Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τη Μαρία Δαμανάκη

Την ενόχλησή του για τις δηλώσεις τόσο κυβερνητικών αξιωματούχων, όσο και της ιδίας της Μαρίας Δαμανάκη, με τις οποίες «κινδυνολογούν» για έξοδο της χώρας από το ευρώ, μετέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην Ελληνίδα επίτροπο στην ΕΕ, στη διάρκεια συνάντησής τους το μεσημέρι στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες.
Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της κ. Δαμανάκη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντέκρουσε την κριτική που ασκείται στο κόμμα του και επεσήμανε ότι πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις, εντός και εκτός της χώρας, για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή της στη δραχμή, καθώς δημιουργείται αρνητικό κλίμα, με συνέπεια την παρατεταμένη ύφεση.

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα επίτροπος επανέλαβε, σε δηλώσεις της, ότι «οι Ευρωπαίοι δεν πείθονται πλέον με λόγια, αλλά θέλουν πράξεις». Και συμπλήρωσε ότι «δεν αρκούν οι υποσχετικές, χάσαμε πολύ χρόνο και πρέπει γρήγορα να κινηθούμε».

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Διάλογος στο ευρω-κοινοβούλιο για τη κρίση

Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προγραμματίζει έναν διάλογο για την οικονομική κρίση στις 3 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες... με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και των Επιτρόπων που είναι αρμόδιοι για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και τα Οικονομικά Θέματα, Μισέλ Μπαρνιέ και Όλι Ρεν, αντίστοιχα.

Οι τέσσερις άνδρες θα συζητήσουν με τα μέλη της ευρωβουλής από τις 17:45 ως τις 20:00 (18:45 ως 22:00), σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ντράγκι θα μιλήσει τρεις ημέρες πριν από την προσεχή σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ (6η Σεπτεμβρίου), η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αφού εκτιμάται πως μπορεί να παρουσιάσει κάποια πρώτα στοιχεία για το σχέδιό του προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται αύριο, ο Ντράγκι κάνει σαφή την πρόθεση της ΕΚΤ να αρχίσει εκ νέου σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων.

Ο Μπαρνιέ ενδέχεται από την πλευρά του να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης των τραπεζών της ευρωζώνης, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν ως την 12η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Η κατάσταση στην ευρωζώνη, ειδικά στην Ελλάδα και στην Ισπανία, θα τεθούν επίσης στη συζήτηση.

Δεν αναμένεται πάντως κάποια σύνοδος της Ευρωομάδας τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές, παρότι είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι επρόκειτο να συγκληθεί εκτάκτως.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου επιστρέφει στην Αθήνα η Τρόικα, ενώ η Ισπανία ενδέχεται να υποβάλει την 14η Σεπτεμβρίου, στην άτυπη σύνοδο του Γιούρογκρουπ στην Λευκωσία, ένα πιο σαφές αίτημα για τον δανεισμό της από την ΕΕ.
Enhanced by Zemanta

Στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής της τρόικας

Στην Αθήνα επιστρέφουν την επόμενη Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής της τρόικας.

Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα παραμείνουν στην Αθήνα για μια εβδομάδα έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικα θα έχουν την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα το Σάββατο, ενώ θα ακολουθήσουν στο διάστημα 10- 13 Σεπτεμβρίου και οι επισκέψεις στα άλλα υπουργεία.

Δεν αποκλείεται την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου η τρόικα να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά (στις 8 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα είναι στη ΔΕΘ). Για την ίδια Κυριακή έχει προγραμματιστεί συνάντηση της τρόικας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Μεθόδους βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας στην Ολλανδία, συζήτησαν Στουρνάρας και Ολλανδός υπουργός

Μέθοδοι για να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα που υπάρχει στην κοινή γνώμη της Ολλανδίας για την Ελλάδα και ειδικότερα σε σχέση με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει μια νέα χρηματοδότηση προς τη χώρα μας, συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας, Μπεν Κνάπεν.

Όπως ανέφεραν ανώτερα στελέχη του υπουργείου, η ολλανδική πλευρά προέτρεψε την ελληνική πλευρά να αποφεύγει σε επικοινωνιακό επίπεδο τη λέξη επιμήκυνση, καθώς αποτελεί «κόκκινο πανί» για την πλειονότητα των πολιτών στη Βόρεια Ευρώπη. Οι Ολλανδοί πρότειναν να χρησιμοποιείται ο όρος frontloading, ο οποίος θα μπορούσε να περιγραφεί ως «εμπροσθοβαρής εκταμίευση των δόσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί το πέρασμα στην ανάπτυξη».

Μάλιστα, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η ολλανδική πρόταση συζητήθηκε μεν κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν από την τρόικα.

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Ιταλία: Τέλος της κρίσης το 2013;

Η Ιταλία ελπίζει να βγει από την κρίση μέσα στο 2013. Ο Μάριο Μόντι επέστρεψε από τις ολιγοήμερες διακοπές του στην Ελβετία και... συνεδρίασε επί οκτώ ώρες με τους υπουργούς του. Ο καθ’ ένας εξέθεσε τις ιδέες και τις προτάσεις του για να μπορέσει να ξεπερασθεί η ύφεση.

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού θα ακολουθήσει με αποφασιστικότητα την οδό των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του υπουργού οικονομικών, Βιττόριο Γκρίλλι, οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να φέρουν στα κρατικά ταμεία μέχρι και είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Πλησιάζει, συγχρόνως, και η υπογραφή συμφωνίας με την Ελβετία, για τα κεφάλαια που εξήχθησαν χωρίς να δηλωθούν.

Συναντήσεις με Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι

Παράλληλα, ο Μόντι, θέλει να συνεχίσει να παίζει ρόλο- κλειδί και στην ευρωπαϊκή σκακιέρα: την επόμενη Τετάρτη θα δει την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Στις 4 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ στην Ρώμη, και στην ιταλική πρωτεύουσα, πάντα, θα ειδωθεί και με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, στις 20 Σεπτεμβρίου. Στα κύρια θέματα συζήτησης, φυσικά, η ελληνική κρίση.

Η Ρώμη ελπίζει να εγκαταλείψει, του χρόνου, την αρνητική ανάπτυξη και επιχειρεί να υποδείξει δρόμους για την γενικότερη έξοδο από το τούνελ.

Η Σουζάννα Καμούσσο, όμως, γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Cgil, συνεχίζει να είναι απαισιόδοξη: «Η οικονομική κρίση θα επιδεινωθεί περισσότερο, θα ζήσουμε ένα μαύρο φθινόπωρο», δηλώνει, με κύρια αναφορά στον κίνδυνο αύξησης της ανεργίας.
skai

Ρέσλερ: Eπιθυμητή η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπ. Οικονομίας δήλωσε πως δεν είναι εφικτή η παράταση χρόνου προς την Ελλάδα.

«Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι επιθυμητή, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιπλέον παραχώρηση», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η οποία θα προβληθεί απόψε.

Ο κ Ρέσλερ δεν επανέλαβε το σχόλιό του περί εξόδου της Ελλάδας, η οποία «δεν τρομάζει πλέον κανέναν», ωστόσο τόνισε ότι μια παράταση χρόνου δεν είναι εφικτή, διότι σημαίνει πάντα και χρήματα. «Εάν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να δοθεί καμία περαιτέρω βοήθεια», πρόσθεσε.

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Μέρκελ: Περιμένουμε την Τρόικα

Ολάντ: Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη

Την ανάγκη όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και να περιμένουν την έκθεση της τρόικας τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της προς τον Τύπο, οι οποίες προηγήθηκαν της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στην Καγκελαρία. Από την πλευρά του, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, διευκρίνισε ωστόσο ότι, για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει και η Ελλάδα να καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες.

