Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Γιούνκερ: «Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει»

English: Jean-Claude Juncker at the EPP summit...
Image via Wikipedia
Στη σημερινή έκδοση της βελγικής εφημερίδας «La Libre Belgique» δημοσιεύεται συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπό τον τίτλο «Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει», και υπότιτλους: «Πρέπει να οριστεί ένας Επίτροπος για την ανοικοδόμηση της χώρας», «Ο Πρόεδρος του Eurogroup επιμένει: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη» και «Υποφέρω όταν σκέφτομαι τους Έλληνες, κυρίως εκείνους με μικρά εισοδήματα, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική. Ναι, η Ελλάδα φταίει, αλλά δεν είμαστε και εμείς άμοιροι ευθυνών».
Στη συνέντευξη αυτή ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Eurogroup λέει ότι έχει εμπιστοσύνη στην επιτυχία του δεύτερου σχεδίου βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να τη συνοδέψει στο δρόμο της ανάπτυξης. Παράλληλα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προτείνει να αναλάβει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το έργο του συντονισμού των κοινοτικών πρωτοβουλιών για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ομολογεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν «το εύρος των προβλημάτων που θα αντιμετώπιζαν» αν η Ελλάδα εγκατέλειπε ποτέ την ευρωζώνη.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Γιούνκερ έχει ως εξής:
«Ερ.: Το πρώτο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Γιατί το δεύτερο θα ήταν πιο αποτελεσματικό;
-Υπογραμμίζω ότι το πρώτο σχέδιο είχε μερική αποτυχία. Και το δεύτερο έχει πιθανότητες να επιτύχει για τον απλό λόγο ότι οι Έλληνες ηγέτες κατάλαβαν την αναγκαιότητα να εφαρμόσουν με λεπτομέρεια τα διάφορα σκέλη του προγράμματος. Διαφέρει από το πρώτο διότι αφορά τα πολύ αναγκαία μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μερικά χρόνια, ώστε να πετύχουν τα δύο σκέλη του προγράμματος. Και προβλέψαμε γι αυτό μία στενή επίβλεψη, με «reporting» (αναφορές) σχεδόν σε μηνιαία βάση από την τρόικα, που θα εκτιμά, ανά περίπτωση, εάν πρέπει η πορεία να διορθωθεί. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι έτσι πολύ αυξημένες.
Ερ.: Το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να καταθέτει ένα μέρος των κονδυλίων που λαμβάνει σε ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους, μήπως σημαίνει κηδεμονία της χώρας που δεν λέει το όνομά της;
-Ποτέ δεν σκέφτηκα με αυτούς τους όρους. Είναι όμως προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση που είχε έως τώρα στο ζήτημα της κυριαρχίας της, εφόσον δεν έχει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, λόγω του ότι υπάρχουν ερωτήματα για την υλοποίηση της οικονομικής της προσαρμογής, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Επίσης η κοινή γνώμη, στις χώρες μας, περιμένει η Ελλάδα να κάνει εκείνα στα οποία δεσμεύτηκε και οι φορολογούμενοί μας θα ήθελαν κάποιες εγγυήσεις. Ο δεσμευμένος λογαριασμός, που δίνει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους, θα καθησυχάσει τις αγορές και τους πιστωτές αυτής της χώρας. Αυτή η ιδέα εξάλλου δεν επιβλήθηκε αλλά συναποφασίστηκε από το Eurogroup και τους Έλληνες.
Ερ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα;
-Υπάρχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το άνοιγμα κλειστών τομέων της ελληνικής οικονομίας, το εργασιακό δίκαιο και σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Διότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας προέρχεται άμεσα από την πτώση της ανταγωνιστικότητά της με την ένταξή της στην οικονομική και νομισματική ένωση. Γι' αυτό στο πρόγραμμα, υπάρχει μίγμα δημοσιονομικών μέτρων -που είναι αναπόφευκτα- και μέτρων που αφορούν συνολικότερα την ελληνική οικονομία. Για να δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες στην ανάπτυξη, πρέπει όλα τα κοινοτικά μέσα να ενεργοποιηθούν. Αυτό ισχύει κυρίως για τα διαθέσιμα κονδύλια στα διάφορα διαρθρωτικά Ταμεία της Ένωσης, των οποίων η Ελλάδα χρησιμοποίησε μόνο το 20% αυτού που της αναλογούσε, διότι δεν μπορούσε να τα απορροφήσει. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιταχύνουμε τη ροή των διαρθρωτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα.
Κατά δεύτερο, αν και δεν είναι δουλειά μου να αναμειχθώ στους μηχανισμούς της Επιτροπής, θα ήθελα να οριστεί ειδικά ένας επίτροπος αρμόδιος για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ο Όλι Ρεν κάνει θαυμάσια τη δουλειά του αλλά θα έπρεπε όλα τα στοιχεία για τη «γονιμοποίηση» της ελληνικής ανάπτυξης να είναι συγκεντρωμένα, σαν εργαλείο, στα χέρια ενός επιτρόπου που θα διαμόρφωνε και θα εφάρμοζε μία πραγματική πολιτική ανάπτυξης για την Ελλάδα. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι εθνική αρμοδιότητα, η πολιτική ανάπτυξης είναι ταυτόχρονα εθνική και ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.
Ερ.: Το συζητήσατε ήδη το θέμα αυτό με τον (πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ) Μπαρόζο;
-'Όχι, αλλά θα το κάνω τώρα.
Ερ.: Εάν το πρόγραμμα δεν πετύχει, μπορούμε να φανταστούμε ότι οι δημόσιοι πιστωτές θα πρέπει να δεχτούν ζημίες στα δάνειά τους στην Αθήνα; Ή το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;
-Έως τώρα, δεν χάσαμε λεφτά. Μαζεύουμε τα επιτόκια, πράγμα που μπορεί να φανεί λίγο παράλογο. Η υπόθεσή μου δεν είναι να αποτύχει το πρόγραμμα. Η εκτέλεση του δεν είναι άνευ κινδύνων, αλλά κάναμε ότι έπρεπε για να τους μειώσουμε. Εάν τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα να αναλάβουν ένα ρίσκο, θα αντιμετωπίζαμε ένα ακόμη μεγαλύτερο. Εκείνοι που φαντάζονται ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει μία μέρα την Ευρωζώνη και θα παλέψει με τα δαιμόνιά της, ανοίγουν την πόρτα σε μία ανεξέλεγκτη περιπέτεια. Δεν γνωρίζουμε το εύρος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίζαμε εάν αυτό το γεγονός συνέβαινε. Στην Ελλάδα, θα αντιμετωπίζαμε μία κοινωνική εξέγερση σε όλη τη χώρα, πράγμα που φαίνεται να αποτελεί, σε αυτήν την αναστατωμένη περιοχή της Ευρώπης, ένα πειστικό επιχείρημα που εξηγεί γιατί θέλουμε να γλιτώσουμε την Ελλάδα από μία παρόμοια θλιβερή επιλογή. Και δεν μπορώ να φανταστώ τις συνέπειες για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Όλα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί αυτή η προοπτική».
Enhanced by Zemanta

Φινλανδικό «Ναι» στο δεύτερο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας

English: Parliament of Finland
Image via Wikipedia
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε σήμερα το δεύτερο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, με την παράλληλη εξασφάλιση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν ψήφου εμπιστοσύνης.

Δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα, το Κόμμα των Φινλανδών και το Κόμμα του Κέντρου, είχαν ζητήσει ψήφο δυσπιστίας, αλλά η κυβέρνηση εξασφάλισε την έγκριση του δεύτερου σχεδίου δανειοδότησης της Ελλάδας με 111 ψήφους υπέρ, έναντι 72 κατά και 15 αποχές.
Enhanced by Zemanta

Συνάντηση Παπαδήμου με Μπαρόζο για την ανάπτυξη

Ανά χείρας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της Βουλής για τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα για το νέο πακέτο στήριξης έχει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εν όψει της συνάντησης που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και σειρά επιτρόπων, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Αντικείμενο της επίσκεψης είναι η προώθηση της υλοποίησης της τεχνικής βοήθειας που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί πως θα προσφέρει στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, καθώς και την επιτάχυνση απορρόφησης των κοινοτικών πόρων υπέρ της ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να συζητηθεί η πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την τοποθέτηση Επιτρόπου για ζητήματα ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την προετοιμασία της συνάντησης. Παρόντες στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) θα είναι οι επίτροποι για την οικονομία Όλι Ρεν, για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν, για την απασχόληση Λάζλο Άντορ και για τον προϋπολογισμό Γιάνος Λεβαντόβσκι και για τις θαλάσσιες υποθέσεις Μαρία Δαμανάκη. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και σύντομη συνέντευξη Τύπου.
Η συνάντηση στις Βρυξέλλες θεωρείται ως προετοιμασίας εν όψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του ΕΣΠΑ, κυρίως δε των μεγάλων έργων στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, όπου παρά τα κατά καιρούς μεγάλα λόγια ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η υλοποίηση της πρόσφατης πρότασης Μπαρόζο υπέρ της χρησιμοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ ως εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με την Κομισιόν ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για την αξιοποίηση των 15,5 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου είναι:
  • ανακατεύθυνση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη μείωση της ανεργίας των νέων
  • ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  • χρηματοδοτική απεμπλοκή των μεγάλων έργων
  • ολοκλήρωση των 181 έργων και προγραμμάτων
Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει τη βελτίωση της συνεννόησης της ομάδας Ράιχενμπαχ (Task Force) στην Αθήνα με τις κοινοτικές υπηρεσίες των Βρυξελλών, αλλά και τη στελέχωσή της με πρόσθετα μέλη.
tanea.gr

Σουλτς: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ

Martin Schulz, Europapolitiker SPE,
Image via Wikipedia
Της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ  υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz , σε ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, ενώ στηλίτευσε τις οικονομικές πολιτικές που επιμένουν στη λιτότητα.
«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Αυτό είναι για το συμφέρον της δικής σας της πατρίδας, αλλά και της Ευρώπης» ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την αποτυχία του ευρώ.
Ο κ. Σουλτς επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα, βασισμένο σε ένα «αποθεματικό εμπιστοσύνης», που, όπως είπε, μονάχα η ίδια μπορεί να δημιουργήσει.
Παράλληλα τάχθηκε κατά της εμμονής στη δημοσιονομική πειθαρχία, υπογραμμίζοντας ότι η δημοσιονομική σύνεση, είναι βεβαίως αναγκαία για να τεθεί υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος, αλλά η μείωση του χρέους, πρέπει να εξισορροπείται από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. «Δεν είναι δίκαιο να καλούνται ολοένα οι πλέον αδύναμοι να φέρουν το βάρος της οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη δεν είναι κοινότητα λιτότητας, αλλά κοινότητα αλληλεγγύης», τόνισε.
Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις εξαιρετικά σκληρές δεσμεύσεις που ανέλαβε ως αναγκαίες η κυβέρνησή της και επανέλαβε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα, είναι επενδύσεις. Χρειαζόμαστε επενδυτές - αλλά δεν θα βάλει κανείς ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αν υπάρχει το «ναι μεν αλλά» παρατήρησε.
Στο μεταξύ, η ένταση ανάμεσα στις ελληνογερμανικές σχέσεις κυριάρχησε στις παρεμβάσεις των Ελλήνων βουλευτών.
«Οι Έλληνες εργάζονται σκληρά. Οργιζόμαστε όταν διαβάζουμε και ακούμε ισχυρισμούς ορισμένες φορές, πως δήθεν οι Έλληνες δεν δουλεύουν αρκετά, πως είναι τεμπέληδες» ανέφερε στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
«Η κ. Θάτσερ ωχριά μπροστά σ' αυτό που γίνεται σήμερα. Δεν φανταζόμουν πως θα μου επέβαλλαν να ψηφίσω κατάργηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τι είδους Ευρώπη βλέπετε, όταν μία χώρα που όντως έφταιξε, θα είναι μέλος της Ε.Ε. χωρίς βασικά εργατικά δικαιώματα;» ρώτησε τον κ. Σουλτς, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βάσω Παπανδρέου.
«Λυπούμεθα που υπάρχουν συνάδελφοί σας που τοποθετούνται με τρόπο που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ελληνικού έθνους» σημείωσε εκ μέρους της ΝΔ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Απαντώντας ο κ. Σουλτς, δήλωσε διχασμένος ανάμεσα στην ιδιότητά του ως γερμανού σοσιαλιστή και ως προέδρου της Ευρωβουλής, υποχρεωμένου να υπερασπιστεί την χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο της Γερμανίας.
«Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν ήταν ποτέ εύκολες» σημείωσε στην ομιλία του. «Πολλές φορές νιώθω πως είναι θέμα τόνου και κακού στυλ και όχι περιεχομένου. Αδιαφόρως ωστόσο, της ρητορείας εκείνων που κουνάνε το δάκτυλο για να δώσουν συμβουλές, η Γερμανία ήταν πάντα αλληλέγγυα. Το γερμανικό Κοινοβούλιο συμφώνησε στη βοήθεια με στήριξη των χριστιανοδημοκρατών, των σοσιαλιστών, των πράσινων και μερίδας των φιλελεύθερων. Τα 211 δισ. που δίνει η Γερμανία στο πακέτο βοήθειας, είναι περισσότερα απ' τον προϋπολογισμό της», ανέφερε.
«Υπάρχουν όντως εφημερίδες που γράφουν τραγικά πράγματα για την Ελλάδα και έχω προσπαθήσει να πω πως οι ομαδοποιήσεις και τα κλισέ, δεν είναι η πολιτική που χρειαζόμαστε. Αλλά αυτό γίνεται και εδώ», πρόσθεσε.
Enhanced by Zemanta

Με τον πρόεδρο της Κομισιόν συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

José Manuel Durão Barroso
Image via Wikipedia
Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (Φωτό) αλλά και τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Αντορ συναντήθηκε απόψε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε στο σκληρό πακέτο μέτρων που επέβαλλαν οι δανειστές στη χώρα μας και εξέφρασε την άποψη ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν προσφέρουν καμιά προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. Υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι η τρόικα δεν έλαβε υπόψη της τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αυτή την ώρα ο κ. Παναγόπουλος συναντάται με τη Γενική Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) Μπερναντέτ Σεγκόλ, ενώ αύριο αντιπροσωπεία των ευρωπαϊκών συνδικάτων θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο κύκλος των επαφών της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με ηγέτες πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς Σβόμποντα.
Enhanced by Zemanta

Εγκρίθηκε από το ολλανδικό κοινοβουλιο το νέο πακέτο για την Ελλάδα

English: House of Parliament, Netherlands Nede...
Image via Wikipedia
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας ενέκρινε σήμερα το ολλανδικό κοινοβούλιο.

Η Ολλανδία ανήκε στο μπλοκ των χωρών που είχε εκφράσει σημαντικές επιφυλάξεις ως προς τη χορήγηση του νέου προγράμματος.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς συναντάται αύριο ο Γ. Παπανδρέου

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, αύριο το απόγευμα, στο Γραφείο του στη Βουλή.

Χάνσελ: Είμαστε όλοι Έλληνες φώναξε Γερμανίδα βουλευτής [βίντεο]

«Είμαστε όλοι Έλληνες» φώναξε μέσα στη Γερμανική Βουλή η Γερμανίδα βουλευτής της Αριστεράς, Χάϊκε Χάνσελ.

Ντρέπεται που η Γερμανική Κυβέρνηση φέρνει καθημερινά ολοένα και περισσότερο στην εξαθλίωση τον Ελληνικό λαό, πρόσθεσε η γερμανίδα βουλευτής και εξαπέλυσε επίθεση κατά της γερμανικής κυβέρνησης  κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην Γερμανική Βουλή για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, η βουλευτής των αριστερών Χάικε Χάνσελ.

