Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ

Με λιτή τελετή, που οργανώνει αύριο το πρωί ο δήμος Λευκωσίας θα σηματοδοτηθεί η ανάληψη, για πρώτη φορά από την Κύπρο, της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του δημοτικού συμβουλίου, πρεσβευτών και προξένων των κρατών-μελών της ΕΕ. Ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, θα καλωσορίσει τους εκπροσώπους των κρατών-μελών και ακολούθως η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, θα χαιρετίσει την εκδήλωση. Στη συνέχεια, μαθητές δημοτικών σχολείων Λευκωσίας θα μεταφέρουν τις σημαίες των χωρών-μελών της ΕΕ και θα τις τοποθετήσουν στους ειδικούς χώρους στον προμαχώνα Νταβίλα, επί του Ενετικού τείχους της Λευκωσίας, όπου θα παραμείνουν μέχρι την λήξη της Κυπριακής προεδρίας στο τέλος του ερχομένου Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι ο πρώτος ξένος επίσημος επί Κυπριακής προεδρίας, που θα φθάσει στην Λευκωσία, αύριο το απόγευμα. Ο Έλληνας υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια και θα έχει συνομιλίες με την ομόλογο του Ερατώ Μαρκουλλή. Επίσης, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στις 4 Ιουλίου ο πρόεδρος Χριστόφιας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Κυπριακής προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ την επομένη θα γίνει στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου, η επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής προεδρίας. Παρόντες θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΕ, το Κολέγιο των Επιτρόπων, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και οι πρωθυπουργοί της Δανίας και Πολωνίας.
Η Κυπριακή προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες για μια Ευρώπη, «πιο αποτελεσματική και βιώσιμη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη, μια Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και μια Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονες της».

Στο πλαίσιο αυτό τα βασικά θέματα της Κυπριακής προεδρίας είναι οι διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014 - 2020. Η προεδρία θα εργαστεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα στηρίζει την ανάπτυξη και θα ενισχύει τις ευκαιρίες απασχόλησης.
Η προσέγγιση που χρειάζεται για ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, τονίζεται από κυπριακής πλευράς, πρέπει να περιλαμβάνει τόσο μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, όσο και μέτρα για βιώσιμη και οικονομική ανάπτυξη.

Ύψιστης σημασίας θεωρείται η ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μέσω της εφαρμογής μέτρων για περισσότερη διαφάνεια στην αγορά, προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών και αποτελεσματικής διαχείρισης των χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
Επιπρόσθετα, ένας από τους κύριους στόχους της Προεδρίας είναι η δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, με την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών - μελών για την προστασία των δικαιωμάτων όσων έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Τη Δευτέρα η πρώτη επαφή Ράιχενμπαχ με τη νέα κυβέρνηση

Την πρώτη του επαφή με τη νέα κυβέρνηση, θα έχει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος φτάνει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στην Αθήνα, προκειμένου να ...
διερευνηθούν οι προτεραιότητες και η τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, από πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ο Ράιχενμπαχ θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη, Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελο Λιβιεράτο, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη.

Ο κ. Ράιχενμπαχ θα επισκεφθεί επίσης τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αρμόδιο για την επίβλεψη της Δημόσιας Διοίκησης και των δαπανών, Ιωάννη Καραβοκύρη.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης θα μετάσχει ως ομιλητής σε δύο συνέδρια. Το ένα οργανώνεται από τον Economist στις 3 Ιουλίου, με τίτλο «16th Roundtable with Government of Greece-Transforming uncertainty into stability, wisdom and growth" και το δεύτερο στις 5 Ιουλίου, με τίτλο "Exports Money Conference".

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύσταση της Ομάδας Δράσης με την οποία η ΕΕ ανέλαβε να προσφέρει εκτός από κονδύλια και τεχνική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία της Ομάδας Δράσης έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης και με τον ίδιο τρόπο συνεχίζει τη λειτουργία της. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κατ' αίτημα των αρμοδίων υπουργών.

Αποστολή της είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων για την επαναφορά της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία και η υποβοήθηση των διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες έχει αποφασίσει η Ελλάδα.

Αποτελείται από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών, το κόστος των οποίων πληρώνεται από την Επιτροπή και τα κράτη- μέλη.

Απαρτίζεται από δύο κλιμάκια, ένα εκ των οποίων εδρεύει στις Βρυξέλλες και το δεύτερο στην Αθήνα. Το τελευταίο μάλιστα αναμένεται να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό του τους επόμενους μήνες.

Κάθε τρίμηνο, η Ομάδα Δράσης συντάσσει έκθεση απολογισμού για τις δράσεις της, την οποία απευθύνει στην ελληνική κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ν. Χρυσόγελος: Πολιτική και οικονομική ενοποίηση, η μόνη λύση για το μέλλον της Ευρώπης

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα... αλλά και στη δραστηριότητα της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα ο Ν. Χρυσόγελος σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης είπε τα ακόλουθα:

«Στη χώρα μας χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η ευκαιρία να ακολουθηθούν λύσεις που αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά προβλήματα με κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο. Εφαρμόστηκε μια ανόητη πολιτική που δεν αντιμετώπισε ριζικά τα δημοσιονομικά προβλήματα και κυρίως το εμπορικό ισοζύγιο συναλλαγών και το έλλειμμα που προκύπτει αλλά δημιούργησε επιπλέον προβλήματα επεκτείνοντας την κρίση στην πραγματική οικονομία. Προκάλεσε επίσης τεράστια ποσοστά ανεργίας – της τάξης της δεκαετίας του ’50 –’60 – και βέβαια δημιούργησε προβλήματα κοινωνικής συνοχής. Καθημερινά βιώνουμε τη δίκαιη οργή της κοινωνίας. Ως Οικολόγοι Πράσινοι αλλά και ως Πράσινοι στην Ευρώπη επισημαίνουμε ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα δώσει έμφαση στην αναζωογόνηση της οικονομίας δημιουργώντας τις βάσεις για μια καινούργια πράσινη οικονομία, προς όφελος και της κοινωνίας και του περιβάλλοντος που ταυτόχρονα θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δεν μπορείς να περιμένεις αύξηση των εσόδων του δημοσίου όταν καταρρέει όλη η παραγωγή κι όταν οι άνθρωποι μένουν άνεργοι, αυτό το βλέπουμε άμεσα με τις επιπτώσεις που έχει στα ασφαλιστικά ταμεία, στα έσοδα του δημοσίου κτλ.Η ελληνική διάσταση της κρίσης συναρτάται με τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, κοινωνίας αλλά και διοίκησης καθώς και με το πολιτικό σύστημα και αδιέξοδο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που ακολουθήθηκε.

Παράλληλα όμως υπάρχει και η διάσταση της κρίσης της Ευρωζώνης. Δημιουργήσαμε μια Κοινή Ένωση βασισμένη σε ένα νόμισμα χωρίς όμως κοινή νομισματική και οικονομική πολιτική. Επιπλέον η Ευρώπη κινείται με αργούς ρυθμούς για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα με αποτέλεσμα και η κρίση να επεκτείνεται και σε άλλες χώρες και το κόστος διάσωσης να γίνεται πάρα πολύ μεγάλο. Εάν είχαν παρθεί έγκαιρα μέτρα θα μπορούσε με μικρότερο κόστος να έχει διασωθεί η Ευρωζώνη. Οι Πράσινοι από τις ευρωεκλογές του 2009 λέγαμε ότι με 500 δις ευρώ θα είχε αναζωογονηθεί η οικονομία, θα είχε στραφεί σε πράσινη κατεύθυνση και θα είχαν δημιουργηθεί και 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Τώρα η διάσωση έχει κοστίσει πάνω από 1 τρις ευρώ και προφανώς θα κοστίσει ακόμη περισσότερο χωρίς να διασώζεται η πραγματική οικονομία καθώς τα χρήματα πάνε στη διάσωση των τραπεζών και για τα αντιστάθμισμα από τη ζημιά των ομολόγων. Αν λοιπόν είχε ακολουθηθεί άλλη πολιτική και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Χρειαζόμαστε καινούρια εργαλεία. Πρέπει να προχωρήσουμε με περισσότερη Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Απέναντι στις παγκόσμιες αγορές δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας. Περισσότερη Ευρώπη σημαίνει ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος – ώστε να είναι ισχυρό και να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων- και διασφάλιση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα έχει πολύ μικρότερο κόστος από τη διάσωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στη συνέχεια θέλουμε οικονομική και νομισματική ένωση: Μια Ευρώπη που βασίζεται μόνο σε ένα κοινό νόμισμα δεν μπορεί να επιβιώσει γιατί το κοινό νόμισμα δημιούργησε ανισοκατανομή: ο βορράς έχει πλεονάσματα, ο νότος έχει ελλείμματα.

Θέση των Πράσινων είναι να μετατραπούν τα εθνικά χρέη που είναι πάνω από 60%, σε ευρωπαϊκά έτσι ώστε να αποσβεσθεί πιο εύκολα. Αν γινόταν αυτό, η Ελλάδα θα διασωζόταν πιο εύκολα και με χαμηλότερο κόστος, αλλά το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η αλληλεγγύη και όχι η τιμωρία των χωρών θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χρέους.

