Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Νέο ρεκόρ ανεργίας 12,2% στην ευρωζώνη

Διαδήλωση στη Μασσαλία για την προάσπιση της εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας που σημείωσε ένα ακόμη ρεκόρ τον περασμένο Απρίλιο στην ευρωζώνη.
Eurostat Hackday
Eurostat Hackday (Photo credit: okfn)
Νέο ρεκόρ σημείωσε τον περασμένο Απρίλιο η ανεργία στην ευρωζώνη με το ποσοστό όσων δεν εργάζονται να ανέρχεται στο 12,2% του εργατικού δυναμικού των 17 χωρών που την απαρτίζουν.

Σύμφωνα με τη Eurastat η ανεργία τον Απρίλιο έφθασε στο 12,2% από 12,1% τον περασμένο Μάρτιο προσθέτοντας άλλους 95.000 ανθρώπους στις τάξεις της φθάνοντας, πλέον, τα 19,38 εκατομμύρια το σύνολο των ανέργων της ευρωζώνης.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 1,64 εκατομμύρια υψηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος και συμπεριλαμβάνει 3,6 εκατ. ηλικίας κάτω των 25 ετών, γεγονός που σημαίνει πως η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 24,4%.

Η Ελλάδα και η Ισπανία συνεχίζουν να είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο, με την Αθήνα να καταγράφει συνολικό ποσοστό ανεργίας 27% το Φεβρουάριο —αυτά είναι τα πιο πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία που επικαλείται η Eurostat— και την Μαδρίτη να καταγράφει ένα 26,8% τον Απρίλιο.

Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 62,5% στην Ελλάδα και στο 56,4% στην Ισπανία.

Από την άλλη πλευρά η Αυστρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, με 4,9% και την ακολουθεί η Γερμανία με 5,4%.

Η ανεργία των νέων κάτω των 25 φθάνει το 8%, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό είναι χαμηλότερο, στο 7,5%.

Στην ευρύτερη ΕΕ των 27 κρατών-μελών το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 11% τον Απρίλιο με άλλα 104.000 πρόσωπα να εντάσσονται στους καταλόγους των ανέργων και το σύνολό τους να ανέρχεται σε 26,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στη Γαλλία, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά τη Γερμανία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε ένα ιστορικό ρεκόρ τον Απρίλιο, ενώ στην Ιταλία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 36 ετών, με το 40% των νέων να μην έχει δουλειά.

Σύμφωνα με τη Eurastat, η ευρωζώνη στο σύνολό της βρίσκεται στην μεγαλύτερη χρονικά ύφεση από την ίδρυσή της το 1999. Τα έξι συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης είναι περισσότερα αυτών που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του 2008 και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι άνεργοι μέσα στο 2013 θα φθάσουν, τελικώς, τα 20 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χωριστή ανακοίνωση της Eurostat ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά τι εκ νέου τον Μάιο, φθάνοντας το 1,4%, όπως έδειξαν προκαταρκτικά στοιχεία. Τα κόστη της ενέργειας συνέχιζαν να πέφτουν (-0,2%) αλλά εξισορροπήθηκαν από τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών.
Enhanced by Zemanta

Περικύκλωσαν την ΕΚΤ- Συγκρούσεις και οδοφράγματα [βίντεο]


Την πρόσβαση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη Φρανκφούρτη διέκοψαν το πρωί χιλιάδες διαδηλωτές του αντι-καπιταλιστικού κινήματος Blockupy, που διαμαρτύρονται ενάντια στις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Οι διαδηλωτές «πολιορκούν» την ΕΚΤ και την Deutsche Bank , έχοντας μπλοκάρει τους δρόμους που οδηγούν εκεί, ενώ ήδη σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια μεταξύ ακτιβιστών και αστυνομικών δυνάμεων.

Οι συγκεντρωμένοι, οι περίπου 2.500 συγκεντρωμένοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένοπλους αστυνομικούς που συνοδεύονταν από εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ αύρες με κανόνια νερού και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας είναι σε επιφυλακή πάνω από την περιοχή.

Το ευρωπαϊκό κίνημα Blockupy σχηματίστηκε μετά το κίνημα Occupy Wall Street το 2011. «Ο στόχος αυτού του αποκλεισμού είναι να εμποδίσει τις συνήθεις εργασίες (στην ΕΚΤ)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Blockupy, Martin Sommer, προσθέτοντας ότι «μερικοί άνθρωποι που προσπάθησαν να έρθουν να εργαστούν, οι διαδηλωτες τους έστειλαν σπίτι τους».

Πολλές τράπεζες της Φρανκφούρτης έχουν ζητήσει από το προσωπικό να πάρει άδεια την Παρασκευή, μετά την αργία της Πέμπτης.


Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Αποκλείονται από πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης πόλεις που δεν σέβονται πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της ΕΕ

- Εγκρίθηκε σημαντική τροπολογία του ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου –

Σε ψηφοφορία για την έκθεση σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση δράσης της Ένωσης, όσον αφορά στις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033, η επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ ενέκρινε τροπολογία του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου, σύμφωνα με την οποία οι πρακτικές υποψηφίων για ένταξη κρατών στην ΕΕ συνδέονται ευθέως και επηρεάζουν την υποψηφιότητα πόλεων τους για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η προσθήκη αυτή, η οποία έτυχε συνολικής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στέλνει καθαρά μηνύματα στους γείτονες της Ελλάδας διατυπώνοντας με σαφήνεια τις επιπτώσεις των πρακτικών κατάχρησης και παραποίησης ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία ορίζει: «Όσον αφορά στις πόλεις των υποψήφιων και των δυνάμει υποψήφιων χωρών, τα μεμονωμένα στοιχεία της υποψηφιότητας πρέπει να συνάδουν με το κεκτημένο της Ένωσης και να σέβονται τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της».
«Πρόκειται για σημαντική προσθήκη με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Είναι απαράδεκτο την ώρα που υποψήφια προς ένταξη κράτη μέλη σφετερίζονται εθνικά σύμβολα, αμφισβητούν πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά και στοιχεία άλλων κρατών, να διεκδικούν για μία πόλη τους τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου και υπογράμμισε: «Ο θεσμός αυτός προκρίνει την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση και σεβασμό. Η συγκεκριμένη τροπολογία προσθέτει το αυτονόητο. Όσοι δεν σέβονται τις βασικές αρχές και αξίες της Ε.Ε. δεν έχουν δικαίωμα να ηγούνται ευρωπαϊκών πολιτιστικών πρωτοβουλιών».

KΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ TASK FORCE ΑΠΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΑΝΟ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΟ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ: «ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ»

Ο Στέφανος Μάνος και ο Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών και μέλος της ΚΕ της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης συμμετείχαν σε ειδική ακρόαση  στην Επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου για το έργο της Task Force.