Σε άλλο σημείο σχολίασε το γεγονός πως... ο 86χρονος πλέον Μίκης Θεοδωράκης κατεβαίνει και αγωνίζεται ακόμα και τώρα στους δρόμους για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Μέρκελ: Δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στην Ελλάδα

Η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ να εγκρίνουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι κάθε άλλη επιλογή είναι «ανεύθυνη» καθώς είναι «ανυπολόγιστοι» οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια πτώχευση της Ελλάδας.

«Οι κίνδυνοι εάν γυρίσουμε την πλάτη στην Ελλάδα θα είναι ανυπολόγιστοι», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος απευθυνόμενη στους βουλευτές.

Η Μπούντεσταγκ έδωσε, με μεγάλη πλειοψηφία, λίγο αργότερα το πράσινο φως για τη χορήγηση της νέας βοήθειας προς την Αθήνα που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα.

«Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες στη γερμανική οικονομία, στην Ιταλία, την Ισπανία, σ΄ολόκληρη την ευρωζώνη και σ' ολόκληρο τον κόσμο». τόνισε η Μέρκελ.

«Δεν μπορώ να μπω σε περιπέτειες, δεν μού το επιτρέπει ο όρκος μου», υπογράμμισε.

Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή της δε βλέπει "την ανάγκη για συνομιλίες σχετικά με την ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (MES) που θα το διαδεχθεί.

Ομως, προειδοποίησε ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της επιχείρησης απομείωσης μέρους του χρέους που άρχισε η Αθήνα για να πάρουμε τελική απόφαση για το θέμα.

Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος είχε κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Φρίντριχ σχετικά με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ζ.Κ. Γιούνκερ : Αν η επόμενη κυβέρνησή σας αποχωρήσει από τις συμφωνίες, θα αποχωρήσουμε κι εμείς

Jean-Claude Juncker
Image via Wikipedia
"Αν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, θα αποχωρήσουμε κι εμείς", προειδοποιεί ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "Hannoversche Allgemeine Zeitung".

Ο κ. Γιούνκερ δεν αποκλείει η Ελλάδα να χρειαστεί και νέα οικονομική βοήθεια, αναδεικνύει την ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί η φυγή μεγάλων κεφαλαίων στο εξωτερικό.

"Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να βάλει τάξη στην Ελλάδα μέσα σε δέκα χρόνια", εξηγεί ο Πρόεδρος του Eurogroup και σημειώνει ότι αυτό που ενδιαφέρει την Ευρωζώνη δεν είναι μόνο οι περικοπές των δαπανών, αλλά και οι δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν αναπτυξιακές προοπτικές.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το τι θα συμβεί εάν στην Ελλάδα μετά τις εκλογές έλθουν στην εξουσία κόμματα τα οποία δεν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι οι ηγέτες των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων δεσμεύτηκαν εγγράφως, ώστε αυτό το οποίο αποτελεί τώρα πρόγραμμα να παραμείνει πρόγραμμα και μετά τις βουλευτικές εκλογές και προσθέτει: "Αν όμως ακραία κόμματα ενισχυθούν σε τέτοιο βαθμό, που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην μπορούν να σχηματίσουν έναν πλειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό και κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, τότε θα αποχωρήσουμε και εμείς".

Σε ό,τι δε αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας, απαντά: "Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας μου, γιατί θεωρώ βασικά ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους που συμφωνήθηκαν και ένα από τα μεγάλα κόμματα θα μπορέσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση".

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της μεταφοράς ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό, ο κ. Γιούνκερ αναφέρεται με ικανοποίηση στο πάγωμα των λογαριασμών Έλληνα επιχειρηματία στην Ελβετία, υποστηρίζει δε ότι αυτό άργησε πάρα πολύ να συμβεί και προσθέτει ότι δεν γίνεται η Ευρωζώνη να κάθεται και να κοιτάζει ως θεατής τη φυγή των κεφαλαίων. "Οι πλούσιοι Έλληνες, που αποφεύγουν να φορολογηθούν, ενεργώντας έτσι εις βάρος του λαού τους, πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν. Δεν είναι εύκολο βέβαια, λόγω της ελεύθερης αγοράς κεφαλαίων στην Ευρώπη, να λυθεί το πρόβλημα του διαφυγόντος χρήματος, αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε", δηλώνει.
Enhanced by Zemanta

Ζ. Μπαρόζο : Δεν θα υπάρξει συμφωνία αυτήν την εβδομάδα για το τείχος προστασίας της ευρωζώνης

José Manuel Barroso - Caricature
José Manuel Barroso - Caricature (Photo credit: DonkeyHotey)
Οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι απίθανο να συμφωνήσουν αυτήν την εβδομάδα εάν θα ενισχύσουν τους μηχανισμούς διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο της Λισαβόνας, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες, ο Μπαρόζο τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν να περιμένουν την τελική έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν συζητήσουν εάν θα ενισχυθούν οι μηχανισμού διάσωσης.

Το θέμα αυτό θα συζητήσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης την Παρασκευή. Αλλά, ο Μπαρόζο προέβλεψε ότι οι συνομιλίες αυτές δεν θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

"Φαίνεται ότι δε θα ληφθούν αποφάσεις σ ΄ αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", τόνισε ο Μπαρόζο και εξήγησε ότι "ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα να δούμε το θέμα μετά την τελική έγκριση της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα".

Ο Μπαρόζο δεν ανέφερε ποιές χώρες συμμερίζονται τη θέση αυτή, αλλά μέχρι στιγμής η Γερμανία είναι αυτή που αντιδρά περισσότερο στην ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης.

Ο Μπαρόζο ελπίζει ότι θα υπάρξει απόφαση προς το τέλος Μαρτίου.

Το Σαββατοκύριακο, μέλη της G20 όπως η Κίνα, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ τόνισαν ότι δε θα συμβάλουν στην ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ εάν η ευρωζώνη δεν ενεργήσει για να ενισχύσει τους δικούς της μηχανισμούς στήριξης.

"Είναι καιρός να βάλει η Ευρώπη στο τραπέζι πραγματικό χρήμα", δήλωσε ο Αλεσάντρο Λέιπολντ, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και σήμερα επικεφαλής των οικονομολόγων του Συμβουλίου της Λισαβόνας.
Enhanced by Zemanta

Επικρίσεις Βέστερβέλε κατά Φρίντριχ για τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Innenminister Hans-Peter Friedrich 012
Innenminister Hans-Peter Friedrich 012 (Photo credit: JamesReaFotos)
Επικρίσεις κατά του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας  Hans-Peter Friedrich (CSU) και των δηλώσεών του περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

Με δήλωση του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt, ο κ. Βεστερβέλε, έκανε λόγο για «σπέκουλα για έξοδο της Ελλάδας» από το ευρώ, αλλά και για «λόγια» που κινδυνεύουν να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη η οποία αποκαθίσταται με το πακέτο βοηθείας που ψηφίζεται σήμερα από την γερμανική Βουλή.

«Δεν καταλαβαίνω την πολιτική σπέκουλα σχετικά με μια Ελλάδα έκτος Ευρωζώνης. Ό,τι έχουμε διαπραγματευτεί και συμφωνήσει πρέπει να ισχύσει και μάλιστα και από τις δύο πλευρές. Το πακέτο βοήθειας έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη, μόνο εάν δεν διαλυθεί άμεσα με τα πολλά λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Κατά του ελληνικού πακέτου θα ψηφίσει η Αριστερά στη γερμανική Βουλή

Ωστόσο, οι Γερμανοί Πράσινοι αναμένεται να δώσουν θετική ψήφο στο πρόγραμμα. «Όχι» θα ψηφίσει η γερμανική Αριστερά (κοινοβουλευτική δύναμη 76 μελών, επί συνόλου 622) στην αυριανή ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Αντιθέτως, οι Γερμανοί Πράσινοι (κοινοβουλευτική δύναμη 68 μελών) θα δώσουν θετική ψήφο στο πρόγραμμα. Ενόψει της κρίσιμης για την Ελλάδα απόφασης των Γερμανών βουλευτών, οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων της Μπούντεσταγκ, εξηγούν το σκεπτικό της στάσης τους.

