαψεύδοντας όσους κηρύσσουν την δημοσιονομική πειθαρχία υπεράνω όλων, η ολλανδική ύφεση δείχνει ότι ούτε η ισχυρή δημοσιονομική θέση, ούτε τα μεγάλα πλεονάσματα συναλλαγών, επαρκούν για να αποτρέψουν τις πιστωτικές φούσκες οι οποίες καταρρίπτουν την οικονομία όταν σκάσουν. Οι Ολλανδοί υποφέρουν από τις επιπτώσεις μιας εντελώς αυτόνομης στεγαστικής φούσκας. Ο συντελεστής χρέους προς το εισόδημα είναι 250%. Οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί 21%. Κι αυτό υποχρεώνει τους χρεωμένους ιδιοκτήτες –το 30% χρωστούν περισσότερα από την αξία των σπιτιών τους- να καταναλώνουν λιγότερο. Αν προσθέσουμε τις περικοπές στα δημόσια ελλείμματα, τα οποία επιβάλλουν οι Ολλανδοί στους εαυτούς τους μέσα στον ενθουσιασμό να ξεπεράσουν δημοσιονομικά τους Πορτογάλους και τους άλλους, είναι αναπόφευκτο να επέλθει ύφεση στην οικονομία.

Οι παραπάνω ιστορίες είναι μια πιο ήπια εκδοχή των όσων συμβαίνουν στην Ιρλανδία και την Ισπανία. Αν και τα ελλείμματα συναλλαγών βοήθησαν να φουσκώσουν οι φούσκες σε αυτές τις χώρες, η Ολλανδία δείχνει ότι και μια καθαρή πιστωτική οικονομία μπορεί να κάνει χάλια την αγορά ακινήτων της. Με άλλα λόγια, η κρίση σε πολλές χώρες της ευρωζώνης έχει μεγαλύτερη σχέση με την κακή εγχώρια πιστωτική ρύθμιση κάθε κράτους, παρά με τις ανισορροπίες κεφαλαίων ανάμεσά τους –αν και αναμφισβήτητα αυτές ενθάρρυναν τις κακές εγχώριες πολιτικές.

Το «καλό» σε αυτή την ιστορία, είναι ότι το ευρώ δεν είναι τόσο ελαττωματικό. Οι ασύμμετρες ροές κεφαλαίων δεν είναι ασύμβατες με τις υγιείς οικονομίες, ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα από τις πλουσιότερες οικονομίες προς τις φτωχότερες είναι επιθυμητός, αλλά αυτές οι πιστώσεις πρέπει να χρηματοδοτούν παραγωγικές επενδύσεις. Κι αυτό απαιτεί καλύτερες τράπεζες.

Αφού δοκίμασαν πρώτα όλα τα άλλα, οι ηγέτες της ευρωζώνης αρχίζουν επιτέλους να αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα».


Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Επιπλέον έσοδα 40 δισ. ευρώ στη Γερμανία λόγω... κρίσης

Μεταξύ 2010 και 2012 η χώρα δανείστηκε συνολικά 73 δισ. ευρώ λιγότερα από ότι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός


Επιπλέον έσοδα 40,9 δισεκατομμυρίων ευρώ απέφεραν για την Γερμανία τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, αλλά και η μεγάλη ζήτηση ομοσπονδιακών τίτλων κατά την περίοδο 2010-2014.

Σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Γιοάχιμ Πος, η οποία δημοσιεύεται από το περιοδικό «Der Spiegel», η Γερμανία ωφελήθηκε από την κρίση, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα ομόλογα χωρών οι οποίες βρίσκονται σε κρίση και στράφηκαν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το όφελος που προκύπτει από τα χαμηλά επιτόκια αλλά και τα απροσδόκητα υψηλά φορολογικά έσοδα του γερμανικού δημοσίου είχαν επίσης ως αποτέλεσμα να προχωρήσει η Γερμανία σε μικρότερο δανεισμό από ότι υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο. Έτσι μεταξύ 2010 και 2012 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δανείστηκε συνολικά 73 δισ, ευρώ λιγότερα από ότι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Μάλιστα, το κόστος της ευρωκρίσης ανέρχεται μέχρι στιγμής μόλις στα 599 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, όπως σημειώνει τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, την εικόνα θα μπορούσε όμως να αλλάξει άρδην ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους...

