Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Σόιμπλε: Η λιτότητα αποδίδει – παράδειγμα η Ελλάδα

«Η πολιτική διάσωσης του ευρώ αποδίδει» επανέρχεται ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνοντας συνέχεια στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών για την ευρωλιτότητα. Νωρίτερα, ο Σόιμπλε είχε εξαπολύσει πυρά κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που είχε υποστηρίξει ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όρια την λαϊκή ανέχεια. Στο μεταξύ, ένταση προκάλεσε και η κριτική που άσκησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ στην πολιτική της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Πάντως ο εκπρόσωπος της, σήμερα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι η κ. Μέρκελ, σέβεται την ανεξαρτησία της ευρωπαϊκής τράπεζας.

 Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Impulse», ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνεται της εφαρμοζόμενης πολιτικής στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας προκειμένου μάλιστα να στηρίξει την άποψή του φέρνει ως παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία, όπως υποστηρίζει «είχε πέρσι μικρότερο έλλειμμα από το αναμενόμενο και αύξησε της εξαγωγές της σε τρίτες χώρες». Παράλληλα «βλέπει» και μείωση της ανεργίας.

«Πάντα λέγαμε ότι αν οι χώρες αντιμετωπίσουν αξιόπιστα τα προβλήματά τους - στην περίπτωση της Ελλάδας την οικονομική 'τσαπατσουλιά' και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας - τότε θα τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. Αυτή είναι η φιλοσοφία των προγραμμάτων διάσωσης. Και λειτουργεί».


Δηλώνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «πίσω από την Ευρώπη βρίσκεται η ιδέα τού να αποδεχόμαστε ότι οι άλλοι είναι διαφορετικοί και αποφασίζουν οι ίδιοι».

Νωρίτερα, ο Σόιμπλε είχε εξαπολύσει πυρά κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που είχε υποστηρίξει ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όρια την λαϊκή ανέχεια. «Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Μπαρόζο ότι τα δεινά που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δεν οφείλονται στις σκληρές πολιτικές λιτότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Στο μεταξύ, τις εντυπώσεις που δημιούργησε η χθεσινή δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, σχετικά με την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ έσπευσε να διασκεδάσει σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η καγκελάριος απευθυνόταν στην ΕΚΤ», διευκρίνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ. Η κ. Μέρκελ σέβεται «την πλήρη ανεξαρτησία» του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου και «θα συνεχίσει να τηρεί αυτή τη γραμμή» τόνισε.

Σε χθεσινή της ομιλία στη Δρέσδη, η κ. Μέρκελ εκτίμησε πως η ΕΚΤ βρίσκεται «σε δύσκολη θέση». «Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να αυξήσει λίγο τα επιτόκια για τη Γερμανία, αλλά για τις άλλες χώρες, θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση»

Το σχόλιό της προκάλεσε αμηχανία σε πολλούς Γερμανούς αξιωματούχους  που προασπίζονται σθεναρά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, λίγες ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, κατά την οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου της.

Αρκετοί αναλυτές και πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεώρησαν ότι η Γερμανίδα αξιωματούχος «αναμίχθηκε στη χάραξη νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ» και «έσπασε ένα ταμπού».

Ο κ. Ζάιμπερτ, ωστόσο, εξήγησε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης των Ταμιευτηρίων είχε θέσει θέμα για τα επιτόκια, που απασχολούν έντονα στον γερμανικό τραπεζικό τομέα, καθώς το κόστος δανεισμού θεωρείται πολύ χαμηλό στη χώρα. «Υπάρχουν πολύ διαφορετικά συμφέροντα που πρέπει να ληφθούν υπόψη» από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ καθώς υπάρχει «μια ασυνέχεια» στη νομισματική ένωση σημείωσε.

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Η δύσκολη συνταγή και το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων

Την πρόκληση της δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνδυασμό με αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις ανέδειξε η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα με ερώτησή της προς τον Επίτροπο κ. Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ.

Η κα Κράτσα ρώτησε τον Επίτροπο εάν οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτελέσματα βιώσιμης μείωσης του χάσματος ανταγωνιστικότητας μεταξύ Βορρά και Νότου και εάν ανησυχεί για την συνεχιζόμενη αύξηση του δημοσίου χρέους στον ευρωπαϊκό νότο. Ταυτόχρονα, ζήτησε να μάθει πώς βλέπει ο Επίτροπος την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτικών λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη σ΄ένα δύσκολο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.

Ο Επίτροπος Ρεν παραδέχτηκε ότι το υψηλό επίπεδο χρέους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και ότι η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνδυάζεται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Για την Ελλάδα, στην οποία αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής, ο Επίτροπος δήλωσε ότι υπάρχουν περιορισμοί και όροι, λόγω της χρηματοδότησης του προγράμματος που ακολουθεί. Παράλληλα, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στο Eurogroup και στις 14 χώρες-πιστωτές ως εκείνες που μπορούν να επιβάλλουν στις χώρες με ειδικό πρόγραμμα μια πιο ευέλικτη οικονομική προσαρμογή, αναλαμβάνοντας το κόστος της χρηματοδότησής της.

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη με τον Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Φ. Κουβέλης δήλωσε τα εξής:

“Επισημάναμε και συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τον κ. Σουλτς, ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά και οικονομικά αδιέξοδη. Οδηγεί σε οικονομική στασιμότητα και κοινωνική διάλυση. Ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται και δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι Ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να αλλάξουν. Η Δημοκρατική αριστερά υποστηρίζει την κοινή αντιμετώπιση του χρέους και τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την αναπτυξιακή διαδικασία. Την προώθηση με γοργά βήματα της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης.

Αυτή η διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να γίνει με την ουσιαστική λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και την ισότιμη σχέση μεταξύ των κρατών. Ο εθνοκεντρισμός και οι κρατικοί ηγεμονισμοί θα οδηγήσουν τη διαδικασία της ενοποίησης σε αδιέξοδο.

Για αυτό η αλλαγή των συσχετισμών στο ευρωκοινοβούλιο υπέρ των προοδευτικών και φελοευρωπαϊκών δυνάμεων είναι αναγκαία.

Τονίσαμε στον κ. Σουλτς ότι στην Ελλάδα το πρόγραμμα προσαρμογής χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές. Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει, επειγόντως και ολοκληρωμένα, να συνδεθεί με την ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική προστασία.

Για την Ελλάδα το κρίσιμο ζήτημα είναι η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Και αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο με διόρθωση λανθασμένων πολιτικών. Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση. Αυτό διεκδικούμε και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

Πλατφόρμα κατά της φοροδιαφυγής εγκαινίασε η Κομισιόν

Την πρόοδο των κρατών μελών στην πάταξη της φοροδιαφυγής θα παρακολουθεί η «πλατφόρμα για τη διακυβέρνηση στο φορολογικό τομέα» που εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάσσεται στο σχέδιο δράσης για θέματα φορολογίας που παρουσίασε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2012.

