Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΣΧΕΔΙΟ ΟΥΤΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΔΙΣ

Απάντηση του Επιτρόπου Ο. Ρεν σε ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη

Σε απάντηση του, σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Θ. Σκυλακάκης, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει το σχέδιο μαζικής εκποίησης ακινήτων στην ελληνική αγορά ακινήτων, ο Επίτροπος Όλι Ρεν παραδέχεται ότι «…δεν υφίσταται συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο ή ειδικό χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την επίτευξη εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ σε αυτό το στάδιο», και ότι θα χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά βάση η μέθοδος της πώλησης δημόσιας γης, την οποία είχαν σπεύσει να αναθεματίσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε σχέση με την απάντηση Ρεν ο Θ. Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί στην Επιτροπή, συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δεν είναι μόνο μια ένδειξη της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση (ένα χρόνο μετά το μνημόνιο και κοντά στο μέσον της συνταγματικής της θητείας), διαχειρίζεται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει ένα συγκεκριμένο και σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας οφείλεται επίσης και στην προσπάθεια της ελαχιστοποίησης του πολιτικού κόστους, που συνεπάγεται η συγκεκριμενοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και η πώληση της δημόσιας περιουσίας. Όπως αποδεικνύει η συμπεριφορά της κυβέρνησης (που μίλησε για 50 δις σε πέντε χρόνια χωρίς να πωληθεί ούτε «πιθαμή ελληνικής γης») και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που μίλησε για 50 δις σε δύο !! χρόνια χωρίς πώληση δημόσιας περιουσίας), το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι ικανότατο σε μεγάλα λόγια και επικοινωνιακές ασκήσεις, είναι ανίκανο όμως να καταρτίσει συγκεκριμένο αξιόπιστο σχεδιασμό, ακόμα και στις πιο κρίσιμες για τον τόπο περιστάσεις».

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Όλι Ρεν έχει ως ακολούθως:

«Οι απόψεις της Επιτροπής σχετικά με το κατά πόσον η ιδιωτικοποίηση έχει σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους έχουν αναφερθεί σε διάφορα έγγραφά της και η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης και ανάπτυξης των ακινήτων της δημόσιας περιουσίας με στόχο εισπράξεις έως και 50 δισ. ευρώ(1).

Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για 50 δισ. ευρώ βασίζεται σε αναμενόμενα έσοδα από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν την επόμενη πενταετία. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός είναι φιλόδοξος, η Επιτροπή, από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ότι είναι εφικτός. Τα περισσότερα από τα έσοδα θα προέλθουν από την πώληση κτιρίων ή γης, ή «την ανάπτυξη ακινήτων», δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση αντί να προβεί σε πωλήσεις, θα συνάψει συμβόλαια παραχώρησης ή λίαν μακροχρόνιων μισθώσεων. Μολονότι δεν υφίσταται συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο ή ειδικό χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την επίτευξη εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ σε αυτό το στάδιο, η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί απογραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων (επιχειρήσεις, κτίρια και εμπορικά εκμεταλλεύσιμες γαίες) που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Η απογραφή του συγκεκριμένου ενεργητικού θα επιτρέψει την καλύτερη γνώση του αποθεματικού των ιδιωτικοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το σχέδιο θα δημιουργήσει νέες οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα, τόσο εγχώρια όσο και μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα επιτρέψει επίσης τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του τραπεζικού τομέα. Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο συμφωνίας(2), το σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις αποσκοπεί στη συρρίκνωση του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης και τη συνακόλουθη μείωση των πάγιων αναγκών για την αναχρηματοδότηση του που επιβαρύνει την ελληνική οικονομία.

(1) Έκθεση προόδου που υπέβαλε η Ελλάδα, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου 2010/320/ΕΕ, http://ec.europa.eu/economy_finance/sgp/pdf/30_edps/other_documents/2011-02-12_el_progress_report_en.pdf

(2) http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2010/pdf/ocp61_en.pdf

Όλι Ρεν, 14 Απριλίου 2011»

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Βαν Ρομπάι: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο

President of the European Council, Herman Van ...Image via Wikipedia
Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι κανείς δεν δίνει στη χώρα χρόνο για να τιθασεύσει τα δημόσια οικονομικά της, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Εκτίμησε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη. εκτίμησε
 
Σημείωσε ότι το Βέλγιο πήρε στη δεκαετία του 1990 προθεσμία επτά ετών για να μειώσει ένα έλλειμμα της τάξης του 7,5% και η Σουηδία οκτώ χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90.