Επίσης ζητάμε πολιτική ένωση της Ευρώπης που σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα θεσμικό επίπεδο οι εκπρόσωποι του οποίου θα εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες. Συγκεκριμένα τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εκλέγονται άμεσα από τους πολίτες και το Ευρωκοινοβούλιο με ισχυρή εντολή έτσι ώστε να συγκλίνουμε στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Βέβαια αυτό σημαίνει εν μέρει και μεταφορά εθνικής κυριαρχίας, μηχανισμούς ενοποίησης, κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, δημοκρατικό έλεγχο και διαφάνεια – που θα διασφαλισθεί με μεγαλύτερο ρόλο τόσο των Εθνικών Κοινοβουλίων όσο και του Ευρωκοινοβουλίου. Οι Πράσινοι έχουμε εισηγηθεί να υπάρξει μια Σύνοδος των Εθνικών Κοινοβουλίων, του Ευρωκοινοβουλίου και της Κοινωνίας των πολιτών έτσι ώστε να διαμορφωθεί μία νέα συνθήκη ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης.

Αυτό που περιμένουμε άμεσα από τη Σύνοδο Κορυφής είναι να επεξεργασθεί ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την εργασία,εμείς το λέμε πράσινη οικονομία. Αυτό που συζητιέται είναι ελάχιστο, είναι μια ασπιρίνη, πρόκειται για 120 δις ευρώ που θα προέρχονται κυρίως από αδιάθετους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία. Η Ευρώπη χρειάζεται ίδιους πόρους, που θα προέλθουν από την εφαρμογή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – κάτι που πρόσφατα υιοθετήθηκε – και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στην ΕΕ από 20 έως 250 δις ευρώ, άρα θα μπορούσε να είναι ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάκαμψης της οικονομίας. Επίσης τα ομόλογα έργου είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Οι Πράσινοι υποστηρίζουμε ότι πρέπει τα χρήματα αυτά να διατεθούν σε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμα έργα κι όχι όπως στο παρελθόν σε μεγάλα έργα και μονάδες οι οποίες δεν συνεισφέρουν στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας και στην κοινωνική συνοχή.

Οι Πράσινοι έχουμε επεξεργασθεί μια σειρά προτάσεων κι έχουμε κάνει εισηγήσεις και στον πρόεδρο της Επιτροπής κ.Μπαρόζο. Συγκεκριμένα προετοιμάζουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Έχουμε προτείνει στα Περιφερειακά Συμβούλια σε συνεργασία με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς να συντάξουν ένα σχέδιο συνολικά για τη χώρα που θα το καταθέσουμε στις αρχές του φθινοπώρου.

Μας απασχολεί επίσης πως θα προσαρμόσουμε όλους τους όρους του μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές, αξίες και κεκτημένα κάτι που δεν απασχόλησε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίξαμε με ισχυρή πλειοψηφία ένα μέσο διαπραγμάτευσης, το λεγόμενο διπλό πακέτο, το οποίο προβλέπει έλεγχο στα δημοσιονομικά ώστε να πετύχουμε μηδενισμό των ελλειμμάτων. Τι λέει αυτό το πακέτο: ότι δεν πρέπει τα μέτρα εξυγίανσης να πλήξουν την πολιτική για την Παιδεία και την Υγεία. Αν οι όροι του Μνημονίου πλήττουν την Παιδεία και την Υγεία πρέπει να προσαρμοσθούν σ’ αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η εξυγίανση δεν πρέπει να οδηγήσει επίσης σε εκπτώσεις τον κοινωνικό διάλογο και να πλήξει τους κατώτερους μισθούς. Τα προγράμματα προσαρμογής πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αν προκαλείται ύφεση και να διορθώνονται. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα λειτουργούσε σοβαρά θα στηριζόταν σε ευρωπαϊκά δεδομένα, θα διεκδικούσε συμμαχίες και δεν θα πηγαίναμε στη διαπραγμάτευση ως «μαύρο πρόβατο» αλλά ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ζητάμε λοιπόν να προσαρμοσθεί όλο το Μνημόνιο στους ευρωπαϊκούς όρους κάτι που από την πλευρά μας απαιτεί δουλειά.

Επίσης έχουμε ζητήσει να παραταθεί ο χρόνος επίτευξης των στόχων κατά δύο έτη δηλαδή έως το 2016 ώστε η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους. Τα χρήματα που θα απαιτηθούν για αυτήν την παράταση και θα είναι 20 ή 35 δις ευρώ θα πρέπει να δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ακόμη έχουμε ζητήσει βοήθεια για το Μεταναστευτικό με τροποποίηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, για να μην παγιδεύονται οι άνθρωποι που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες στα ελληνικά σύνορα μόνο. Έχει αρχίσει αυτή η διαπραγμάτευση αλλά είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν από την Ελλάδα πόροι που προβλέπονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τη δημιουργία χώρων υποδοχής, και προγράμματα υγείας των μεταναστών που θα ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι Πράσινοι έχουμε κάνει σημαία μας το αίτημα να δώσει στοιχεία η Ελβετία αλλά και άλλες χώρες για τις καταθέσεις Ελλήνων στις τράπεζές τους. Είναι κάτι που οι κυβερνήσεις της χώρας μας μέχρι τώρα έδειξαν πολιτική απροθυμία να το προχωρήσουν. Εμείς έχουμε ζητήσει από την Κομισιόν να παρέμβει.

Σχετικά με τους εξοπλισμούς ζητούμε την εγγύηση των ελληνικών συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος ζητούμε επαναπροσδιορισμό του τρόπου απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων στην Ελλάδα. Αν η χώρα μας δεν μπορεί να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια βρίσκεται σε αδιέξοδο, πρόσφατο παράδειγμα για το οποίο καταθέτουμε και ερώτηση αυτές τις ημέρες το γεγονός ότι η χώρα μας κατάφερε να απορροφήσει – εν μέσω κρίσης - μόνο το 50% από το κονδύλιο που της αναλογούσε από ταμείο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και αφορούσε στην αγορά φρούτων και λαχανικών που θα διανεμηθούν σε σχολεία.

Δυστυχώς και στα θέματα της απασχόλησης η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει ένα αναλυτικό σχέδιο που να αφορά στην κατάρτιση αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία.»

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Οι Τούρκοι λένε στους Ευρωπαίους να εγκατασταθούν στο ψευδοκράτος!

Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι στα Κατεχόμενα, καθώς παραμονές της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κύπρο, διεξάγουν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά καλούν και τους Ευρωπαίους να... εγκατασταθούν στις εγκαταστάσεις του ψευδοκράτους.

Οι Τούρκοι προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν το ψευδοκράτος, εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου με την οποία μάλιστα δεσμεύονται θαλάσσιες περιοχές για τη διεξαγωγή της έρευνας. Η άσκηση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε «διεθνή ύδατα», εντός του FIR Λευκωσίας.

Παράλληλα, και το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε την ίδια ΝΟΤΑΜ, σε μία προσπάθεια νομιμοποίησης. Η άσκηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση μίας άλλης άσκησης έρευνας και διάσωσης η οποία διεξήχθη σε θαλάσσια περιοχή στα Κατεχόμενα (στη χερσόνησο Καρπασίας) με τη συμμετοχή τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων.

Στις προκλήσεις αυτές προστίθενται και αυτές των πολιτικών, με τον Τούρκο υπουργό για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», να απευθύνεται προς τους Ευρωπαίους λέγοντας πως για την προεδρία της ΕΕ, καλό θα ήταν να μιλήσουν και με τους Τουρκοκυπρίους οι οποίοι έχουν, όπως είπε, ικανοποιητικό αριθμό εγκαταστάσεων.

Β. Φάιμαν: Να δοθεί στους Έλληνες αέρας να αναπνεύσουν

Τη θέση, πως πρέπει να δοθεί χρόνος στους Έλληνες για την εξυγίανση της οικονομίας τους, επαναλαμβάνει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην μεγαλύτερης κυκλοφορίας, αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», στην οποία είχε εκφράσει την ίδια άποψη και πριν από μερικές ημέρες. «Πρέπει να τους δοθεί αέρας για να αναπνεύσουν» τόνισε χαρακτηριστικά, ο Αυστριακός καγκελάριος.

Διατρανώνοντας την πίστη του και την υποστήριξή του στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ο κ. Φάιμαν επισημαίνει στη συνέντευξη, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, πως αν δεν υπήρχε το ευρώ, η Ευρώπη θα είχε μια μόνιμη κρίση, για πολλά χρόνια.

Σε σχέση με τον ισχυρισμό πως διατέθηκαν δισεκατομμύρια χωρίς να διαγράφεται μια λύση στον ορίζοντα, ο Αυστριακός καγκελάριος υποστηρίζει, πως με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε μια ύφεση, όπως αυτή της δεκαετίας του '30 και ότι τα προβλήματα μπορεί να λύνονται μόνον μακροπρόθεσμα.

Προσθέτει μάλιστα, ότι θα πρέπει να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν στην έναρξη της Νομισματικής Ένωσης και βέβαια αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά θα είναι μια διαδικασία για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο ίδιος χαιρετίζει το νέο Σύμφωνο Ανάπτυξης και τις προτάσεις για μια Τραπεζική Ένωση.

ΔΗΜΑΡ: «Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επιλεκτικά»

Κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, ασκεί η Δημοκρατική Αριστερά. 

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, τους κατηγορεί ότι προχώρησαν μόνο σε ορισμένα μικρά, δειλά και αποσπασματικά βήματα σε σχέση με την πολυεπίπεδη κρίση που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και επισημαίνει ότι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επιλεκτικά για ορισμένες μόνο χώρες.