Η Επιτροπή προσδοκά ότι μέσω αυτής της πλατφόρμας θα διευκολυνθεί ο διάλογος και η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών σε θέματα φορολογίας και θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα φορολογίας, Άλγκιρντας Σέμετα, «οι προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ταυτόχρονα και προσπάθειες για την προστασία της ισότιμης μεταχείρισης στο πλαίσιο των φορολογικών συστημάτων, της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών και της αλληλεγγύης των κρατών μελών. Η πλατφόρμα που εγκαινιάζεται σήμερα θα κρατά τα κράτη-μέλη σε εγρήγορση και θα εξασφαλίσει αποτελέσματα ανάλογα των προσδοκιών όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η πλατφόρμα για τη χρηστή διακυβέρνηση στο φορολογικό τομέα, θα παρακολουθεί την πρόοδο των κρατών μελών όσον αφορά την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων (με τη χρήση κοινών κριτηρίων τα κράτη μέλη καλούνται να προσδιορίσουν τους φορολογικούς παραδείσους και να τους θέσουν σε εθνικές μαύρες λίστες) και την εξουδετέρωση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, δηλαδή των δυνατοτήτων που εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις για να αποφεύγουν την καταβολή του φόρου που τους αναλογεί.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή, ένας τρόπος εξουδετέρωσης του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού είναι η ενίσχυση των διατάξεων για την πάταξη των καταχρήσεων στις διμερείς φορολογικές συμβάσεις της ΕΕ, στην εθνική νομοθεσία και στη νομοθεσία της ΕΕ περί εταιρειών.

Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόμενων μερών (εθνικές φορολογικές αρχές, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιχειρήσεις, πανεπιστημιακοί φορείς, ΜΚΟ και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς). Ειδικότερα, θα απαρτίζεται από περίπου 45 μέλη: έναν εκπρόσωπο υψηλού επιπέδου από τη φορολογική αρχή κάθε κράτους μέλους και, κατά μέγιστο, δεκαπέντε εκπροσώπους μη κυβερνητικών φορέων. Οι εκπρόσωποι μη κυβερνητικών φορέων θα διορίζονται από την Επιτροπή, βάσει ανοικτής διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Στους φορείς αυτούς θα ανατεθεί τριετής εντολή, ανανεώσιμη κατόπιν περαιτέρω επιτυχούς υποβολής αίτησης.

Η πρώτη συνεδρίαση της πλατφόρμας έχει προγραμματιστεί προσωρινά για τις 10 Ιουνίου 2013.
ΕΘΝΟΣ

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, με τον Hannes Swoboda.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος  από αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Hannes Swoboda.

Αμέσως μετά τη συνάντηση  ο Φ. Κουβέλης δήλωσε τα εξής:

"Πρέπει να αγωνιστούμε  για μια Ευρώπη που προχωράει μπροστά για την πολιτική και την οικονομική της ενοποίηση. Ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με τον κύριο Σβόμποντα, αναφορικά με τα ζητήματα της Ευρώπης, η οποία πρέπει να βγει από την ύφεση, να φύγει από τη λιτότητα και να προχωρήσει μπροστά με τους λαούς της Ευρώπης."
Enhanced by Zemanta

Συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, με τον Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκη Παπαθανασίου και Γεράσιμο Γεωργάτο, τη βουλευτή Μαρία Γιαννακάκη, τον σύμβουλο για ευρωπαϊκά θέματα Γιάννη Μεϊμάρογλου και τον εκπρόσωπο τύπου Ανδρέα Παπαδόπουλο, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση  ο Φ. Κουβέλης δήλωσε τα εξής:

«Είπα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη θέση μας ότι η πολιτική λιτότητας διαλύει την κοινωνία και υπονομεύει την προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση. Είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την πολιτική. Η απάντηση στην ύφεση δεν μπορεί παρά να είναι η λήψη άμεσων μέτρων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία.
Η κατάσταση της κοινωνίας, με χαρακτηριστική περίπτωση τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας. Τονίσαμε ότι η στοχευόμενη μείωση φόρων είναι απαραίτητη. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Ζητήσαμε από τον  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της μεταφοράς πόρων. Αυτό αφορά στον αναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ, την αύξηση της προκαταβολής από το νέο πλαίσιο στήριξης 2014-2020, αλλά και τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Επισημάναμε ότι η πολιτική της λιτότητας και η αύξηση των ενδοευρωπαϊκών ανισοτήτων τροφοδοτούν φυγόκεντρες τάσεις, επιστροφή σε εθνοκεντρισμό και πολιτική ισχυροποίηση των άκρων. 
Δηλώσαμε ότι για τη Δημοκρατική Αριστερά η προοπτική της Ευρώπης βρίσκεται στην ουσιαστική οικονομική και πολιτική ενοποίησή της».

Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΡΟΔΗΣ ΚΡΑΤΣΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ 

Τη δέσμευση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας ζήτησε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κα Ρόδη Κράτσα κατά τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ε.Κ. παρουσία του Μάριο Ντράγκι. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνευθύνης και συνυποχρεώσεων μεταξύ Ε.Κ.Τ., ευρωπαϊκών οργάνων και κρατών μελών  θα αναφερθώ στη δυσκολία που εξακολουθεί να υπάρχει στην πρόσβαση σε ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία. Όπως τονίζει στο ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρειάζεται δέσμευση και συστηματική παρακολούθηση για την αύξηση των πιστώσεων, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τα ιδρύματα των οποίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει τη ρευστότητα» επεσήμανε η κα Κράτσα απευθυνόμενη προς τον κ. Ντράγκι και προσέθεσε: «Ως μέλος της τρόικα, θα έχετε γνωρίσει οπωσδήποτε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τις χώρες που βρίσκονται σε “πρόγραμμα” λόγω των δημοσιονομικών συνεπειών. Πρέπει επίσης να τονίσουμε πόσο οι δυσκολίες αυτές γίνονται ακόμα μεγαλύτερες για τις επιχειρήσεις του Νότου με την ανισότητα στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Αυτό και μόνο καταστρέφει την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στην ευρωζώνη. Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω και να συνυπογράψω το αίτημα για διαφάνεια στις αποφάσεις, τις διαδικασίες  της Ε.Κ.Τ. για τον ουσιαστικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αλλαγές αυτές θα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη νομιμοποίηση του κοινού μας ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος και οπωσδήποτε στην αποτελεσματικότητα του.»

Κίνδυνος επιστροφής των κονδυλίων για το Εθνικό Κτηματολόγιο στην Κομισιόν;


Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για το Κτηματολόγιο

 Το θέμα των ρυθμών υλοποίησης του Ελληνικού Εθνικού Κτηματολογίου και την πιθανότητα άμεσης διακοπής και επιστροφής των κονδυλίων στην Κομισιόν φέρνει στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με γραπτή ερώτηση ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος.