Αριστερά – Σάρα Βάγκενκνεχτ, πρώτη Αντιπρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Αλληλεγγύη με την Ελλάδα σημαίνει «όχι» στο δεύτερο πακέτο σωτηρίας των τραπεζών. Η Αριστερά δεν θα υπερψηφίσει το νέο πακέτο σωτηρίας των τραπεζών στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ούτε ένα σεντ από αυτό δεν θα καταλήξει στον ελληνικό λαό, όπως ακριβώς συνέβη και στο πρώτο λεγόμενο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Συνολικά, δόθηκαν από αυτό 73 δισεκατομμύρια. Τα 70 από αυτά πήγαν μέσω αποπληρωμής χρέους και τοκοχρεολυσίων απευθείας στις τράπεζες και τους ιδιώτες πιστωτές.

Ο ελληνικός λαός αναγκάζεται να πληρώσει για αυτή τη σωτηρία των τραπεζών με άνευ προηγουμένου κοινωνικές μειώσεις και μειώσεις μισθών. Στο δεύτερο λεγόμενο πακέτο σωτηρίας προβλέπονται δάνεια ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να διασφαλιστεί και να υλοποιηθεί η λεγόμενη εθελοντική συμμετοχή πιστωτών. Αυτό σημαίνει: το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα μειωθεί με αυτόν τον τρόπο.

Παράλληλα επιβάλλεται συνέχιση της πολιτικής περικοπών, η οποία είναι εχθρική προς την ανάπτυξη. Έτσι δεν μπορεί να αποτραπεί η χρεοκοπία της Ελλάδας. Η απόρριψη του πακέτου σωτηρίας των τραπεζών είναι προς όφελος του ελληνικού και του γερμανικού λαού. Καμμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί να της αρπάζεις το σύνολο των κρατικών εσόδων και να τα βάζεις σε έναν ειδικό λογαριασμό, στον οποίο μόνο οι πιστωτές έχουν πρόσβαση. Αυτά τα μέτρα, τα οποία είναι εχθρικά προς την δημοκρατία, καταστρέφουν το μέλλον της Ευρώπης.

Η Αριστερά απαιτεί αντ΄αυτού η χρηματοδότηση των κρατικών προϋπολογισμών στην Ευρωζώνη να διασφαλιστεί μέσω μίας δημόσιας ευρωπαϊκής τράπεζας, η οποία θα παίρνει δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με αυτό το μέτρο, θα απελευθερωθεί η χρηματοδότηση των κρατικών προϋπολογισμών από την δικτατορία των οικονομικών αγορών.

Τα δημόσια χρέη πρέπει να μειωθούν δραστικά μέσω μιας σκληρής περικοπής χρεών και ενός πανευρωπαϊκού φόρου περιουσίας για εκατομμυριούχους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει το κράτος να απελευθερωθεί από το 75% των χρεών του. Η χρηματοδότηση των κρατικών προϋπολογισμών πρέπει να μπει σε στέρεη και μόνιμη βάση, μέσω μιας υψηλότερης φορολόγησης των πλουσίων και των μεγάλων πολυεθνικών.

Η Γερμανία πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ενδυνάμωση της εσωτερικής ζήτησης. Μόνο έτσι μπορεί να ξεπεράσει την προσήλωσή της στις εξαγωγές, οι οποίες είναι μια αιτία για το γεγονός ότι η οικονομία της Ελλάδας, μέσω του ανταγωνισμού, ισοπεδώθηκε.

Πράσινοι – Γιούργκεν Τριτίν, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Για να ορθοποδήσει η Ελλάδα, οικονομικά και κοινωνικά, είναι απαραίτητη η περικοπή του χρέους. Αυτή η περικοπή έρχεται τώρα, μάλλον όμως καθυστερημένα παρά εγκαίρως. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της περικοπής χρέους, η Ευρώπη διαθέτει -με εγγυήσεις άνω των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ – πάρα πολλά χρήματα.
Για το υπόλοιπο του χρέους, πρέπει να επιδιορθωθεί η αντοχή ανάληψης χρέους από την ίδια την Ελλάδα. Αυτό συνδέεται με τις σκληρές τομές τις οποίες μόλις αποφάσισε η πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής. Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις αξίζουν τον σεβασμό μας. Η εναλλακτική θα ήταν η χρεοκοπία με απείρως σκληρότερες συνέπειες, ειδικά για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Αλλά μόνο με λιτότητα η Ελλάδα δεν βγαίνει από την κρίση. Χρειάζονται και επενδύσεις. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για επενδύσεις στις υποδομές και την ενέργεια. Για να μπορεί όμως η Ευρώπη να φροντίσει για περισσότερη ανάπτυξη και επενδύσεις, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει δικά της εισοδήματα. Για αυτό χρειαζόμαστε γρήγορα μία πανευρωπαϊκή εφαρμογή του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και, αν δεν υπάρχει συμφωνία, τουλάχιστον στα όρια της Ευρωζώνης.

Δεν αρκεί η περικοπή των χρεών. Χρειάζεται στην Ευρώπη μια μείωση του χρέους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα ταμείο για την εξόφληση χρεών, το οποίο θα χρηματοδοτείται μέσω φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας. Και η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να βελτιώσει τα έσοδά της. Οι προϋπολογισμοί δεν μπορούν να εξυγιανθούν μόνο με περικοπές εξόδων. Χρειάζονται μεγαλύτερα έσοδα, πχ από τις μεγάλες περιουσίες. Εδώ η Ελλάδα, αλλά όχι μόνο η Ελλάδα, πρέπει να καλύψει το κενό.

Τομσεν και Μαζιούχ αποχωρούν από την Τρόϊκα

Στην κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup την προηγούμενη εβδομάδα, κυβερνητικός αξιωματούχος είχε συζήτηση με τον Πολ Τόμσεν. Κάποια στιγμή, ο δανός τεχνοκράτης αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα και από το ΔΝΤ. 
 
Ο κ. Τόμσεν εξήγησε ότι μετά από 30 χρόνια θητείας στο ταμείο, ήρθε η ώρα να πάρει τη σύνταξή του. 
 
Ωστόσο, στο παρασκήνιο η εκδοχή που επικρατεί για την αποχώρηση Τόμσεν είναι πολύ διαφορετική

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Σερβιτόρος έλουσε με μπύρα την Μέρκελ- Μήπως ήταν Έλληνας; [βίντεο]

Κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου ένας σερβιτόρος άθελά του κατάφερε να λούσει με πέντε ποτήρια μπύρα την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. 

Στο Eurogroup η ενεργοποίηση του νέου πακέτου

English: Jean-Claude Juncker at the EPP summit...
Image via Wikipedia
Στην έκτακτη σύγκληση του Eurogroup πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Μαρτίου θα εξεταστεί η εφαρμογή των μέτρων από την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το πακέτο βοήθειας των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που συναντήθηκε την Παρασκευή με την Άγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο επικεφαλής του Eurogroup κάλεσαν για άλλη μία φορά την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τους αυστηρούς όρους του προγράμματος.

Την ίδια ώρα, ο Τσαρλς Νταλάρα από τη Σύνοδο της G20 στο Μεξικό εκτίμησε ότι η νέα συμφωνία θα βοηθήσει, εάν επιτύχει. «Εαν επιτύχει (το πρόγραμμα), θα πάρει ένα τεράστιο βάρος από την πλάτη της ελληνικής οικονομίας και εν συνεχεία χάρη στην ισχυρή στήριξη των χωρών μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, της εξάλειψης της αβεβαιότητας, της επιστροφής στις αγορές και τελικά της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», τόνισε ο επικεφαλής του IIF.

Από τη μεριά του, ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, θεωρεί ότι η νέα δανειακή σύμβαση αγοράζει χρόνο για την Ελλάδα. Παράλληλα, ο κ. Ζέλικ είπε ότι δεν πιστεύει πως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία χρειάζονται πακέτα διάσωσης για τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Πρόοδο στην κρίση χρέους της ευρωζώνης βλέπει και ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε κατά τη συνάντηση του στον Λευκό Οίκο με την πρωθυπουργό της Δανίας.
Enhanced by Zemanta

Focus: Η ελληνική Αριστερά μπορεί να κοστίσει στη Γερμανία πολλά δις. ευρώ!