Enhanced by Zemanta

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Υπό επανεξέταση οι σχέσεις Ε.Ε. - Αιγύπτου

Οι Βρυξέλλες συνιστούν αυτοσυγκράτηση σε όλους...


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωσαν σήμερα οι Βρυξέλλες, εφόσον συνεχιστεί η βία και δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των αντιπάλων πλευρών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και το πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Εάν δεν σταματήσει η βία, «η ΕΕ μαζί με τις χώρες μέλη θα επανεξετάσουν εντός των ερχόμενων ημερών τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο και θα υιοθετήσουν μέτρα που θα στοχεύουν στην επίτευξη αυτών των στόχων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

Η Μέρκελ δεν αποκλείει έναν νέο μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών

H γερμανίδα καγκελάριος αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας νέος μεγάλος συνασπισμός -Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών- στο Βερολίνο μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίου, ένα ενδεχόμενο το οποίο «κανείς δεν επιδιώκει» μεν αλλά μπορεί να ανακύψει αναγκαστικά. 

Η έκβαση των εκλογών για το γερμανικό Κοινοβούλιο θα κριθεί, αρχικά, από την τύχη που θα έχουν οι Φιλελεύθεροι (FDP), προτιμώμενοι σύμμαχοι της Μέρκελ, και αν καταφέρουν να περάσουν το όριο εισόδου, όπως όμως και από την στάση των Πράσινων.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται το Σάββατο στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Μέρκελ επαναλαμβάνει την προτίμησή της να σχηματίσει για δεύτερη φορά κυβέρνηση με το FDP. Χαρακτήρισε αδιαμφισβήτο ότι «θα ήταν καλύτερο για τον κόσμο στη Γερμανία να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων», σημειώνοντας πως κανείς δεν επιδιώκει μεγάλο συνασπισμό.

Θα ήταν ωστόσο «εντελώς αναξιόπιστο» να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, υπογράμμισε. Το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως γίνεται συνήθως, θα κριθεί «πολύ οριακά», όπως είπε.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, έχει ταχθεί εναντίον του μεγάλου συνασπισμού και διακηρυγμένος στόχος του (αλλά αρκετά δύσκολα επιτεύξιμος, βάσει των δημοσκοπήσεων) είναι να καταφέρει να κυβερνήσει συνασπιζόμενος με τους Πράσινους.

Όσον αφορά τις υποθέσεις πως η Μέρκελ θα αφήσει στη μέση την ενδεχόμενη τρίτη θητεία της και θα αποχωρήσει πρόωρα από την καγκελαρία, η ίδια το απέκλεισε, υπογραμμίζοντας πως θέτει υποψηφιότητα «για ολόκληρη την κοινοβουλευτική περίοδο».
Enhanced by Zemanta

Επιφυλακτικός ο Στάινμπρουκ για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους

Επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε ο υποψήφιος καγκελάριος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, εξηγώντας ότι και πάλι θα έχαναν ιδιώτες πιστωτές της Αθήνας ένα μέρος των χρημάτων τους. 

«Η συνέπεια θα ήταν μια πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου- Βρανδεμβούργου rbb-info και πρόσθεσε ότι «αυτήν τη φορά θα έπρεπε και δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή τα άλλα κράτη του ευρώ και η ΕΚΤ, να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους.

«Αυτό σημαίνει ότι θα μιλούσαμε για μια έμμεση αλλά ταχεία επιβάρυνση των φορολογούμενων στη Γερμανία αλλά και αλλού. Γι αυτό συνιστώ προσοχή στο διάκενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ.

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

Βρετανία: Ζητά από την ΕΕ να στείλει ομάδα παρατηρητών στην μεθόριο Ισπανίας-Γιβραλτάρ

"Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των συνθηκών, θα πρέπει να ερευνήσει το ζήτημα", δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Κάμερον


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να στείλει επειγόντως μια ομάδα παρατηρητών στα σύνορα του Γιβραλτάρ με την Ισπανία για να συλλέξει στοιχεία για τους ισπανικούς μεθοριακούς ελέγχους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, συνιστούν παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

"Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των συνθηκών, θα πρέπει να ερευνήσει το ζήτημα", δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Κάμερον, προσθέτοντας ότι οι επιπλέον ισπανικοί έλεγχοι στην μεθόριο έχουν "πολιτικά κίνητρα και είναι δυσανάλογοι".

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013

Η παραγωγή αυξάνεται όπως και η ανεργία

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία επεκτάθηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε για τρίτο μήνα ενισχύοντας την αισιοδοξία για την επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανάκαμψη έπειτα από 18 μήνες ύφεσης.

Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω και η απομόχλευση των τραπεζών εκτιμάται πως θα ενταθεί εμποδίζοντας την ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 0,7% έναντι του Μαΐου (όταν είχε μειωθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση), ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 1%. Συγκριτικά με τον περσινό Ιούνιο η αύξηση ήταν 0,3% και ήταν η πρώτη τούς τελευταίους 20 μήνες.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει πως η Ευρωζώνη πέρασε το χειρότερο μέρος της ύφεσης και πλέον σταθεροποιείται, ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μια παρατεταμένη περίοδο. Για το β' τρίμηνο εκτιμάται πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί 0,2%.

Στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε ετήσια βάση 2,4% τον Ιούνιο έπειτα από κάμψη 1% τον Μάιο, στη Γαλλία μειώθηκε αντίστοιχα 0,3% έπειτα από αύξηση 0,5% τον Μάιο, ενώ στην Ισπανία μειώθηκε 1,9% έπειτα από μείωση 1,5% τον Μάιο.

Στην Ελλάδα αυξήθηκε 0,5% αντίστοιχα έπειτα από κάμψη 5,5% τον Μάιο. Τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής είχαν η Ρουμανία (9,6%) και η Πολωνία (5,3%) και τη μεγαλύτερη πτώση οι Φινλανδία (-5,9%) και Βουλγαρία (-4,4%).

Τον Ιούνιο 2013 συγκριτικά με τον Ιούνιο 2012 τα κεφαλαιουχικά αγαθά σημείωσαν αύξηση παραγωγής 3,3% στην Ευρωζώνη, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά μειώθηκαν κατά 1%, τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά μειώθηκαν 1,1%, τα ενδιάμεσα αγαθά υποχώρησαν 1,3% και η ενέργεια μειώθηκε 1,7%.

Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ

Καρφί του Reuters για χρήμα από την Ε.Ε. που δεν έγινε επενδύσεις...

...και το Blooberg βλέπει δυνατότητα χρεοκοπίας

Αδιαμφισβήτητη επιτυχία, κατά Στουρνάρα, η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, ύστερα από χρόνια, αλλά η πληθώρα αστερίσκων και οι καταγγελίες για δημιουργική λογιστική δεν δικαιολογούν το πανηγυρικό κλίμα, που επιχειρείται να δοθεί από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Αυτό γιατί ο λογαριασμός της κεντρικής κυβέρνησης μπορεί να εμφανίζει ένα πρωτογενές πλεόνασμα (προ πληρωμών τόκων) της τάξης των 2,57 δισ. ευρώ, όμως -όπως σημειώνει το Reuters- σχεδόν το μισό οφείλεται στο ότι η Αθήνα έλαβε περισσότερες επιχορηγήσεις απ' ό,τι αναμενόταν από την Ε.Ε. και ξόδεψε πολύ λιγότερα από τα κονδύλια για επενδυτικά προγράμματα. Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει ότι στο... πλεόνασμα πρέπει να συνεκτιμηθεί το εφάπαξ έσοδο 1,5 δισ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρώπης. Δηλαδή από τα κέρδη που εμφάνισαν οι τράπεζες μέσω των ελληνικών ομολόγων (που είχαν στην κατοχή τους και επέστρεψαν στο ελληνικό Δημόσιο).