Η συνεργασία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε ενόψει των συναντήσεων που θα έχουν η Γερμανίδα Καγκελάριος αύριο και ο Γάλλος Πρόεδρος μεθαύριο με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και, όπως ανέφερε η κυρία Μέρκελ, αφορά και «το πώς θα υποδεχτούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

«Για μένα είναι σημαντικό όλοι μας να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας και προ πάντων να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, για να δούμε τότε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Αλλά εμείς - και εγώ - θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος απαιτεί πολλά και από τους ανθρώπους στην Ελλάδα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

«Εδώ και μήνες - και αυτό δεν είναι μυστικό - ασχολούμαστε με την Ελλάδα. Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η βούλησή μου, αυτό είναι η βούλησή μας και η δήλωσή μας από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Βεβαίως πρέπει και η Ελλάδα, για να το πετύχουμε αυτό, να κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ολάντ.

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Όλι Ρεν: Πρόωρη η συζήτηση για επιμήκυνση του προγράμματος

European Commissioner Olli Rehn
European Commissioner Olli Rehn (Photo credit: Wikipedia)
«Πρόωρη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ο Ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn,  απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή.

«Η βασική στρατηγική του Μνημονίου Συνεννόησης είναι έγκυρη και πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη» σημείωσε.

«Η τρόικα διενεργεί από τον Ιούλιο του 2012 αποστολή ελέγχου στην Αθήνα, η οποία θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο. Οι κύριοι στόχοι της αποστολής είναι η επανεξέταση της δράσης που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές για την επίτευξη της απαραίτητης οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής και για την επαναφορά του προγράμματος στη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Νωρίτερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε ανάλογο μήκος κύματος πως μία χρονική παράταση του ελληνικού προγράμματος δεν θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Στην Αθήνα σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Στις 14.30 το μεσημέρι θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, προκειμένου να έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης το οποίο προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα φθάσει στις 17.30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και θα συνομιλήσει με τον Αντώνη Σαμαρά. Θα ακολουθήσει επίσημη συνέντευξη Τύπου ενώ στη συνέχεια προβλέπεται επίσκεψη στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης όπου και θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του.

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Γερμανικά ΜΜΕ: Κανείς δεν προσπαθεί όσο οι Έλληνες

Καταιγισμός δημοσιευμάτων σήμερα στον γερμανικό Τύπο, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Βερολίνο, καθώς και ...
την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη γερμανική πρωτεύουσα.


Σε έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας αναφέρεται το ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Έρευνα: Κανείς δεν κάνει τόσο σκληρές περικοπές όσο η Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «το κλισέ του αργόσχολου Έλληνα είναι ευρέως διαδεδομένο, εντούτοις όμως καμία χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται σε κρίση, δεν καταβάλλει τόσο σκληρές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της».

«Αγαπητέ μου Δημήτρη» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung στις οικονομικές της σελίδες. «Είναι η τελευταία ευκαιρία, αλλά όπως και να το κάνεις είναι μία ευκαιρία. …Είναι σαφές όμως ότι εάν δεν καταφέρει ο Αντώνης Σαμαράς να βελτιώσει την κακή εικόνα που έχει σχηματίσει η Μέρκελ για αυτόν, οι προοπτικές της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη σχεδόν εκμηδενίζονται» εκτιμά η SZ.

Πιο απαισιόδοξο είναι το δημοσίευμα της Kölner Stadt Anzeiger με τίτλο «Η έξοδος της Αθήνας πλησιάζει». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «στην Ευρώπη μιλούν όλο και πιο ανοιχτά για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Παρά τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πιθανολογείται ότι η επόμενη έκθεση της Τρόικας θα καταδείξει και νέες τρύπες».

Υποστηρικτικό είναι και το άρθρο της Hannoversche Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρει ότι «Οι Έλληνες δεν θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς το ευρώ [EUR=X] . Η πλειονότητα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Μπορεί για τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ένα τέτοιο σενάριο να μην φαντάζει τόσο φοβερό, πολλοί οικονομολόγοι όμως εκφράζουν μεγαλύτερο σκεπτικισμό. Θα μπορούσαν να προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα τίναζαν το ευρώ στον αέρα».

Από διαφορετικό πρίσμα εξετάζει το ζήτημα της Ελλάδας η Rhein Neckar Zeitung, η οποία εστιάζει στις προσπάθειες που καταβάλλει η Γερμανία με στόχο τη διάσωση της Ελλάδας: «Θα ήταν αντίθετο σε κάθε πολιτική πρακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, εάν η Γερμανία εγκατέλειπε το Σεπτέμβριο την Αθήνα επειδή λείπουν 2,5 δισ. ευρώ. Η τέχνη στην ευρωπαϊκή πολιτική έγκειται στο να ασκείται από τη μια πλευρά πίεση, ώστε οι χώρες μέλη να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει ευρωζώνη, εάν η μια μετά την άλλη, οι αδύναμες χώρες την εγκατέλειπαν. Τουλάχιστον η Μέρκελ και ο Βέστερβέλε φαίνεται να το έχουν καταλάβει αυτό».

Τέλος, η Tagesspiegel του Βερολίνου γράφει ότι «…υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Έλληνες. Εκτός και εάν η καγκελάριος έχει ξεγράψει τη χώρα, ώστε να συγκεντρώσει τις δυνάμεις 'κατάσβεσης' στην υπεράσπιση της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Μια τέτοια στρατηγική κρύβει όμως σοβαρούς κινδύνους».

Enhanced by Zemanta

Σκωτσέζικο ντους από τη Γερμανία λίγο πριν την επίσκεψη Σαμαρά

Στην αναπροσαρμογή της τακτικής της για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, δηλαδή το αίτημα επιμήκυνσης του Προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αμηχανία και προβληματισμός από το σκωτσέζικο ντους στο οποίο υποβάλλουν την Ελλάδα οι γερμανοί αξιωματούχοι.

Η αρχή έγινε χτες με την κατηγορηματική τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε, κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Βερολίνο, όπου ουσιαστικά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να «μαλακώσει» το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι Γερμανοί εταίροι μας διαμηνύουν ότι το κλειδί πλέον βρίσκεται στην Αθήνα, η οποία καλείται να υλοποιήσει όσα έχει συμφωνήσει με το Μνημόνιο. Αξιωματούχοι της Γερμανίας ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση της Citigroup για τη αρνητική στάση της Άνγκελα Μέρκελ σε κάθε προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Σήμερα ο Μίχαελ Μάιστερ, βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ, επανέλαβε ότι η Γερμανία απορρίπτει κάθε πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Χρηματοδότηση που θεωρείται είναι απαραίτητη αν δοθεί επιμήκυνση κατά δύο χρόνια στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως είπε χτες και ο κ. Βέστερβέλε, οι γερμανοί δηλώνουν ότι γνωρίζουν «τι τραβάει ο απλός άνθρωπος στην Ελλάδα» αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής στους όρους της χρημαδότησης.

Οι μόνες χαραμάδες αισιοδοξίας που αφήνουν οι γερμανοί εταίροι μας είναι για κάποια μεγαλύτερη επιείκεια στην Ελλάδα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επιείκεια; Σύμφωνα με τον Μάιστερ, θα μπορούσε να αλλάξει η προτεραιότητα κάποιων μέτρων ή το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης των δόσεων. Παράλληλα είπε όμως πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα καθυστερούν και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κρίνει τον Σεπτέμβριο αν θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη!

Άλλος βουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, επισήμανε ότι οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητοι, σημειώνοντας όμως ότι μπορεί να γίνουν αποδεκτές τροποποιήσεις στο επιτόκιο δανεισμού. Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί με κάποια ανακοίνωση από την κυβέρνηση Μέρκελ.