«Η αλληλεγγύη οφείλει να είναι καθολική για να είναι πραγματική. Η χώρα μας χρειάζεται να επανέλθει στη φθινοπωρινή Σύνοδο Κορυφής και να διεκδικήσει δυναμικά αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Θετικές θεωρούνται για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

English: Jean-Claude Juncker at the EPP summit...
Jean-Claude Juncker  (Photo credit: Wikipedia)
Θετικές θεωρούνται για την Ελλάδα οι αναφορές τόσο της απόφασης της ευρωζώνης όσο και του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς εκτιμάται ότι έγινε ένα ουσιαστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με στόχο την έξοδο από την κρίση δημόσιου χρέους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ιδιαίτερα για την Ελλάδα το γεγονός ότι απλοποιούνται και γίνονται λιγότεροι σύνθετοι οι κανόνες για την επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης.

Η σημαντικότερη από τις αποφάσεις αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου μετά την υποχώρηση της Γερμανίας συμφωνήθηκε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα μπορούν να απευθύνονται για ανακεφαλαιοποίηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Με τη λύση αυτή, διασφαλίζεται ότι δεν θα επιβαρύνονται τα κράτη- μέλη και οι φορολογούμενοι πολίτες με πρόσθετο βάρος, αφού η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα επηρεάζει το δημόσιο χρέος, όπως γίνεται σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη διάσωση τραπεζών μιας χώρας θα προηγείται ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και υπογραφή Μνημονίου, το οποίο ωστόσο θα περιορίζεται μόνο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Προβλέπεται ότι οι κανόνες για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Εξάλλου, εξίσου σημαντική είναι η απόφαση που ελήφθη για την αγορά ομολόγων. Αποφασίστηκε η υπό προϋποθέσεις παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) -δηλαδή το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο μήνα- ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα μιας χώρας που βρίσκονται υπό πίεση στις αγορές. Βασική προϋπόθεση που τίθεται είναι, η εν λόγω χώρα να τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες περί δημοσιονομικής πειθαρχίας και να τηρεί όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στην εν λόγω χώρα στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.

Στη δήλωση που εξέδωσαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, επιβεβαιώνουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημοσίου χρέους. Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα προτάσεις δυνάμει του άρθρου 127, παράγραφος 6, για ενιαίο εποπτικό μηχανισμό.

Αφ’ ότου θεσπισθεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, στον οποίον θα συμμετέχει και η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ θα μπορούσε, κατόπιν απόφασης, να έχει τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό θα υπόκειται στις κατάλληλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η συμμόρφωση προς τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες για κάθε ίδρυμα, τομέα ή οικονομία, και θα διατυπωθούν τυπικά σε μνημόνιο συμφωνίας.

Σε ότι αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι 27 υιοθέτησαν το Σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση που στόχο έχει την τόνωση της χρηματοδότησης της ευρωπαίκής οικονομίας με 120 δισ. (ποσό που αναλογεί στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ) για τη στήριξη αναπτυξιακών μέτρων ταχείας δράσης.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε ότι τα κεφάλαια της ΕΤΕπ πρέπει να αυξηθούν κατά 10 δισ. ευρώ, με σκοπό να ενισχυθεί η κεφαλαιακή της βάση, καθώς και να αυξηθεί η συνολική δανειοδοτική ικανότητά της κατά 60 δισ. ευρώ και, επομένως, να αποδεσμευθούν 180 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων, κατανεμημένων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων των πλέον ευάλωτων χωρών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ θα πρέπει να λάβει τη σχετική απόφαση εγκαίρως, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η πιλοτική φάση των ομολόγων χρηματοδότησης έργων θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα, προσφέροντας πρόσθετες επενδύσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ για πιλοτικά σχέδια σε βασικά έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ευρυζωνικών δικτύων.

Παράλληλα, επιπλέον 55 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης την προσεχή περίοδο από πόρους των διαρθρωτικών ταμείων που δεν έχουν αξιοποιηθεί . Υπογραμμίστηκε ότι η στήριξη των ΜΜΕ θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας την ευκολότερη πρόσβασή τους σε κεφάλαια της ΕΕ.

Εξάλλου, οι 27 εξέτασαν την έκθεση με τίτλο «Προς μια ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ένωση» την οποία παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, σε συνεργασία με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η οποία προβλέπει τέσσερα συστατικά στοιχεία για το μέλλον της ΟΝΕ: ένα ενοποιημένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο, ένα ενοποιημένο δημοσιονομικό πλαίσιο, ένα ενοποιημένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας και της λογοδοσίας.

Σε συνέχεια της έκθεσης αυτής, καλείται πλέον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναπτύξει, σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Επιτροπής, τον πρόεδρο της Ευρωομάδας και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συγκεκριμένο και χρονικά δεσμευτικό οδικό χάρτη για την υλοποίηση μιας ουσιαστικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αναλυτικότερα, θα εξετάσουν τι μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των ισχυουσών Συνθηκών και ποια μέτρα θα απαιτούσαν αλλαγή της Συνθήκης. Τα κράτη μέλη, για να εξασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή τους, θα συμμετέχουν στους προβληματισμούς και σε τακτικές διαβουλεύσεις. Θα υπάρξουν, επίσης, διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Οκτώβριο του 2012 θα υποβληθεί ενδιάμεση έκθεση και τελική έκθεση πριν από το τέλος του έτους.
Enhanced by Zemanta

Συμφωνία μετά το ολονύχτιο «θρίλερ» στις Βρυξέλλες

Σε συμφωνία με στόχο να καταστεί εφικτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον Μηχανισμό Σταθερότητας, αφού όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταστεί επόπτης του τραπεζικού κλάδου μέχρι το Δεκέμβριο, κατέληξαν οι...
ηγέτες της Ευρωζώνης έπειτα από μία μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ισπανία και η Ιταλία ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισεκ. ευρώ στο τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο χώρες έκαναν ένα μπρα-ντε-φερ με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να τις βοηθήσουν με τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα τους εξασφαλίσουν σταθερότητα και θα τις προστατεύσουν από τις επιθέσεις των αγορών, επιφυλασσόμενες να εγκρίνουν το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Όπως είπε ο κ. Ρομπάι, στόχος είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και του δημόσιου χρέους.

Όσον αφορά το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας, αυτό θα ξεκινήσει στον προσωρινό μηχανισμό (EFSF) και μετά θα περάσει στο μόνιμο μηχανισμό (ESM) αλλά χωρίς να τεθεί σε καθεστώς προτιμητέου πιστωτή.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν απόψε θα εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σε προγραμματισμένη συνάντηση στις 9 Ιουνίου.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Παραμένει πρόεδρος του Eurogroup ο Γιούνκερ

Eγκρίθηκε η παραμονή του Ζ. Κ. Γιούνκερ στο τιμόνι του Eurogroup, σύμφωνα με πηγές του Reuters, ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται να τεθεί επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού διασώσεων της ΕΕ, ESM, που τίθεται σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου.

Διαδοχικές επαφές Παπούλια με τους Ευρωπαίους ηγέτες

Σε ανοιχτή γραμμή με την αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον την ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση Σύνοδο.

Αυτή την ώρα συνεδριάζουν οι αναπληρωτές των ηγετών προετοιμάζοντας το μείγμα των μέτρων για την δημοσιονομική προσαρμογή και την Ανάπτυξη. Αύριο οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν ειδικότερα τις προτάσεις και τα μέτρα για την Ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τους ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας κ.κ. Κάμερον, Μέρκελ και Ολάντ αντίστοιχα. Στις 8.30 ώρα Ελλάδος θα συναντηθεί με τον κ. Μπαρόζο και το βράδυ θα έχει και νέα συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

Δραματικές διαστάσεις έχει η Σύνοδος Κορυφής για την Ισπανία και την Ιταλία που ζητούν επειγόντως μέτρα βοήθειας καθώς τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται είναι πλέον απαγορευτικά.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της απουσίας του κ. Σαμαρά το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί επισταμένως. Ο κ. Παπούλιας πάντως επέδωσε στους ηγέτες την επιστολή του κ. Σαμαρά στους ηγέτες της ΕΕ στην οποία επαναβεβαιώνει την απόφαση της χώρας να  εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης, δηλώνει ότι αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος. Διαβεβαιώνει επίσης ότι θα επιταχύνει την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων και θέτει «το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος».

Στο μεταξύ επιμένουν και σήμερα οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που αναφέρουν πως θα υπάρξει μια νέα Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουλίου με θέμα της αυτή τη φορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αν και παραμένει άγνωστο κατά πόσον θα μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτήν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λόγω της εγχείρισης στο μάτι του και την απαγόρευση των γιατρών του να ταξιδέψει.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην παρέμβαση του  πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΜΠΕ δήλωσε πως «δεν πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί μόνο η Ελλάδα, αλλά όλοι μας και για την Ελλάδα», καταλήγοντας σε μια φράση που θα συζητηθεί: «Είμαστε όλοι Έλληνες». Ο κύριος Πρόντι χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την ασκούμενη – με υπογραφή Γερμανίας – οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, λέγοντας πως αυτή έχει φέρει τους Έλληνες πέρα από τα όρια της φτώχειας και αυτή, εφόσον συνεχιστεί, θα κάνει όλη την Ευρώπη Ελλάδα!

"Αρχές της επόμενης εβδομάδας η τρόικα στην Αθήνα"

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μεταβεί τελικά το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα

Παράλληλα, σε ότι αφορά στη διάρκεια της επίσκεψης, τόνισε πως "είναι πάντα δύσκολο όταν πρόκειται για την Ελλάδα να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι έλεγχοι".