Ο Στέφανος Μάνος στην παρέμβασή του, αναγνώρισε ότι έχει μεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για περαιτέρω αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών. Επισήμανε ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας παραμένει η απροθυμία του πολιτικού συστήματος να προωθήσει βαθειές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αγγίξει την ιερή αγελάδα του υπερτροφικού δημοσίου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε την πραγματική αποστολή της Task Force, που είναι η συνδρομή στην αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό της δημόσια διοίκησης. Έργο που δυσχεραίνεται από την απροθυμία του πολιτικού συστήματος και των οργανωμένων ομάδων να συνεργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε δε, ότι αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, δεν βλέπει πώς θα πετύχουμε την επιθυμητή βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας. Στη συνέχεια, άσκησε κριτική στην τρόϊκα, που απέτυχε να πιέσει προς την κατεύθυνση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Επίσης, ο Στέφανος Μάνος αναφέρθηκε στο κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα, εξαιτίας της τεράστιας ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, της κάθετης πτώσης στη βιομηχανική παραγωγή, του υπέρμετρου αριθμού κόκκινων δανείων που θέτουν σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα και της δραστικής μείωσης της αξίας των ιδιοκτησιών που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τα δάνεια, ιδιοκτησιών μάλιστα που επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο από εξωφρενικά φορολογικά βάρη. Αναγνώρισε ότι και στις δύο πλευρές (τρόϊκα-κυβέρνηση) υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ προθέσεων και αποτελεσμάτων και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει αξιοποιήσει την Task Force ως βασικό εργαλείο αλλαγής, αντί να την χρησιμοποιεί για σεμινάρια και εκπόνηση κειμένων στρατηγικής.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης από την πλευρά του, σημείωσε ότι η Task Force είναι καλοπροαίρετη αλλά μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής διοίκησης. Αφού διαπίστωσε ότι βασικά αίτια της κακοδαιμονίας του κράτους είναι «η συνεχιζόμενη υπέρμετρη επιρροή των κομμάτων σ’ αυτό και η μεγάλης έκτασης διαφθορά» εξήγησε με συγκεκριμένα παραδείγματα ότι η Task Force δεν ασχολείται με τα πραγματικά καυτά προβλήματα, όπου η επέμβαση της θα είχε άμεση απόδοση. Χρησιμοποίησε συγκεκριμένα τα παραδείγματα της καταστροφικής για τις επιχειρήσεις και τους ανέργους ασφυξίας χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, των διορισμών ανώτατων δημοσίων λειτουργών με μη αξιοκρατικά, κομματικά κριτήρια (το περίφημο 4-2-1 που έχει δημόσια παραδεχθεί και ο κ. Βενιζέλος), του ΟΠΑΠ, όπου το μονοπώλιο μεταβιβάστηκε στον ιδιωτικό τομέα χωρίς καμία ενασχόληση κανενός για να σταματήσει το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος που γίνεται με τα ανώνυμα δελτία του και της διαφθοράς στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Απαντώντας στην κριτική, ο επικεφαλής της Task Force Χόρστ Ράϊχενμπαχ δήλωσε ότι: «Ένας αριθμός διαρθρωτικών αλλαγών δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί και η τελική κρίση γι’ αυτές θα εξαρτηθεί από το αν σε ένα χρόνο από τώρα θα υπάρχει πραγματική αλλαγή στη δομή και όχι απλώς στην οικονομική κατάσταση».
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Να δώσει την έδρα πίσω καλεί τον Κρ. Αρσένη το ΠΑΣΟΚ

Να παραιτηθεί και από τη θέση του ευρωβουλευτή και να μη μείνει μόνο στην αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καλεί η Ιπποκράτους τον Κρίτωνα Αρσένη, μέσω ανεπίσημου σχολίου της.

«Εφόσον ο κ. Αρσένης νοιώθει ότι ανήκει στην κοινωνία των πολιτών η ολοκληρωμένη και έντιμη κίνηση θα ήταν η παραίτηση από το αξίωμα του Ευρωβουλευτή και όλα όσα αυτό συνεπάγεται» σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ με πολύ δεικτικό τρόπο επισημαίνεται ότι οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με κομμαιτκές λίστες.

«Για τους μη γνωρίζοντες, ο κ. Κρίτων Αρσένης ανεδείχθη ως Ευρωβουλευτής το 2009 επειδή είχε ενταχθεί στη λίστα του ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εκπροσωπεί τον εαυτό του στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλίες για τις οποίες ενημερώνει το ΠΑΣΟΚ μέσω δελτίων τύπου» είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του σχολίου της Ιπποκράτους.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Αρσένης, ο οποίος εδώ και καιρό ήταν σε απόσταση από το ΠΑΣΟΚ, επικαλείται στην επιστολή παραίτησής του την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και την πλήρη πολιτική απόκλιση από το Κϊνημα.

Παραιτήθηκε από μέλος του ΠΑΣΟΚ και ο Κρίτων Αρσένης

Επιστολή παραίτησης από μέλος του ΠΑΣΟΚ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέστειλε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης. Σαν κύριο λόγο αναφέρει την ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης.

"Κανένα από αυτά δεν είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση", αναφέρει σχετικά με "την ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης, κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών, την πώληση δημόσιας γης, αρχαιολογικών χώρων και νησιών, την απορρύθμιση της νομοθεσίας και τον ευτελισμό της λειτουργίας του ΥΠΕΚΑ".

Παραμένει μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες είχε παραιτηθεί και η ευρωβουλευτής του κόμματος, Μαριλένα Κοππά.

Η πλήρης επιστολή προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο

"Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την παραίτησή μου από μέλος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πολιτική μου απόκλιση από το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι προφανής και οι διαφωνίες μας δημόσια καταγεγραμμένες.

Επίκεντρο αποτελούν η ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης, κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών, η πώληση δημόσιας γης, αρχαιολογικών χώρων και νησιών, η απορρύθμιση της νομοθεσίας και ο ευτελισμός της λειτουργίας του ΥΠΕΚΑ. Κανένα από αυτά δεν είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Για όλα αυτά η κρίση στάθηκε μια βολική δικαιολογία. Η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος είναι η αιτία τους.

Προερχόμενος από την κοινωνία των πολιτών συμμετείχα το 2009 στο ευρωψηφοδέλτιο ενός ΠΑΣΟΚ που έδινε την μάχη της αυτοκάθαρσης από την διαπλοκή, τη μάχη της εξυγίανσης και της ανανέωσης προσώπων και ιδεών. Όταν ξέσπασε η κρίση έδωσα τον αγώνα να γίνει η κρίση ευκαιρία για τη χώρα, με την αναστροφή της απαξίωσης των θεσμών, της μη εφαρμογής των κοινών κανόνων και της προχειρότητας στο σχεδιασμό πολιτικών.

Δυστυχώς, την τελευταία περίοδο η κρίση έγινε δικαιολογία για την πλήρη απαξίωση των θεσμών, τη διάλυση των κοινών κανόνων και τον ευτελισμό της δημοκρατίας μας. Παρά τις ριζικές πολιτικές διαφωνίες, παρέμεινα στο ΠΑΣΟΚ σεβόμενος ότι είχα εκλεγεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ωστόσο κράτησα αποστάσεις, παύοντας να συμμετέχω στα συλλογικά όργανα και το συνέδριο.

Όμως η κυβέρνηση, η οποία εξαρτάται από την ψήφο του ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί πλέον την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, των βασικών αγαθών για την επιβίωση των συμπολιτών μας, καταστέλλοντας ταυτόχρονα κάθε δημοκρατική αντίδραση. Είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω την ιδεολογική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ και να δηλώσω την παραίτησή μου από μέλος του ΠΑΣΟΚ και της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας.

Θα παραμείνω ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και θα συνεχίσω να δίνω τις μάχες μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στην επιβολή παράλογων, αδιέξοδων και αντιαναπτυξιακών πολιτικών της κυβέρνησης.

Στις μάχες αυτές κρατάω παρακαταθήκη τον αγώνα της Μελίνας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ιστορικών κέντρων των πόλεων και χωριών μας που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Την επαναστατική επιχείρηση πολεοδομικής ανασυγκρότησης του Αντώνη Τρίτση, που προσπάθησε να σταματήσει την καταστροφική για την οικονομία άναρχη δόμηση και την κερδοσκοπία γης, που αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να γιγαντώσει ως βασική αναπτυξιακή της πολιτική. Την πολιτική αποκέντρωσης της δεκαετίας του ΄80 με το πάγωμα της αντιαναπτυξιακής υπερμεγένθυσης της Αθήνας και την αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής περιφέρειας.