Και το σκωτσέζικο ντους συνεχίστηκε από το έταιρο μέλος του γερμανικού κυβερνητικού σχηματισμού, τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, στέλεχος του κόμματος, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μια μικρή παράταση για να εκπληρώσει ορισμένους στόχους του Μνημονίου.

Επιμήκυνση από Οκτώβριο και βλέπουμε

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί παγωμένο αυτό το κύμα διφορούμενων δηλώσεων από στελέχη και αξιωματούχους στη Γερμανία, και επαναπροσδιορίζει την τακτική του για να υποβάλλει το αίτημα για επιμήκυνση. Κύκλοι του Μαξίμου τόνιζαν ότι στη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ την Παρασκευή δεν θα τεθεί το αίτημα ούτε θα ληφθούν αποφάσεις.

Στόχος πλέον του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως είναι να δείξει αποφασιστικότητα ότι θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να παρουσιάσει ένα πειστικό πακέτο μέτρων ώστε να κερδίσει έστω μια δήλωση από την Άνγκελα Μέρκελ ότι θέλει την Ελλάδα στο ευρώ. Στη συνέχεια, με μια θετική αξιολόγηση από την Τρόικα τον Σεπτέμβριο και την ολοκλήρωση και ψήφιση του σκληρού πακέτου μέτρων 11,5 δισ. για την επόμενη διετία, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μπορέσει να πείσει για την αποφασιστικότητά της.

Παράλληλα, μπροστά στην άρνηση για νέα χρηματοδότηση της χώρας, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να ετοιμάζει σειρά προτάσεων που θα περιορίζουν το κόστος της επιμήκυνσης ώστε αυτό να μπορεί να καλυφθεί από την ελληνική οικονομία χωρίς να είναι αναγκαίο να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων. Ουσιαστικά, ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση κάνουν πλέον αγώνα δρόμου για να κερδιθεί χρόνος ώστε το ελληνικό θέμα να συμπέσει με τις γενικότερες αποφάσεις που θα πάρει η Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους τον Οκτώβριο. Παράλληλα, φέρνοντας το νέο πακέτο μέτρων στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός θα θέσει τους βουλευτές των τριών κομμάτων που τον στηρίζουν μπροστά στο δίλημμα «ή τα ψηφίζετε ή πέφτουμε και ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο»...

«Χρόνο στην Ελλάδα» προτείνει Γερμανός βουλευτής

Γερμανός βουλευτής με στενές σχέσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Γκίντο Βέστερβέλε, δήλωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μια μικρή παράταση στις προθεσμίες της για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας που ζητούνται από διεθνείς πιστωτές.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ηγείται του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, και που πιστεύεται πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε προσέχει τις απόψεις του, δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας «δεν θα πρέπει να καταρρεύσει για μια διαφορά λίγων μόλις ημερών».

«Διακυβεύονται πολλά για να συμβεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο Λίντνερ. Ο ίδιος δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκτιμηθεί σύμφωνα με τους στόχους των μεταρρυθμίσεων που έχει επιτύχει. «Έχουμε μείζον συμφέρον να διατηρήσουμε τη νομισματική ένωση, της Ελλάδας περιλαμβανομένης», τόνισε.
Enhanced by Zemanta

Δεν βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του, την Τετάρτη, στην Αθήνα. παρότι σύμφωνα με την Κουμουνδούρου υπήρξε σχετικό αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο κ. Γιούνκερ αφικνείται στην Αθήνα στις 14:30 το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ στις 17:30 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το πέρας της συνάντησης θα γίνουν επίσημες δηλώσεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup θα μεταβεί αμέσως στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου ο κ. Σαμαράς θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

“Πόρτα” απο Βέστερβέλε στον Αβραμόπουλο για χαλάρωση του μνημονίου

“Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην Αθήνα” είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών στον Ελληνα ομόλογό του. 


Ο Γκίντο Βέστερβέλε κατα τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Βερολίνο επανέλαβε ότι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη, διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν από την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας και ανέφερε την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν είναι δυνατές αλλαγές στην ουσία των μεταρρυθμίσεων.

Εξέφρασε με έμφαση την συμπαράσταση της κυβέρνησής του προς τον ελληνικό λαό για τα βάρη που επωμίζεται και κάλεσε όλους, τόσο στην Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα και αλλού, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης και να αποφεύγουν τις εκδηλώσεις λαϊκισμού.

«Γνωρίζουμε τι επωμίζεστε στην παρούσα φάση. Γνωρίζουμε τι τραβάει ο απλός άνθρωπος στην Ελλάδα. Τι σημαίνει για νέους ανθρώπους που αναζητούν εργασία, τι σημαίνει για μεγαλύτερους να περικόπτονται οι μισθοί τους και για συνταξιούχους να φοβούνται για το μέλλον τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να μείνουμε όλοι ενωμένοι στην Ευρωζώνη. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», είπε και μιλώντας για τη χώρα μας έκανε λόγο για το «λίκνο της δημοκρατίας» και την «πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού», τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα χωρών οι οποίες απευθύνονται η μία στην άλλη όχι με κλισέ και προκαταλήψεις, αλλά με εκτίμηση και σεβασμό.

Ο Δ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή και προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο «θα επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους, με ειδική ωστόσο φροντίδα στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες βρίσκονται στην δίνη μιας κοινωνικής κρίσης, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να επιδεικνύεται αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, «ακόμη και σε επίπεδο δηλώσεων και εντυπώσεων» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας και εξάπλωσής της.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του περιοδικού "Der Spiegel" περί ανάγκης να εξευρεθούν επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι αρμόδιος να δώσει απαντήσεις ως προς αυτό το μέγεθος είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα συνοδεύει την Παρασκευή τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.
Enhanced by Zemanta

New York Times: "Ο Αντ. Σαμαράς θα τύχει στρατιωτικών τιμών κατά την άφιξή του στο Βερολίνο"

Οι New York Times σε δημοσίευμά τους σχετικά με τις συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζουν ότι: «Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θα τύχει στρατιωτικών τιμών κατά την άφιξή του στο Βερολίνο την Παρασκευή, το αίτημά του για χαλάρωση των όρων του πακέτου βοήθειας αναμένεται να τύχουν μάλλον ψυχρής υποδοχής».

Παράλληλα οι ΝΥΤ υπογραμμίζουν πως, η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση του χρόνου των μεταρρυθμίσεων, δεν είναι κάτι που βλέπουν θετικά στην Ευρώπη και ο νέος κύκλος σκληρών διαπραγματεύσεων, είναι πολύ πιθανό «να αποσταθεροποιήσει αυτή την εβδομάδα τις αγορές».

«Διακοπές τέλος για φέτος το καλοκαίρι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξέρουν πολύ καλά ότι οι ελιγμοί τους έχουν προκαλέσει σοβαρή αναταραχή στις αγορές και έχουν απογοητεύσει όσους ελπίζουν για μια γρήγορη λύση στην κρίση στην Ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Enhanced by Zemanta

Γ. Άσμουσεν: "Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει στη Νομισματική Ένωση"

Tο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau, τονίζει ότι, "διαχειρίσιμη, αλλά όχι τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι, θα ήταν ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη".

"Η προτίμησή μου είναι σαφής: Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει στη Νομισματική Ένωση", προσθέτει. Παράλληλα επισημαίνει ότι είναι στο χέρι της Αθήνας να διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Άσμουσεν επαναλαμβάνει ότι θα μπορούσαν να περιοριστούν οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

"Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη", επισημαίνει το στέλεχος της ΕΚΤ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι "θα συνοδευόταν από συρρίκνωση της ανάπτυξης και υψηλή ανεργία, ενώ θα ήταν και πολύ ακριβή για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και τη Γερμανία".
Enhanced by Zemanta

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

Διαφωνία Ολάντ-Μέρκελ για το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Welt am Sonntag που θα κυκλοφορήσει αύριο, Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαφωνούν για το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα.