Γ. Παπανδρέου: "Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε σταυροδρόμι"

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στις
κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Ευρωζώνη, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «βρίσκεται σε σταυροδρόμι».

Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι «έαν δεν δημιουργηθούν θεσμοί, όπως τα ευρωομόλογα, η τραπεζική ένωση που θα εγγυάται τις καταθέσεις όλων των πολιτών, η οικονομική και δημοσιονομική ένωση, αλλά και μια στρατηγική για την ανάπτυξη, τότε θα μεγεθυνθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη ευρωζώνη δημιουργώντας ένα βαθύ χάσμα, ενα νέο τείχος του Βερολίνου, μεταξύ των χωρών με υψηλό ρίσκο και εκείνων με χαμηλό ρίσκο».

«Είναι πολύ εύκολο να δημιουργείται η αίσθηση ενός εξιλαστήριου θύματος, δηλαδή ότι φταίει η Ελλάδα. Είναι πασιφανές ότι η Ελλάδα έχει τα προβλήματά της, τα οποία λύνει με δύσκολες αποφάσεις αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της», παρατήρησε.

Παράλληλα προσέθεσε, «ότι θα πρέπει πλέον και η Ευρώπη να αναλάβει συλλογικά τις ευθύνες της συμπληρώνοντας την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης».

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Συνάντηση Δασκαλόπουλου με Μπαρόζο, Ρομπέι και Ρεν

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους εταίρους της, αλλά αν επιδείξει αποφασιστικότητα στην άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες έχει δεσμευτεί, η Ευρώπη θα ανταποκριθεί θετικά, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα η βαθιά ύφεση και η υψηλή ανεργία. Η υπευθυνότητα είναι προϋπόθεση  για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στα μάτια των ευρωπαίων, όμως, η Ελλάδα απαιτεί την αλληλεγγύη χωρίς να επιδεικνύει την υπευθυνότητα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Herman van Rompuy, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso και τον Επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά θέματα κ. Olli Rhen, χθες το απόγευμα, Τρίτη 26 Ιουνίου 2012, στις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ  υπογράμμισε στους ευρωπαίους συνομιλητές του  ότι το ίδιο το μνημόνιο προβλέπει τη  δυνατότητα τακτικής αναθεώρησης στόχων και προτεραιοτήτων. Αυτό, σήμερα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς η οικονομία βρίσκεται σε «νεκρό σημείο» και η κοινωνία σε αναταραχή.  Η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, αντιμετώπισε την Ελλάδα με αμφιλεγόμενες πολιτικές. Κορυφαίο παράδειγμα συνιστά το PSI, που απέφερε στην Ελλάδα καθαρή μείωση του χρέους της τάξης μόλις των €30 δις. ενώ παράλληλα της απέδωσε το μόνιμο χαρακτηρισμό της αφερέγγυας χώρας. Ταυτόχρονα, κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και οδήγησε το τραπεζικό σύστημα σε μαρασμό και την ιδιωτική οικονομία σε ασφυξία.
English: The President of the European Council...
Herman van Rompuy και Jose Manuel Durao Barroso (Photo credit: Wikipedia)
Το ελληνικό πρόβλημα απασχολεί την Ε.Ε. αλλά δεν βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού προβληματισμού, διαπίστωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα δίκοπο μαχαίρι. Από τη θετική πλευρά σημαίνει ότι οι εταίροι μας έπαψαν να αποδίδουν στη χώρα μας όλα τα δεινά τους και ξεκάθαρα αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα, μέρος του οποίου είναι και το ελληνικό. Από την αρνητική πλευρά υποδηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να τους απασχολεί υπέρμετρα γιατί υπάρχουν μεγαλύτερα θέματα με τα οποία οφείλουν να ασχοληθούν. Οι ανοχές των εταίρων μας απέναντι στη χώρα μας θα είναι έτσι περιορισμένες.
Στις συνομιλίες του κ. Δασκαλόπουλου με τους ευρωπαίους  ιθύνοντες επισημάνθηκε  ότι καταβάλλεται προσπάθεια να προωθηθούν φιλόδοξοι στόχοι όπως η  δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση με απώτερη προοπτική την πολιτική ενοποίηση. Επικρατεί, όμως, συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί αναγνωρίζονται οι δυσκολίες να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ 17 ή και 27 κρατών όταν απαιτείται να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες ή και να μειωθεί η εθνική κυριαρχία. Για το λόγο αυτό εκτιμάται ο Δεκέμβριος του 2012, ως ο εφικτός χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής.
Ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε, τέλος, ότι εντολή του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση που ανέδειξε η κάλπη της 17 Ιουνίου είναι να πράξει με συνέπεια και αποφασιστικότητα ό,τι απαιτείται για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και στην Ευρώπη. Μια συμφωνία Αθηνών-Βρυξελλών σε νέο πλαίσιο προτεραιοτήτων και δράσεων θα βοηθούσε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να ξαναβάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.
Enhanced by Zemanta

Μπρούντερλε: Περισσότερα χρήματα στους Έλληνες μόνο με τήρηση των δεσμεύσεων

Περισσότερα χρήματα στους Έλληνες μπορούν να δοθούν μόνον εφόσον τηρούν τις δεσμεύσεις για λιτότητα, τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, μιλώντας... στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο συζήτησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γερμανός φιλελεύθερος πολιτικός ζήτησε από τις χώρες του Νότου να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τάχθηκε κατά της «εξόφλησης των χρεών με χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων».

Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «με σοσιαλισμό του χρέους, δεν εξυπηρετείται κανείς» και χαρακτήρισε απαράδεκτο «η Γερμανίδα γιαγιά με το βιβλιάριο καταθέσεων να σώζει τους τραπεζίτες των άλλων χωρών».

Από την πλευρά τής γερμανικής Αριστεράς, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και προειδοποίησε ότι «εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, θα την ακολουθήσει η Πορτογαλία και μετά το ευρώ θα είναι νεκρό».

Ο κ. Γκίζι έκανε λόγο για «τραπεζική κρίση», καθώς, όπως τόνισε, «τα κράτη είναι υπερχρεωμένα επειδή διασώζουν τις τράπεζες και τα hedge funds» και επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για πανευρωπαϊκή φορολόγηση των εκατομμυριούχων.

Mπαρόζο: Θα χρειαστεί χρόνος για την επίλυση κρίσης της ευρωζώνης

Κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν ότι η σύνοδος κορυφής αυτής της εβδομάδας στις Βρυξέλλες δεν θα «επιλύσει» την κρίση στην ευρωζώνη, ούτε θα σηματοδοτήσει το τέλος των αναταραχών στις αγορές.

"Νομίζω ότι είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι γίνεται μια Ευρωπαϊκή σύνοδος και κατόπιν οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν. . . Θα χρειαστεί χρόνος γι' αυτό», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η σύνοδος «δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε επίσης να μην «υπερφορτώνεται κάθε σύνοδος με προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις».

"Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: υπάρχουν μεγάλες διαφορές την παραμονή της συνόδου», σημείωσε, τονίζοντας ειδικά τη συνεχιζόμενη αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγων. «Δεν θα επιλύσουμε την κρίση χρέους την Πέμπτη και την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Κουβέλης: "Εξαιρετικά κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής"

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι συζήτησε με τον κ. Παπούλια το περιεχόμενο των όσων θα αναδείξει στη Σύνοδο Κορυφής. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κουβέλη:

«Είναι μια ενδιαφέρουσα Σύνοδος, εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη και οι απόψεις της Ελλάδας πρέπει να διατυπωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είμαι βέβαιος πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το πράξει.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, καθώς η ύφεση δεν είναι μόνο πρόβλημα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Η απουσία ανάπτυξης δεν είναι μόνο ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά γίνεται συνολικότερο, γενικότερο πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης.

Κατά συνέπεια η ένταξη στην οικονομική διακυβέρνηση του μεγέθους της ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου είναι μια σημαντική διεκδίκηση, όσο βέβαια και η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να εξασφαλιστούν εκείνες οι ρυθμίσεις που είναι δυνατόν να ανακουφίζουν την ελληνική κοινωνία, με το δεδομένο ότι τα μέτρα τα οποία έχουν επιβληθεί, στη βάση του μνημονίου, δεν είναι μόνο αδυσώπητα, αλλά είναι και αναποτελεσματικά.

Στη Σύνοδο Κορυφής είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει και θα αναδείξει όλα αυτά τα ζητήματα».

Δραματική αύξηση των αστέγων και στην Κρήτη , λέει η Κομισιον

Κατά 8,7% αυξήθηκαν οι άνεργοι στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ. To 64% των Ελλήνων ηλικίας 15-35 ετών δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα για να εργαστούν, ενώ οι άστεγοι έφτασαν τους 20.000.

Οι θέσεις εργασίας στη χώρα μας μειώθηκαν την περίοδό αυτή κατά 400.000. Την ίδια περίοδο στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την τριετία 2008- 2011 η ανεργία στους πολίτες ηλικίας 55- 64 ετών διπλασιάστηκε σε έξι κράτη-μέλη: την Ελλάδα, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Παράλληλα, το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15- 35 ετών (27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και 37% μακροπρόθεσμα) δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 53%, ενώ υψηλά ποσοστά παρατηρούνται επίσης στην Ισπανία και την Ιρλανδία (από 67%) και στην Πορτογαλία (57%).

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η Κομισιόν την κατάσταση των αστέγων στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009, και ανέρχονται σε 20.000. Πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά (11.000- από τους οποίους 8.000 είναι Έλληνες).