Τη θεμελίωση του Ε.Σ.Υ. και την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ, τη "Διαύγεια" και τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, που θέσανε τις βάσεις για ένα δημόσιο πιο λειτουργικό και διαφανές. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Παραμένω μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζοντας να δίνω τις μάχες για την ανατροπή της παράλογης και καταστρεπτικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα".
Enhanced by Zemanta

Στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιουνίου ο Γιούνκερ

Επίσκεψη εργασίας στις 10 και 11 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα... ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία έχει φτάσει το 59,1% στην Ελλάδα (στοιχεία Ιανουαρίου 2013), το... 23,5% στους «27» και το 24% στην Ευρωζώνη (στοιχεία Μαρτίου), αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ.
Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται μία καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε κράτος- μέλος και των πρωτοβουλιών στήριξης της Επιτροπής, ενόψει της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, όπου το θέμα της ανεργίας θα κυριαρχήσει.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει ότι μετά τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων με κοινοτική συγχρηματοδότηση, που αποφασίστηκε στα τέλη του 2012, υιοθετήθηκε εθνικό σχέδιο δράσης τον Ιανουάριο του 2013, με κοινοτική χρηματοδότηση 517 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της απασχόλησης καθώς και η κατάρτιση και επιχειρηματικότητα για περίπου 350.000 νέους.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, οι νέες πρωτοβουλίες που έχουν, ήδη, ξεκινήσει με κοινοτική χρηματοδότηση 47 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν την πρόσληψη με καθεστώς ορισμένου χρόνου νέων ανέργων έως 35 ετών σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα, αλλά και την παροχή στήριξης σε κοινωνικές υποδομές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με στόχο την πρόσληψη νέων ανέργων.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για την αποτελεσματική εφαρμογή δύο συγκεκριμένων προγραμμάτων, με κοινοτική χρηματοδότηση 146 εκατ. ευρώ, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του Ιουνίου.

Πρόκειται α) για το πρόγραμμα εισόδου στην αγορά εργασίας, το οποίο συνδυάζει την εκπαίδευση με πεντάμηνη άσκηση επαγγέλματος σε επιχειρήσεις για 45.000 νέους ανέργους έως 29 ετών και β) για το πρόγραμμα κατάρτισης 1.000 νέων ανέργων έως 29 ετών σε συνθήκες εργασίας.

Ο τομέας πολυτελείας κάνει τους Ευρωπαίους υπερήφανους και δίνει 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας


Παρουσίαση πανευρωπαϊκής μελέτης με πρωτοβουλία της Ρόδης Κράτσα


Σημαντικά είναι τα ευρήματα της μελέτης της εταιρείας δημοσκοπήσεων TNS Sofres που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε εκδήλωση της ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Πολιτισμικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών ECCIA.

Όπως τονίστηκε, ενάμιση εκατομμύριο θέσεις εργασίας δημιουργεί ο τομέας των προϊόντων πολυτελείας στην Ευρώπη της κρίσης, γεγονός που δείχνει τη δυναμική του αλλά και τη ξεχωριστή σημασία του για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τo 75% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί τις πολιτισμικές και δημιουργικές βιομηχανίες ιδιαίτερα σημαντικές για την επαγγελματική εξειδίκευση και την ανταγωνιστικότητα των εργαζομένων αλλά και την ελκυστικότητα των πόλεών τους.

"Παρά την οικονομική ύφεση, 0.4% που προβλέπει για το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ευρωζώνη, αξίζει να τονιστεί ότι οι πολιτισμικές και δημιουργικές βιομηχανίες σήμερα έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 400 δις. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 3% του ΑΕΠ της Ευρώπης και οι εμπορικές προβλέψεις τους είναι θετικές. Παράλληλα, έλκουν νέα ταλέντα από την αγορά εργασίας, αφού οι νέοι Ευρωπαίοι πολίτες συνδυάζουν τον τομέα αυτό με την ποιότητα, την αριστεία, το πρεστίζ της Ευρώπης και τη συνεχή καινοτομία, όπως μας πληροφορούν τα ευρήματα της μελέτης. Η Ε.Ε. πρέπει να αξιοποιήσει αυτά τα θετικά δεδομένα και να υποστηρίξει την ανάπτυξη του κλάδου τόσο στον τομέα της βιομηχανίας όσο και στις υπηρεσίες" τονίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. Υπενθυμίζεται ότι η Ρόδη Κράτσα έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί Ελληνική Οργάνωση ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πολιτισμικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών, προκειμένου σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας να προβληθούν με οργανωμένο τρόπο τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας που έχουν υψηλές επιδόσεις και διακρίσεις και να αναβαθμιστεί το ελληνικό brand name.
Enhanced by Zemanta

Εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την νεολαία

Εισηγήθηκε στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου
- Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για αυξημένη χρηματοδότηση και για νέες πολιτικές δράσεις για τους νέους -
Την άμεση στήριξη της νεολαίας μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Παρουσιάζοντας την έκθεσή του που αφορά την αξιολόγηση της εφαρμογής των τριών πρώτων χρόνων της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την νεολαία για την τρέχουσα δεκαετία στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότερο θαρραλέες πρωτοβουλίες και καθαρές δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Εργαλεία υπάρχουν, χρειαζόμαστε όμως καλύτερη αξιοποίησή των υφισταμένων και δημιουργία νέων περισσότερο προσαρμοσμένων στην παρούσα περίοδο της κρίσης και της υψηλής ανεργίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η έκθεση μεταξύ άλλων εστιάζει στην υψηλή ανεργία των νέων, στο γεγονός ότι οι επενδύσεις στην παιδεία στα κράτη μέλη μειώνονται, οι πόροι από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία δεν αξιοποιούνται επαρκώς και οι επενδύσεις στην γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα είναι περιορισμένες.
Στην έκθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή, – την οποία χαιρέτισε και δήλωσε την αμέριστη στήριξή του το σύνολο των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -συμπεριλαμβάνονται σημαντικές προτάσεις όπως:
- Αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την νεολαία κατά το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. (2014-2020).
- Διεύρυνση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τους νέους».
- Δημιουργία «δικτύου προστασίας» σε νέες επιχειρήσεις (start-ups) και παροχή πλήρους στήριξης (χρηματοδοτική, συμβουλευτική, τεχνική) από την Ε.Ε. σε κάθε στάδιο υλοποίησης τους.
- Ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την στήριξη της εκπαίδευσης και της απασχόλησης με νέα συνθήματα όπως «Κανένας νέος χωρίς εκπαίδευση. Κανένας νέος εκτός αγοράς εργασίας» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο συνοδευόμενων από την πίστωση των απαραίτητων πόρων.
- Άμεση προώθηση από τα κράτη μέλη μέτρων για την απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητοι και μέχρι πρόσφατα ξεπερνούσαν τα 30 δις ευρώ.
- Υιοθέτηση ευέλικτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης.
- Επενδύσεις για τη σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
- Εμπλοκή των ευρωπαϊκών πολιτικών στις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τους νέους αναφορικά με τις ανάγκες τους.
- Διεύρυνση της συμμετοχής των νέων στον ευρωπαϊκό διάλογο.
«Η επικείμενη Σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών προκειμένου να αναληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία δημιουργεί προσδοκίες. Η τελική μορφή της έκθεσης όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις τροπολογίες που θα κατατεθούν από τους συναδέλφους, θα προσφέρει νέες ιδέες και ένα νέο πλαίσιο δράσης, το οποίο και προσβλέπουμε να αξιοποιηθεί από τα κράτη μέλη. Η εφαρμογή άλλωστε αυτών των νέων πολιτικών θα πρέπει να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε χώρες όπως η Ελλάδα σύντομα να επωφεληθούν από συγκεκριμένα και πρακτικά αποτελέσματα στην μεγάλη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου αμέσως μετά την ανταλλαγή απόψεων επί της έκθεσής του στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
*Η έκθεση αναμένεται να ψηφιστεί από την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Ιουνίου ενώ η τελική επικύρωση της από την ολομέλεια του σώματος προβλέπεται τον προσεχή Ιούλιο στο Στρασβούργο.

Σουλτς και Μάλστρομ ζητούν την ψήφιση του αντιρατσιστικού ν/σ

Την ψήφιση νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τους πολιτικούς να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα στη μάχη εναντίον της ακροδεξιάς.

Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε χθες το βράδυ το Ίδρυμα «Φρίντριχ Έμπερτ» του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο, με τίτλο «Εμείς είμαστε οι άλλοι», η κ. Μάλμστρομ, αναφερόμενη στην ακροδεξιά στην Ελλάδα, έκανε λόγο για ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι συγκυριακό και προέβλεψε ότι δεν θα εξαφανιστεί όταν ξεπεραστεί η κρίση.