Ο Γ. Στουρνάρας θα έπρεπε να εμφανίζεται περισσότερο συγκρατημένος καθώς τα μικτά έσοδα από τη φορολογία υπολείπονται των στόχων κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα βιώνει τον έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης. Αξιον απορίας είναι πως το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επίτευξη του στόχου των φοροεσόδων από τη στιγμή που το υφεσιακό σπιράλ, η εκτίναξη της ανεργίας και η έκρηξη της μαύρης εργασίας (και της ημιαπασχόλησης) διαβρώνουν κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Είναι ενδεικτικό πως μετά το νέο κύμα απολύσεων, περικοπών κ.λπ. τα φορολογικά έσοδα από φυσικά πρόσωπα υπολογίζονται στα 3,5 από 7 δισ. ευρώ πέρσι. Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο «ποινικοποιεί» την κατανάλωση, «εκφοβίζει» τους καταθέτες τη στιγμή που ζητά επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Το Bloomberg εκφράζει μια πιο προχωρημένη προσέγγιση θεωρώντας πως η δημιουργία πλεονάσματος ανοίγει την πόρτα για τη χρεοκοπία. Μια ενδεχόμενη άρνηση πληρωμών προς τους πιστωτές αποτελεί την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο για να ζητήσει ένα νέο κούρεμα του εξωτερικού της χρέους, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο. Μόνο, που για να προχωρούσε η Ελλάδα σε έναν τέτοιο «εκβιασμό» απαιτούνταν το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει το Bloomberg, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς πλέον μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ πρέπει να δανείζεται προκειμένου να πληρώσει τις οφειλές προς τους διεθνείς δανειστές της. Επιβεβαιώνοντας πλήρως την τελευταία αποκάλυψη της «Ε», πως από τα 100 ευρώ, που δανείζεται η χώρα, τα 95 καλύπτουν τις ανάγκες των δανειστών.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών (σε συνέντευξή του στο Reuters) αμφισβητούσε τις προβλέψεις περί δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015-16 που διατυπώνονται σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Ενόψει, πάντως, των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία αναμένεται στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους εφόσον οι εκπρόσωποι των εταίρων και δανειστών εμφανιστούν και πάλι άκαμπτοι επιμένοντας στην αυστηρή και εμπροσθοβαρή εφαρμογή των απαιτήσεών τους.

ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ / ENET.GR

Η Πορτογαλία «βγήκε» από την ύφεση

Aνέμελα τα παιδιά μοιάζουν να γιορτάζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη της Πορτογαλίας με βουτιές στον ποταμό Ντούρο της Βίλα Νόβα, που βρίσκεται απέναντι από την Πόρτο.
Η Πορτογαλία βγήκε από την ύφεση καθώς το ΑΕΠ της σημείωσε άνοδο κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2013 για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη το πορτογαλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) σε μια πρώτη εκτίμησή του.

Έπειτα από δέκα διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά οπισθοχώρησε κατά 2% σε διάστημα ενός έτους, διευκρίνισε η INE.

Η βελτίωση κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο, οφείλεται κυρίως σε «μια σημαντική επιτάχυνση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών» εξήγησε το ινστιτούτο.

Αύξηση του μέσου ΑΕΠ της ευρωζώνης το β' τρίμηνο

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και της ευρωζώνης, εμφάνισαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αύξηση του μέσου ΑΕΠ τους της τάξεως του 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους. 

Σε ο,τι αφορά την Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία, αλλά σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σημειώθηκε ύφεση της τάξεως του 4,6%, έναντι ύφεσης 0,7% στην ευρωζώνη και 0,2% στην ΕΕ.

Η ύφεση στην Ελλάδα αποκλιμακώνεται για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του ΑΕΠ, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη Γερμανία (0,7%) και τη Γαλλία (0,5%), αλλά και στην Πορτογαλία (1,1%).

Ολι Ρεν: «Εύθραυστη η ανάπτυξη στην ευρωζώνη»

«Οι ενδείξεις ανάπτυξης είναι ακόμη εύθραυστες» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν.
Ο Όλι Ρεν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το Ευρώ, καλωσόρισε σήμερα, Τετάρτη τα νέα δεδομένα τα οποία δείχνουν πως η ευρωζώνη βρίσκεται στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης, πρόσθεσε όμως ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα από τα κράτη-μέλη της και προειδοποίησε εναντίον των «αυτοσυγχαρητήριων δηλώσεων» περί του ότι «η κρίση τέλειωσε».

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες, αυτοσυγχαρητήριες δηλώσεις που θα υποστηρίζουν ότι "η κρίση τέλειωσε". . . Οι ενδείξεις ανάπτυξης είναι ακόμη εύθραυστες», ανέφερε ο Ρεν σε ένα κείμενο το οποίο ανάρτησε στο ιστολόγιό του.

 Ο επίτροπος επισήμανε επίσης στο μπλογκ του την «απαράδεκτα υψηλή» ανεργία σε ορισμένες χώρες, ιδίως «στην Ισπανία και στην Ελλάδα».

Τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι η προσέγγιση της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει αποτέλεσμα και ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ανακτά μέρος της ορμής της, υποστήριξε ο Ρεν.