Αντίθετη στην παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και στο ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα μας περισσότερος χρόνος για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της εμφανίζεται η Γερμανία, σε αντίθεση με τη Γαλλία, η οποία είναι διατεθειμένη να προσφέρει νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για να μην εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ολάντ και η κα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη στο Βερολίνο.
Enhanced by Zemanta

Φίσερ εναντίον Μέρκελ

Έντονα επικριτικός για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, την οποία κατηγορεί ότι δρα με βάση το εθνικό και όχι το ευρωπαϊκό συμφέρον στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, είναι σε συνέντευξη του, ο Γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο

«Το βασικό λάθος είναι ότι η κυβέρνηση δρα εξ αρχής με εθνικό και όχι ευρωπαϊκό τρόπο. Και αυτό πολύ αργά και όχι με αρκετή αποφασιστικότητα», δήλωσε ο κ. Φίσερ, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998- 2005), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Αντιμετωπίζει την κρίση όμως όχι με στρατηγικό τρόπο», πρόσθεσε ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων.

«Η Ελλάδα στην αρχή ήταν ένα πρόβλημα της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τώρα έχει πάρει άλλες διαστάσεις», εκτίμησε ο Γιόσκα Φίσερ.

«Γιατί η Άγγελα Μέρκελ δεν έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό το όραμά της, το γενικό της σχέδιο για τα επόμενα δέκα χρόνια; Αντί γι' αυτό, πορεύεται βάσει των εξελίξεων χωρίς να μας πει πού πάει. Αυτό ανησυχεί τους ανθρώπους και τρέφει αντιευρωπαϊκές φωνές. Είναι πολύ επικίνδυνο», υπογράμμισε ο Γ. Φίσερ που έχει αποσυρθεί από την πολιτική από το 2005.

Αντίθετα, ο κ. Φίσερ εξήρε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ ο οποίος ανήκε, όπως και η Α. Μέρκελ, στους Συντηρητικούς.
Enhanced by Zemanta

Forbes: Οι Ευρωπαίοι κάνουν λάθος για την Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι κάνουν λάθος, αν πιστεύουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη. Εάν ανοίξει η πόρτα δεν θα κλείσει μέχρι να διαλυθεί η Ζώνη! Κανείς δεν αναγνωρίζει την πρόοδο που έχουν κάνει οι Έλληνες…

Αυτές τις θέσεις ενστερνίζεται – σε αντίθεση εκείνων που υποστηρίζονται όλο και περισσότερο εντός της ευρωζώνης για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – η νέα ανάλυση του Forbes…

Προειδοποιώντας μάλιστα τους Ευρωπαίους να μην οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο, αλλά ούτε και να περιμένουν την επιστροφή των χρημάτων που έδωσαν μέσω πακέτων στήριξης.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Forbes, οι Ευρωπαίοι έχουν υιοθετήσει τρεις λανθασμένες απόψεις που έχουν να κάνουν με το ελληνικό ζήτημα.

Πρώτον ότι οι Έλληνες πολιτικοί συνεχώς αποτυγχάνουν να πετύχουν τους στόχους τους. Δεύτερον ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να συνεχίζουν επʼ αόριστον να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Και τρίτον ότι η ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη. Παρά το γεγονός ότι και οι τρεις απόψεις έχουν μεγάλη απήχηση, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Forbes είναι πέρα για πέρα λανθασμένες.

Κατʼ αρχήν ,η πρώτη άποψη καταρρίπτεται από την ίδια την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου στη σελίδα 93 αναφέρεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε από το 10,6% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,4% του ΑΕΠ το 2011, καταγράφοντας μείωση που αντιστοιχεί στο 8,2% του ΑΕΠ.

Για να συγκρίνουμε καλύτερα, στη Μ. Βρετανία, όπου εφαρμόζεται ένα ευρύ σχέδιο λιτότητας η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος ήταν μόλις 1,8% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο.

Την ίδια ώρα, οι δημόσιες δαπάνες για τα μισθολόγια έχουν μειωθεί κατά 23% από το 2009, οι κοινωνικές παροχές κατά 12% και οι δημόσιες επενδύσεις κατά 40%.

Χωρίς αμφιβολία η ελληνική οικονομία έχει πολλά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, αλλά ήδη η κυβέρνηση της χώρας έχει εφαρμόσει ένα τεράστιο σχέδιο λιτότητας τα τελευταία χρόνια, με καλύτερη αποτελεσματικότητα από αυτήν που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες καθημερινά.

Όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα, που οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ρίχνουν χρήματα σε μία μαύρη τρύπα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αν και η Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, το πρωτογενές ισοζύγιο είναι κοντά στο μηδέν.

Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα μπορεί να πληρώνει το κόστος δανεισμού της.

Στο τρίτο ζήτημα, το Forbes σημειώνει ότι το τείχος προστασίας που έχει στηθεί για την Ισπανία και την Ιταλία φαίνεται μάλλον σαθρό. Και αυτό αποδεικνύεται με τα προβλήματα που έχουν αυτές οι δύο χώρες, χωρίς καν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Επομένως οι δηλώσεις τύπου ότι η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο δεν ευσταθούν. Οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με την ανάλυση παίζουν λάθος παιχνίδι.


Εάν ανοίξει την πόρτα της εξόδου η Ελλάδα, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι και η Ιταλία δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, την ώρα που οι αντιδράσεις των Γερμανών κλιμακώνονται.

Μόλις ανοίξει το δρόμο κάποιος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτός ο δρόμος θα ακολουθηθεί και από άλλους. Η αβεβαιότητα θα διαλύσει πραγματικά την ευρωζώνη. Η αλήθεια είναι ότι το χρέος της Ελλάδας, το οποίο θα φτάσει το 167% του ΑΕΠ το 2013 είναι εντελώς μη βιώσιμο.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο οι Ευρωπαίοι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Εάν αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα εποικοδομητικά και όχι αποδομητικά τότε η ευρωζώνη θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Δυστυχώς όμως δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με βάση την λογική της αποδόμησης, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν το συμφέρον τους τόσο πιο ασφαλής θα είναι η ευρωζώνη.

Γιούνκερ: Ανυπολόγιστος ο κίνδυνος από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

English: Jean-Claude Juncker at the EPP summit...
 Jean-Claude Juncker (Photo credit: Wikipedia)
«Τεχνικά δυνατή» είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνει λίγες ημέρες πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker, προειδοποιώντας ωστόσο ότι ο πολιτικός κίνδυνος μιας τέτοιας εξέλιξης είναι «ανυπολόγιστος».

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Tiroler Tageszeitung», ο Jean-Claude Juncker τονίζει ότι «αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα οικονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών, τότε μπορεί να πρέπει να ληφθεί υπόψη το συγκεκριμένο ενδεχόμενο».