"Σε μια περίοδο έντονης κρίσης που η απορρόφηση όλων των κονδυλίων της ΕΕ είναι επιτακτική ανάγκη, το σημαντικό έργο του εθνικού κτηματολογίου οδηγείται στην απαξίωση", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και τόνισε ότι "η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας έργο τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και για την περιβαλλοντική προστασία, ενώ στο μνημόνιο περιγράφεται ως βασική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι των ευρωπαίων εταίρων που πρέπει να τελεσφορήσει μέχρι το 2020".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, η πρόοδος των εργασιών για την  κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου βρίσκεται μόλις σε ποσοστό 17% κάλυψης του συνολικού έργου κτηματογράφησης της χώρας σε περίοδο 17 ετών, πράγμα που συνιστά ρυθμό εκτέλεσης του κάτω του 1% ανά έτος, παρά το γεγονός ότι ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ έχει στο ίδιο διάστημα δαπανηθεί -περίπου κατ’ αναλογία - από τέλη ιδιοκτητών ακινήτων, εγχώριους και κοινοτικούς πόρους.

Ειδικότερα, σε δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», της 11ης Ιανουαρίου 2013, γίνεται λόγος για πορεία «ναυαγίου» του έργου, άποψη που βασίζεται σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μη ολοκλήρωση οποιουδήποτε από τα είκοσι τρία (23) εκκρεμή προγράμματα κτηματογράφησης, ενώ για τουλάχιστον δέκα (10) σχετικά προγράμματα δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ούτε ανάθεση μελετών για την υλοποίησή τους.  

Το σοβαρότερο είναι ότι στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται έγγραφο της Επιτροπής του Απριλίου του 2012 και συγκεκριμένα της Γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, στο οποίο απευθύνεται ρητή προειδοποίηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την εταιρεία Αποκλειστικού Σκοπού «Κτηματολόγιο Α.Ε.», που αποτελούν τους βασικούς φορείς χειρισμού του θέματος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, για απαίτηση άμεσης επιστροφής πόρων συγχρηματοδότησης του Κτηματολογίου ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και πιθανής συνολικής διακοπής χρηματοδότησης της Επιτροπής  για τα υποστηρικτικά έργα του Κτηματολογίου.

Το εν λόγω έγγραφο υπογράφεται από την Γενική Διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας, Sabine Bourdy,  η οποία με βάση το δημοσίευμα αναφέρει σε αυτό ότι: "Σύμφωνα με τις καταληκτικές ημερομηνίες που έχουν συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές, οι μη ολοκληρωμένες εργασίες του Κτηματολογίου θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνει οικονομική ανάκληση του ποσού που διατέθηκε για το συγχρηματοδοτούμενο έργο".

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε "είναι αδιανόητο το έργο του Κτηματολογίου να κινδυνεύει να χάσει πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια επειδή οι ρυθμοί υλοποίησης υπολείπονται των προβλεπόμενων, αφού τα τελευταία 17 χρόνια έχει υλοποιηθεί μόνο το 17% του συνολικού έργου. Είναι ένα σημαντικό έργο για τον βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και την βιώσιμη ανάπτυξη και η καθυστέρησή του οφείλεται σε κατεστημένες νοοτροπίες, γραφειοκρατία και οικονομικά συμφέροντα".  

Πρόγραμμα επίσκεψης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στις Βρυξέλλες


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, πραγματοποιεί  επίσκεψη στις Βρυξέλλες το διάστημα 22 με 26 Απριλίου. Το πρόγραμμα της  επίσκεψης (τοπική ώρα) έχει ως εξής: 

ΤΡΙΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
11:15 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χουάν Μανουέλ Μπαρόζο
12:00  Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χάννες Σβόμποντα
18:30  Συνάντηση με την Ελληνίδα Επίτροπο Ναυτιλίας και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη 

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
12:30 Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Άντορ
15:30  Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς
19:30  Ομιλία σε εκδήλωση Ελλήνων που διαμένουν στις Βρυξέλλες 

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
08:00  Συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη
13:00  Συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας
16:15 Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο σε θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάννες Χάν
20:00  Συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη Θεόδωρο Σωτηρόπουλο  


Διευκρινίζεται  ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις  συναντήσεις που έχουν ήδη  οριστικοποιηθεί. Εκκρεμεί ο καθορισμός συναντήσεων με άλλους θεσμικούς  παράγοντες της ΕΕ.

Η αποτελεσματική χρήση των πόρων της Ε.Ε. είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ


Η δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων είναι το κλειδί για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κι αυτό είναι που ζητούν οι λαοί της Ευρώπης και στο βορρά και στο νότο. Δεν μπορεί επί 18 χρόνια το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να κάνει αρνητική εισήγηση για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια κι "εμείς να στρουθοκαμηλίζουμε". Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και μέλος της ΚΕ της Δράσης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η παρέμβαση έγινε στη διάρκεια της συζήτησης για τον έλεγχο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, θέμα στο οποίο ο Θόδωρος Σκυλακάκης ήταν σκιώδης εισηγητής εκ μέρους των ευρωπαίων Φιλελεύθερων, ως μέλος της Επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Θ. Σκυλακάκης στη διάρκεια της παρέμβασής του, ζήτησε γίνει μεγαλύτερος έλεγχος στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να σταματήσει η νοοτροπία της αγνόησης του προβλήματος, που παρατηρείται ακόμη και από τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Υπογράμμισε επίσης ότι "η  δημοσιονομική και νομισματική ένωση, δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με 1% του ΑΕΠ ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, όμως για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιοποιηθεί πραγματικά και πολύ αποτελεσματικότερα, από ότι σήμερα".

Αναλυτικά, ο Θόδωρος Σκυλακάκης στην παρέμβασή του ανέφερε τα εξής:

"Το ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει στην Επιτροπή απαλλαγή, παρά το γεγονός ότι για ένα ακόμη χρόνο δεν έχουμε αντίστοιχη εισήγηση από πλευράς Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, μια και εδώ και 18 χρόνια έχουμε, όπως ξέρετε, negative statement of assurance.

Δεν διαφωνώ με τη θέση αυτή. Στη σημερινή ευρωπαϊκή κρίση, δεν είναι ώρα να προσθέσουμε ένα ακόμη πρόβλημα. Όμως κατά τη γνώμη μου, η απαλλαγή αυτή δίδεται παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική προστασία των συμφερόντων της Ένωσης, ούτε αποτελεσματική χρήση των πόρων, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως προκύπτει και από τα πρώτα στοιχεία των ειδικών εκθέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορούν την αποτελεσματικότητα στη χρήση των κονδυλίων και άρχισαν αφού τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη της Λισαβόνας.

Και στο θέμα αυτό θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, οι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της  βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης -και ανήκω σε αυτούς- να στρουθοκαμηλίζουμε.

Το γεγονός  ότι και εδώ στο Κοινοβούλιο  κοιτάμε με αμηχανία αυτές τις  ειδικές εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων -οι οποίες δεν μας έχουν απασχολήσει εδώ στην Ολομέλεια όπως θα έπρεπε- είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας που έχει επικρατήσει.