"Πιστεύω ότι το χρέος της Ελλάδας είναι ανεκτό, αν της δοθεί αρκετός χρόνος για το αντιμετωπίσει. Στην πραγματικότητα, οι αγορές θα έπρεπε να το λάβουν αυτό υπόψη, καθώς δεν ισχύει ότι οι Έλληνες αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Όχι μόνο κάνουν δραστική εξυγίανση, αλλά, κυρίως, προωθούν ιδιωτικοποιήσεις αξίας 50 δις ευρώ. Για μια τόσο μικρή χώρα, αυτό είναι γιγαντιαίο", επισήμανε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η "στατιστική απάτη" που έφερε στο φως το ελληνικό πρόβλημα προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να επιβληθεί ταχύρυθμο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας.

'Οσον αφορά στην αναδιάρθρωση, είπε πως τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματα. Άσκησε κριτική σε όσους "μιλούν υπερβολικά πολύ και με επιπολαιότητα για το θέμα αυτό".

Ερωτηθείς για το αν η "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" έφτασε στα όριά της, σημείωσε ότι οι εταίροι δίνουν δάνεια και όχι δώρα στην Ελλάδα και θα έχουν κέρδος από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που χορηγούν στην Αθήνα.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Γιούργκεν Στάρκ: "Όχι στην αναδιάρθρωση"

Τραπεζική κρίση χειρότερη εκείνης που προκάλεσε η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers θα μπορούσε να προκαλέσει τυχόν αναδιάρθρωση χρέους κράτους μέλους της ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Στάρκ, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.
 
Σε δηλώσεις του που παραθέτει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό κανάλι ZDF, ο Στάρκ επικαλείται το φάσμα των επιπτώσεων από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας ώστε να υπογραμμίσει την αντίθεση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το πρακτορείο.
 
Ο Στάρκ άσκησε δριμεία κριτική σε όσους κάνουν λόγο περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, στη βάση του προγράμματος που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Μάϊο.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική και το μέλλον του Αγροτικού Κόσμου

Συνάντηση-συζήτηση οργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Βροντούς Πιερίας από την ΣΠΕΚΟ, την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011, στις 8μμ, με θέμα: Κοινή Γεωργική Πολιτική και το μέλλον του αγροτικού κόσμου μετά το 2013, και συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δ. Μιχαηλίδη,
Η ΣΠΕΚΟ είναι  ένας πολύ ζωντανός οργανισμός που  αναζητεί συνεχώς νέες επιχειρηματικές  ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την μακροχρόνια  καλλιέργεια του καπνού. Ήδη καλλιεργούν σταφύλια Gripson και έχουν πειραματική καλλιέργεια Στέβιας. Ανάμεσα στις λειτουργικές καινοτομίες του είναι η συνεχής ενημέρωση των μελών του SMS στο κινητό τους για τις καιρικές συνθήκες και για τις καλλιεργητικές φροντίδες που βρίσκονται σε προτεραιότητα για την ημέρα ή και την επόμενη.
Ο πρόεδρος της  ΣΠΕΚΟ κ. Θωμάς Παπανικολάου μας  είπε ότι η ΣΠΕΚΟ εφαρμόζει  ένα πρόγραμμα συνεχούς επαγγελματικής επιμόρφωσης. Έτσι η επόμενη ενημέρωση  των μελών της ΣΠΕΚΟ θα γίνει  για το Ιπποφαές, με την οποία κλείνει ο εφετεινός κύκλος ενημερώσεων. Εντύπωση προκάλεσε ότι ένα υπάλληλος της ΣΠΕΚΟ ήταν επιφορτισμένος με το να παράγει DVD από κάθε εκδήλωση, το οποίο είναι διαθέσιμο σε κάθε μέλος για να ανατρέξει όποτε θελήσει στο θέμα της ημερίδας.
Στην ευάριθμη συγκέντρωση μαζί με τον πρόεδρο κ. Θ. Παπανικολάου και την αεικίνητη κα Κερασία Παπούλια (Ενεργοί Μικροοργανισμοί), ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, ο Αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Κιάφας, ο Αντιπρόεδρος της ΣΠΕΚΟ κ. Γιώργος Νάτσιος, από την Δ/νση Γεωργίας ο κ. Γιώργος Κουκούλης, ο Ταμίας της ΣΠΕΚΟ κ. Νικόλαος Κορινιώτης, ο κ. Χρήστος Τιουτούφας, ο κ. Δημήτρης Λεϊνας, η κα Κατερίνα Γιαλένιου, ο κ. Γιάννης Δημαλής και πολλοί άλλοι.
Μέχρι τον  Ιουν 2011 οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ καλούνται να αποφασίσουν το πλαίσιο της ΚΓΠ μετά το 2013, ώστε από τον Σεπ 2011 να αναζητηθούν οι πόροι που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013.
Φαίνεται  να υπερισχύει στις σκέψεις των περισοτέρων  το περιφερειακό μοντέλο, αλλά με όποιο  τρόπο και αν δοθούν οι ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα φαίνεται ότι  οι συνολικές χρηματορροές θα μειωθούν.
Φαίνεται  επίσης ότι ο κύριος λόγος των  απευθείας ενισχύσεων είναι η φροντίδα του περιβάλλοντος. Είναι επιτακτική η ανάγκη ο αγροτικός συνδικαλισμός να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης, κυρίως των αστών, ώστε να ενημερωθούν επαρκώς, να γνωρίσουν και έτσι να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή ενίσχυση με τα διαθέσιμα κεφάλαια για την αγροτική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Οι Αγρότες, και κυρίως οι Νέοι Αγρότες, πρέπει να είναι επαρκώς ενήμεροι, διότι  ακρογωνιαίο στοιχείο της συμμετοχής και της πολιτικής δημοκρατίας  είναι η επαρκής πληροφόρηση, ώστε να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ενισχύοντας ή απομακρύνοντας αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον τους. Αλλά για να μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να κινηθεί αποτελεσματικά θα έπρεπε να έχει ΜΙΑ τελική αγροτική συνδικαλιστική φωνή.
Ο ΣΠΕΚΟ Βροντούς (23510 55246) είναι ένα ζωντανό παράδειγμα επιτυχημένου συνεταιρισμού με ανθρώπινο πρόσωπο., που δραστηριοποιείται για μια ζωντανή πολιτιστικά ύπαιθρο με οικονομικά εύρωστους μέχρι σήμερα αγρότες.
Η κα Κερασία  Παπούλια (6979191898) ανακοίνωσε ότι ήδη προετοιμάζεται συνάντηση-συζήτηση την Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011, στην ΕΑΣ Πιερίας, στην Κατερίνη, στις 20.00, με το ίδιο αντικείμενο «Η Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013». Επίσης ανακοινώθηκε η ημερίδα στις 13/5/2011, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Αθηνών με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός», ενώ το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών θα γίνει φέτος στην Χίο, 9-11 Σεπ 2011.