Ο ίδιος ωστόσο εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα μας «θα παραμείνει εντός ευρώ, διότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

«Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί μέρος των πιθανών εξελίξεων με τις οποίες ασχολούμαι», κατέληξε ο  Jean-Claude Juncker, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αναγκασμένη να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα «μόνο αν δεν σεβαστεί καμία συμφωνία και καταστρατηγήσει όλους τους κανόνες».
Enhanced by Zemanta

Τα πέντε διαπραγματευτικά όπλα Σαμαρά απέναντι στην Μέρκελ

Μηνύματα ξεκάθαρης στήριξης της Ελλάδας θα προσπαθήσει να αποσπάσει από την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχοντας στη διάθεσή του πέντε διαπραγματευτικά όπλα στην προσπάθεια να θέσει το ζήτημα της επιμήκυνσης του Μνημονίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι προσδοκίες που έχει η κυβέρνηση από τη σειρά επαφών του κ. Σαμαρά με Γιούνκερ (την Τετάρτη), Μέρκελ την Παρασκευή και Ολάντ το Σάββατο είναι χαμηλές. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον γάλλο πρόεδρο την παραμονή της άφιξής του πρωθυπουργού στο Βερολίνο περιπλέκει την κατάσταση καθώς η κ. Μέρκελ θα επιχειρήσει να υπάρξει κοινή γραμμή Γερμανίας-Γαλλίας απέναντι στο ελληνικό αίτημα. Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς θα επιθυμούσε να υπάρξει μια διαφοροποίηση από την πλευρά του Ολάντ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα έδινε έμφαση στην ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο να τεθεί το αίτημα για επιμήκυνση αυτή τη στιγμή, ωστόσο ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ανοίξει τουλάχιστον τη συζήτηση στο υψηλότερο πολιτικά επίπεδο και τουλάχιστον να αποσπάσει δηλώσεις για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Μπροστά στη δύσκολη κατάσταση στην οποία θα βρεθεί στο Βερολίνο, ο Αντώνης Σαμαράς έχει πέντε όπλα:

  • Τη δέσμευση της κυβέρνησης για τις περικοπές των 11,5 δισ. και την εφαρμογή των όρων  της δανειακής σύμβασης.
  • Την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκρατικοποιήσεων που μπορεί να κινηθεί και πέραν των υποχρεώσεων του Μνημονίου, με πρώτο δείγμα την πώληση της Αγροτικής.
  • Την άμεση προώθηση ρυθμίσεων με στόχο τη μείωση των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο μέσω της εργασιακής εφεδρείας.
  • Την επισήμανση ότι ήδη η Ελλάδα βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο βαθιάς ύφεσης, η οποία επιδεινώνεται από τα προγράμματα λιτότητας χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό, εκτροχιάζοντας τελικώς κάθε προσπάθεια αποτελεσματικής εφαρμογής του Μνημονίου.
  • Τον κίνδυνο η ύφεση και η λιτότητα να τραυματίσουν ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή και να βρουν ζωτικό χώρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακροδεξιές και ακροαριστερές κινήσεις, βάζοντας μεγάλα εμπόδια στην πορεία της Ευρώπης.

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η ΕΚΤ κερδοσκοπεί με νέο τοκογλυφικό δάνειο στις πλάτες του ελληνικού λαού

"Η ΕΚΤ κερδοσκοπεί με νέο τοκογλυφικό δάνειο στις πλάτες του ελληνικού λαού", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η ανακοίνωση έχεις ως εξής:

Παρά την πληθώρα δηλώσεων και διεθνών δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, στα «ψιλά» των ελληνικών ΜΜΕ  φαίνεται να πέρασε η είδηση για το εξωφρενικό επιτόκιο ύψους 4,43% με το οποίο ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) άντλησε 4,062 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει την «επιστροφή στις αγορές» ή την αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αφού η δημοπρασία αυτή αποτελεί προσωρινή λύση ανάγκης που δόθηκε με ειδική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο λόγος παραπάνω από προφανής: καθώς έχει παγώσει η καταβολή των δόσεων της «βοήθειας», έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε στις 20 Αυγούστου το ελληνικό δημόσιο να εξοφλήσει ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ώστε να μη δημιουργηθεί «πιστωτικό γεγονός».
Ουσιαστικά αυτό που έκανε η ΕΚΤ, έχοντας εξαιρεθεί από το πρόσφατο «κούρεμα», είναι να εξασφαλίσει πως θα πληρωθεί στο ακέραιο τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησε σε τιμή πολύ κάτω από το 50% της ονομαστικής αξίας τους. Δηλαδή, η ΕΚΤ μόνο από αυτή την κίνησή της θα κερδίσει 1,5 - 2 δισ. ευρώ! 
Αυτοί που ετοιμάζονται να πάρουν νέα βάρβαρα μέτρα ύψους 11,5 δισ.  ευρώ στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, δε διστάζουν  να επιβαρύνουν απροκάλυπτα τον ελληνικό λαό με ένα επιπλέον τοκογλυφικό δάνειο (αυξάνοντας φυσικά το χρέος) προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών! Είναι πια γνωστό τι σημαίνει «αναδιαπραγμάτευση» και «απαγκίστρωση» των θλιβερών Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη: βαθιά ύφεση, ανεργία – ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μισθοί και συντάξεις πείνας, διάλυση της υγείας και φορομπηξία. Αυτοί λοιπόν είναι η ΕΕ και οι μηχανισμοί της όπως η ΕΚΤ: τοκογλύφοι που κερδίζουν από την κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα. Γι' αυτό και επιμένουν σε όλο και πιο σκληρά μέτρα. Αυτός είναι ο στόχος της Τρόικας που έστησαν μαζί με το ΔΝΤ. Τα περί «εταίρων» και κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας είναι προπαγανδιστικά ψέματα!
Τα αιτήματα για παύση πληρωμών στους δανειστές, διαγραφή του χρέους και έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ δεν είναι απλά επίκαιρα· είναι αναγκαίος όρος για την επιβίωση του λαού σήμερα. Η υπομονή έχει τελειώσει και η οργή των εργαζόμενων ξεχειλίζει. Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα, από ένα παλλαϊκό κίνημα αποφασισμένο να νικήσει και να ανατρέψει την επίθεση του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης, να ξηλώσει το καθεστώς των Μνημονίων που επιβάλλουν ΕΕ, κεφάλαιο και τράπεζες.

"Οι δηλώσεις Τουομιόγια δεν εκφράζουν την φινλανδική κυβέρνηση"

Η Φινλανδία είναι «100% προσηλωμένη» στο ευρώ, διευκρίνισε ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, Αλεξάντερ Στουμπ, σπεύδοντας να «σβήσει τη φωτιά» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Κατάινεν, Ερκι Τουομιόγια, για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης.

«Οι εικασίες του υπουργού Εξωτερικών δεν αντανακλούν τη θέση της κυβέρνησης», υποστήριξε ο κ. Στουμπ σε συνέντευξή του στο Reuters, διαβεβαιώνοντάς ότι «βλέπουμε το ευρώ ως ένα οικονομικό και πολιτικό πρότζεκτ στο οποίο είμαστε 100% προσηλωμένοι».

Σημειώνεται ότι ο Στουμπ είναι στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν και αμφότεροι ανήκουν στο ίδιο κόμμα, την Εθνική Συμμαχία, που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και υπέρ του ευρώ. Ο Τουομιόγια ανήκει στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας που συμμετέχει στην κυβέρνηση, το σοσιαλδημοκρατικό, το οποίο έχει ταχθεί υπέρ μιας πιο αυστηρής πολιτικής για τις χώρες που συμμετέχον σε προγράμματα διάσωσης.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε επίσης ότι η Φινλανδία θα βοηθήσει άλλα κράτη μέλη με οικονομικά προβλήματα σε αντάλλαγμα, όμως, αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «η Φινλανδία είναι προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσεων για το μέλλον του ευρώ».

Μηχανισμό αποβολής από την ευρωζώνη ζητά η Αυστρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίκαελ Σπιντελέγκερ, υποστήριξε με σημερινές του δηλώσεις στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, πως οι χώρες που δεν τηρούν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις θα πρέπει να αποβάλλονται από την ευρωζώνη.

Παράλληλα, σημείωσε πως έχει συζητήσει το θέμα με Ευρωπαίους ομολόγους του και θεωρεί ότι χώρες όπως η Γερμανία θα συμμερίζονταν αυτή την άποψη.

Ερωτηθείς για το αν εννοεί την Ελλάδα, ο Αυστριακός αξιωματούχος απάντησε ότι «εάν υπήρχε ανάλογος κανονισμός, θα είχαν επιβληθεί ήδη οι συνέπειες».