Σε μία ακόμη απίστευτη πρόκληση προχώρησε το γερμανικό περιοδικό Focus, στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το περιοδικό που στο παρελθόν έχει προκαλέσει όχι μόνο την ελληνική κοινή γνώμη, αλά και ολόκληρη της Ευρώπη, στο βασικό άρθρο του Σαββάτου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι μία πιθανή εκλογική νίκη της Αριστεράς στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσε να κοστίσει μερικά δισεκατομμύρια στους Γερμανούς φορολογούμενους!
 

Μέρκελ: Tο μονοπάτι χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι απρόβλεπτο και επικίνδυνο


«Απρόβλεπτο» και με «σημαντικούς κινδύνους» χαρακτήρισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το μονοπάτι της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή της χρεοκοπίας της. Η κυρία Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επαίνεσε τις ελληνικές προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης χρέους και τόνισε την ανάγκη να παραμείνει συμπαγής η ευρωζώνη των 17 κρατών-μελών. Ο κ. Γιουνκερ επισήμανε ότι έχουμε δρόμο ακόμη για να «κλειδώσει» η βοήθεια για την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει τελειώσει η νύχτα». Ο Λουκάς Παπαδήμος είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με την κυρία Μέρκελ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την 1η Μαρτίου.

«Αυτό που ψήφισε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε η Καγκελάριος.

Πρέπει πρώτα να δούμε τη τελική έκβαση του εγχειρήματος και ιδίως τη συμμετοχή των ιδιώτών πριν τα επόμενα βήματα, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το ελληνικό PSI «αχαρτογράφητη περιοχή».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιουνκερ επισήμανε ότι έχουμε δρόμο ακόμη για να «κλειδώσει» η βοήθεια για την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει τελειώσει η νύχτα». Πρόσθεσε ακόμη ότι τα κίνητρα για ανάπτυξη πρέπει να επικεντρωθούν στις πιο αδύναμες χώρες.

Η συνάντηση Μέρκελ-Γιούνκερ προετοιμάζει το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες (1-2 Μαρίου) που πρόκειται να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο φέτος.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Σύγκρουση κορυφής για την Ευρώπη

Έντονες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ασκήσουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κίνα κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20, που θα γίνει το Σάββατο στην πόλη του Μεξικού.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ζητήσουν έμπρακτη στήριξη από το G20 με νέα κεφάλαια προς το ΔΝΤ ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Η ίδια η Christine Lagarde άλλωστε προσφάτως παρουσίασε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, βάσει του οποίου οι πόροι του ΔΝΤ αυξάνονται κατά 500 δισ. δολ. Η Ε.Ε. δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει 200 δισ. δολ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, όμως, η Ουάσιγκτον, το Πεκίνο και το Τόκιο δεν δείχνουν έτοιμες να συνδράμουν μέχρις ότου τουλάχιστον δουν περισσότερες απτές κινήσεις από τους ίδιους τους Ευρωπαίους. Η κυβέρνηση Ομπάμα διατείνεται ότι η Ευρώπη θα πρέπει πρώτα να στηρίξει η ίδια τους δικούς της μηχανισμούς προστασίας, μήνυμα που συμμερίζονται η Κίνα και η Ιαπωνία.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ήταν σαφής με τους διεθνείς εταίρους της ότι δεν προσδοκούμε σε αύξηση της χρηματοδότησης του ΔΝΤ», δήλωσε ρητά ο Lael Brainard, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου. Οι ΗΠΑ «ζητούν να γίνουν περισσότερα βήματα» από την Ευρώπη «στην ενίσχυση του τείχους προστασίας», δήλωσε και ο Jau Carney, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Στις 20 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Jun Azumi δήλωσε πως «η Ευρώπη θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας». Όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, το Τόκιο εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει το ΔΝΤ με 50 δισ. δολ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου στη σύνοδο κορυφής στις 1-2 Μαρτίου. Επί τάπητος θα τεθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, του οποίου η εφαρμογή επισπεύσθηκε για τον Ιούνιο. Αρκετοί έχουν προτείνει συνένωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) με τον προκάτοχό του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός προστασίας που θα ξεπερνά τα 750 δισ. ευρώ. Στα σχέδια αυτά, όμως, φέρεται να αντιδρά το Βερολίνο.
Προσφάτως, ο Steffen Seibert, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Angela Merkel, επέμεινε ότι το Βερολίνο δεν βλέπει την ανάγκη αύξησης του μεγέθους του μόνιμου μηχανισμού διασώσεων 500 δισ. ευρώ ESM. «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει», είπε. «Αυτό σημαίνει όχι. Δεν είναι απαραίτητο».
Enhanced by Zemanta

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Το Σάββατο, 3 Μαρ 2012, στις 11.30, στην Γενισέα (Δήμος Αβδήρων, Ξάνθη), οργανώνεται ημερίδα με θέμα: Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020 και οι επιπτώσεις της στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Α.Μ.Θ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του “Μουσείου Παραδοσιακών Ενδυμασιών των Βαλκανίων” στον οικισμό Γενισέα, και στους κατ αρχήν εισηγητές περιλαμβάνονται:

Τάσος Χανιώτης, Δ/ντής Οικονομικών Αναλύσεων, Γεν. Διεύθυνση Γεωργίας & Αγρ. Ανάπτυξης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Οι προοπτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η σημασία τους για την Ελλάδα»

Βαγγέλης Γ. Διβάρης, Ειδ. Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη την περίοδο 2014-2020 – Προοπτικές και προκλήσεις».

Δημήτριος Μιχαηλίδης, Τεχνικός Σύμβουλος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) «Οι νέοι αγρότες και οι επιπτώσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2014-2020».

Γεώργιος Ούστογλου, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας ΑΜΘ «Βασικές προτεραιότητες στον Αγροτικό Τομέα στην Περιφέρεια ΑΜΘ ενόψει της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Με την ολοκλήρωση των κατ αρχήν εισηγήσεων προβλέπονται παρεμβάσεις επισήμων, εκπροσώπων φορέων, του κ. Παναγιώτη Γκιοργκίνη (ΠΕΝΑ & ΕΝΑ Σερρών), αγροτών και λοιπών παρευρισκομένων.

Οι κατά τόπους Ενώσεις Νέων Αγροτών και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ υποστηρίζουν κάθε ενέργεια ενημέρωσης-πληροφόρησης, ιδιαίτερα σε θέματα Νέων Αγροτών και για θέματα που έχουν σχέση με το μέλλον του αγροτικού κόσμου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Νέοι Αγρότες και θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον.

Οι ΕΝΑ και η ΠΕΝΑ, το 2011 πραγματοποίησαν ή συμμετείχαν σε 182 δημόσιες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ το 2012 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις στις: Ορμύλια Χαλκιδικής, Κατερίνη, Ν. Ραιδεστός Θεσσαλονίκης, Σάπες Ροδόπης, Ιστιαία Β. Εύβοιας, Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, Κιλελέρ Λάρισας, Κιλκίς, Αθήνα-Ζάππειο, Μεσοκόμη Σερρών, Δήμαινα Αργολίδας, Χείμαρος Σερρών, Νικηφόρος Δράμας, Επανωμή-Γεροβασιλείου, Θεσ/νίκη-Agrotica, Agrotica-Corona, Φυλίρα Ροδόπης, Κατερίνη, Μεσοκώμη, Αθήνα-IMIC2012, Αθήνα-ΕΑΔ, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, Ελαιώνας Σερρών, Αγ. Παύλος Χαλκιδικής & Κόρινθος. Η νέα ΚΓΠ 2014-2020 και οι επιπτώσεις της στην Περιφέρεια ΑΜΑΘ, θα είναι το θέμα της εκδήλωσης το Σάββατο, 3 Μαρ 2012, στις 11.30, στην Γενισέα Ξάνθης. Πληροφορίες: 25410 27470, tedk@xan.forthnet.gr

«Ενημέρωση δημοσιογράφων σε... σάουνα» από τον Όλι Ρεν

Deutsch: 47. Münchner Sicherheitskonferenz 201...
Image via Wikipedia
«Σε επιλεκτική ενημέρωση έξι δημοσιογράφων στην σάουνα που διατίθεται στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε ο αντιπρόεδρός της Όλι Ρεν», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Σύμφωνα με την Κοριέρε, «ο Ρεν είχε ζητήσει από τους έξι δημοσιογράφους, που εκπροσωπούν ισάριθμα γνωστά μέσα ενημέρωσης, να προσπαθήσουν να μην διαρρεύσει η είδηση της συνάντησης, από την στιγμή που αφορούσε αποκλειστικά την οικονομική κρίση της Γηραιάς Ηπείρου.