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική στην Ράχη Πιερίας

Diane Dodds hosting George Lyon MEP to discuss...Image by DUP Photos via FlickrΗ Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ (Common Agricultural Policy-CAP) μετά το 2013, είναι η γέφυρα για την επίτευξη των στόχων της ΕΥΡΩΠΗ 2020 στον αγροτικό τομέα. Την οριστική της μορφή η ΚΓΠ θα πάρει τον Ιούνιο 2011, αφού συζητηθεί πολλές φορές (μέχρι σήμερα έχουν γίνει 4 συναντήσεις-συζητήσεις, η τελευταία στις 17/3/2011) με τους Υπουργούς Γεωργίας-Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση-συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Ράχης Πιερίας με θέμα: Κοινή Γεωργική Πολιτική, με πρωτοβουλία του κ. Δημήτριου Ντούρου (6977572386) προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Κερασιών και της κας Κερασίας Παπούλια (6979191898) που ασχολείται με Ενεργούς Μικροοργανισμούς.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στους συμμετέχοντες επισημαίνεται η παρουσία και συμβολή στο διάλογο του κ. Δημήτρη Ρουκά (εκπροσώπου της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κας Σ. Μαυρίδου), του κ. Α.Μάτζιου (Δημοτικού Συμβούλου) καθώς και των συμμετεχόντων Α. Φωτίου, Μ. Μουμουλέτσα, Α. Ταμάμα, Γ. Βελώνη, Δ. & Η. Κατσαμάγκα, Α., Γ., Χ., Π. & .Κ. Καρακούση, Ι. & Α. Κούρτη, Γ. Δημαλή, Λ. Πάτσιου, Σ. Καστόρη, Α. Μπιζιώτα, Α. Δίγκα, Ο. Κατσαμάγκα, Ν. Γιαννώτα με ερωταποκρίσεις και ταυτόχρονη άντληση στοιχείων. Μεταξύ άλλων ακουστήκαν:

Αξίζει να ταυτοποιηθούν (με ονομασία περιοχής) τόσο τα κεράσια Ράχης όσο και οι ελιές Πιερίας (σκοτινιώτικη ποικιλία).

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ προβλέπει για πρώτη φορά τον όρο ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ.

Η ΚΓΠ μετά το 2013 προβλέπει απ’ ευθείας ενισχύσεις (1ος Πυλώνας) μόνο για λόγους ιδιότητας (κοινωνικά, ενεργός αγρότης), για λόγους φροντίδας περιβάλλοντος, για ειδικές παραγωγές (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Βιολογικά, Ολοκληρωμένη κλπ) και για λόγους ειδικούς (ορεινές, μειονεκτικές, υποβαθμισμένες, μικρές κλπ).