Ας μη χαίρονται  βέβαια οι συνάδελφοι που υποστηρίζουν τον ευρωσκεπτικισμό και την διακυβερνητική λειτουργία της Ένωσης. Τα πιο πολλά χρήματα, τα συντριπτικά πιο πολλά ευρωπαϊκά χρήματα, τα διαχειρίζονται τα κράτη μέλη. Με μεγαλύτερα προβλήματα από ότι τα ευρωπαϊκά όργανα, παρά το γεγονός ότι και αυτά έχουν σοβαρές αδυναμίες.

Η δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των  ευρωπαϊκών πόρων είναι κλειδί για  τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι λαοί μας, ζητούν πολύ αποτελεσματικότερη χρήση αυτών των κονδυλίων. Και στο βορρά και στο νότο.

Δεν υπάρχει στα σοβαρά δημοσιονομική και νομισματική ένωση, που να μπορεί να λειτουργήσει μόνο με 1% του ΑΕΠ ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Όμως δεν πρόκειται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, αν δεν τον αξιοποιούμε πραγματικά και πολύ αποτελεσματικότερα, από ότι σήμερα."

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Απορρίφθηκε το "backloading" - Η ΔΕΗ οφείλει άμεσα να μειώσει τη τιμή του ρεύματος


ΤΟΝΙΣΕ Ο Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ  ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Μετά το τέλος  της ψηφοφορίας στην οποία απορρίφθηκε  η πρόταση της Επιτροπής για "backloading" 900 εκ. δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και μέλος της Κ.Ε. της Δράσης, δήλωσε: "Μετά από πολύμηνο αγώνα τον οποίο από ελληνικής πλευράς (επί πολύ) έδινα μόνος,  τελικά με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε το "backloading", δηλαδή η αύξηση της τιμής ρεύματος στην Ελλάδα και η επιβάρυνση της χώρας κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα δημιουργούσε χιλιάδες νέους ανέργους, καθώς η χώρα αγοράζει ετησίως 20 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων από το εξωτερικό. Τώρα η ΔΕΗ, η οποία υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7ευρώ/δικαίωμα για το 2013 και μεγαλύτερο στα επόμενα έτη, οφείλει να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων. Είναι ευθύνη της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και της ΡΑΕ να το πράξουν άμεσα".

"Εάν εγκριθεί το "backloading", θα οδηγήσει στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και θα αποβεί σε βάρος των καταναλωτών, προπαντός στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία" τόνισε νωρίτερα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη σχετική συζήτηση πού έγινε στην Ολομέλεια. Όπως υποστήριξε, η όλη υπόθεση με το "backloading" γίνεται για να εισπράξουν τα κράτη επιπλέον ποσά, από τους πολίτες-καταναλωτές, μέσω της "πίσω πόρτας" και γίνεται προπαντός επειδή οι εμπνευστές της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής αρνούνται να αποδεχθούν την παταγώδη αποτυχία των οικονομικών στόχων της πρότασής τους.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη στην Ολομέλεια ήταν η εξής:

"Το "backloading" σημαίνει στην ουσία  μεγαλύτερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία. Υψηλότεροι λογαριασμοί εις βάρος του βιοτικού επίπεδου ανθρώπων σε απόγνωση και της ανταγωνιστικότητας οικονομιών σε κρίση. Γιατί όμως γίνεται το "bacκloading", ενώ οι περιβαλλοντικοί μας στόχοι εκπληρώνονται; Όχι βέβαια για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις. Διότι οι επενδυτικές αποφάσεις που θα γίνουν από σήμερα και πέρα, θα επηρεαστούν αρνητικά από το "backloading", αφού τα έσοδά τους δεν θα εμφανιστούν πριν από το 2019-2020, όταν θα επανέρχονται τα δικαιώματα αυτά στην αγορά και οι τιμές θα πέφτουν! Γίνεται λοιπόν για να εισπράξουν τα κράτη επί πλέον έσοδα από την πίσω πόρτα και γίνεται προπαντός διότι αρνούνται οι εμπνευστές της να αποδεχθούν ότι απέτυχαν παταγωδώς οι οικονομικοί στόχοι της κλιματικής μας πολιτικής, λόγω της αμερικανικής επανάστασης στο σχιστολιθικό αέριο και της ήττας  στον τομέα των φωτοβολταϊκών από την Κίνα. Γιατί αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα."

ΔΝΤ: Ύφεση 4,2% στην Ελλάδα το 2013

Ανάπτυξη 0,6% θα εμφανίσει η Ελλάδα το 2014, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις προβλέψεις του... για την παγκόσμια οικονομία.
Αναλυτικά, το ΔΝΤ αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος και θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 με 0,6%. Το 2018 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με 3,3%, σύμφωνα με το Ταμείο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 4,6% το 2013 και στο 3,4% το 2014 προβλέπει στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι εκτιμήσεις του έχουν απόκλιση 0,1 ποσοστιαία μονάδα από αυτές του Οκτωβρίου. Η πρόβλεψη είναι ότι το 2018 το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 0,6%

Σύμφωνα με το Ταμείο, η χώρα θα εμφανίσει κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα 0,2% το 2013 και 0,8% το 2014 (σ.σ. υπολογίζεται και ο οικονομικός κύκλος της ύφεσης). Οι προβλέψεις αυτές είναι κατά 1,3 και 1,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Όπως αναφέρει, η συνεχιζόμενη προσαρμογή και η αναθεωρημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα -η οποία δίνει έμφαση στη διαχείριση των εσόδων και στον έλεγχο των δαπανών- θα μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα το 2013. Εν συνεχεία μάλιστα προβλέπεται πρωτογενές πλενόνασμα το οποίο θα είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2014, 3% το 2015 και της τάξεως του 4,5% τα επόμενα τρία χρόνια.

Παράλληλα, η έκθεση σημειώνει ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας έχουν μειωθεί σημαντικά, μετά την επαναγορά χρέους και τις παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, ειδικά όσον αφορά την επιμήκυνση χρέους. Το 2013 οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (οι ωριμάνσεις χρέους και το έλλειμμα) προσδιορίζονται ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 19,5% για το 2013, στο 22,5% για την επόμενη χρονιά, αλλά μειώνονται στο 15,7% το 2015.

Όσον αφορά το χρέος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα φτάσει στο 179,5% του ΑΕΠ το 2013, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 175,6%. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι χαμηλότερες κατά 2,4 και 4,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες από αυτές του Οκτωβρίου. Η πορεία θα συνεχίσει να είναι πτωτική, με αποτέλεσμα το 2018 να έχει διαμορφωθεί στο 144,3% του ΑΕΠ.

Ντράγκι: Παραμένουν τα ρίσκα για ανάκαμψη

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά στο δεύτερο μισό του έτους, αλλά το σενάριο αυτό υπόκειται... σε καθοδικά ρίσκα, δήλωσε την ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ακόμα ότι αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας να οριστικοποιηθεί η νομοθεσία για τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας πριν από το καλοκαίρι.