Μάλιστα, ο κ. Σπιντελέγκερ παρομοίωσε την Ελλάδα με την Ισπανία υπό την έννοια ότι «υπάρχει μια φούσκα στα ακίνητα στην Ισπανία, με τη διαφορά ότι οι Ισπανοί δεν μας έχουν εξαπατήσει σε τίποτα».

Το Ελσίνκι προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, τόνισε σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα ...Daily Telegraph ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Ερκι Τουομιόγια.

Ο Τουομιόγια δήλωσε πως οι Φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμαστεί για την διάλυση της ευρωζώνης με ένα "επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο".

"Δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ, είναι μόνο θέμα χρόνου. Είτε ο Νότος ή ο Βορράς θα αποχωρίσουν γιατί ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας.

"Είναι η απόλυτη καταστροφή. Έτσι όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Όμως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να φύγει πρώτος και να πάρει την ευθύνη", υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η διάλυση της ευρωζώνης θα μπορούσε να κάνει ισχυρότερη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Αυτό δεν είναι κάτι που προωθούμε στην Φινλανδία, ούτε η ίδια η κυβέρνηση. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η διάλυση της ευρωζώνης δεν σημαίνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να κάνει την ΕΕ να λειτουργεί καλύτερα", κατέληξε ο Τουομιόγια.

capital.gr

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Spiegel: Να χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Νέο σκληρό άρθρο του γερμανικού περιοδικού κατά της Ελλάδας που χαρακτηρίζει ρίσκο και θυσία της Ευρώπης τη νέα βοήθεια στην χώρα μας.

Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει, καθώς ούτε η ευρωζώνη ούτε το ΔΝΤ μπορούν να θυσιάσουν την αξιοπιστία τους προσφέροντας στην Ελλάδα μια νέα βοήθεια, αναφέρει σε ένα σκληρό άρθρο του για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Επιμένει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τελικά να αποφύγει την χρεοκοπία και εξηγεί: «Εάν ο στόχος της Μέρκελ και των συμμάχων της ήταν να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, τότε απέτυχαν. Το μόνο που κατάφεραν τα μέτρα λιτότητας ήταν να επιδεινώσουν την κρίση και να αυξήσουν το χρέος».

Επισημαίνει ότι τίποτα δεν πάει σύμφωνα με όσα είχαν προγραμματισθεί και πως εάν η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανιζόταν ενώπιον της γερμανικής Βουλής, για να ζητήσει ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, μετά το ελληνικό αίτημα που αναμένεται να υποβάλει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για διετή επιμήκυνση, οι κυβερνητικοί εταίροι της θα την κυνηγούσαν έξω από το κτίριο.

Σημειώνει, συνεχίζοντας την κριτική στην Μέρκελ, πως από μόνη της η Γερμανίδα καγκελάριος ενεπλάκη σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση, καθώς επέμενε ότι τα προβλήματα των χωρών της νότιας Ευρώπης μπορούν να λυθούν μόνο με σκληρή λιτότητα και πως το μοναδικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να κάνει αυτά που έπρεπε.

«Τώρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον τρόπο ερμηνεία της κρίσης» συμπληρώνει το περιοδικό.

Συμπληρώνει ότι η χρεοκοπία θα προσέφερε στην Ελλάδα την ευκαιρία να απελευθερωθεί από τα χρέη της και να κάνει μια νέα αρχή είτε ως μέλος της ευρωζώνης είτε όχι.
parapolitika.gr

ΟΙ 65 ημέρες που θα κρίνουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ

Κάτι περισσότερο από δύο μήνες απομένουν στην κυβέρνηση Σαμαρά για να παίξει τα τελευταία της χαρτιά προκειμένου να πάρει η χώρα την επόμενη δόση-μαμούθ των 31 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να προωθήσει το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος.

Ο μαραθώνιος του Αντώνη Σαμαρά και του οικονομικού επιτελείου θα ξεκινήσει από την μεθεπόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου όταν ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Εκεί αναμένεται να θέσει και το αίτημα για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης κατά δυο χρόνια με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εφαρμόσει το πρόγραμμα αλλά η συνεχιζόμενη ύφεση -6,2% τον Ιούνιο- δυσκολεύει το έργο της κυβέρνησης και την απομακρύνει από τους στόχους. Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος δεν αναμένεται να δώσει ξεκάθαρη απάντηση ούτε είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει με θετικό μάτι την ελληνική πρόταση. Η Μέρκελ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα περιμένει την έκθεση της Τρόικα πριν αποφασίσει για το τι θα γίνει με την Ελλάδα.

«Η καγκελάριος θα ακούσει βεβαίως τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματός της. Για εκείνην, όπως και για την υπόλοιπη γερμανική κυβέρνηση, το συμφωνηθέν μνημόνιο κατανόησης, το οποίο καθορίζει τι πρέπει να επιτύχουν οι Έλληνες και το οποίο παραμένει σε ισχύ για μας, αποτελεί τη βάση για τη συνεργασία μας ή τη βοήθεια της Ελλάδας», ήταν η σαφέστατη απάντηση-μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση από τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ χτες.

Την επόμενη, 25 Αυγούστου, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι. Και εκεί αναμένεται να τεθεί το ίδιο θέμα, με τον Πρωθυπουργό να επιζητεί έστω μια θετική δήλωση από τον γάλλο Πρόεδρο, από τον οποίο περιμένει πολλά.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει καταλήξει στα νέα μέτρα-φωτιά για την διετία 2013-2014 ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο. Γι' αυτά τα μέτρα, που αναμένεται να περικόψουν εκ νέου συντάξεις, μισθούς και επιδόματα, πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη.

Οι δύο τελευταίοι όμως αντιμετωπίζουν την εσωτερική αντιπολίτευση στα κόμματα τους. Ο μεν κ. Βενιζέλος πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ τις όποιες πλέον δυνάμεις του και στην αναγκαστική υποχρέωση να στηρίξει την κυβέρνηση και το Μνημόνιο που ο ίδιος ψήφισε πριν από λίγους μήνες. Αντίστοιχο πρόβλημα... ισορροπίας αντιμετωπίζει και ο Φώτης Κουβέλης στη ΔΗΜΑΡ.  Από τη μια βλέπει να τον πλαγιοκοπεί από τα «αριστερά» ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, και από την άλλη είναι υποχρεωμένος να στηρίξει σκληρά μέτρα για να μην πέσει η κυβέρνηση, μέτρα που όμως προκαλούν εσωκομματικές τριβές...

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πακέτο των μέτρων πρέπει να παραδοθεί στην Τρόικα μέχρι το τέλος του μήνα. Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου οι τροϊκανοί ελεγκτές θα έχουν ετοιμάσει την έκθεση αξιολόγησης τους, η οποία ουσιαστικά θα κρίνει την παραμονή μας στο ευρώ. Αν η έκθεση εκείνη αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, και είναι θετική για το νέο πακέτο μέτρων, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει και επίσημα το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια. Διαφορετικά αν η έκθεση μιλά για καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, τότε οι εταίροι θα ζητήσουν την πιστή εφαρμογή του προγράμματος ή/και νέα μέτρα για να καλυφθεί ο εκτροχιασμός του φετινού Προϋπολογισμού.

Στη συνέχεια, στις 14 Σεπτεμβρίου, το ECOFIN θα συζητήσει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. και την έκθεση αξιολόγησης. Αν έχουν πάει όλα καλά, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει τα μέτρα προς ψήφιση από τη Βουλή.