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

"Οι Τούρκοι επέστρεψαν στην Ελλάδα, αλλά είναι γερμανοί"

Με ένα άρθρο-καταπέλτη για τη στάση της Γερμανίας και των ηγετών της ευρωζώνης, ο βραβευμένος ακαδημαϊκός και συγγραφές Jean-Paul Brighelli, μιλά στο γαλλικό περιοδικό Marianne με τα πιο σκληρά λόγια για την προσπάθεια ταπείνωσης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού. Ο Brighelli μιλά για την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία τονίζοντας ότι χωρές αυτές τις δυο χώρες »δεν θα υπήρχαμε», ενώ μιλά με ειρωνικό τόνο για την πλήρη αδιαφορία των ηγετών για την ανάμειξη της Goldman-Sachs στην υπόθεση της ελληνικής κρίσης.
»Η Ελλάδα σήμερα, αύριο ποιός;», αναρωτιέται ο Γάλλος ακαδημαϊκός. »Δεν θα υπήρχατε χωρίς την Ελλάδα και την Ιταλία, άλλο στόχο της οικονομικής βαρβαρότητας… Δεν θα είχατε ούτε την λέξη δημοκρατία», σημειώνει ο Brighelli o oποίος σε απευθύνεται με άμεσο ύφος στους Ευρωπαίους ηγέτες… Σε ένα φανερά φορτισμένο συναισθηματικά κείμενο ο Γάλλος τονίζει: »Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι ο πολιτισμός. Αυτοί που σήμερα θέλουν να τις καταστρέψουν (γιατί περί αυτού πρόκειται) δεν υπήρχαν όταν ο Δημοσθένης, ο Περικλής, ο Σοφοκλής και ο Σωκράτης εξηγούσαν στον κόσμο τι είναι πολιτισμός, δηλαδή ένα εκπαιδευτικό δημιούργημα και όχι μια οικονομική μηχανή».
Στο κείμενο μιλά για τους φιλέλληνες της ιστορίας, τον Βύρωνα και τον Chateaubriand… »Οι άνθρωποι του πνεύματος ήρθαν για να πεθάνουν για την Ελλάδα. Ένας όχλος από κογιότ θέλει τώρα να την κομματιάσουν… Οι Τούρκοι επέστρεψαν, αλλά είναι γερμανοί», τονίζει…
Στο εκτενές του άρθρο αναφέρεται και στην Κατοχή και την ελληνική Αντίσταση, μιλώντας για τις σημερινές αντιδράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.
»Είναι ο ελληνικός λαός που σήμερα κάνει άδικες για αυτούς θυσίες, αύριο θα είμαστε εμείς…», προειδοποιεί ο Brighelli…
Enhanced by Zemanta

Ρέσλερ: "Και μια αναπτυσσόμενη χώρα κάνει περισσότερα από την Ελλάδα"!


Με σκληρές δηλώσεις κατά της Ελλάδας επανέρχεται ο αντικαγκελάριος και υπουργός Oικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Ζητώντας από τη χώρα μας να εφαρμόσει επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, ο Ρέσλερ δηλώνει ότι ακόμη και μια αναπτυσσόμενη χώρα «κάνει περισσότερα».

«Η Ελλάδα επανειλημμένα απλώς μας καθησυχάζει. Ακόμα και μια αναπτυσσόμενη χώρα κάνει περισσότερα από την Ελλάδα. Έτσι όμως δεν θα μπορέσει να αυξηθεί η οικονομική ανάπτυξη» δηλώνει ο υπουργός Oικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.

«Δεν θα δεχτούμε άλλους εκβιασμούς» διαμηνύει ο κ. Ρέσλερ, επισημαίνοντας δε πως δεν θα υπάρξει «καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή – κι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Α. Μέρκελ: Στην Ελλάδα πλήττονται οι απλοί πολίτες

«Οι πλούσιοι έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και στην Ελλάδα πλήττονται οι απλοί πολίτες», δήλωσε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, χαιρετίζοντας την ίδια ώρα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας. Ωστόσο, επέμεινε στην ανάγκη για υλοποίηση των δεσμεύσεων. «Θέλουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, για αυτό χρειαζόμαστε ένα κράτος το οποίο να λειτουργεί σωστά», τόνισε.

Σε ομιλία της στο Μέκλεμπουργκ, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι εάν η Ελλάδα επιθυμεί επενδύσεις, πρέπει να δημιουργήσει τις απαραίτητες και αξιόπιστες προϋποθέσεις, να χτυπήσει την διαφθορά και να καλωσορίσει γερμανικές επιχειρήσεις. Σημείωσε επίσης ότι σε μια νομισματική ένωση όλα τα μέλη πρέπει να σέβονται τις κοινές δεσμεύσεις. «Ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι έχει υποσχεθεί, αλλιώς δεν μπορεί αυτή η Ευρώπη να μείνει ενωμένη», ανέφερε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε πάντως την ετοιμότητα της κυβέρνησής της για αλληλεγγύη, ενώ αναγνώρισε πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα και τι ζητείται από τους πολίτες. «Έχω τον μεγαλύτερο σεβασμό για αυτό το οποίο αποφάσισε η Ελληνική Βουλή», δήλωσε και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι πλούσιοι ήδη έχουν μεταφέρει τα λεφτά τους σε λογαριασμούς στο εξωτερικό και «πλήττονται οι απλοί άνθρωποι», αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενη στην πρόταση για εισαγωγή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι «θέλουμε στην Ευρώπη έναν τέτοιο φόρο, ο οποίος θα αναγκάσει να πληρώσουν εκείνοι οι οποίοι δημιούργησαν όλη αυτή την καταστροφή».

Ευ. Βενιζέλος: Χωρίς δισταγμούς οι διαρθρωτικές αλλαγές

«Δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας, δεν υπάρχει ζήτημα κατάρρευσης της οικονομίας», δήλωσε απόψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «οριστικά εγκαταλείπουν κάποιοι τη σκέψη ότι η λύση για την Ελλάδα είναι η χρεοκοπία ή η έξοδος από το ευρώ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι με τη δανειακή σύμβαση θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία, είτε μέσω της πληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις, είτε μέσω των τραπεζών, στις οποίες, μετά την ανακεφαλαίωση, το Δημόσιο θα έχει τη μετοχική πλειοψηφία, έστω και εάν δεν ασκεί τη διοίκηση.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Ανάπτυξη, όχι στα λόγια, αλλά μέσα από εξεύρεση και διάθεση πόρων

"Οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup αποτέλεσαν δρομολογημένες εξελίξεις στη βάση των αποφάσεων τις 26ης Οκτωβρίου" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και επισημαίνει:

"Παρά τη μείωση του ελληνικού χρέους με την ανταλλαγή των ομολόγων, το ύψος της νέας δανειακής σύμβασης, οι όροι και οι τομείς διάθεσης της χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τα βάναυσα μέτρα που έχουν ληφθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια των τριών μηνών καθώς και με τις νέες προαπαιτούμενες δράσεις, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μη βιώσιμο χρέος το 2020.

Το μείζον όμως ζήτημα είναι ότι τα πρωτογενή ελλείμματα και η ύφεση θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία με την αύξηση της ανεργίας, με το μαζικό κλείσιμο των επιχειρήσεων, με την αποδιάρθρωση της κοινωνίας όσο δεν θα αναζητείται η ανάπτυξη, όχι στα λόγια, αλλά μέσα από εξεύρεση και διάθεση πόρων".