"Είναι ύψιστης σημασίας να οριστικοποιηθεί η νομοθεσία για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (SSM) πριν από το διάλειμμα του καλοκαιριού, τώρα που υπάρχει πολιτική συμφωνία" ανέφερε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, αν θέλουμε να ξεκινήσουμε τις προπαρασκευαστικές εργασίες με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε ο SSM να τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2014" πρόσθεσε.

"Η βαθύτερη ενοποίηση της ΟΝΕ είναι πολύ σημαντική, ειδικά όσον αφορά την τραπεζική ένωση" τόνισε.

Οι επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στην υγεία


Ερώτηση  προς την Κομισιόν κι ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση στην υγεία και στα συστήματα υγείας


Ολοκληρωμένη ανεξάρτητη έρευνα για τις επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στην υγεία και στις υπηρεσίες υγείας σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία ζητάει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος,  ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Tόσο με την ερώτησή του όσο και με ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 15 Απριλίου, ο Νίκος Χρυσόγελος επισημαίνει ότι, όπως αναφέρουν επιστημονικές έρευνες, η κρίση και οι οριζόντιες πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Όσοι/ες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή αυξημένης νοσηρότητας εξαιτίας προβλημάτων που δρουν αθροιστικά. Η ανεργία οδηγεί σε ψυχικές διαταραχές, καρδιαγγειακά νοσήματα, αύξηση φαινομένων εθισμού-εξάρτησης από ουσίες, καπνίσματος, θνησιμότητας κι επιδείνωση της υγείας εξαιτίας κακής διατροφής.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ζητάει από την Κομισιόν να “αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να βοηθήσει τα κράτη μέλη να πετύχουν τον στόχο  του Πολυετούς Προγράμματος Δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας 2014-2020 για πρόσβαση ΟΛΩΝ των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας”. Επίσης, ζητάει να πληροφορηθεί “αν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα έχει καταθέσει οποιαδήποτε πρόταση για βελτίωση των δημοσιονομικών μέσω της βελτίωσης της υγείας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και όχι με την υποβάθμισή τους”.  

Η Ελλάδα είχε διαχρονικά δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις του συστήματος δημόσιας υγείας. Αντί για  εξορθολογισμό δαπανών κι αναβάθμιση υπηρεσιών, η αλληλεπίδραση οικονομικού σοκ, λιτότητας και ασθενών κοινωνικών δικτύων προστασίας κλιμακώνει την κρίση στον τομέα της υγείας. Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας οδηγούνται σε  φτώχεια, υψηλή νοσηρότητα και ταυτόχρονα κοινωνικό αποκλεισμό ενώ καταγράφεται αύξηση  αυτοκτονιών. Μαζί με τα εισοδήματα πλήττονται και τα δημόσια συστήματα υγείας, εντείνεται η ανισοτιμία στις συνθήκες κοινωνικής προστασίας της υγείας, επιδεινώνονται οι συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άστεγοι, συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, ορφανά παιδιά, άτομα με σοβαρές ασθένειες, πρόσφυγες κα) στερούνται πρόσβασης σε κοινωνικές πολιτικές και συστήματα υγείας. Στα δημόσια νοσοκομεία μειώνεται η οικονομική στήριξη και το προσωπικό, ενώ δέχονται μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με σοβαρότερες ασθένεις. Ορισμένα, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων που εξυπηρετεί περιοχή 1.000.000 κατοίκων, μένουν χωρίς γιατρούς σε βασικούς τομείς.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Η κρίση στην υγεία θα πρέπει να αφυπνίσει και τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν. Το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης ανεξάρτητης έρευνας για τις επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών προσαρμογής στην υγεία και στα συστήματα υγείας. Οι ενδείξεις από επιστημονικές έρευνες είναι συγκλονιστικές. Είναι αδιανόητο η προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσιονομικών των χωρών  να οδηγεί σε καταστάσεις που απειλούν την δημόσια υγεία και υποβαθμίζουν τις κοινωνικές πολιτικές. Η βελτίωση των οικονομικών της υγείας θα μπορούσε να επιτευχθεί με βελτίωση της υγείας, των συνθηκών ζωής, την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, τη μείωση της ανασφάλειας και της ανεργίας, με ορθολογική αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών πολιτικών και υπηρεσιών υγείας»,


Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Να δημιουργήσει η ΕΕ κοινή αρχή που θα μπορεί «να διαλύει» τράπεζες, ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους λαμβάνοντας μέτρα με στόχο να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και να βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη. Προειδοποίησε δε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να κινηθούν «πιο γρήγορα» προς την κατεύθυνση αυτή, χαρακτηρίζοντας μεγάλες τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του τη Δευτέρα στο Αμστερνταμ ο Ντράγκι δεν απέκλεισε νέες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ με στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι μείωση επιτοκίων ή παροχή αυξημένης ρευστότητας στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

Προειδοποίησε πάντως ότι τέτοιες παρεμβάσεις απλά βοηθούν την ευρωζώνη να κερδίσει χρόνο ώστε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα και επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν έχει σαν στόχο να διασώζει τράπεζες που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Κάλεσε δε την ΕΕ να δημιουργήσει το συντομότερο μια κοινή αρχή η οποία θα μπορεί «να διαλύει τράπεζες που έχουν αποτύχει», με στόχο να προστατεύονται από μεγάλες απώλειες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματική η ρίζα της κρίσης οι προσπάθειες (των κυβερνήσεων) πρέπει να διατηρηθούν και σε κάποιες χώρες να αυξηθούν», είπε. Ο Ντράγκι αναφερόταν στις διαρθρωτικές αλλαγές που οφείλουν, όπως ανέφερε, να υιοθετήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες ώστε να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις οικονομίες τους.

Τέτοια μέτρα είναι μεταξύ άλλων η υιοθέτηση πιο ευέλικτων εργασιακών σχέσεων με στόχο να μπορούν να απολύονται και να προσλαμβάνονται ευκολότερα εργαζόμενοι. Κύριος στόχος σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ είναι να επιτευχθεί ανάπτυξη η οποία στη συνέχεια θα επιφέρει αυξημένα φορολογικά έσοδα στις κυβερνήσεις για να μπορέσουν να μειώσουν τα χρέη τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο Ντράγκι στα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που έχουν λάβει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινηθεί και η ΕΚΤ προς
παρόμοια κατεύθυνση, δεν άφησε να δημιουργηθούν μεγάλες προσδοκίες αφού προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η FED θα ρίξει συνολικά στην αμερικανική οικονομία 2 τρις δολάρια και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ενισχύσει τη χώρα με περισσότερα από 1,4 τρις δολάρια. Η ΕΚΤ έχει βοηθήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες παρέχοντάς
τους φθηνή χρηματοδότηση τριετούς διάρκειας που ανέρχεται συνολικά σε περίπου 1 δις ευρώ.

Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Με τους νέους για μια διαφορετική Ευρώπη, για διέξοδο από την κρίση


Οι νέοι πρωταγωνιστές σε δυο ημερίδες που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ο Ν. Χρυσόγελος και άλλοι πράσινοι ευρωβουλευτές


“Όλες οι γενιές βιώνουν σήμερα μια γκρίζα πραγματικότητα. Οι επιπτώσεις όμως για τους νέους είναι δραματικές. Είχαν όνειρα και ελπίδες να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους αλλά τώρα βιώνουν τον εργασιακό και κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ δεν ζητείται καν η γνώμη τους για την διαμόρφωση των εξελίξεων που επηρεάζουν το ίδιο τους το μέλλον. Δικαιολογημένα νοιώθουν ανασφάλεια κι αβεβαιότητα για το αύριο, ίσως κι οργή. Θέλουμε να βοηθήσουμε να αλλάξουν τα πράγματα, να μπορέσουν οι νέοι να πρωταγωνιστήσουν στην διαμόρφωση ενός οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά/πολιτικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου μέλλοντος. Με την ανεργία να ξεπερνάει κατά μέσον όρο το 12% στην ΕΕ αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα το 27% και στους νέους το 57%, απαιτούνται τόσο πολιτικές σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όσο και πρωτοβουλίες από τα κάτω, από τους ίδιους τους νέους. Οι σημερινές γενιές, οι πολιτικοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια έχουν ιστορική ευθύνη να διαμορφώσουν, μέσα από διάλογο με τους ίδιους τους νέους και τις οργανώσεις νέων, αποτελεσματικές στρατηγικές και ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας καθώς και να αναπτύξουν εργαλεία που θα στηρίζουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας στους νέους που συμμετείχαν στις δυο ημερίδες “νέοι και απασχόληση” καθώς και “νέοι στην κρίση” στις Βρυξέλλες 9 και 10 Απριλίου αντίστοιχα.

“Θέλουμε θέσεις εργασίας, οι οποίες να είναι ποιοτικές, που να αξιοποιούν και να αναπτύσσουν περαιτέρω τα προσόντα και τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων, που θα δημιουργήσουν κοινωνική συνοχή, θα αλλάξουν την οικονομία και θα την κάνουν πιο πράσινη, θα βοηθήσουν τους πολίτες να ζουν καλύτερα σε αρμονία με το περιβάλλον”, επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος ανοίγοντας την πρώτη ημερίδα με θέμα “νέοι κι απασχόληση” που οργάνωσε στις 9 Απριλίου και ήταν περισσότερο επικεντρωμένη στην πραγματικότητα των χωρών του νότου. “Υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, αν αλλάξουν οι πολιτικές, αν πάρουν πρωτοβουλίες οι νέοι, αν ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, αν μάθουμε ο ένας από τον άλλο, αν δυναμώσει η συνεργασία με ευρωπαϊκές οργανώσεις νέων κι άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα, όπως για την καταπολέμηση της φτώχειας, την κινητικότητα, την εκπαίδευση, την βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική επιχειρηματικότητα κ.α.”.

“Την εποχή της κρίσης η καλύτερη επένδυση είναι αυτή που αφορά στους νέους, στην εκπαίδευση και στην απασχόλησή τους, στην κινητικότητα και στη συνεργασία μεταξύ τους”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας σε νέους δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα νεολαίας, οι οποίοι συμμετείχαν σε αποστολή του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, την ίδια περίοδο. “Σήμερα το κόστος της ανεργίας – χωρίς να υπολογίζουμε το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται – ξεπερνάει τα 150 δις ευρώ ετησίως. Κι όμως οι κυβερνήσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό δεν κατάφεραν να βρουν παρά μόνο 3 δις Ευρώ νέους πόρους για την ανεργία των νέων και να “δεσμεύσουν” άλλα 3 δις Ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Δεν θέλουμε να μένουμε σε αυτή τη γκρίζα πραγματικότητα αλλά να την ανατρέψουμε με ενεργή συμμετοχή των νέων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των ευρωεκλογών 2014, οι νέοι να θέσουν τη δική τους οπτική για την Ευρώπη, την ευρωπαϊκή ενοποίηση και όλες τις πολιτικές που θα επηρεάσουν το μέλλον τους”.

Η διημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Με στόχο, λοιπόν, να μιλήσουν οι ίδιοι οι νέοι για την δική τους οπτική τους για διέξοδο από την κρίση καθώς και για να παρουσιαστούν καλά παραδείγματα και δυνατότητες πρωτοβουλιών απασχόλησης των νέων, ο Νίκος Χρυσόγελος και οι 6 άλλοι πράσινοι Ευρωβουλευτές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νέων Πράσινων πήραν την πρωτοβουλία να δώσουν τον λόγο στους ίδιους τους νέους. Προσκάλεσαν, έτσι, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, 200 νέους από διάφορες χώρες, 30 από αυτούς από την Ελλάδα, το διήμερο 9 και 10 Απριλίου.

Οι συμμετέχοντες νέοι πήραν τον λόγο, δούλεψαν από κοινού/ομαδικά, άκουσαν καλά παραδείγματα από νέους, έθεσαν ερωτήσεις στον Επίτροπο Απασχόλησης, συνεργάστηκαν σε ομάδες εργασίας, αντάλλαξαν εμπειρίες με ευρωπαϊκές οργανώσεις νέων, διαμόρφωσαν το δικό τους μανιφέστο, πρότειναν τις δικές τους προτάσεις, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογές 2014, οργάνωσαν μια συμβολική διαμαρτυρία μπροστά στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου. Και έθεσαν τις βάσεις για περαιτέρω δικτύωση και συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξέφρασαν την διάθεση να κινητοποιηθούν πιο οργανωμένα, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες από τα κάτω, με στόχο τόσο τη δημιουργία νέων θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά σημαντικούς τομείς, μέσα από κοινωνικές – συνεργατικές επιχειρήσεις, μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και σχήματα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας όσο και για να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε προετοιμασθεί, συμμετέχοντας στις 24/03/2013 σε διαδραστικό εργαστήριο με θέμα “Η οπτική της νεολαίας για την κρίση”.