Η τελική μάχη θα δοθεί στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και φυσικά στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του ίδιου μήνα. Τότε, η ελληνική κυβέρνηση έχοντας δείξει την πρόθεσή της να επιμείνει στον «ενάρετο δρόμο» της λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών που υποδεικνύει εδώ και καιρό η Άνγκελα Μέρκελ, και έχοντας ψηφίσει τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, θα περιμένει την αποδέσμευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ και θα θέσει επίσημα το αίτημα της επιμήκυνσης. «Στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει στην ουσία κριθεί εάν η Ελλάδα μένει στην Ευρωζώνη ή όχι», ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανότατα έλεγε την αλήθεια.

Σεναριολογία δίχως τέλος

Την ίδια ώρα, θα συνεχίζεται η σεναριολογία για το τι μέλει γενέσθαι με την Ελλάδα. Χτεσινό άρθρο του Reuters μιλούσε για πιθανό νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους ύψους 100 δισεκατομμυρίων, για να γίνει βιώσιμο. Τέλος, είναι βέβαιο ότι αν οι εταίροι και δανειστές μας δώσουν το πράσινο φως για επιμήκυνση κατά δύο χρόνια, τότε η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 20 έως 50 δισ. ευρώ. Και εκεί είναι η ουσία του προβλήματος, καθώς το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δώσει νέο δάνειο στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, και κυρίως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, θα αποδεχτούν να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη...

Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου είναι ενδεικτικά για την κρισιμότητα και την μεταβλητότητα της κατάστασης. Το Der Spiegel έγραφε προχτές ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πάνε καλά, και πως μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ενώ σε σημερινό του δημοσίευμα κάνει ανοικτά λόγο για αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ελλάδας καθώς, όπως ομολογεί, η πολιτική λιτότητας της Μέρκελ απέτυχε!

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Σχέδιο σωτηρίας για την Ελλάδα με νέο κούρεμα 100 δισ ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα σχέδιο τελευταίας ευκαιρία με στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη με περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο «κούρεμα» θα κυμαίνεται μεταξύ 70 - 100 δισ. ευρώ, με την προοπτική να γίνει το χρέος βιώσιμο φτάνοντας στο 100% του ΑΕΠ.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως την ώρα που οι Financial Times αποκάλυψαν ελληνικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής κατά δύο έτη.

Αν η Ελλάδα λάβει το πράσινο φως για τη διετή επιμήκυνση, τότε θα χρειαστούν περίπου άλλα 20-50 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών.

Επειδή όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε νέο δανεισμό, η Αθήνα ελπίζει να καλύψει το ποσό από υπάρχον δάνειο του ΔΝΤ, βραχυπρόθεσμες πωλήσεις ομολόγων και μια πιθανή καθυστέρηση στην αποπληρωμή του δανείου του 2010.
Enhanced by Zemanta

Σρέντερ: Σταματήστε τη ρητορική εναντίον της Ελλάδας-Της χρωστάμε πολλά

O τέως καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κάλεσε τους Γερμανούς πολιτικούς να σταματήσουν τη ρητορική εναντίον της Ελλάδας καθώς όπως τόνισε «η Ευρώπη χρωστά πολλά σε αυτή τη χώρα, σε αυτό το λαό».

Μιλώντας στη ΝΕΤ από την Κω όπου περνά τις διακοπές του, ο κ. Σρέντερ παραδέχτηκε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να επιδείξει ακόμα περισσότερη αλληλεγγύη στην επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης και ζήτησε, από τη στιγμή που «συμφωνήσει κανείς πως η Ελλάδα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, να της δοθεί χρόνος έτσι ώστε να μοιράσει τα βάρη».

Επισήμανε δε ότι αυτό είναι απαραίτητο, «γιατί δεν μπορούν οι εργατικοί Ελληνες που αγωνίζονται για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους να φορτώνονται τα λάθη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ».

Αυτό που προέχει είναι να πληρώσουν τους φόρους τους και οι Ελληνες που έχουν χρήματα, συνέχισε ο τέως καγκελάριος, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται καλύτερη οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να συλλέγονται οι φόροι και να εφαρμόζονται οι νόμοι.

Χαρακτηριστικά ο Σρέντερ είπε ότι «λίγη από την αρχαία σπαρτιατική πειθαρχία θα ήταν χρήσιμη».

Πρόσθεσε ακόμα πως τα προγράμματα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας δεν θα πρέπει να περιορίζονται «μόνο στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά να έχουμε το βλέμμα στραμμένο και στην ανάπτυξη» αφού κατά τη γνώμη του υπάρχουν στην χώρα μας μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο γερμανός πολιτικός σημείωσε ακόμα ότι «αν αφήσουμε τώρα κάποιον στην τύχη του, για παράδειγμα την Ελλάδα, τότε οι κερδοσκόποι θα βάλουν στο στόχαστρο τον επόμενο».

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Συρρίκνωση εμφάνισε η οικονομία της ευρωζώνης

Συρρίκνωση 0,2% εμφάνισε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της ευρωζώνης, έναντι μηδενικής μεταβολής που είχε καταγράψει το πρώτο τρίμηνο... σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Τα στοιχεία αυτά είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένα με ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά υποκρύπτουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε ύφεση, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος και άλλων, οι οικονομίες των οποίων εμφανίζουν αυξημένες αντοχές, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία κατέγραψε αύξηση ΑΕΠ 0,3% κατά την ίδια περίοδο, της Γαλλίας η οποία παρέμεινε αμετάβλητη και της Ολλανδίας που εμφάνισε αύξηση ΑΕΠ 0,2%.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η οικονομία της ευρωζώνης είχε υποχωρήσει κατά 0,3%.

Όλι Ρεν: "Στην Ελλάδα έχουν γίνει περισσότερα από όσα πιστεύει κανείς"

H Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Όλι Ρεν, σε άρθρο του στην Wall Street Journal με τίτλο... «Πώς θα χτίσουμε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση 2.0».

Ο Φινλανδός αξιωματούχος περιγράφει τα βήματα που έχουν γίνει στις χώρες της Ευρωζώνης για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Μάλιστα για την Ελλάδα αναφέρει ότι έχουν γίνει περισσότερα από όσα συχνά πιστεύει κανείς, κάνοντας μνεία στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει- απολαμβάνει ισχυρής κοινοβουλευτικής στήριξης.

Υπογραμμίζει ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος Οδικός Χάρτης για ένα ισχυρότερο Ευρώ.

«Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για το μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών, στον οποίο θα έχει συμμετοχή και η ΕΚΤ. Μόλις αυτός ο μηχανισμός δημιουργηθεί, ο ESM θα έχει πλέον τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα είναι απαραίτητα για αυτό το σκοπό δεν θα επιβαρύνουν το χρέος χωρών που ήδη βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές.»

Στο ίδιο άρθρο ο Όλι Ρεν ότι η διαδικασία της από κοινού ανάληψης του οικονομικού ρίσκου είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί ταυτόχρονα εμβάθυνση της «από κοινού λήψης δημοσιονομικών αποφάσεων».

Τέλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις βολές που κατά καιρούς εκτοξεύονται από τις ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει την κρίση χρέους.

Αφού επισημαίνει ότι η κάθε πλευρά έχει τα δικά της προβλήματα να επιλύσει, τονίζει: «Ας μην κατηγορούμε ο ένας τον άλλο. Ας εργαστούμε μαζί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να βγούμε ισχυρότεροι και με πιο βιώσιμη περπατησιά από την κρίση.»

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Όλο το Σεπτέμβριο η τρόικα στην Αθήνα

Το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας θα παραμείνει στην Αθήνα όλο το Σεπτέμβριο, ανέφερε την Τετάρτη στο AFP ευρωπαϊκή πηγή, κάτι που σημαίνει ότι... η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση πριν τον Οκτώβριο.