Ωστόσο, «υπάρχει ακόμη ένας πολύ μακρύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί πριν φθάσουμε στον τελικό μας στόχο, σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που θα παρέχει περισσότερες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά σε μια παρατεταμένη ανάκαμψη, αλλά μόνον εάν επιμείνουμε σε όλα τα μέτωπα της αντίδρασής μας στην κρίση», έγραψε, εξηγώντας: «να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, να ανακτήσουμε τον έλεγχο του βουνού του χρέους μας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού, και να οικοδομήσουμε τους πυλώνες μιας αληθινής οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013

Η Κομισιόν ζητάει πίσω 180 εκατ. ευρώ από κονδύλια για την αγροτική πολιτική

Τα περισσότερα χρήματα είχαν δοθεί στην Βρετανία, στην Πολωνία και στη Δανία


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών, την ανάκτηση κονδυλίων της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από τα κράτη-μέλη σε γεωργικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, επειδή ορισμένα από τα ποσά αυτά έχουν ήδη ανακτηθεί από τα κράτη- μέλη, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της σημερινής απόφασης θα είναι περίπου 169 εκατ. ευρώ.

Βάσει της απόφασης, θα ανακτηθούν ποσά από 15 κράτη- μέλη: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι σημαντικότερες επιμέρους διορθώσεις είναι οι εξής:

- 40,4 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για αδυναμίες στο Σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων– Σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΑΑ- ΣΓΠ), τους επιτόπιους ελέγχους και τις πληρωμές και κυρώσεις στη Σκωτία.

- 39,2 εκατ. ευρώ (δημοσιονομικές επιπτώσεις 1: 30,4 εκατ. ευρώ) καταλογίζονται στην Πολωνία για αδυναμίες στο ΣΑΑ- ΣΓΠ, τους διοικητικούς διασταυρούμενους ελέγχους, τις πληρωμές, την εφαρμογή κυρώσεων, τις αναδρομικές ανακτήσεις και τις καθυστερήσεις στους επιτόπιους ελέγχους.

- 18,6 εκατ. ευρώ (δημοσιονομικές επιπτώσεις 2: 16,6 εκατ. ευρώ) καταλογίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για ελλείψεις στη χορήγηση δικαιωμάτων.

- 11,5 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στη Δανία για ελλείψεις στο ΣΑΑ και τους επιτόπιους ελέγχους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ζητείται η επιστροφή ποσού ύψους 5,2 εκατ. ευρώ που αφορά: - Οπωροκηπευτικά- προτεινόμενη διόρθωση για ελλείψεις στους ελέγχους των μητρώων που τηρούν οι οργανώσεις παραγωγών, καθώς και στους διοικητικούς και λογιστικούς ελέγχους των παραγωγών και των οργανώσεων παραγωγών, για μη εγκεκριμένες πληρωμές τοις μετρητοίς, για μη επαλήθευση των ελέγχων συμφωνίας και των ελέγχων αποθεμάτων.

- Πρόγραμμα POSEI (προγράμματα ειδικών μέτρων για τις άκρως απόκεντρες περιοχές) - προτεινόμενη διόρθωση λόγω ανεπάρκειας του συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΓΠ) για την ελαιοκαλλιέργεια.

Εβδομη ακριβότερη χώρα στο φυσικό αέριο η Ελλάδα

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ / enet.gr

Ψυχροπολεμικές ισορροπίες επικρατούν στις σχέσεις Βρυξελλών - Μόσχας, με την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Gazprom να αποτελεί πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή στην έβδομη θέση μεταξύ των 19 χωρών της Ε.Ε. με τις υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

English: Gazprom Headquarters in Moscow, Russi...
 Gazprom Headquarters in Moscow, (Photo credit: Wikipedia)
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2012 η έρευνα που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εις βάρος της Gazprom, με την κατηγορία ότι παρεμποδίζει «τον ανταγωνισμό στον τομέα του φυσικού αερίου στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης».

Γεγονός που έχει ως συνέπεια στην πράξη να διαμορφώνονται πολύ υψηλές τιμές στην αγορά ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει το «πράσινο φως» από τον Σεπτέμβριο του 2011 προκειμένου να πραγματοποιηθούν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της Gazprom σε 10 κράτη-μέλη της Ε.Ε., κυρίως στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ χώρες, όπως η Λιθουανία, είχαν καταγγείλει επισήμως στις Βρυξέλλες τις πρακτικές της Gazprom, λόγω της υπερτιμολόγησης του φυσικού αερίου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η απάντηση της Μόσχας ήταν άμεση και διόλου διπλωματική.