Το πρόβλημα των αστέγων έχει κάνει, επίσης, την εμφάνισή του σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Τρίκαλα, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων με υψηλή μόρφωση που είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, οι οποίοι πλέον «δεν τα βγάζουν πέρα», έχοντας χάσει τη δουλειά τους.

Η Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (σ.σ. δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.

Τέλος, η Κομισιόν αναφέρει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 18%

cretalive.gr

Μόντι: «Σκληρή» θα είναι η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε ομιλία του στη βουλή της Ρώμης τόνισε σήμερα ότι «η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς χρονικό περιορισμό ώσπου να εξευρεθεί λύση, για να μπορέσουν να τεθούν υπό έλεγχο τα σπρεντ και να μην καταρρεύσει το κοινό νόμισμα».Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ιδιαίτερα δύσκολη διαπραγμάτευση», ενώ σχολιαστές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η σύνοδος να συνεχισθεί ως την Κυριακή, διότι το σημαντικό είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις αγορές την Δευτέρα το πρωί».

Η Ιταλία θα επιμείνει στην πρότασή της για έλεγχο των επιτοκίων διαμέσου της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων του δημοσίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και το διάδοχο σχήμα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ως τώρα, η Γερμανία εμφανίζεται αρνητική αλλά ανταποκριτές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι υπάρχουν «κάποια» περιθώρια διαπραγμάτευσης.

«Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας δεν πρέπει να έχει κατανοήσει καλά την πρότασή μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μόντι, προσθέτοντας σιβυλλικά ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν τα κοινοβούλια και τα ανώτατα δικαστήριά τους». Το μήνυμα, σύμφωνα με παρατηρητές, έχει μοναδικό αποδέκτη το Βερολίνο και τους συνταγματικούς του περιορισμούς σε ό,τι αφορά κυρίως την υιοθέτηση των ευρωομολόγων.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική υποστήριξη που τα ιταλικά κόμματα παρέχουν στην κυβέρνηση Μόντι, το κοινοβούλιο της Ρώμης όπως φαίνεται δεν πρόκειται καταφέρει να ψηφίσει ένα ενιαίο κείμενο στόχων και προτεραιοτήτων, ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου. Όλα δείχνουν ότι η μπερλουσκονική κεντροδεξιά πρόκειται να καταθέσει δικό της κείμενο, και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, μαζί με τους χριστιανοδημοκράτες του UDC ένα δεύτερο εναλλακτικό.

Αυτό αναμένεται να αποδυναμώσει τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία στην φάση αυτή, χρειάζεται την μέγιστη δυνατή υποστήριξη.

www.kathimerini.gr

Η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς τους ευρωπαίους ηγέτες

Επιστολή προς τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους 26 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέταξε ο πρωθυπουργός, κος Αντώνης Σαμαράς, την οποία θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Στην...
επιστολή ο έλληνας πρωθυπουργός θα απευθύνεται σε κάθε έναν ευρωπαίο ηγέτη ξεχωριστά, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στο κείμενο θα σημειώνει ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να μείνουν στο ευρώ, απόφαση που έδειξαν με την ψήφο τους στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και θα ζητεί την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης.

Στην επιστολή ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίζει ακόμα ότι οι Έλληνες υποβάλλονται ήδη σε μεγάλες θυσίες και θα ζητήσει από τους εταίρους να προσθέσουν πολιτικές ανάπτυξης, προκειμένου η χώρα να βγει από την ύφεση.

Παράλληλα στην επιστολή θα ζητήσει να γίνει αναθεώρηση του μνημονίου σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τεθεί επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και θα αναχωρήσει αύριο Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα, για τις Βρυξέλλες.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ατυπη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα τον Ιούλιο


Υπο συζήτηση βρίσκεται σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο η ιδέα της πραγματοποίησης μιας άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα μέσα Ιουλίου η οποία εκτός των άλλων θα έχει ως θέμα και τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσαν στο «Βήμα» την πληροφορία προσθέτοντας ωστόσο ότι «προς το παρόν δεν πρόκειται για κάτι επίσημο».

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας τρόικας -Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)- θα βρεθούν στην Αθήνα ώστε να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και ενδεχομένως τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η τρόικα θα υποβάλει αμέσως μετά ενημερωτικές εκθέσεις στο Eurogroup και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Enhanced by Zemanta

Το 13,1% των Ελλήνων μαθητών εγκαταλείπει πρόωρα το σχολείο

Το 13,1% των μαθητών στην Ελλάδα εγκαταλείπει το σχολείο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 13,5%.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να μειώσει το ποσοστό της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης στο 10%. Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από τη χώρα μας υπογράμμισε η Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης Ανδρούλα Βασιλείου, αναφερόμενη στο θέμα μετά από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου.

Η Κύπρια Επίτροπος επισήμανε ακόμη πως η πρόωρη σχολική εγκατάλειψη αποτελεί ένα μάλλον άκρως πολύπλοκο φαινόμενο και συχνά εξακολουθεί να λείπει μια ισορροπημένη και συνεκτική προσέγγιση από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με την ίδια για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών, η Επιτροπή συνεχίζει την χαρτογράφηση και ανάλυση των υφιστάμενων συστημάτων με στόχο την διατύπωση συστάσεων προς τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και στην παροχή ενός εγχειριδίου ορθών πρακτικών.

Σε δηλώσεις του από την πλευρά του, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση, «ανάμεσα σε πολλές άλλες ιστορικές προκλήσεις» αναλαμβάνει και την ευθύνη να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των παιδιών που δεν καταφέρνουν να τελειώσουν το σχολείο. Επισήμανε ακόμη ότι η στήριξη της εκπαίδευσης και η επένδυση στην νέα γενιά αποτελούν «την πιο ασφαλή επιλογή για την μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας, για την δημιουργία θέσεων εργασίας και για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας».

Διημερίδα Οικολόγων - Πράσινων για «πράσινη στροφή» στη Ναυτιλία

Διημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Πράσινη Στροφή της Ναυτιλίας, των Λιμανιών και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας - Ακτοπλοϊκές συνδέσεις νησιών» διοργανώνει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων - Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιουνίου.

Στόχος της διημερίδας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων - Πράσινων, είναι «η συμβολή στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού πλάνου ανασυγκρότησης και πράσινης αναζωογόνησης των σχετικών κλάδων, αξιοποιώντας την πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία και καλές πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες. Στην διημερίδα θα συζητηθεί τόσο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο όσο και οι πιθανές πηγές και μηχανισμοί χρηματοδότησης για τις αναγκαίες μεταστροφές και εφαρμογές».

Σε δηλώσεις του ο Ν. Χρυσόγελος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία κάποτε απασχολούσε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Για μια σειρά από αιτίες, ο κλάδος αυτός κατέρρευσε και σήμερα χιλιάδες είναι οι άνεργοι. Η στροφή της οικονομίας σε πράσινες καινοτόμες κατευθύνσεις πρέπει και μπορεί να είναι το κύριο εργαλείο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικά χρήσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων».

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων πρόσθεσε ακόμη πως «η ναυτιλία, τα λιμάνια και τα ναυπηγεία είναι τομείς που μπορούν να συμμετάσχουν σε μια πράσινη στροφή της οικονομίας που συνδυάζει την οικονομική δραστηριότητα με την καινοτομία, την κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Η διημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά (οι ώρες του προγράμματος είναι αυτές των Βρυξελλών). Την Τετάρτη 27/6 (15:00 - 18:00) από το: http://www.livestream.com/ecogreenstv και την Πέμπτη 28/6 (15:00 - 18:30) από το: http://greenmediabox.eu/live/island-transport

Η ελληνική γεωργία ως μοχλός εξόδου της χώρας από την κρίση

Του Γ. Παπαστάμκου*


Το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης οφείλει, έστω και αυτήν την υστάτη ώρα, να θέσει τη γεωργική ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή των πολιτικών που δύνανται να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια εξόδου της Ελλάδος από την κρίση. Προς τούτο απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων ανάταξης του γεωργικού κλάδου αφ' ενός και η διαμόρφωση μίας μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής αφ' ετέρου, η οποία μάλιστα θα αποτελέσει ασφαλή οδοδείκτη τόσο κατά το στάδιο της διαπραγμάτευσης της υπό μεταρρύθμιση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο και της εφαρμογής του μελλοντικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Ως προς την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, οφείλω να υπενθυμίσω ότι ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε -ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012- νομοθετήσει υπέρ ενός αυξημένου ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ (έως και 95%) στο πλαίσιο του ισχύοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος (2007-2013), ως προς το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο δεν έχει ακόμη απορροφηθεί. Υπογραμμίζω εκ νέου την αναγκαιότητα άμεσης κινητοποίησης των ελληνικών αρχών για την έγκριση του αναθεωρημένου προγράμματος, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη και στοχευμένη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων υπέρ της Ελλάδος της υπαίθρου με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ζητούμενη αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Μείζον πρόβλημα, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι τόσο η δυσχερέστατη πρόσβαση των γεωργών σε χρηματοδότηση (μέσω τραπεζικών δανείων), όσο και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος γεωργικών εισροών, εξ' αιτίας των οποίων πολλοί γεωργοί εξαναγκάζονται σε παύση γεωργικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησα έναντι της Κομισιόν για την ανάδειξη του εν λόγω ζητήματος, η τελευταία σημειώνει στην απάντησή της ότι κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού τα κράτη μέλη δύνανται -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- να χορηγούν δάνεια, εγγυήσεις και κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Σημειώνω εκ νέου ότι το ελληνικό γεωργικό εισόδημα, σε κατεύθυνση αντίθετη προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σημείωσε περαιτέρω συρρίκνωση κατά το 2011 (μείωση της τάξεως του 5,6%), οφειλομένη σε πλείονες παράγοντες, όπως η στασιμότητα της γεωργικής πραγωγής, η υψηλή αύξηση του κόστους γεωργικών εισροών, καθώς και των φόρων επί της παραγωγής.