Το πρόγραμμα των 2 ημερίδων

Την Τρίτη 9 Απριλίου το απόγευμα ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την επίσκεψη της ελληνικής ομάδας με 30 νέους και νέες, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Η απασχόληση των νέων σε κρίση: λύσεις που προκύπτουν" που εστίασε σε καλά παραδείγματα και πρακτικές αυτό-οργανωμένων πρωτοβουλιών από νέους με στόχο την απασχόληση. Ομιλητές ήταν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια, της ενεργειακής κοοπερατίβας νέων Impronte από την Ιταλία, του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Αποφοίτων JA-YE Europe, καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας (ΚΕΠΝΕΤ). Δόθηκε έμφαση σε θετικά πρακτικά παραδείγματα νεανικής επιχειρηματικότητας (start up) και εμπειρίες δικτύωσης με αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 150 νέοι από την Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία και Ισπανία.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός βίντεο, με τίτλο «Εμπρός Ευρώπη – Avanti Europe», το οποίο, πραγματεύεται μια διαφορετική Ευρώπη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων, στο πλαίσιο μια καμπάνιας για την αλληλεγγύη και στήριξη των κοινωνιών του νότου. Το βίντεο είναι μια μορφή ρεαλιστικού βιντεοπαιχνιδιού (σε διάφορες γλώσσες) με επίκεντρο τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, παρουσιάζει στοιχεία και ποσοστά για την φτώχεια, την ανεργία και την ένδεια που πολλές φορές αγνοούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και καλεί σε αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης. Την καμπάνια που ξεκίνησε από πολλά ευρωπαϊκά κινήματα πολιτών υποστηρίζουν πολλοί ευρωβουλευτές, πράσινοι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χρυσόγελος, αλλά κι από άλλες πολιτικές ομάδες. Όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να υπογράψουν την έκκληση διαδικτυακά στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας http://www.avantieurope.eu.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου ο Νίκος Χρυσόγελος και άλλοι 6 Πράσινοι ευρωβουλευτές σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG), διοργάνωσαν μια ολοήμερη και διαδραστική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Νεολαία σε κρίση" με τη συμμετοχή 200 νέων από 6 Ευρωπαϊκές χώρες. Στην ημερίδα, εκτός από τους Πράσινους ευρωβουλευτές, συμμετείχαν ο László Andor, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, μία εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας, εκπρόσωποι διεθνών κοινωνικών και περιβαλλοντικών ΜΚΟ (Finance Watch, Friends of Europe, Food and Water Watch, European Public Services Union), καθώς και η Katrin Göring-Eckardt, Επικεφαλής υποψήφια των γερμανών Πράσινων / Bündis 90 για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2013.

Οι συμμετέχοντες νέοι και νέες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες εργασίας (οικονομία, δημοκρατία και θεσμοί, κοινωνικά ζητήματα, περιβάλλον και ενέργεια) και μέσα από μια καινοτόμο συμμετοχική διαδικασία που ανέπτυξε το γραφείο του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, διαμόρφωσαν ένα κοινό όραμα και ένα σχέδιο δράσεων και πολιτικών προτάσεων για την έξοδο από την κρίση. Οι προτάσεις θα κατατεθούν μετά στην Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να αποτελέσουν μια δέσμευση πολιτικών επιλογών με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές του 2014.

Μπαρνιέ: "Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα χρησιμοποιείται μονάχα όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα"«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται... οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στην συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επίτροπος για την εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στην «Sueddeutsche Zeitung».

Επιπλέον, συνέχισε διευκρινίζοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα χρησιμοποιείται μονάχα όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.

Σύμφωνα με την «Sueddeutsche Zeitung», ο επίτροπος παρουσιάζοντας χθες τη πρόταση του,στο πλαίσιο τουάτυπου Συμβουλίου των 27 υπουργών Οικονομικών που έγινε στο Δουβλίνο,ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατό καθώς και την εφαρμογή της με εναρκτήριο έτος το 2015 αντί του 2018,που ήταν τοαρχικό σχέδιο.

Κλείνοντας αναφέρει το εξής:

«Η σπουδή είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα των επενδυτών» σημειώνοντας πως αυτή η αβεβαιότητα προκλήθηκε με τη περίπτωση της Κύπρου.

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

«Βόμβα» Ρεν: Ετοιμάζουμε οδηγία για κούρεμα καταθέσεων


Όταν δεν βγαίνουν τα προγράμματα «διασώσεων» με τον έναν τρόπο, έχουμε τον άλλον. Κύπρος! Αυτό είπε με απλά λόγια ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο φινλανδικό κανάλι YLE, εστιάζοντας στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ.

«Η Κύπρος ήταν ειδική περίπτωση...», τόνισε». «Όμως η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι θα υπάρξει υποχρέωση των επενδυτών και των καταθετών στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ή διάλυσης τραπεζών», δήλωσε.

«Όμως υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη ιεραρχία, πρώτα οι μέτοχοι, μετά πιθανότατα οι μη προστατευμένοι επενδυτές και καταθέτες. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από αυτό το ποσό θα είναι πάντα ασφαλείς».

Αυτό σημαίνει ότι νομιμοποιείται πλέον ο δρόμος να βάζουν χέρι στις καταθέσεις καθώς; βουλιάζουν στην αποτυχία οι συνταγές «διασώσεων», μνημόνιων και λιτότητας, σε κάθε γωνία της ευρωζώνης.

Οι καταθέτες των τραπεζών (άνω των 100.000 προς το παρόν) είναι πιθανό να δεχθούν πλήγμα στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιπτώσεις κατάρρευσης τραπεζών, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει οδηγία για την τραπεζική ασφάλεια, η οποία θα μπορούσε να ενσωματώνει και το ζήτημα της ευθύνης των επενδυτών στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών-μελών.

Ο Ρεν δήλωσε επίσης τα υψηλά κόστη χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, είναι αυτή τη στιγμή μείζον πρόβλημα και πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αναλάβει νέα δράση ώστε να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεπέρασε το χειρότερο τμήμα της κρίσης», λέει ο Μπαρόζο

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ήδη περάσει το χειρότερο τμήμα της κρίσης του χρέους, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ευαίσθητη, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξεπεράσει το χειρότερο τμήμα της κρίσης, αλλά η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη», δήλωσε ο Μπαρόζο προς τους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πράγα.

Ο ίδιος ανέφερε πως η ΕΕ έβαλε  τέλος στην αβεβαιότητα για την Κύπρο, αλλά το συμφωνηθέν πρόγραμμα διάσωσης πρέπει τώρα να εφαρμοστεί καταλλήλως για να τεθεί σε βιώσιμη βάση η οικονομία του νησιού.