Η εντολή του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, περιελάμβανε την μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ έθεσε υπό «κρατική προστασία» όλες τις ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό στον ενεργειακό κλάδο.

Σημειώνεται ότι η εμπορική πρακτική της Gazprom συνίσταται στο να ζητά από τη χώρα-πελάτη της να αποπληρώνει εξαρχής στο σύνολο την παραγγελία της, ακόμη και στην περίπτωση που το φυσικό αέριο τελικά δεν καταναλωθεί.

Ωστόσο, έπειτα από διαπραγματεύσεις, επήλθε συμφωνία -κατά περίπτωση- ανάμεσα στην Gazprom και τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα συμβόλαια εν προκειμένω της γερμανικής ΕΟΝ, της ιταλικής Eni, της γαλλο-ιταλικής Edison, της πολωνικής PGNiG, της αυστριακής OMV, της γαλλικής GDF με την Gazprom αναθεωρήθηκαν, με όρους προς το συμφέρον των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα και εις βάρος της Βουλγαρίας, εξαιτίας του ότι οι κρατικές εταιρείες της δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε τρίτες εταιρείες -πλην της Gazprom- στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου και στη χρήση των δικτύων μεταφορών.

Η Ελλάδα συνδέεται με τη Βουλγαρία μέσω του διασυνοριακού αγωγού φυσικού αερίου.

Το καθεστώς αυτό συνεπώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας, καθώς η Gazprom ελέγχει και με τον τρόπο αυτό την ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια», η ΠΓΔΜ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξαρτώνται πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Βουλγαρία κατά 90% και η Πολωνία κατά 60%. Επίσης η Βρετανία είναι η χώρα που απολαμβάνει το αποκλειστικό προνόμιο να προμηθεύεται στην πιο χαμηλή τιμή στην Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο.
Enhanced by Zemanta

Στο δρόμο της Ελλάδας οι μισθοί στη Βρετανία

Δεν είναι Ελλάδα του '50, ούτε Αλβανία του '90. Είναι Βρετανία του '10
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ / enet.gr

Μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημείωσαν οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων στη Βρετανία στο διάστημα των τριών τελευταίων ετών, που είναι μάλιστα η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των «27», με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ολλανδία να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Βιοβλιοθήκη του βρετανικού Κοινοβουλίου, από το 2010 οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων έχουν συρρικνωθεί κατά 5,5%, με την προσαρμογή του τρέχοντος πληθωρισμού. Τα απογοητευτικά αυτά νούμερα έρχονται να επιβεβαιώσουν άλλα στατιστικά στοιχεία σε εθνικό επίπεδο στη Βρετανία που δείχνουν αύξηση του κόστους ζωής και πτώση του επιπέδου διαβίωσης, από την πρώτη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας πριν από μια τριετία.

Ανάλυση των ημερομισθίων και των μισθών για το διάστημα των 11 τριμήνων από το φθινόπωρο του 2010, στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., έδειξε την Ελλάδα με τα χειρότερα στοιχεία και πτώση 11,3% και αντίθετα στην κορυφή τη Βουλγαρία με άνοδο στο επίπεδο των πραγματικών αποδοχών κατά 13,2%.

Μέση πτώση 0,7%

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφεται πτώση αποδοχών των εργαζομένων κατά 0,7%, ενώ στις 18 χώρες της Ευρωζώνης η αντίστοιχη μείωση είναι 0,1%. Κι ενώ οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία ταλανίστηκαν από βαρύτατες μειώσεις, αντίθετα άλλες χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση της Ευρωζώνης τα κατάφεραν καλύτερα από τη Βρετανία. Στην Ισπανία η μείωση ήταν 3,3%, ενώ στην Κύπρο 3%, κατά την ίδια περίοδο.

Οσο για τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές της Βρετανίας, τη Γαλλία και τη Γερμανία, εμφάνισαν και οι δύο αύξηση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων τους.

«Η οικονομία διορθώνεται, αλλά έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε για να φθάσουμε από τη διάσωση στην ανάκαμψη και εκτιμούμε ότι οι καιροί για τις οικογένειες είναι πραγματικά δύσκολοι», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μόλις τον Ιούνιο, «αχαρτογράφητη περιοχή» είχε χαρακτηρίσει την κρίση που αντιμετωπίζει η Βρετανία ο διευθυντής του βρετανικού Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Ερευνών, Πολ Τζόνσον, σε άρθρο του στους «Financial Times». «Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να αποδειχθούν βαθιές» είχε προειδοποιήσει, «καθώς η πορεία της βρετανικής οικονομίας από το 2009 και μετά αποδεικνύει ότι οι συνταγές του παρελθόντος δεν λειτουργούν».