Παράλληλα με την τρέχουσα διαχείριση, επείγει η προπαρασκευή της ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην κορύφωση μιας διαπραγμάτευσης για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, παραλλήλως δε και της δημοσιονομικής της πλαισίωσης εντός του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020.

Ως προς την ποσοτική διάσταση, η διαπραγμάτευση για τον συνολικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ αναμένεται ιδιαιτέρως περίπλοκη. Ορισμένα κράτη μέλη ασκούν πιέσεις, οι οποίες εντείνονται εν μέσω οικονομικής κρίσης, προς την κατεύθυνση της αποψίλωσης της ΚΑΠ και της μεταφοράς πόρων υπέρ άλλων τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ως μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ δίδουμε σθεναρή μάχη για έναν ισχυρό προϋπολογισμό της ΚΑΠ. Επιπλέον, η Κομισιόν εισηγείται τη σύγκλιση του επιπέδου αμέσων ενισχύσεων των επιμέρους κρατών μελών, μέσω ανακατανομής των πόρων και αναλογικής μείωσης για όλα κράτη μέλη με επίπεδο αμέσων ενισχύσεων άνω του μέσου όρου ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάς. Σημειωτέον ότι ορισμένα κράτη μέλη ζητούν ριζικότερη -έναντι της πρότασης της Κομισιόν-ανακατανομή.

Η σύνολη αξιολόγηση των νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν αποκαλύπτει μεταρρυθμιστικό δυναμικό, το οποίο όφειλε να έχει βρεθεί στο επίκεντρο μίας εις βάθος διαβούλευσης μεταξύ της κεντρικής, της αποκεντρωμένης διοίκησης, και αντιπροσωπευτικών φορέων.

Το νέο εθνικό μας σύστημα διακυβέρνησης καλείται να συν-διαμορφώσει ενεργά -προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων- το νομοθετικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ από κοινού με τους λοιπούς εταίρους της ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες κρίσιμες πτυχές των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, όπως η (ανα)κατανομή των πόρων μεταξύ των κρατών μελών στον α' και στον β' πυλώνα, ο ορισμός του 'ενεργού γεωργού', οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης δικαιωμάτων άμεσης ενίσχυσης υπό το νέο καθεστώς, η οικολογική διάσταση της ΚΑΠ και οι παράμετροι των 'επωφελών για το κλίμα και το περιβάλλον' γεωργικών πρακτικών, ο επανακαθορισμός των μειονεκτικών περιοχών, τα επιλέξιμα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και το ποσοστό συγχρηματοδότησής τους.

Η υπό διαπραγμάτευση μεταρρύθμιση της ΚΑΠ συνιστά μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χώρα μας να εγκαταλείψει την λογική της συγκυριακής μικρο-διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων υπέρ της αξιοποίησης του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού και χρηματοδοτικού πλαισίου για την εξυπηρέτηση των στόχων μίας εθνικής στρατηγικής στον τομέα της γεωργίας.

Ειδικότερα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι δυνατότητες, μεταξύ άλλων, για:

- την καλύτερη στόχευση και αποτελεσματικότητα της στήριξης ως προς τους 'ενεργούς', τους νέους, τους μικρούς γεωργούς, στρατηγικούς γεωργικούς τομείς, τη γεωργική δραστηριότητα στις μειονεκτικές περιοχές,

- την ενίσχυση των οργανώσεων παραγωγών (επεκτείνεται η δυνατότητα αναγνώρισης Οργανώσεων Παραγωγών, ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων σε όλους πλέον τους τομείς της ενιαίας ΚΟΑ), καθώς και της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, μέσω και της νομοθετικής ρύθμισης των συμβατικών σχέσεων, όπως επιχειρείται επί του παρόντος στον γαλακτοκομικό τομέα,

- την κατάρτιση των γεωργών και τη στήριξή τους μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών,

- την προώθηση της οριζόντιας και κάθετης συνεργασίας μεταξύ φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού, των βραχειών αλυσίδων εφοδιασμού και των τοπικών αγορών,

- την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας (προβλέπεται πλέον ειδικό μέτρο στον β' πυλώνα) και των συστημάτων ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΙΠΠ),

- τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και διασύνδεσή τους με την πρακτική εφαρμογή στον γεωργικό τομέα ("Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας"),

- τη διασφάλιση μίας οικονομικά και ταυτοχρόνως περιβαλλοντικά βιώσιμης γεωργικής δραστηριότητας (γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, γεωργία στις περιοχές του Δικτύου ΝΑΤURA 2000, και στις περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας κ.α.)

- τη χρήση αποτελεσματικών εργαλείων ρύθμισης της αγοράς και διαχείρισης των κινδύνων (οικονομικών-λόγω της έντονης αστάθειας των γεωργικών αγορών, κλιματικών, διατροφικών), ασφάλισης της παραγωγής και σταθεροποίησης του γεωργικού εισοδήματος (νέο εργαλείο για την παροχή αντισταθμίσματος σε περίπτωση μείωσης του εισοδήματος πέραν ενός ορισμένου ποσοστού).

Πέραν του ζητήματος του καθορισμού του νομοθετικού πλαισίου της νέας ΚΑΠ, το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης καλείται, παράλληλα, να προβεί στην απαιτούμενη προεργασία προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου καθεστώτος.

Εν προκειμένω, κρίσιμος είναι ο προσδιορισμός των περιφερειών της χώρας για την κατανομή τόσο των αμέσων ενισχύσεων, όσο και την υλοποίηση των περιφερειακών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Δεδομένου ότι τούτος μπορεί να βασισθεί σε αγρονομικά/οικονομικά κριτήρια (δεν θα συμπίπτει δηλαδή απαραιτήτως η 'περιφερειοποίηση' με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας), δίδεται μία σημαντική ευκαιρία προς αξιοποίηση ως προς την οργάνωση της γεωργικής παραγωγής και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των επιμέρους περιοχών.

Συνεπώς, η νέα Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τη μετάβαση από το ιστορικό μοντέλο στο περιφερειακό, και τον καθορισμό των επιμέρους περιφερειών, με γνώμονα, ευελπιστώ, έναν στρατηγικό σχεδιασμό, μακριά από την λογική της 'διαχείρισης των επιδοτήσεων'. Σημειώνεται μάλιστα ότι επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων θα γίνει και η κατανομή του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου μεταξύ των επιμέρους περιφερειών. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η εκπόνηση των θεματικών υποπρογραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης ως προς τους νέους γεωργούς, τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τις ορεινές περιοχές, και τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού.

Θα ήθελα, ακόμη, να υπογραμμίσω ότι απαιτείται από τις ελληνικές αρχές η απαιτούμενη προετοιμασία ως προς τη νέα προσέγγιση που εισηγείται η Κομισιόν σχετικά με τον πυλώνα της Ανάπτυξης της Υπαίθρου, και την υπαγωγή υπό Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο όλων των διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας). Επιπλέον, στο νέο πλαίσιο επιβάλλεται στα κράτη μέλη ο εκ των προτέρων καθορισμός μετρήσιμων στόχων και δεικτών αποτελεσματικότητας στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Πέραν των όποιων ενστάσεων ως προς το πρόσθετο διοικητικό άχθος, η νέα αυτή προσέγγιση αποτελεί πρόκληση για ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων με πράγματι αναπτυξιακούς όρους για την Ελλάδα της υπαίθρου, με πολλαπλασιαστική προστιθέμενη αξία για τη χώρα.

Τέλος, ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ ποιοτικής γεωργικής και αγροδιατροφικής παραγωγής, αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης του τοπικού φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.


*Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου
Μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών

Κομισιόν: Δεν μπορούμε να επιβεβαίωσουμε τον αριθμό των προσλήψεων στο δημόσιο

Αρνείται η Κομισιόν ότι το έγγραφο που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο και αναφέρει ότι από το 2010 έως το 2012 έγιναν στον ελληνικό δημόσιο τομέα 70.000 προσλήψεις, έχει εκπονηθεί από την ίδια, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτόν τον αριθμό.

Συγκεκριμένα, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου επί των Οικονομικών, Ολι Ρεν, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο, επικαλούμενο και παρουσιάζοντας έγγραφο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τρόικα στην Αθήνα, αποκαλύπτει ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι κανονικές ή πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αναπληρώθηκαν με περίπου 70.000 νέες προσλήψεις, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό τον αριθμό και διευκρίνισε ότι το έγγραφο που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο και που αναφέρεται σε αυτές τις προσλήψεις δεν έχει εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, ο κ. Αλταφάζ αναφερόμενος στην επίσκεψη της Τρόικα στην Αθήνα, διευκρίνισε ότι αυτή θα γίνει το συντομότερο δυνατό. «Πράγματι, υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ερωτώμενος για τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι το ένα δισ. ευρώ, το οποίο αποδεσμεύθηκε με απόφαση του Eurogroup, θα εκταμιευθεί σε μερικές ημέρες.