Bild: «Ως πότε θα πληρώνουμε για το ελληνικό χαμόγελο;»

Χτύπησε για άλλη μια φορά η περιώνυμη πλέον γερμανική εφημερίδα Bild με νέο προκλητικό δημοσίευμα στο οποίο καυτηριάζει το νέο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας. 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Liberation: «Ας σώσουμε τον ελληνικό λαό από τους σωτήρες του!»

Ευρωπαίοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους με κοινό άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», ζητώντας τη σωτηρία της Ελλάδας από τους... δανειστές της.

To άρθρο, το οποίο μεταξύ άλλων υπογράφουν ο διευθυντής και η αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Αληthεια» Δημήτρης Βεργέτης και Βίκη Σκουμπή, καθώς και οι φιλόσοφοι Αλέν Μπαντιού, Ετιέν Μπαλιμπάρ και Ζακ Ρανσιέρ, υποστηρίζει πως η Ελλάδα γίνεται «το εργαστήριο μιας κοινωνικής αλλαγής που σε δεύτερο χρόνο θα γενικευθεί σε όλη την Ευρώπη»

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η στωικότητα και οι θυσίες των Ελλήνων εξασφάλισαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 
Ο ευρωβουλευτής και  υπεύθυνος του  Τομέα Οικονομίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η στωικότητα και οι θυσίες του ελληνικού λαού εξασφάλισαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, παρά την αναξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος, η οποία αντανακλάται στους όρους που τέθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος. Με βάση όμως την απόρρητη έκθεση της ίδιας της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους, η επιλογή να φέρει το μεγαλύτερο βάρος ο ιδιωτικός τομέας με δραστικές περικοπές των μισθών των εργαζομένων του, δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη (μια που πληρώνουν περισσότερο αυτοί που έφταιξαν λιγότερο), αλλά και εξαιρετικά ριψοκίνδυνη για την τύχη της Ελλάδας.
Η τρόικα δηλώνει (όπως διαπιστώνουν όσοι διάβασαν την σχετική έκθεση), ότι η εσωτερική υποτίμηση με μείωση μισθών του ιδιωτικού τομέα θα «βαθύνει αρχικά την ύφεση» και «θα οδηγήσει βραχυπροθέσμως αναπόφευκτα σε υψηλότερο χρέος» (σε δόξα των πρωτοστατών του «αντι-υφεσιακού» αγώνα που σήμερα ανεξήγητα πανηγυρίζουν!). Ταυτόχρονα η ειδική προστασία που θα απολαμβάνει όλο το υφιστάμενο χρέος συνεπάγεται ότι «το όποιο νέο χρέος θα είναι υποδεέστερο» και η έξοδος στις αγορές -και εξ αυτού του λόγου-αναβάλλεται για το απώτερο μέλλον, αφού σε περίπτωση χρεοκοπίας το νέο χρέος θα περικοπεί κατά προτεραιότητα και θα αποτελεί συνεπώς χρέος υψηλού κινδύνου. Τέλος το πρόγραμμα είναι κατά την τρόικα εξαιρετικά ευαίσθητο στην πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Μια άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 1% (που είναι πάρα πολύ πιθανό να συμβεί αφού τα επιτόκια είναι σήμερα ιδιαίτερα χαμηλά), σημαίνει «άνοδο της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ στο 135% το 2020» (σ.σ. με βασικό σενάριο 129%).
Το υψηλού ρίσκου και κοινωνικά άδικο αυτό πρόγραμμα  μπορεί να επιτύχει μόνο αν προωθηθούν πολύ ταχύτερα και βαθύτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές και μειωθεί πολύ δραστικότερα ο δημόσιος τομέας, σε σχέση με αυτό που προγραμματίζει η τρόικα και αν υπάρξει ένα σοβαρό ευρωπαϊκό πακέτο επενδύσεων που να το συμπληρώνει. Αν ο λαός δεν αλλάξει το πελατειακό πολιτικό σύστημα και δεν αποτινάξει τα δεσμά του λαϊκισμού που μας οδήγησε εδώ, η τρόικα ασφαλώς δεν θα μας σώσει και η ευρωπαϊκή βοήθεια δεν πρόκειται να αποδώσει.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Spiegel: Οι Έλληνες πολιτικοί πανηγυρίζουν, αλλά...

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ηλεκτρονικού περιοδικού Spiegel online, τίποτα δεν είναι ακόμα οριστικό για την Ελλάδα. Στο οικονομικού ενδιαφέροντος άρθρο του περιοδικού επισημαίνεται το έντονο "κοντράστ" απόψεων όσον αφορά στις αποφάσεις του Eurogroup μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών και των ειδικών της Ευρώπης, όπως διεθνείς οικονομολόγοι.

Οι Έλληνες πολιτικοί πανηγυρίζουν, η ευθυμία είναι διάχυτη ωστόσο οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ενώ επισημαίνουν ότι δεν είναι σαφής ακόμα η στάση των πιστωτών όσον αφορά στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Διάσωση με σκληρή λιτότητα για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup, γράφουν τα ξένα ΜΜΕ

Στην κρίσιμη συμφωνία της Ευρωζώνης για την Ελλάδα αναφέρονται, όπως είναι φυσικό, τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Τα περισσότερα συμφωνούν ότι πρόκειται για «σανίδα σωτηρίας» της Ελλάδας που βοηθά τη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, τονίζουν, ωστόσο, ότι ως αντάλλαγμα οι υπουργοί της Ευρωζώνης ζητούν σκληρά μέτρα λιτότητας και την αυστηρή επιτήρηση της χώρας.

«Οι υπουργοί της Ευρωζώνης στηρίζουν την ύψους 130 δισ. ευρώ διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο BBC.

«Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για μία κρίσιμη δεύτερη διάσωση για την χρεωμένη Ελλάδα» αναφέρει το BBC.

«Η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει λύση στις άμεσες οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτιμούν αναλυτές, αλλά μοιάζει δύσκολο να αναβιώσει την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας» προσθέτει, ενώ αναφέρεται στις μαραθώνιες συνομιλίες, καθώς και στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι η συμφωνία «σημαίνει βαθύτερες περικοπές δημόσιων δαπανών από αυτές που η Ελλάδα είχε υπολογίσει».

«Υπήρξε συμφωνία με την Ελλάδα μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις» αναφέρει ο Guardian, παρακολουθώντας «ζωντανά» την κρίση στην Ευρωζώνη.

«Η Ευρωζώνη καταλήγει σε συμφωνία τελευταίας στιγμής για τη διάσωση της Ελλάδας» αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

«Η συμφωνία που δίνει στην Ελλάδα μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, με αντάλλαγμα την αυστηρή επιτήρηση της Αθήνας, ήρθε μετά από 12 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια των οποίων ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Έλληνας πρωθυπουργός, λειτούργησε ως ενδιάμεσος ανάμεσα σε υπουργούς και όσους διαπραγματεύονταν εκ μέρους ιδιωτών πιστωτών.

«Οι ιδιώτες πιστωτές δέχονται μεγαλύτερες απώλειες» αναφέρουν οι Financial Times.

«Η Ελλάδα κερδίζει τη διάσωση, καθώς η Ευρώπη επιλέγει τη βοήθεια από τη χρεοκοπία» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για τη συμφωνία είναι η αντίδραση των πιστωτών, η ανοχή της Ελλάδας στη νέα λιτότητα και μία ενδεχόμενη «τιμωρία» κοινοβουλευτικής έγκρισης σε χώρες της βορείου Ευρώπης που φαίνεται πως έχουν εκφραστεί αρνητικά στην λογική της διάσωσης.

Στη Γερμανία, το Spiegel γράφει: «Είναι η απόφαση που όλοι περιμέναμε αυτή την εβδομάδα: οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν ένα νέο δάνειο βοήθειας για την Ελλάδα και απέτρεψαν την εθνική πτώχευση εντός Ευρώπης την τελευταία στιγμή. Οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να χάσουν περισσότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί».