Σε δηλώσεις της πάντως σήμερα στην Deutsche Welle, η Επίτροπος επισήμανε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας δεν επαρκούν -αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση «κάνει αρκετά»- και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες προκειμένου να βοηθήσει, αλλά και να παρακολουθεί τη διαδικασία. «Κατά την παραμονή μου στην Ελλάδα συζητήσαμε για το νομοσχέδιο. Από ό,τι κατάλαβα, σκοπεύουν να το προωθήσουν πολύ σύντομα. Έχει αργοπορήσει για διάφορους λόγους, αλλά θα κατατεθεί πολύ σύντομα στο Κοινοβούλιο. Αυτό μου έχουν υποσχεθεί και εύχομαι να αποδειχθεί σωστό. Πρόκειται για ευρωπαϊκό δίκαιο» δήλωσε η κ. Μάλμστρομ.

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι «οι νόμοι προσδιορίζουν κανόνες και αυτοί οι κανόνες είναι το θεμέλιο της ειρηνικής συμβίωσης μιας κοινωνίας» και ανέδειξε την σημασία των νόμων οι οποίοι θέτουν το πλαίσιο της συμβίωσης. «Αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να καταστρέψουν αυτό το πλαίσιο, πρέπει να ψηφιστούν νόμοι που θα τους περιθωριοποιήσουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και κάλεσε τους πολιτικούς να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα: «Την ακροδεξιά την νικάς, όταν οι πολιτικοί έχουν το θάρρος να ορθώσουν δημόσια το ανάστημά τους», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε έρευνα του Ιδρύματος για τις επίκαιρες τάσεις της ακροδεξιάς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Spiegel: Επιστολή του Σόιμπλε προεξοφλεί το τέλος της πολιτικής λιτότητας


Σε επιστολή του προς τον Φίλιπ Ρέσλερ, ο εικονιζόμενος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για ανάγκη διμερούς βοήθειας της Γερμανίας προς τις χώρες του Νότου.
Στροφή 180 μοιρών από την αυστηρή πολιτική λιτότητας ετοιμάζεται να κάνει το Βερολίνο και αυτή η στροφή θα γίνει με απευθείας βοήθεια προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από επιστολή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την οποία αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel.

Η αποκαλυπτική επιστολή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Σε αυτήν ο Σόιμπλε ζητεί την ανάληψη «κοινής δράσης» ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν «και διμερώς» σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Βερολίνο διαπιστώνεται μεταστροφή, καθώς «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη Νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη». Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν «διαφορετικό» Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του «να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. «Εάν δε δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά», λέγεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι «Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης».

«Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας», έγραφε στην επιστολή του προς τον κ. Ρέσλερ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθετε ότι από τη βοήθεια αυτή θα μπορεί να περιμένει «μία στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα». H τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων κατ' αρχήν για την Ισπανία και το οποίο θα μπορούσε, επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.

Το γεγονός πάντως ότι η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών ξαφνικά εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλάβουν δράση, σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ, συνδέεται και με έναν «εσωτερικό» φάκελο της καγκελαρίας, στον οποίο περιγράφεται ο απολογισμός του ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης που αποφασίστηκε πέρυσι.

«Ο απολογισμός αυτός θα αποδείκνυε πόσο καλά λειτουργεί η γερμανική στρατηγική διάσωσης», αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο τα πορίσματα ήταν αρνητικά, αν και θετικότερα για τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. «Η ψύχραιμη διαπίστωση των (Γερμανών) υπαλλήλων ήταν πάντως ότι παντού οι αλλαγές χρειάζονταν χρόνο, έως ότου φτάσουν στην πραγματική οικονομία», σημειώνεται.

Enhanced by Zemanta

Συναγερμός για έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στην ΕΕ


«Θα χρειαστούμε έως 500.000 μηχανικούς έως το 2025» είπε στους FT ο Ολοφ Πέρσον, διευθύνων σύμβουλος της Volvo.
Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων - και ιδιαίτερα μηχανικών και μηχανολόγων - ανησυχεί τους ευρωπαίους βιομηχάνους που χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της ΕΕ, σύμφωνα με τους Financial Times

Οι βιομήχανοι πρακτικά ανησυχούν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα με την απασχόληση στην Ευρώπη -ιδιαίτερα όσον αφορά την απασχόληση των νέων- σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και τις προκλίσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα εκπαίδευσης αναμένεται ότι στο μέλλον θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις σε τέτοιες ειδικότητες. Εάν συμβεί αυτό, τότε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να αναγκαστούν να μετακινήσουν ολόκληρα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης σε χώρες όπου υπάρχουν περισσότερα εξειδικευμένα εργατικά χέρια όπως είναι η Ινδία και η Κίνα σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Μόνο στη Γερμανία σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχει έλλειψη περίπου 70.000 μηχανικών και μηχανολόγων.

«Θα χρειαστούμε έως 500.000 μηχανικούς έως το 2025», ανέφερε στους Financial Tims ο Όλοφ Πέρσον, ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής φορτηγών στον κόσμο.

«Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, ιδιαίτερα στη Γερμανία, αποτελεί μείζον ζήτημα. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως το σύστημα εκπαίδευσης παρέχει ειδικές μηχανολογικές γνώσεις, ότι θα έχουμε εξειδικευμένους μετανάστες στην Ευρώπη… Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι το ότι η ανεργία των νέων ανέρχεται σε σχεδόν 24%», ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής της Siemens, Πετερ Λόσερ.

Enhanced by Zemanta

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ντάισελμπλουμ: Είναι νωρίς να μιλάμε για νέο κούρεμα

"Ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης" δήλωσε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της Eυρωζώνης.

Αναφέρει ότι είναι "νωρίς για να ξεκινήσει μια συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους" αλλά τονίζει ότι το θέμα θα κριθεί στα μέσα του επόμενου έτους και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους και έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

"Πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της συμφωνίας επί του τελευταίου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, τον περασμένο Νοέμβριο , είπαμε ότι αν οι Έλληνες εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και παράλληλα η ανάκαμψη χρειαστεί περισσότερο χρόνο, θα εξετάζαμε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Είναι πρόωρο να κρίνουμε και είναι προτιμότερο να το κάνουμε σταδιακά, το νωρίτερο, πιστεύω, στα μέσα του επόμενου έτους το 2014", είπε συγκεκριμένα. 

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Μόνο οι μισοί νέοι στην Ελλάδα θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του 2014

To 53% των νέων στην Ελλάδα και το 64% των νέων στην ΕΕ προτίθεται να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές του 2014, ενώ το 27% των συμπολιτών μας, ηλικίας έως 30 ετών, και το 28% στην ΕΕ δηλώνουν ότι σίγουρα θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013 στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και συμμετείχαν 13.000 νέοι ηλικίας από 15 έως 30 ετών.

Αναφορικά με όσους δεν προτίθενται να ψηφίσουν, το 74% των νέων στην Ελλάδα και το 64% των νέων στην ΕΕ αναφέρουν ότι «η ψήφος τους δεν θα αλλάξει τίποτα».

Παράλληλα, το 50% των νέων Ελλήνων και το 54% στην ΕΕ, στην αντίστοιχη κατηγορία, σημειώνουν ότι «δεν τους ενδιαφέρουν η ευρωπαϊκή πολιτική και οι εκλογές». Μάλιστα, το 30% των συμπολιτών μας έως 30 ετών και το 18% στην ΕΕ δηλώνουν ότι «είναι κατά της Ευρώπης και της ΕΕ».

Εξάλλου, το 13% των νέων Ελλήνων και το 19% των νέων στην ΕΕ «θα εξέταζε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα σε πολιτικές εκλογές κάποια στιγμή στη ζωή τους».

Υπέρ εποπτείας των τραπεζών το ευρωκοινοβούλιο


Την άποψή τους ότι οι κανόνες ευθύνης πρέπει να συμβαδίζουν με τις εποπτικές εξουσίες που δημιουργήθηκαν ή μετατέθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στο...
ζήτημα των τραπεζών εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές που εισηγήθηκαν τις σχετικές νομοθετικές προτάσεις.


Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον εποπτικό της ρόλο θα πρέπει να είναι περισσότερο ανοιχτή και υπόλογη σε σχέση με το ρόλο της για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Απευθυνόμενη στην ολομέλεια την Τρίτη η Marianne Thyssen (ΕΛΚ, Βέλγιο), εισηγήτρια του κειμένου που αναθέτει στην ΕΚΤ εποπτικές εξουσίες, σημείωσε ότι "η μεταφορά εξουσιών από το εθνικό επίπεδο πρέπει να συμβαδίσει με τη δημιουργία της ανάλογης ευθύνης σε επίπεδο ΕΕ".

English: Marianne Thyssen Nederlands: Marianne...
English: Marianne Thyssen Nederlands: Marianne Thyssen (Photo credit: Wikipedia)
Ο Sven Giegold (Πράσινοι, Γερμανία), εισηγητής του κειμένου που τροποποιεί το ρόλο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, δήλωσε τα εξής: "Η ΕΚΤ δεν είναι γνωστή ως ο γενέθλιος τόπος της δημοκρατίας. Όμως πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει τη δημοκρατική υπευθυνότητα... Τα μέλη των εθνικών κοινοβουλίων περιμένουν από εμάς, τους ευρωβουλευτές να διασφαλίσουμε ότι η απαραίτητη ευθύνη θα συνοδεύει τον επόπτη της ΕΚΤ".

Βασικοί τομείς στους οποίους το Κοινοβούλιο προώθησε αλλαγές

• Ενίσχυση της λογοδοσίας του επόπτη, μεταξύ άλλων μέσω της έγκρισης του Κοινοβουλίου για το διορισμό του προέδρου και αντιπροέδρου του εποπτικού συμβουλίου και την ενδεχόμενη απόλυσή τους

• Ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, μέσω της διεξαγωγής ακροάσεων με τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου και τα μέλη του, και μέσω της απαίτησης γραπτών απαντήσεων από τον επόπτη της ΕΚΤ

• Βελτίωση της πρόσβασης στα έγγραφα, τόσο για την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή των τραπεζών όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια

• Ελκυστικές προϋποθέσεις συμμετοχής για τα κράτη που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου αυτά να ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διάσπασης της ενιαίας αγοράς

• Αυστηρός διαχωρισμός του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ αυτού που είναι αρμόδιο για τη νομισματική πολιτική και αυτού που θα αναλάβει την εποπτεία, ώστε να εξασφαλίζεται η λογοδοσία της ΕΚΤ

• Ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σε σχέση με την ΕΚΤ, καθώς επίσης και βελτίωση της δυνατότητάς της να διεξάγει τεστ αντοχής και να λαμβάνει πληροφορίες από τις τράπεζες και τις εθνικές εποπτικές αρχές. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα είναι επίσης επιφορτισμένη με την επίτευξη σύγκλισης των πρακτικών μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών, αλλά και με τη διατήρηση της ποικιλομορφίας του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Απομονώθηκαν και μειοψήφισαν οι έλληνες ευρωβουλευτές για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια


Απομονώθηκαν και μειοψήφισαν οι έλληνες ευρωβουλευτές που έθεσαν το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αφού το ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε συντριπτικά υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ - ΕΕ.  

Την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ προκρίνει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλώντας ταυτόχρονα σε οριστική και δίχως καθυστέρηση λύση του ζητήματος της ονομασίας.

Καταψήφισαν οι έλληνες ευρωβουλευτές, χαρακτηρίζοντας μη ισορροπημένο το τελικό κείμενο, δεδομένου ότι καλεί σε άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την απουσία ουσιαστικής προόδου στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.

Η έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ για το 2012, η οποία βασίστηκε στην εισήγηση του βρετανού ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Ρίτσαρντ Χιούιτ, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 505 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 31 αποχές.

Με το μη νομοθετικό ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο «επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», ενώ ως προς τις σχέσεις καλής γειτονίας και το ζήτημα του ονόματος «εκφράζει και πάλι τη λύπη του για το γεγονός ότι η αδυναμία επίλυσης της διαμάχης σχετικά με το όνομα έχει σταθεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ».

«Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε από μόνη της να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση, δίνοντας ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και σε καλύτερες σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της», υποστηρίζει το κείμενο του ψηφίσματος.

Η Ολομέλεια τάσσεται σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι το ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί οριστικά, χωρίς καθυστέρηση και ότι η απόφαση της Χάγης, που αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να τεθεί σε ισχύ.

Παράλληλα, υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και επιδοκιμάζει την πρόταση του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης επιτρόπου Στέφαν Φούλε όσον αφορά μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Σκοπίων, Αθήνας και Βρυξελλών.

Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

«Η ΕΕ χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι ηγέτες τους επέδειξαν κουράγιο αντίστοιχο με αυτό που πρέπει να δείξουν και οι κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Αθήνας.

»Αντίστοιχα ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλάβει ότι όταν είσαι στην ουρά και περιμένεις και συνεχώς σε σπρώχνουν πιο πίσω, κάποια στιγμή θα φύγεις εγκαταλείποντας την ουρά» δήλωσε ο εισηγητής Ρίτσαρντ Χιούιτ, ζητώντας από τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν άμεσα τις ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια χωρίς καθυστέρηση.

Την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ για την ένταξή της στην ΕΕ καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, δεδομένου ότι αυτό περιλαμβάνει εν τέλει το επιτακτικό αίτημα προς το Συμβούλιο για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, επιρρίπτοντας έμμεσα το βάρος της ευθύνης για τις εξελίξεις στην ελληνική πλευρά.

Επισήμαναν, δε ότι, παρά τις επικρίσεις που εμπεριέχει το κείμενο σχετικά με τις διεθνοτικές εντάσεις στη διάρκεια του έτους, την ελευθερία του Τύπου και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, το ψήφισμα στο σύνολό του δεν είναι ισορροπημένο, καθώς το λεκτικό που υιοθετήθηκε είναι δυσανάλογα επιεικές ως προς την πρόοδο των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος.

Επιπλέον, τόνισαν, στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου διατηρήθηκε η σολομώντεια λύση να αφαιρεθεί ο όρος «Μακεδονία» από το σύνολο του κειμένου, αλλά να παραμείνει ο επιθετικός προσδιορισμός «μακεδονικός» σε ένα σημείο της έκθεσης.

Η Ομάδα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η έκθεση που παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ, ζητάει το άμεσο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ, αλλά δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τη μη ουσιαστική πρόοδο στις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος του ονόματος, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται, τέλος ότι, απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η τροπολογία της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η οποία διέγραφε την επικριτική αναφορά στο φαινόμενο της «αρχαιοποίησης» στη γείτονα χώρα, ενώ καταψηφίστηκε επίσης τροπολογία της ομάδας των Πρασίνων, η οποία προέκρινε τη λύση της σύνθετης ονομασίας, με την προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η «μακεδονική» ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα.


Enhanced by Zemanta

Αποσύρθηκαν οι προτάσεις της Κομισιόν για το χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια


Απέσυρε τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις της σχετικά με τους νέους κανόνες για τη διάθεση ελαιόλαδου στα εστιατόρια, λόγω των έντονων αντιρρήσεων που προέβαλαν ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τον Ιούνιο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών από την απάτη σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, από 1ης Ιανουαρίου 2014, τα εστιατόρια θα έπρεπε να σερβίρουν το ελαιόλαδο σε φιάλες μίας χρήσης και όχι σε δοχεία ή μπολ που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Ωστόσο, η Επιτροπή δέχθηκε δριμεία κριτική για τις προτάσεις της, κυρίως από τα κράτη-μέλη του βορρά, τα οποία υποστήριξαν ότι οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην προστασία των ελαιοπαραγωγικών χωρών του νότου.

«Αποφάσισα να αποσύρω τις προτάσεις κανονισμού, καθώς δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα» δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας, Ντάσιαν Σιόλος.

Σύμφωνα με ίδιο, την πρόταση της Επιτροπής αποδέχθηκαν μόνο 15 κράτη-μέλη, ενώ μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών την καταψήφισαν.