«Από εκεί και πέρα», διευκρίνισε, «είναι όλα θέμα σχεδιασμού, δηλαδή θα πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση, στη συνέχεια να ενημερωθεί το Eurogroup, το οποίο και θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, βάσει της τριμηνιαίας έκθεσης της τρόικας». «Είναι σημαντικό να επιτύχουμε μια ξεκάθαρη συμφωνία για το πού βρισκόμαστε αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος», στο οποίο έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, επισήμανε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

«Προτεραιότητά μας είναι η τρόικα να μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει αναλυτικά όλους τους τομείς του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν και προσέθεσε ότι σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην οργάνωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος παρουσιάζει τεράστια μειονεκτήματα.

Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη που αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας ενός δικαιότερου και συνεκτικού φορολογικού συστήματος, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Wall Street Journal: Έρχεται νέα σύγκρουση Ελλάδας-Γερμανίας

Με ορίζοντα τετραετίας, γράφει η γνωστή αμερικανική εφημερίδα, κινείται η νέα ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να βοηθήσει... τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και να συμφωνήσει σε ηπιότερους όρους του μνημονίου με την τρόικα.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, απώτερος βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η ανταγωνιστικότητα.

Η τρικομματική κυβέρνηση συμφώνησε στην εφαρμογή των δεσμεύσεων και σε νέο σχέδιο το οποίο προβλέπει επιμήκυνση του προκαθορισμένου χρόνου δημοσιονομικών στόχων «τουλάχιστον κατά δύο έτη…με σκοπό τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Η WSJ επισήμανε πως είναι πιθανό, η Ελλάδα να συγκρουστεί εκ νέου με τη Γερμανία αφού πρόκειται να ζητήσει παράταση του χρόνου επιβολής μειώσεων δαπανών –με την νέα ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει τη μη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμού προγράμματος.

Βασικό νέο δεδομένο είναι πως η ηγεσία της Ελλάδας συμφώνησε σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα αγροτικά προϊόντα, δίνοντας ανάσα στους επιχειρηματίες των κλάδων. Επιπλέον, θα βελτιωθεί η κατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων με αλλαγές σε πρόσφατα εφαρμοσμένες ρυθμίσεις, εξαιτίας των οποίων μειώθηκαν οι αποδοχές τους.

Το έγγραφο ξεκαθαρίζει πως, «η γενική ιδέα είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ή πρόσθετη φορολογία».

Η εφημερίδα γράφει ότι, το νέο σχέδιο που θα προωθήσει η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ταυτόχρονα, ίσως τη φέρει αντιμέτωπη με τους διεθνείς πιστωτές της, που δεν κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους για μειώσεις δαπανών.

«Η Ελλάδα είναι πια χαμένη υπόθεση, στην Ισπανία κρίνεται η Ευρώπη» λέει ο Κρούγκμαν

Κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα των τραπεζών της Ισπανίας ασκεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό είναι το ζήτημα από το οποίο θα κριθεί η μοίρα της Ευρώπης και όχι το ελληνικό.

Στην τακτική στήλη του στους New York Times υπογραμμίζει ότι το 1931 ήταν μια μοιραία χρονιά.

Η Αυστρία προσπάθησε να διασώσει τις τράπεζές της, αλλά το όλο και αυξανόμενο κόστος προκάλεσε και στην ίδια την κυβέρνηση πρόβλημα ρευστότητας. Σταδιακά το πρόβλημα εξαπλώθηκε και έξω από τα σύνορα δημιουργώντας πανικό στις αγορές.

Το κρίσιμο μάθημα του 1931 είναι ότι κανένας που θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση δεν το έπραξε και παρέπεμψε τις ευθύνες σε άλλους.

Μία επανάληψη της τότε κατάστασης βλέπει ο Κρούγκμαν και σήμερα.

Η Ισπανία είναι εκεί όπου θα παιχτεί η μοίρα της Ευρώπης, «ξεχάστε την Ελλάδα, είναι σχεδόν πια μια χαμένη υπόθεση», γράφει ο Κρούγκμαν.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα έπρεπε να αναλάβουν και κάποια ρίσκα για την περίπτωση της Ισπανίας, γράφει, ακόμα και αν αυτό δεν θα άρεσε στην Γερμανία. Αντ’αυτού επέλεξαν τη λύση του δανεισμού που πολύ σύντομα αποδείχτηκε αναποτελεσματική και δεν καθησύχασε καθόλου τις αγορές.

Σε αυτό το σημείο εντοπίζει και το πρόβλημα: «Όπως και το 1931, οι δυτικές χώρες έχουν τα μέσα που χρειάζονται για να αποφύγουν την καταστροφή και πραγματικά να επαναφέρουν την ανάπτυξη. […] Αλλά η γνώση και τα μέσα δεν ωφελούν αν αυτοί που τα κατέχουν αρνούνται να τα χρησιμοποιήσουν».
Enhanced by Zemanta

Κομισιόν: «Στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό η τρόικα»

«Η τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου της ΕΕ για την Οικονομία. «Πράγματι, υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα το συντομότερο, λαμβάνοντας υπόψη και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ο κ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι το ένα δισ. ευρώ, το οποίο αποδεσμεύθηκε με απόφαση του Eurogroup, θα εκταμιευθεί σε μερικές ημέρες.
Από εκεί και πέρα, συνέχισε, είναι όλα θέμα σχεδιασμού, δηλαδή θα πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση, στη συνέχεια να ενημερωθεί το Eurogroup, το οποίο και θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, βάσει της τριμηνιαίας έκθεσης της τρόικας.
«Είναι σημαντικό να  επιτύχουμε μια ξεκάθαρη συμφωνία για το πού βρισκόμαστε αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος», στο οποίο έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, επισήμανε ο Αμαντέου. Αλταφάζ. 
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας, που αναφέρεται σε προσλήψεις 70.000 ατόμων στον δημόσιο τομέα το 2010 και το 2011, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό τον αριθμό και διευκρίνισε ότι το έγγραφο που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο και που αναφέρεται σε αυτές τις προσλήψεις δεν έχει εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
«Προτεραιότητά μας είναι η τρόικα να μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει αναλυτικά όλους τους τομείς του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε ο Αμ. Αλταφάζ και προσέθεσε ότι σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην οργάνωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος παρουσιάζει τεράστια μειονεκτήματα. 
Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη που αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας ενός δικαιότερου και συνεκτικού φορολογικού συστήματος, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
Τέλος, αναφορικά με την Κύπρο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι προς το παρόν η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προσέθεσε ότι ισχύουν οι συστάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κυπριακή οικονομία.
Τέλος, τις ευχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «γρήγορη ανάρρωση» στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Βασίλη Ράπανο, εξέφρασε ο Αμαντέου Αλταφάζ.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Τα σχέδια Β για την επόμενη μέρα των εκλογών στην Ελλάδα

Με άρθρο του με τίτλο: «Τι θα συνέβαινε τη Δευτέρα αν...» στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Νίκος Xρυσολωράς περιγράφει το παρασκήνιο της μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες την περίοδο των εκλογών, το ρόλο αξιωματούχων των Βρυξελλών και του Βερολίνου αλλά και τα πιθανά σενάρια των όσων θα συνέβαιναν τη Δευτέρα μετά τις εκλογές:

«Καθώς η μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής λάμβανε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η Αθήνα υπέβαλε το εξής ερώτημα στις Βρυξέλλες: «Είναι νόμιμη η επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων στην ενιαία αγορά;».

Η απάντηση που πήρε από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν ήταν ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις σοβαρής διαταραχής της δημόσιας τάξης, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης προκαλούσε πανικό τη Δευτέρα το πρωί.

Στο μεταξύ, άνθρωποι της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και αξιωματούχοι των Βρυξελλών και του Βερολίνου είχαν αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με τα επιτελεία και των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας στην Ελλάδα.

Σκοπός των επαφών αυτών ήταν να αποτραπούν εμπρηστικές τοποθετήσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις το πρωί της Δευτέρας. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του Ολι Ρεν στην Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. πέρασαν το Σαββατοκύριακο με κομμένη την ανάσα.

Η αντίδρασή τους σε τυχόν εκλογικό αποτέλεσμα που θα οδηγούσε σε καταγγελία του Μνημονίου θα κλιμακωνόταν ανάλογα με την αντίδραση των αγορών. Τα μάτια όλων επρόκειτο να στραφούν στη Νέα Ζηλανδία, όπου άνοιγε το πρώτο χρηματιστήριο για τη Δευτέρα, στη συνέχεια στην Αυστραλία και την Ασία. Αν η έκβαση της αναμέτρησης στην Ελλάδα οδηγούσε σε μίνι κραχ εκεί, τότε οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη είχαν σχεδιάσει σαρωτική παρέμβαση στις αγορές.

Και μείωση επιτοκίου

Οπως είναι φυσικό, η ΕΚΤ θα παρενέβαινε για να στηρίξει την Ισπανία και την Κύπρο, παρά τις επιφυλάξεις που και πάλι εξέφρασε το Βερολίνο για το εύρος της αντίδρασης. Σε δεύτερη φάση, η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε μείωση του βασικού της επιτοκίου, ενώ ως έσχατο μέτρο συζητήθηκε, αλλά δεν συμφωνήθηκε, η άμεση προώθηση της κοινής πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές, πολλά θα εξαρτώνταν από τον επινίκιο λόγο του κ. Τσίπρα. Εφόσον σε αυτόν αναφερόταν η πρόθεση καταγγελίας του Μνημονίου, τότε το σχέδιο προέβλεπε εντατικές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, τις πρώτες 24 ώρες.

Σημειώνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα, η παροχή στήριξης στις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιζόταν, ώστε να μην επιμολυνθεί με πανικό το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κι αυτό γιατί μια ενδεχόμενη διακοπή των δόσεων προς την Ελλάδα θα σήμαινε έλλειψη ρευστότητας και η χώρα μας θα αναγκαζόταν να ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης από την Ευρωζώνη.

Τέλος, «σχέδια Β» για την περίπτωση επιβολής περιορισμού στις κινήσεις κεφαλαίων, τραπεζικού πανικού και χρηματιστηριακού κραχ είχαν εκπονήσει και οι μεγάλες κυβερνήσεις του κόσμου. Εντούτοις, επειδή η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν εξέλιξη χωρίς προηγούμενο, τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια ήταν «θεωρητικές ασκήσεις» που είναι αμφίβολο αν θα είχαν οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Στην πράξη –ευτυχώς– δεν θα χρειαστεί, κατά πάσα πιθανότητα, να το πληροφορηθούμε ποτέ. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την έως τώρα αντίδραση των αγορών.»
Enhanced by Zemanta

Το σχέδιο Ολάντ για την ανάπτυξη – Τι θα προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής

Αποφασισμένος να προχωρήσει δυναμικά στην υιοθέτηση μιας στρατηγικής ανάπτυξης για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι ο Φρανσουά Ολάντ.


Αυτό προκύπτει από το «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη» που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και το οποίο ο πρόεδρος της Γαλλίας θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Η ανάπτυξη είναι σήμερα πολύ αδύναμη στην Ευρώπη για να προετοιμάσουμε το μέλλον και να συνοδεύσουμε την απαραίτητη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών των κρατών-μελών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρώτη παράγραφο του εμπιστευτικού εγγράφου. «Αυτή η κατάσταση απειλεί τη συνοχή των κοινωνιών μας» προσθέτει, προειδοποιώντας εμμέσως για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών αλλά και των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο Ολάντ ωστόσο είναι πολύ προσεκτικός έναντι των γερμανικών θέσεων για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους υπερεθνικούς θεσμούς της ΕΕ, ιδιαίτερα στην Επιτροπή, χωρίς όμως να κλείνει τελείως την πόρτα σε ένα από τα βασικά αιτήματα του Βερολίνου.

Το 11σέλιδο κείμενο στρατηγικής κινείται σε τέσσερις άξονες, οι οποίοι συνδέονται με τη συζήτηση που διεξάγει η «ομάδα των τεσσάρων» για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την τραπεζική ένωση.

Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης, της επένδυσης και της απασχόλησης με την άμεση αξιοποίηση ως τα τέλη του 2012 κονδυλίων ύψους ως και 120 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος την εκμετάλλευση της εσωτερικής αγοράς και της πολιτικής ανταγωνισμού και εμπορίου για την τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Στο σημείο αυτό γίνεται ιδιαίτερα αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης, της κινητικότητας της εργασίας, αλλά και της αναγνώρισης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Ο τρίτος αφορά τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με τη σύσταση ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, με την εγγύηση των καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και με την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ώστε να μπορεί να επανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες.

Ο τέταρτος σχετίζεται με τη δημιουργία ενός πλαισίου για την ενίσχυση και την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Αυτό θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, μέσω ενός οδικού χάρτη για την επόμενη δεκαετία, που θα περιλαμβάνει και την έκδοση ευρωομολόγων.

Το αναπτυξιακό σχέδιο του Φρανσουά Ολάντ έχει ως βάση να χρησιμοποιηθούν άμεσα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, 120 δισ. ευρώ που θα πέσουν σε τομείς όπως η απασχόληση των νέων, η έρευνα και η καινοτομία των επιχειρήσεων, η ενεργειακή αποτελεσματικότητα και οι υποδομές.

Τα «ομόλογα έργου» (project bonds) είναι το πρώτο όπλο στη μάχη της ανάπτυξης. Ως τον Δεκέμβριο του 2012 ο πρόεδρος της Γαλλίας προτείνει να τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη πιλοτική φάση των «project bonds» που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση έργων με κόστος περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη για την αναπτυξιακή ώθηση είναι η χρηματοδοτική ένεση 10 δισ. ευρώ στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ώστε να μπορεί στη συνέχεια να ρίξει στην αγορά πιστώσεις ύψους ως και 60 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕπ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει εκτενέστερα τα εργαλεία επιμερισμού κινδύνου (risk - sharing instruments) μέσω και των εγγυήσεων του κοινοτικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Ολάντ θέλει επίσης να προωθήσει τον αναπρογραμματισμό των αδιάθετων διαρθρωτικών κονδυλίων (το ύψος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 55 δισ. ευρώ) για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κατάρτιση. Η αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών πρέπει να αρχίσει εντός του 2012.

Στις συνομιλίες του με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες ο Σοσιαλιστής γάλλος πρόεδρος θα τονίσει ότι πρέπει να εκκινήσει άμεσα η διεύρυνση των «project bonds» με την αξιοποίηση και αδιάθετων κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, να χρησιμοποιηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός της περιόδου 2014 - 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς, να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τέλος να προωθηθεί άμεσα ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (FTT).

Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι ένα ζήτημα στο οποίο ο κ. Ολάντ έχει την ισχυρή υποστήριξη και των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών που πίεσαν έντονα την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να συμφωνήσει επ' αυτού κατά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν στο Βερολίνο για την επικύρωση από την Μπούντεσταγκ του Δημοσιονομικού Συμφώνου και της συνθήκης για τον ESM. Με βάση τη συμφωνία αυτή, η κυβέρνηση Μέρκελ θα πιέσει ώστε ο φόρος να υιοθετηθεί από τουλάχιστον εννέα εκ των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης για να υπερκεράσει τα νομικά εμπόδια και να εφαρμοστεί.

«Βραχυπρόθεσμα, για να αποφευχθεί το αρνητικό σπιράλ μεταξύ κρατικού χρέους και της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, θα ήταν ευκταίο να μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ώστε να χρηματοδοτεί είτε την ανακεφαλαιοποίηση είτε την εξυγίανση (resolution) ενός πιστωτικού ιδρύματος χωρίς η συμμετοχή του να επιβαρύνει το χρέος του συγκεκριμένου κράτους-μέλους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εμπιστευτικό γαλλικό έγγραφο.

Η ιδέα αυτή αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής Ολάντ, αν και ο γάλλος πρόεδρος είναι προσεκτικός. Η απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ESM δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα προβλεπόμενα από μια μελλοντική τραπεζική ένωση που θα δίνει έμφαση στην επιτήρηση της λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, ο ESM θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ικανότητά του να παρεμβαίνει όποτε χρειαστεί, με επαρκή κονδύλια, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η ενεργοποίησή του για την εγγύηση των καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων είναι ένας από τους τρεις άξονες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική στην Ευρώπη.

Οι άλλοι δύο είναι:

Πρώτον, η θεσμοποίηση μιας ενισχυμένης και πιο ολοκληρωμένης επιτήρησης που θα απαιτήσει και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Αρχής με ενισχυμένες εξουσίες, που θα αποτελείται όμως από αντιπροσώπους των κρατών- μελών.
Δεύτερον, η οργάνωση ενός ευρωπαϊκού συστήματος τραπεζικής εξυγίανσης που θα επιτρέπει την εγγύηση της αναδιάρθρωσης ή της διάλυσης πιστωτικών ιδρυμάτων. Η διαχείριση των τραπεζικών κρίσεων θα πρέπει να γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά οι μέτοχοι και οι ιδιώτες θα συνδράμουν στις παρεμβάσεις του δημοσίου τομέα.

«Η στιγμή έφθασε για να ενδυναμώσουμε την Οικονομική και Νομισματική μας Ενωση ώστε να της προσφέρουμε τις συνθήκες για μια βιώσιμη ανάπτυξη και να επιτρέψουμε στους ευρωπαίους πολίτες να ξανασμίξουν με την κοινωνική πρόοδο» σημειώνει ο Φρανσουά Ολάντ. Ο γάλλος πρόεδρος θα ζητήσει τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών ώστε με τη συνδρομή και της ΕΚΤ να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, η επανεξέταση του ρόλου του Eurogroup και του προέδρου του ώστε να ενισχυθεί ο διάλογος με τα κράτη-μέλη και τα εθνικά Κοινοβούλια και την εξέταση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για ενιαία προγράμματα στους τομείς της έρευνας, των υποδομών και των εξοπλισμών.
Τα ευρωομόλογα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το «Σύμφωνο» που προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Ολάντ υπογραμμίζει ότι πρέπει, σε πρώτη φάση, να εξεταστεί η έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων χρέους (eurobills) που δεν θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο του ΑΕΠ για κάθε κράτος.

Αυτός ο μηχανισμός θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και θα ενισχύσει την εικόνα μιας ευρωζώνης που θα δρα από κοινού. Επίσης, και για να ισορροπήσει το αίτημά του αυτό έναντι της Ανγκελα Μέρκελ, ο Ολάντ αναφέρεται στην πιθανότητα δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόσβεσης Χρέους (πρόταση του Γερμανικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων).

Κατά τον γάλλο πρόεδρο η ΕΕ έχει ανάγκη από έναν οδικό χάρτη για την επόμενη δεκαετία που θα επιτρέψει την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, την έκδοση ευρωομολόγων, ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ευημερούν, αλλά και θα αποτελεί έναν ισχυρό κοινωνικό πυλώνα που θα σέβεται τις εθνικές παραδόσεις του κοινωνικού διαλόγου και της κοινωνικής προστασίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...