«Καλά νέα για την Ελλάδα» γράφει η Welt. «Οι χώρες του ευρώ συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από περισσότερες από δώδεκα ώρες συζητήσεων, κατ 'αρχήν σε ένα σχέδιο διάσωσης για την υπερχρεωμένη χώρα».

«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, μόνο εάν υποσχεθεί γρήγορα πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην πράξη» προσθέτει.

«Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη αποφεύγουν τη χρεοκοπία» αναφέρει η ιταλική La Repubblica.

Η Ελλάδα παραχωρεί δημοσιονομική κυριαρχία για το νέο πακέτο σωτηρίας, γράφει η ισπανική El Pais, αναφερόμενη αναλυτικά στις δεσμεύσεις και τους σκληρούς όρους που ανέλαβε η Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη νέα σύμβαση.

Στις λεπτομέρειες της συμφωνίας αναφέρεται και ο γαλλικός Monde.

«Η Αθήνα είχε εκπληρώσει το πολιτικό μέρος (της συμφωνίας), με τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις των πιστωτών της: η κυβέρνηση ενέκρινε ένα νέο σχέδιο λιτότητας εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων και νέας πολιτικής αναταραχής» γράφει η εφημερίδα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι New York Times γράφουν: «Η Ευρώπη συμφωνεί σε νέα διάσωση για να βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα εξασφάλισε τελικά το δεύτερο τεράστιο δάνειο νωρίς την Τρίτη, όταν οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να τη σώσουν από τη χρεοκοπία, με αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας και σκληρούς όρους».

«Η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προλαμβάνει τη χρεοκοπία» γράφει η Washington Post.

«Μετά από μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να δώσουν στη χώρα ένα δεύτερο τεράστιο πακέτο διάσωσης -172 δισεκατομμυρίων δολαρίων- σε αντάλλαγμα για σκληρά μέτρα λιτότητας» αναφέρει η εφημερίδα.

Κύρια είδηση είναι και στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης η συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν θετική τη συμφωνία και για την αυστραλιανή οικονομία, αλλά εκφράζουν σκεπτικισμό αν η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
Newsroom ΔΟΛ
Enhanced by Zemanta

15 ώρες παζάρια για τη συμφωνία στο Eurogroup - Μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και νέοι φόροι...

Ύστερα από 15 ώρες διαβουλεύσεων, το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας το συνολικό ύψος του οποίου κυμαίνεται στα 230 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δάνειο ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση από τους ιδιώτες πιστωτές του ελληνικού χρέους που κατέχουν κατά 53,5%, επιτρέποντας τη μείωση κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ και προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 53,5% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Και οι 8000 δήμαρχοι της Ιταλίας να προσφέρουν το μισθό τους στην Ελλάδα

Έκκληση και στους υπόλοιπους 8000 δημάρχους της Ιταλίας να μιμηθούν το παράδειγμά του και να στηρίξουν την Ελλάδα, απηύθυνε σήμερα ο δήμαρχος του Μπαρονίσι, Τζοβάνι Μοσκατιέλο, ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο του Κάβε Ντεϊ Τιρένι, Μάρκο Γκάλντι, τις προηγούμενες ημέρες, αποφάσισε να καταβάλει τον μισθό του, υπέρ της χώρας μας

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΔΗΜΑΡ: Διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης για την ανάπτυξη

Δήλωση του υπεύθυνου για θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτη, για τη συνεδρίαση του Eurogroup:

"Και τo 2012 η χώρα μας θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα ενώ το ΔΝΤ προβλέπει το χρέος στο 129% αντί του 120% για το 2020. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης σήμερα στο EUROGROUP οφείλουν να διεκδικήσουν και τη μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου των 110 δις Ευρώ και τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του χρέους, που θα περιόριζε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το ελληνικό χρέος.

Πάνω απ΄ όλα όμως είναι απόλυτη η ανάγκη της διεκδίκησης πρόσθετης χρηματοδότησης για την ανάπτυξη"

Οι Έλληνες χρειάζονται αλληλεγγύη και όχι ταπείνωση υποστηρίζουν οι Πράσινοι της Αυστρίας

Greece: Sea Sun & Culture
Greece: Sea Sun & Culture (Photo credit: brexians)
«Αυτό που χρειάζονται τώρα οι άνθρωποι στην Ελλάδα, είναι ελπίδα αντί ταπείνωση, καθώς και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αντί κυνικές συμβουλές που ταπεινώνουν επιπλέον τον δοκιμαζόμενο λαό», διαμηνύει σε σημερινή ανοικτή επιστολή του προς τον πρόεδρο του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κρίστοφ Λάιτλ, ο εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων στο Επιμελητήριο, Φόλκερ Πλας, καταγγέλλοντάς τον συγχρόνως για λαϊκισμό και δημαγωγία, εξαιτίας της πρότασής του για πώληση ελληνικών νησιών -και μάλιστα στη γειτονική Τουρκία.
Την πρωτοφανούς κυνικότητας πρότασή του, ο Κρίστοφ Λάιτλ, την έκανε σε σημερινή συνέντευξή του στο αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό «Προφίλ», ισχυριζόμενος προκλητικά, πως με την παραίτησή της από ένα μέρος της κυριαρχίας της, με την πώληση απομακρυσμένων και ακατοίκητων νησιών, η Ελλάδα θα έστελνε μήνυμα «ευγνωμοσύνης» για τη βοήθεια που της παρέχεται, καθώς, όπως ο ίδιος προσθέτει, με κάθε νέο πακέτο βοήθειας αυξάνεται το ανθελληνικό κλίμα στην Ευρώπη.
Στην ανοικτή επιστολή του, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, εκφράζοντας την αγανάκτησή του, κατηγορεί τον κ. Λάιτλ πως, τη στιγμή που ο ίδιος προειδοποιεί, στην απαράδεκτη πρότασή του, για δημαγωγικό και λαϊκιστικό ρεύμα κατά της Ελλάδας, ο ίδιος χρησιμοποιεί τέτοια δημαγωγικά και λαϊκιστικά μέσα. Είναι χαρακτηριστικό πως νωρίτερα, σε συνέντευξή της στη δημόσια ραδιοφωνία της χώρας, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, είχε επίσης καταγγείλει ως «προκλητική ιδέα, που η ίδια δεν θέλει να τη σχολιάσει», την πρόταση Λάιτλ (ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της).
Από την πλευρά του ο κ. Πλας υπενθυμίζει «την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι στην Ελλάδα, την κατάσταση στους δρόμους που θυμίζει εμφύλιο, την πείνα των παιδιών, την αύξηση του αριθμού των αστέγων και των αυτοκτονιών» και καταγγέλλει στην ανοικτή επιστολή του, πως η χώρα έχει φτάσει ξαφνικά στο χάος, εξαιτίας των δομικών λαθών της ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, αλλά και εξαιτίας της αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Παραπέμπει στη συνέχεια στα βαρύτατα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον του ελληνικού λαού, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ναζιστική Βέρμαχτ, με την ενεργό υποστήριξη Αυστριακών στελεχών της, εγκλήματα για τα οποία συνεχίζονται να μην καταβάλλονται αποζημιώσεις στις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και στους οικείους τους.
«Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα ήταν μια από εκείνες τις χώρες, που το 1953 επέδειξαν γενναιοδωρία, διαγράφοντας το χρέος της κατεστραμμένης Γερμανίας και δίνοντάς της έτσι τη δυνατότητα να ανασυγκροτηθεί», υπενθυμίζει στον πρόεδρο του στο Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, επισημαίνοντάς του πως μερικές φορές κανείς είναι καλύτερο να θυμάται εκείνες τις εποχές, αντί να δίνει τέτοιες απαράδεκτες συμβουλές.
Enhanced by Zemanta

Financial Times: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη αποικία της Ευρωζώνης»

Mε σκληρό τίτλο οι Financial Times σχολίασαν τις παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η χώρα μας είναι «η πρώτη αποικία της Ευρωζώνης».

Το άρθρο υπογράφει ο Βόλφγκαγκ Μίνχαου, συντάκτης Ευρωπαϊκών θεμάτων στην γνωστή οικονομική εφημερίδα.

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...