Παρ' όλα αυτά, ο Ντ.Σιόλος ανακοίνωσε την πρόθεση της Επιτροπής να επαναφέρει νέες προτάσεις για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις όλων των χωρών-μελών.

Η ΕΕ είναι πρώτη στην παραγωγή ελαιόλαδου παγκοσμίως και πρώτη στην κατανάλωσή του.

Βενιζέλος: Συνεργασία του Νότου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση


Δεν μπορούμε να λείπουμε από τέτοιου είδους ομάδες και πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν παγκόσμια επιρροή και οι οποίες μπορούν να παίξουν κάποιον, έστω μικρό, ρόλο στα ελληνικά πράγματα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή του κόμματός του στην Προοδευτική Συμμαχία, η οποία πραγματοποίησε το ιδρυτικό της συνέδριο χθες στη Λειψία, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος εγείρει το ζήτημα της ισοτιμίας των κρατών-μελών στη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναφέρει ότι η συμπλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση της ελληνικής κυβέρνησης «δίνει μια καλή ευκαιρία για αξιολόγηση προσώπων».

 Σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να μετέχουμε σε όλες τις διεθνείς συσσωματώσεις και δικτυώσεις, γιατί πρέπει να επηρεάζουμε τους συσχετισμούς» και απορρίπτει τη συζήτηση περί ανταγωνισμού της Συμμαχίας με τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το ζητούμενο, αναφέρει, είναι ότι το σοσιαλιστικό κίνημα παγκοσμίως διέρχεται βαθιά κρίση, η οποία, στην Ευρώπη ξεκίνησε όταν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δόθηκε προτεραιότητα στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση και υποχώρησε ο στόχος της πλήρους απασχόλησης και η έννοια της κοινωνικής Ευρώπης.

«Οι κρίσιμοι συσχετισμοί είναι διακρατικοί. Είναι συσχετισμοί πάγιων εθνικών στρατηγικών που δεν επηρεάζονται από το αν αλλάζει κάποια στιγμή η κυβέρνηση, αν έχουμε συντηρητική ή αν έχουμε σοσιαλιστική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας», δηλώνει και αναφέρει ως ενδεικτικό παράδειγμα τη Γερμανία, μιλώντας για «πολιτική ανεξιθρησκεία» των γερμανικών κομμάτων, η οποία επιτρέπει, όπως λέει, σχεδόν κάθε είδους κυβερνητικό συνασπισμό, με υπόβαθρο μια τεχνοκρατική αντίληψη για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικονομική διακυβέρνηση.

«Πρόκειται εξ ορισμού για μια συντηρητική πολιτική με αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών», υποστηρίζει και συμπληρώνει:

«Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στη βάση της θεσμικής ισοτιμίας και της κοινοτικής αλληλεγγύης. Υπάρχουν χώρες που αποφασίζουν. Αποφασίζουν δημοκρατικά με βάση τα δικά τους

δεδομένα. Η Γερμανία απολογείται στο κοινοβούλιο, στον λαό της, στο συνταγματικό της Δικαστήριο. Αλλά στην πραγματικότητα οι λεγόμενες ενάρετες χώρες, οι χώρες με ΑΑΑ πιστοληπτική ικανότητα αποφασίζουν για την Ελλάδα, για την Ισπανία, για την Πορτογαλία, για την Ιρλανδία, για την Κύπρο, για την Σλοβενία. Στο μεταξύ οι λαοί αυτών των χωρών αναγκάζονται να δεχτούν αυτές τις αποφάσεις για να αποφύγουν το χειρότερο. Αυτές οι πρακτικές δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτικισμό».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητάει να πολιτικοποιηθεί η συζήτηση στην Ευρώπη «για το πώς θα αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για το πώς θα πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη βάση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής συνοχής» και σημειώνει ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργαστούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ανεξαρτήτως του πολιτικού χρώματος των κυβερνήσεών τους. Καλεί μάλιστα τη Γαλλία να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, «γιατί μετέχει στον γαλλογερμανικό άξονα, στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, είναι μια χώρα με παραδοσιακή ισχύ στις διεθνείς σχέσεις, στην εξωτερική πολιτική, είναι πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και υπογραμμίζει ότι «Ο Νότος χωρίς τη Γαλλία θα είναι πολιτικά αποδυναμωμένος- με τη Γαλλία αποκτά πολύ μεγαλύτερη ισχύ».

Ερωτώμενος σχετικά με την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στη γερμανική κοινή γνώμη, ο κ. Βενιζέλος απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με πολιτικά στελέχη μεταφράζεται ως άρνηση να αναλάβει πολιτική ευθύνη και τονίζει ότι το κόμμα του δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι διέπεται από κυβερνητισμό.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η ολοκλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση της κυβέρνησης δίνει μια καλή ευκαιρία για την αξιολόγηση προσώπων, την ανανέωση στόχων αλλά και το ξεκαθάρισμα του τοπίου για το τι είναι μνημονιακό και τι αντιμνημονιακό.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι, όπως και για την Ελλάδα, έτσι και για την Κύπρο η παραμονή στην Ευρωζώνη συνδέεται με την υποχρέωση υλοποίησης του μνημονίου και υποστηρίζει ότι ένα «πλάνο Β’», εξόδου από το ευρώ, θα σήμαινε «ζούγκλα».

Σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει την ανάγκη τα κυβερνητικά κόμματα να λύσουν άμεσα τις επιμέρους διαφωνίες και να καταθέσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς αυτό συνιστά και διεθνή υποχρέωση της χώρας. «Υπάρχουν χώρες που αρνούνται να δεχτούν στην επικράτειά τους βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως η Αυστραλία. Δεν μπορούμε εμείς να έχουμε λιγότερη ευαισθησία από ό,τι έχουν οι άλλοι για το φαινόμενο αυτό», αναφέρει και επαναλαμβάνει τη θέση του για συνεργασία όλων των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου».

Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΔΗΜΑΡ: Όχι μόνο προθέσεις αλλά και μέτρα για τη φοροδιαφυγή


Ανακοίνωση  της ΔΗΜΑΡ για τη Σύνοδο Κορυφής.

 Αναγκαίο  και υποχρεωτικό βήμα των χωρών  – μελών της ΕΕ αποτελεί ο μεγαλύτερος  συντονισμός και ο καλύτερος  σχεδιασμός, ώστε να ελέγξουν τους φορολογικούς παραδείσους και να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή σε ευρωπαϊκή κλίμακα, που ανέρχεται σε 1 τρις ευρώ ετησίως. Η απλή έκθεση των προθέσεων  όμως δεν   αρκεί αν δεν συνοδευτεί από πολιτικές και μέτρα. Ιδιαίτερα σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για την Ευρώπη, όπου τα κράτη αναζητούν πόρους για να τροφοδοτήσουν μια υγιή ανάπτυξη και να συγκρατήσουν τα καταρρέοντα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, η ανοχή σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να τελειώσει και στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά.

Ο οικονομικός εξορθολογισμός και  η προώθηση της κοινής  οικονομικής  διακυβέρνησης πρέπει όμως το ταχύτερο να συνδυαστούν με μια ισχυρή κοινωνική  και αναπτυξιακή διάσταση που θα αντιμετωπίσει την κρίση και θα απαντά στα οξύτατα προβλήματα της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες, ιδιαίτερα στις χώρες της περιφέρειας.

Δημοψήφισμα στην Ισλανδία περί ένταξης στην ΕΕ


Η νέα κυβέρνηση της Ισλανδίας αποφάσισε τη τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα ανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ζήτημα της συμμετοχής ή μη της νησιωτικής χώρας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Ισλανδοί τοποθετούνται σήμερα κατά της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.

Μέρκελ: Οι μεγάλες εταιρίες θα καταβάλλουν φόρους στις χώρες που εδρεύουν


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διασφαλίσει ότι οι μεγάλες εταιρίες θα καταβάλλουν μεγαλύτερους φόρους στις χώρες όπου εδρεύουν, δήλωσε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

H συμφωνία για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί “ένα τεράστιο βήμα μπροστά”, ενώ στο μέλλον θα τεθεί επί τάπητος και ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων σημείωσε.