(Πηγές: BBC -Independent-Financial Times)
Enhanced by Zemanta

Δύο δουλειές και διακοπές γιοκ για τους Γερμανούς

 Αλλοι Γερμανοί αναγκάζονται να δουλεύουν σε δύο δουλειές, άλλοι σε μία, αλλά χωρίς ασφάλιση...
Του ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΒΑΚΑ/enet.gr

Ομύθος του «γερμανικού θαύματος», όπου η ισχυρή οικονομία ωφελεί όλους τους πολίτες, δεν αντέχει απέναντι στα στοιχεία που δημοσιεύονται τακτικά. Με τους ονομαστικούς μισθούς παγωμένους επί μια δεκαετία, το πραγματικό (μετά τον πληθωρισμό) διαθέσιμο εισόδημα των Γερμανών έχει μειωθεί σημαντικά.

 Ενώ την άνοιξη είχε δημοσιευθεί επίσημη κυβερνητική έκθεση που προειδοποιούσε ότι περίπου 30% των Γερμανών βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας, νέες στατιστικές δείχνουν τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η ανέχεια.

Ενα στα τέσσερα γερμανικά νοικοκυριά (25%) δεν έχει φέτος την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές ούτε καν για μια εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Ομοσπονδιακό Στατιστικό Γραφείο (Destatis). Το πρόβλημα είναι σαφώς μεγαλύτερο για τις μονογονεϊκές οικογένειες, των οποίων το 47% δεν έχει χρήματα για διακοπές. Στις οικογένειες με δύο γονείς -κατά κανόνα αμφότερους εργαζομένους- και τουλάχιστον ένα παιδί, το ποσοστό εκείνων που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές λόγω έλλειψης χρημάτων ξεπερνά το 20%.

Αλλη έρευνα, της εργατολόγου, βουλευτού της Αριστεράς (Die Linke) Σαμπίνε Τσίμερμαν, δείχνει ότι 2,66 εκατ. εργαζόμενοι (σε κανονικές θέσεις εργασίας, με υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών) δεν τα βγάζουν πέρα με το μισθό τους. Αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά, αυτό που στη Γερμανία αποκαλείται Minijob και δεν συνεπάγεται υποχρέωση ασφάλισης ακόμη και για όποιον δεν έχει κανονική θέση εργασίας. Μέσα στην τελευταία δεκαετία το ποσοστό τους υπερδιπλασιάστηκε, από 4,3% το 2003 σε 9,1% στο τέλος του 2012.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη στατιστική, πάνω από 4 εκατ. πολίτες στη Γερμανία αναγκάζονται να κάνουν μόνο τέτοιες δουλειές, χωρίς ασφάλιση υγείας ή σύνταξης και είναι υποχρεωμένοι να προσφεύγουν σε κοινωνικά επιδόματα για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, όπως το νοίκι, το ρεύμα και η θέρμανση. Η πολιτική αυτή της γερμανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια, όχι μόνον επειδή καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε φτώχεια, αλλά και επειδή αποτελεί έμμεση επιδότηση των γερμανικών επιχειρήσεων που εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό, αποφεύγοντας τις εισφορές.

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2013


Για πρώτη φορά από το 2011, η Ευρωζώνη φαίνεται πως επιστρέφει στην ανάπτυξη, βάζοντας τέλος στην πιο παρατεταμένη χρονικά ύφεση από το 1999. 

Σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών, που διατυπώθηκαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, έπειτα από έξι διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Πάντως, τα πλήρη στοιχεία θα ανακοινωθούν από την Eurostat την Τετάρτη.

Κύριος μοχλός της ανάπτυξης στην Ευρώπη, είναι η γερμανική οικονομία, η οποία προβλέπεται ότι επεκτάθηκε κατά 0,75%, ωστόσο τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση και στις οικονομίες του Νότου.

Εντούτοις, η ΕΚΤ προβλέπει για την Ευρωζώνη ύφεση 0,6% για το σύνολο του 2013 και επιστροφή στην ανάπτυξη (1,1%) το 2014.

Για τον πληθωρισμό, τέλος, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4% εφέτος και το 1,3% το 2014.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...