Τα μέλη της τρόικας "θα παραμείνουν στην Ελλάδα όλο το Σεπτέμβριο ώστε να παρουσιάσουν στους υπουργούς Οικονομιών της ευρωζώνης τον Οκτώβριο τα συμφωνηθέντα μέτρα, ένα αξιόπιστο και συγκροτημένο σχέδιο για την Ελλάδα" ανέφερε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι μια ευνοϊκή έκθεση από την τρόικα αποτελεί κλειδί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η δόση αναμενόταν να εκταμιευτεί το Σεπτέμβριο και η καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα αναγκαστεί όπως αναμένεται να καταφύγει στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό για να αποπληρώσει 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Ωστόσο, η θετική εκτίμηση των ελεγκτών της τρόικα δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένη. "Απομένει ακόμα να γίνει αρκετή δουλειά" ανέφερε η πηγή στο AFP.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το ένα τρίτο από τα 11,5 δισ. ευρώ των μέτρων που πρέπει να λάβει για το 2013 και το 2014.

Ολο και περισσότεροι Νοτιοευρωπαίοι αναζητούν εργασία στη Γερμανία

Η οικονομική κρίση και η άνοδος της ανεργίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, στέλνουν όλο και περισσότερους νέους στη Γερμανία.

Σύμφωνα με στοιχεία των ίδιων των Γερμανών, που δημοσιεύουν «Τα Νέα» της Παρασκευής, μέχρι τα τέλη Μαΐου εργάζονταν στη Γερμανία 117.744 Έλληνες έναντι 107.245 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2008 έως το πρώτο τρίμηνο του 2010 μειωνόταν αργά αλλά σταθερά ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, έφτασε μάλιστα να πέσει κάτω από το όριο των 100.000.

Στη συνέχεια, όσο βαθαίνει η κρίση και μεγαλώνει η ανεργία, μεταναστεύουν συνεχώς περισσότεροι προς τη Γερμανία, μάλιστα σε εντονότερους ρυθμούς.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης μεταξύ των νοτιοευρωπαίων μεταναστών παρατηρείται στους Ισπανούς με 11,5%, αφού τον Μάιο του τρέχοντος έτους απασχολούνταν στη Γερμανία 46.026 Ιβηρες αντί 41.273 τον Μάιο του 2011.

Ακολουθεί η Ελλάδα με 9,8%, ενώ από την Ιταλία και την Πορτογαλία μετανάστευσαν αντίστοιχα 4,2% και 5,9% περισσότεροι πολίτες.

Έτσι, ο αριθμός των εργαζομένων από τον ευρωπαϊκό Νότο στη Γερμανία έφτασε τον Μάιο τους 452.000 μετανάστες (+6,5% συγκριτικά με τον πέμπτο μήνα του 2011), όταν το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας ανερχόταν σε 34,09 εκατομμύρια άτομα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει 5.000 θέσεις εργασίας

Η νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαικής Επιτροπής «Your First EURES Job» στοχεύει να καλύψει 5.000 θέσεις εργασίας δίνοντας σε πολίτες από 18 ως 30 ετών την ευκαιρία να βρουν την πρώτη τους δουλειά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό.

Στους υποψηφίους προσφέρονται τα ταξιδιωτικά έξοδα για την συνέντευξη ενώ στους επιχειρηματίες προσφέρεται η συμβουλευτική υποστήριξη όσον αφορά την αναζήτηση των σωστών υποψηφίων, καθώς και χρηματοδότηση για την αρχική εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων.

Οι επιχειρηματίες υποχρεούνται από το πρόγραμμα να προσφέρουν δουλειά τουλάχιστον έξι μηνών και συνθήκες σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία του κάθε κράτους.

Η Ελλάδα δεν προσφέρει ακόμη την υπηρεσία (!), ωστόσο οι Ελληνες μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέσω των ειδικών γραφείων σε Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία αλλά και μέσω του http://ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Der Spiegel: Η τρόικα θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Σύμφωνα με δημοσίευση στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η τρόικα πρόκειται να ανοίξει «σε επικοινωνιακό επίπεδο» το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος σχετικά με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης κρατικών πόρων της Ελλάδας, ενώ ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, δήλωσε πως «οι συνομιλίες πήγαν καλά, σημειώσαμε πρόοδο».

Παράλληλα, το Der Spiegel αναφέρεται στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε Γερμανία και Γαλλία στα τέλη του Αυγούστου και τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν για τα σχέδιά του: «Ο κ. Σαμαράς θέλει να αποτρέψει τον γρήγορο θάνατο της Ελλάδας σχετικά με την παραμονή της στο ευρώ».

Εurogroup: Στις 8 Οκτωβρίου κρίνεται η επόμενη δόση για την Ελλάδα

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου κρίνεται η επόμενη δόση για την Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, θα συζητηθεί... η έκθεση αξιολόγησης των επικεφαλής της τριμερούς.

Αυτό σημαίνει πως η δόση θα καθυστερήσει, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι σε οριακό σημείο.

Όπως μετάδωσε το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η τρόικα θα παραμείνει όλο το Σεπτέμβριο στην Αθήνα προκειμένου να συντάξει την έκθεσή της μέχρι το τέλος του μήνα και εν συνεχεία να την παρουσιάσει στο Eurogroup. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρόκειται μέχρι τότε να υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Μετά και τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι έως τις 14 Σεπτεμβρίου, θα έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ύστερα από πιέσεις που φέρεται να άσκησε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκτάκτως και στις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη. Θα επικεντρωθούν στο ζήτημα του υψηλού δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και στο «ελληνικό ζήτημα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Αυγούστου αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Η δήλωση Γιουνκέρ ότι «μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν διαχειρίσιμη αλλά όχι επιθυμητή» έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
skai.gr
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Διεργασίες για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας

Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη Maire Geoghegan-Quinn, η ποιότητα της ερευνητικής βάσης επηρεάζει... σημαντικά τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων. Θα πρέπει λοιπόν η χρηματοδότηση για την έρευνα να χορηγείται με ανταγωνιστικό τρόπο, οι θέσεις να καλύπτονται αξιοκρατικά και οι ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε διασυνοριακά προγράμματα.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει την επιτακτική ανάγκη για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας μέχρι το 2014, όπως προβλέπεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου του 2011 και του Μαρτίου του 2012. Ο ρόλος του ΕΧΕ για την ανταγωνιστικότητα επισημαίνεται επίσης στο Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση που υπογράφηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου.

Οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν 5 τομείς προτεραιότητας: Αύξηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών ερευνητικών συστημάτων, Βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας και του ανταγωνισμού με τη δημιουργία και την αποτελεσματική λειτουργία βασικών ερευνητικών υποδομών, Ανοικτή αγορά εργασίας για τους ερευνητές, Ισότητα των δύο φύλων στους οργανισμούς που εκτελούν και επιλέγουν τα ερευνητικά έργα και Βελτίωση του τρόπου διακίνησης και διάδοσης επιστημονικών πληροφοριών (συμπεριλαμβάνονται ψηφιακά μέσα, ευρύτερη και γρηγορότερη πρόσβαση σε επιστημονικές και πληροφορίες και δεδομένα, κ.λπ.).

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Δεν συμμερίζεται την άποψη του Μόντι η Μέρκελ

Δεν συμμερίζεται την άποψη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσει όπως ακριβώς έχει δηλώσει ότι θα πράξει.

«Οι εντάσεις που εδώ και χρόνια συνοδεύουν την ευρωζώνη έχουν ήδη τα χαρακτηριστικά της ψυχολογικής διάλυσης της Ευρώπης», είχε δηλώσει ο Μάριο Μόντι σε συνέντευξη του στο Spiegel.

«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να τις καταπολεμήσουμε», πρόσθεσε ο Μόντι, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για την αντιγερμανική στάση του ιταλικού Κοινοβουλίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...