Όπως είπε ”θα εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες θα πληρώνουν περισσότερα εκεί όπου έχουν την έδρα τους”.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τις μεγάλες εταιρείες.

Σαμαράς: Προς το συμφέρον της Ευρώπης η αξιοποίηση εγχώριων πόρων


Τη σημασία της εξεύρεσης και αξιοποίησης ενεργειακών πόρων μέσα στους κόλπους της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς με παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφάσισαν να αποτυπωθεί πλήρως στο Κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ανάγκη να προχωρήσει η έρευνα και η ανάπτυξη των χερσαίων και θαλασσίων εγχώριων ενεργειακών πόρων.

«Διευρύναμε τη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη που δεν αφορά μόνο στο εργασιακό κόστος αλλά αφορά και την ενέργεια και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, γιατί το κόστος ενέργειας επηρεάζει και το κόστος των προϊόντων, άρα και την ανταγωνιστικότητά τους, όπως και το εύρος της φοροδιαφυγής είναι μια στρέβλωση που δημιουργεί και άλλες στρεβλώσεις, πέρα του ότι προκαλεί και τεράστια  κοινωνική αδικία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

« Συζητήσαμε βασικές κατευθύνσεις για την ενοποίηση ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και των δικτύων, άρα και τη διασύνδεσή τους και αυτό μας αφορά ιδιαίτερα αφού θα τερματίσει  την ενεργειακή απομόνωση των νησιών μας».
Αναφερόμενος στα θέματα της ενέργειας σχολίασε: «Στις ενεργειακές επενδύσεις θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε να πολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή θα διευκολύνεται η πρόσβαση των πιο αδύναμων νοικοκυριών στην ενέργεια. Τέλος περιλήφθηκε για πρώτη φορά ειδική αναφορά στην εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς το είπα ξεκάθαρα υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως ήδη βρέθηκαν και αξιοποιούνται στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Είναι λοιπόν προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών , μάλιστα έγινε τελικά δεκτή η πρότασή μου στο κείμενο των συμπερασμάτων να υπάρχει ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας , χερσαίες και θαλάσσιες ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και τον θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών μελών».

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Στις ενεργειακές επενδύσεις θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε να πολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή θα διευκολύνεται η πρόσβαση των πιο αδύναμων νοικοκυριών στην ενέργεια. Τέλος περιλήφθηκε για πρώτη φορά ειδική αναφορά στην εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς το είπα ξεκάθαρα υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως ήδη βρέθηκαν και αξιοποιούνται στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Είναι λοιπόν προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών , μάλιστα έγινε τελικά δεκτή η πρότασή μου στο κείμενο των συμπερασμάτων να υπάρχει ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας , χερσαίες και θαλάσσιες ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και τον θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών μελών».

Αναφορά στην Ελλάδα για την φοροδιαφυγή από τον Μάρτιν Σουλτς


Στη συνέντευξη Τύπου την οποία παρέθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εστίασε στο ζήτημα της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής και αναφέρθηκε στη σημασία της βραχυπρόθεσμης λήψης μέτρων, παραθέτοντας παράλληλα, επί παραδείγματι, μία συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Μάρτιν Σουλτς, είχε τοποθετηθεί ως εξής:

«Η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή υποβαθμίζουν την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των κρατών. Επιτρέψτε μου κ. Σαμαρά να χρησιμοποιήσω τη χώρα σας ως παράδειγμα. Τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες πολίτες έχουν αναγκαστεί και πιεστεί να υποβληθούν σε μέγιστες και επίπονες θυσίες, μέσω των μειώσεων στους μισθούς και των περικοπών στις παροχές και στα επιδόματα, ενώ παράλληλα, άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει την Ελλάδα, διαθέτοντας τους φόρους τους υπό τη μορφή εγγυήσεων. Κατά την ίδια περίοδο δισεκατομμύρια ευρώ - 60 δισ. - έχουν μεταφερθεί από ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελβετικούς. Πως μπορείτε λοιπόν, να το εξηγήσετε αυτό στους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες;»

Κλείνοντας την αναφορά του στο παράδειγμα που παρέθεσε, ο Μάρτιν Σουλτς, επεσήμανε πως κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη δήλωση Σουλτς σημειώνουν ότι η αναφορά αφορούσε σε παρελθόντα χρόνο και ότι σήμερα δεν υπάρχει καμιά αιχμή  που να επισκιάζει τις προσπάθειες της χώρας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σόιμπλε: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόση ανεργία για πολύ ακόμη


«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη ως σύνολο δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας για πολύ ακόμη», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, αποτελούν σήμερα κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κοινή δήλωση με τον Πορτογάλο ομόλογό του Βίτορ Γκασπάρ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Βερολίνο, επισημαίνεται η πρόοδος που έχει σημειώσει η Πορτογαλία σε ό,τι αφορά την ανάκτηση της αξιοπιστίας της στις διεθνείς αγορές, διευκρινίζεται ωστόσο ότι αυτή η πρόοδος ακόμη δεν αντανακλάται στην οικονομία της. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να συνεργαστούν και για την δημιουργία του πορτογαλικού φορέα για την οικονομική ανάπτυξη, ο οποίος χαρακτηρίζεται από κοινού ως «εργαλείο ζωτικής σημασίας για τις επενδύσεις, την βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης».

Όπως τονίζουν οι δύο υπουργοί, η αντιμετώπιση των οικονομικών εμποδίων είναι απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθεί η δυνατότητα των ευρωπαϊκών χωρών να προσφέρουν κοινωνικά αγαθά και να αντιμετωπίζουν την ανεργία και κυρίως αυτήν των νέων.

Καταρχήν συμφωνία για εκχώρηση αρμοδιοτήτων εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ


Αργότερα η τελική έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να υπάρξει χρόνος για συνομιλίες με την ΕΚΤ.

Το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στα πλαίσια της διαδικασίας συναπόφασης με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα για την δημιουργία ενός συστήματος εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την τελική του έγκριση το Ευρωκοινοβούλιο θα τη δώσει αργότερα προκειμένου, όπως διευκρινίζεται στο ψήφισμα, να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για συνομιλίες με την ΕΚΤ.

Οι ευρωβουλευτές που εισηγήθηκαν τις σχετικές νομοθετικές προτάσεις επέμειναν ότι οι κανόνες ευθύνης πρέπει να συμβαδίζουν με τις εποπτικές αρμοδιότητες που δημιουργήθηκαν ή μεταβιβάστηκαν σε επίπεδο ΕΕ.

Η ΕΚΤ με τον εποπτικό της ρόλο θα πρέπει να υιοθετήσει περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία σε σχέση με το ρόλο της για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, υπογράμμισαν.

Οι βασικοί τομείς στους οποίους το Ευρωκοινοβούλιο προώθησε με το Ψήφισμα του αλλαγές αφορούν:

- Την ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΚΤ, μέσω της έγκρισης του Κοινοβουλίου για το διορισμό του προέδρου και αντιπροέδρου του εποπτικού συμβουλίου και την ενδεχόμενη απόλυσή τους.

- Την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, μέσω της διεξαγωγής ακροάσεων με τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου και τα μέλη του, και μέσω της απαίτησης γραπτών απαντήσεων από τον επόπτη της ΕΚΤ.

- Την βελτίωση της πρόσβασης στα έγγραφα, τόσο για την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή των τραπεζών όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια.

- Στον αυστηρό διαχωρισμό του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταξύ αυτού που είναι αρμόδιο για τη νομισματική πολιτική και αυτού που θα αναλάβει την εποπτεία, ώστε να εξασφαλίζεται η λογοδοσία της ΕΚΤ.

- Στην ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σε σχέση με την ΕΚΤ και στην βελτίωση της δυνατότητάς της να διεξάγει ελέγχους αντοχής και να λαμβάνει πληροφορίες από τις τράπεζες και τις εθνικές εποπτικές αρχές

Βρυξέλλες: Ενέργεια και φοροδιαφυγή στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής


Υπέρ της κατάργησης του τραπεζικού απορρήτου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.