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Η κρίση στην Ευρώπη θα θυσιάσει το περιβάλλον; Η περίπτωση της Ελλάδας

Στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος

 «To περιβάλλον όχι μόνο δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως τροχοπέδη για την απασχόληση και την βιώσιμη οικονομία αλλά η αειφορική διαχείρισή του μπορεί να αποτελέσει και σημαντικό εργαλείο διεξόδου από την οικονομική κρίση.» Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της συζήτησης που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Μαρτίου. Κεντρικοί ομιλητές ήταν:
 • Ο Σταύρος Δήμας, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της οικονομικής κρίσης σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης και της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών πολιτικών στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το περιβάλλον προσφέρει μια ευκαιρία για χτίσιμο μιας νέας οικονομίας πάνω σε πράσινες βάσεις. (Δείτε το βίντεο εδώ)
 • Ο Γιάννης Φίλης, Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης τόνισε τη σημασία αλλαγής του αδιέξοδου  οικονομικού μοντέλου που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Εξήγησε πως η οικονομική κρίση μπορεί να επιδείνωσε τον τρόπο αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ζητημάτων αλλά το πρόβλημα προϋπήρχε. (Δείτε το βίντεο εδώ)
 • Ο Γρηγόρης Τσάλτας, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστήμιου, μίλησε για το πολύ καλό θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ευρώπη σχετικά με το περιβάλλον, το οποίο όμως καταπατείται στις χώρες του Νότου με πρόσχημα την οικονομική κρίση. (Δείτε το βίντεο εδώ).
 • Η Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF-Ελλάς, παρουσίασε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος καθώς το WWF-Ελλάς έχει δημιουργήσει το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο για τις επιπτώσεις της κρίσης Crisis Watch. (Δείτε το βίντεο εδώ)
 • Ο Nίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής GREENPEACE, εκτίμησε ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη θυσιάσει το περιβάλλον. Παρά το ότι η Greenpeace έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικών προτύπων και υπήρξε μια σύντομη αναλαμπή στο θέμα της πράσινης οικονομίας, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σαφής υποβάθμιση και οπισθοχώρηση. (Δείτε το βίντεο εδώ)
 • Λάκης Κουκιάσας, Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS μίλησε για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης μακριά από μεγάλους δρόμους και αυθαίρετα που να επικεντρώνεται σε ήπιες μορφές τουρισμού, σε κίνητρα βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων όπως το νερό και σε επενδύσεις σε μέσα σταθερής τροχιάς όπως το τρένο (Δείτε το βίντεο εδώ).
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στο συστημικό χαρακτήρα της κρίσης και τόνισε την ανάγκη ανάδειξης νέων πολιτικών δυνάμεων που θα εργαστούν για τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός συμφώνου βιώσιμης ευημερίας για διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση. (Δείτε το βίντεο εδώ).
Στη συζήτηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών που ενεργοποιούνται για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα:
 • Ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων παρουσίασε τους  αγώνες της τοπικής κοινωνίας στη Χαλκιδική ενάντια στις εξορύξεις στους οποίους συμμετέχει εδώ και 15 χρόνια. (Δείτε το βίντεο εδώ, 1.33.50)
 • Ο Παύλος Κοντογιάννης από την «Κίνηση για την Προστασία του Αώου» μίλησε για το σχέδιο κατασκευή φραγμάτων μέσα στην προστατευόμενη ζώνη στην Βάγια Κάλντα και τις συνεπαγόμενες καταστροφές στο περιβάλλον. (Δείτε το βίντεο εδώ, 1.54.20)
 • Ο Θανάσης Παντέλογλου από το Ινστιτούτο Τοπικής και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΤΑΠ) παρουσίασε το απόσταγμα της εμπειρίας του από τους αγώνες 15 χρόνων ενάντια στις πολιτικές που είναι υπεύθυνες για την ρύπανση του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής με βαρέα μέταλλα και τις τραγικές της συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο περιβάλλον (Δείτε το βίντεο εδώ, 2.07.06)
Παρεμβάσεις έκαναν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει στην προστασία του Περιβάλλοντος.
 • Ο Κώστας Διάκος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, επικεφαλής της παράταξης «ΑΤΤ.ΟΙΚ.Α», τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι επιθετική πλέον αλλά ήπια, αποκεντρωμένη και άρα ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να ενισχυθεί. (Δείτε το βίντεο εδώ, 1.43.26)
 • Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος Δ. Ελλάδας επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» χαρακτήρισε κλειδί την αλλαγή της νοοτροπίας που θεωρεί την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ως εμπόδιο στην ανάπτυξη. (Δείτε το βίντεο εδώ, 2.00.33).
 • Ο Γιώργος Δημαράς, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής με την «ΑΤΤ.ΟΙΚ.Α», μίλησε για το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο προβάλλεται μονομερώς από τα ΜΜΕ και το οικονομικό σύστημα ως μονόδρομος και το οποίο χαρακτήρισε ανισόρροπο. (Δείτε το βίντεο εδώ, 2.17.20).
Τη συζήτηση συντόνισε και συνόψισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος (δείτε το σχετικό βίντεο εδώ κι εδώ) που μεταξύ άλλων τόνισε:
 «Ο τρόπος που προσεγγίζεται το περιβάλλον και η διαχείρισή του, ότι δηλαδή πρέπει να θυσιαστεί τώρα για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση είναι εντελώς λάθος. Το περιβάλλον σχετίζεται με την ποιότητα ζωής μας αλλά και με την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Δεν πρέπει να προσθέσουμε στη δημοσιονομικό και κοινωνικό χρέος και επιπλέον περιβαλλοντικό χρέος. Αντιθέτως, η προστασία και η διαχείριση του περιβάλλοντος αποτελούν τη βάση για μια νέα οικονομία, μια πράσινη οικονομία που θα είναι προς όφελος και της κοινωνίας και της απασχόλησης. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει τεράστιο δυναμικό σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο σε τομείς όπως είναι η βιο-οικονομία, η θαλάσσια οικονομία, η αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, της ενέργειας και του νερού, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιώσιμη αλιεία, η αποκατάσταση των υπηρεσιών του οικοσυστήματος. Εκθέσεις της Κομισιόν δείχνουν ότι στην πράσινη οικονομία μπορεί να δημιουργηθούν 20.000.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη.
Είναι, λοιπόν, η ώρα των βαθιών αλλαγών. Η πραγματικότητα είναι γκρίζα, αλλά δεν έχει χαθεί η μάχη αν γίνει κατανοητό ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η αλλαγή νοοτροπίας στη διαχείρισή του αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωσή μας. Κι ένα μόνο στοιχείο θα ήταν κανονικά αρκετό να καταλάβουμε τη σύνδεση οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμάει το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε 700 δις Ευρώ μέσα σε αυτό τον αιώνα, δηλαδή δυο φορές το δημοσιονομικό χρέος.
Είναι εφικτό να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας τοπικά μηδενίζοντας τα σκουπίδια μας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ιταλία. Δεν είναι διόλου ανάγκη να επενδύουμε σε εξορυκτικές δραστηριότητες όπως αυτές στη Χαλκιδική και στη Θράκη τη στιγμή που δεν έχουμε διερευνήσει ούτε στο ελάχιστο τις δυνατότητες της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης πολύτιμων μετάλλων. Στο Βέλγιο εδρεύει η εταιρεία Umicore που ανακυκλώνει μέταλλα. Έχει τζίρο σε ένα χρόνο 14.5 δις όσο περίπου η αξία όλου του χρυσαφιού της Χαλκιδικής και απασχολεί 14.500 εργαζόμενους. Ακόμα και σε αυτές τις ζοφερές συνθήκες λοιπόν υπάρχουν λύσεις. Αρκεί να το αποφασίσουμε και να στηριχτούμε σε καταρτισμένους ανθρώπους και για το σχεδιασμό και για την υλοποίηση»
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...