Η ενέργεια και η χάραξη ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής είναι τα δύο θέματα που εξετάζουν σήμερα οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά το ζήτημα της διασύνδεσης δικτύων ενέργειας, ελληνικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στα συμπεράσματα της Συνόδου να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη διασύνδεση των απομονωμένων περιοχών της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται τα ελληνικά νησιά. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην επέκταση των ευνοϊκών όρων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (εκτός ΕΣΠΑ) στα ελληνικά νησιά (Κρήτη και Κυκλάδες). Όπως σημείωσαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, μόνο στις Κυκλάδες θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως από ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής ότι διεκδικώντας τον Αδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP - Trans Adriatic Pipeline) και εντείνοντας τις προσπάθειες για αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, συμβάλει στις προσπάθειες διαφοροποίησης πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για την προώθηση του Αδριατικού Αγωγού, είναι ότι είναι οικονομικότερος από τον αγωγό «Ναμπούκο» (=Ναβουχοδονόσορ), διότι αφενός είναι μικρότερος σε μήκος κατά 600 χλμ και αφετέρου τα έξοδα κατασκευής του αναλαμβάνουν πλήρως ιδιωτικές εταιρείες και δεν χρειάζονται ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Άλλο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι από τον Αδριατικό Αγωγό θα πάρουν φυσικό αέριο χώρες που εξαρτώνται πλήρως από τη Ρωσία, όπως η Βοσνία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο, ενώ θα μπορούσε να επωφεληθεί και η Βουλγαρία.

Εξάλλου, στο θέμα της φορολογίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται σήμερα να χαράξει βασικές κατευθύνσεις για τη συντονισμένη δράση της ΕΕ κατά της φοροδιαφυγής, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Όπως σημείωσαν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, βασικός τομέας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι έως το τέλος του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει αποφασίσει πώς θα προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα και θα έχει ξεκαθαρίσει η στάση των δύο χωρών που προβάλλουν αντιρρήσεις, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου.

Enhanced by Zemanta

Όλι Ρεν: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας «απαιτεί βαθιά μεταρρύθμιση»


Στόχος η επαναφορά της ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, τόνισε Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ.

Χρειάζεται συντονισμός για να εντοπίσουμε τις πολιτικές που θα βοηθήσουν να τονωθεί η αγορά εργασίας, σημείωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν μιλώντας κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον Κοινωνικό Πυλώνα της ΟΝΕ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ρεν επικεντρώθηκε στους στόχους, τις επιλογές και την προετοιμασία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδυνάμωση του «Κοινωνικού Πυλώνα» της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, στην συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και η οποία αφορούσε τις πρωτοβουλίες που καλείται να αναλάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας και ύφεσης στην Ευρώπη.

Ο Ρεν υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Πρόεδρο Μπαρόζο εργάζεται συλλογικά για την προετοιμασία μιας πρότασης που θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό πυλώνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «πρόκειται για μέτρα με στόχο την καλύτερη λειτουργία της ζώνης του ευρώ, αλλά και την προετοιμασία της Κοινωνικής Ατζέντας για την ΕΕ των 27».

Στόχος είναι η επαναφορά της ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπεραμύνθηκε, ωστόσο, της συνέχισης της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση, λέγοντας ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ούτως ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης».

Αναφερόμενος στη σημασία των κοινωνικών πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι «αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία στο επίπεδο της ΕΕ», ενώ σχετικά με την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ σημείωσε ότι «θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για καλύτερη ολοκλήρωση αυτής της κοινωνικής πτυχής στην παρούσα οικονομική διακυβέρνηση».

«Χρειάζεται εις βάθος μεταρρύθμιση, ανάλυση των κοινωνικών πολιτικών που αφορούν την αγορά εργασίας», ώστε να εντοπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της κατάστασης, κατέληξε ο Επίτροπος.

Οι ευρωβουλευτές όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων που μίλησαν στη συνέχεια ζήτησαν να υπάρξουν άμεσες κινήσεις για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα της ΟΝΕ, καταδικάζοντας τα φαινόμενα της αυξανόμενης ανεργίας και της ένδειας των πολιτών της ΕΕ στην τρέχουσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης που καθιστούν δυσχερή —και δυσβάσταχτη σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις— την καθημερινότητα του ευρωπαίου πολίτη, ενώ σε αυτό το πλαίσιο έγιναν περιστασιακές αναφορές στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι Έλληνες πολίτες που πλήττονται από την κρίση.

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η Κομισιόν μπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις

Την επιστροφή στην Κομισιόν, μέρους της κοινοτικής χρηματοδότησης που έλαβαν για την υλοποίηση επενδύσεων, έχουν να αντιμετωπίσουν... όσες δημόσιες επιχειρήσεις βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, με βάση τους κανόνες για τα διαρθρωτικά ταμεία, στο βαθμό που μια σειρά από επιχειρήσεις ή υποδομές ιδιωτικοποιηθούν θα πρέπει να επιστραφεί και η διάφορα χρηματοδότησης που έλαβαν ως έργα δημόσιου συμφέροντος.

Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για επιχειρήσεις όπως η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, αλλά και για δεκάδες υποδομές όπως τα λιμάνια που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, απαιτεί και την αλλαγή του χρηματοδοτικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα τεθεί κατ' αρχήν για την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) για την οποία έχουν ήδη κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ οι πρόσφορες από τους υποψήφιους επενδύτες.

Άγνωστο παραμένει το ύψος των χρηματοδοτήσεων που θα καταλογιστούν προκείμενου να επιστραφούν, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ο υπολογισμός των ποσών αυτών.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Την ανεξάρτητη λειτουργία του αγωγού TAP αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Την έγκριση για Εξαίρεση Πρόσβασης Τρίτων στην αρχική χωρητικότητα των 10 δισ. κυβικών μέτρων του Trans Adriatic Pipeline (TAP) αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο TAP είναι σε θέση να προσφέρει χωρητικότητα για την εξαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη για χρονική περίοδο 25 ετών. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε εξαιρέσεις από τις ρυθμιζόμενες τιμές τόσο για την αρχική όσο και για την διευρυμένη χωρητικότητα του TAP, καθώς επίσης και εξαίρεση από τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του για 25 έτη.

  Η ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει την πρόσβαση τρίτων σε όλες τις υποδομές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών αερίου. Ωστόσο, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές μπορούν να χορηγήσουν εξαιρέσεις από αυτόν τον κανόνα για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να διευκολύνουν μεγάλα έργα υποδομών, όπως διεθνείς αγωγούς.

Ο TAP είχε καταθέσει τις αιτήσεις εξαίρεσης Πρόσβασης Τρίτων στις εθνικές αρχές της Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 2011 και έλαβε τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες εθνικές αρχές τον Μάρτιο του 2013 . Έτσι εν συνεχεία, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλοι οι όροι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή την απόφαση, προσφέροντας εξαίρεση από συγκεκριμένες διατάξεις του ρυθμιστικού πλαισίου.

 O αγωγός φυσικού αερίου TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Ο αγωγός θα διασυνδεθεί με τον Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους του Έβρου κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διέρχεται από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στις ακτές της νότιας Ιταλίας.

Η διαδρομή του ΤΑΡ θα διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και άλλων. Μάλιστα εκτιμάτε ότι η προσαιγιάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για την περαιτέρω μεταφορά του φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Είναι σχεδιασμένος με δυνατότητα επέκτασης της μεταφορικής του ικανότητας από τα 10 στα 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Μέτοχοι του είναι η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%) ενώ τα μέλη της Κοινοπραξίας του Shah Deniz – που είναι οι εταιρείες BP, SOCAR και Total – έχουν το δικαίωμα εισόδου στο Κοινοπρακτικό Σχήμα του TAP, εφόσον επιλεγεί τον Ιούνιο του 2013 ως η οδός μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη, και επί του παρόντος χρηματοδοτούν την ανάπτυξη του έργου του TAP.

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...