Τα διαθέσιμα χρήματα παρά το ότι θα είναι στο ίδιο περίπου ποσοστό του Ευρ. Προϋπολογισμού, λόγω πρόσθεσης κρατών (θα γίνουν 27) και λόγω μικρότερου ΑΕΠ, αλλά και μεγαλύτερου αγροτικού τομέα, προβλέπεται ότι θα μειωθούν.

Σήμερα όλες οι καλλιέργειες αι εκτροφές ενισχύονται κατά μέσο όρο με 59€/στρέμμα.

Την δεκαετία του 1960 από την τελική τιμή στο ράφι ενός τροφίμου το 10% πήγαινε στις εισροές (σπόροι, πετρέλαια, λιπάσματα κλπ), το 30% πήγαινε στην μεταποίηση-συσκευασία-μεταφορά-εμπορία και το 60% στον αγρότη.

Στην δεκαετία του 2000 το 20% πηγαίνει στις εισροές, το 70% στην μεταφορά-εμπορία και ΜΟΝΟ το 10% στον αγρότη-παραγωγό, με δυσάρεστες εξελίξεις στους αγρότες.

Η Αγροτική κοινωνία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που δεν συμβαδίζουν με τις αξίες, τον τρόπο ζωής και τα πρότυπα στις αστικές περιοχές.

Το μέλλον των ελλήνων αγροτών βρίσκεται στον αγροδιατροφικό τομέα, όπου περιμένουμε σοβαρές ελλείψεις.

Η προβολή της ταυτότητας μιας περιοχής με τα φημισμένα προϊόντα της (λόγω μικροκλίματος) μπορεί να αξιοποιήσει τα κύρια συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος, που είναι ο Αγροτικός τομέας και ο Τουρισμός σε συνδυασμό με τα μοναδικά στοιχεία της ταυτότητας μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Ο Αγρότης είναι εξ επαγγέλματος ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος και κάθε ρύθμιση για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να τον περιλαμβάμει.

Η Κλιματική Αλλαγή, που οφείλεται κυρίως στον τρόπο ζωής των αστών στις μεγάλες πόλεις θα επηρεάσει κυρίως το εισόδημα και τις συνθήκες στις αγροτικές περιοχές, ωθώντας ακόμα και σε ερημοποίηση

Επιβάλλεται το άνοιγμα της συζήτησης και των προβληματισμών για το μέλλον του αγροτικού κόσμου με ενεργοποίηση των νεότερων κυρίως αγροτών.

Στις 13/5/2011, στις 14.00, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ των Αθηναίων οι συμμετέχοντες εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον να μετέχουν στην παράθεση θέσεων για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα & τον Αγροτουρισμό.

Για την καταγραφή, Δημήτρη Μιχαηλίδη, 6998282382
Enhanced by Zemanta

Διασυνοριακό φόρουμ πολιτών στο Σμόλιαν

The orchestra in the center is not always pres...Image via WikipediaΠροκάλεσε το σημαντικό ενδιαφέρον των εκπροσώπων των πολιτών της διασυνοριακής περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Σμόλιαν μία ακόμα εκδήλωση του Φόρουμ Πολιτών, στο Σμόλιαν Βουλγαρίας.

Το Φόρουμ Πολιτών είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι μια σύνδεση μεταξύ του ΕυρωΚοινοβουλίου και της Κοινωνίας των Πολιτών. Τα Φόρουμ είναι ανοικτά για κάθε πολίτη. Στα Φόρουμ οι Ευρωβουλευτές συζητούν απευθείας με τους ευρωπαίους πολίτες θέματα Ευρωπαϊκής, περιφερειακής ή/& εθνικής σημασίας. Το θέμα της 2/4/2011 ήταν: Τα διαπεριφερειακά προγράμματα και η συνεργασία ενάντια στην χρηματοοικονομική κρίση.

Οι συμμετέχοντες ευρωβουλευτές ήταν: ο κ. Σπύρος Δανέλλης (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, από την Ελλάδα), ο κ. Ιβάϊλο Κάλφιν (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, από την Βουλγαρία) και ο κ. Βλαντιμίρ Ουρούτσεβ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από την Βουλγαρία). Επίσης στο πάνελ των συνομιλητών ήταν η κα Δώρα Γιάνκοβα (Δήμαρχος Σμόλιαν), ο κ. Άρης Γιαννακίδης (Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας & Θράκης), ο κ. Μιχαήλ Στυλιανίδης (Δήμαρχος Ξάνθης & πρόεδρος ΤΕΔΚ) & ο κ. Κυριάκος Χαρακίδης (Δήμαρχος Δράμας & πρόεδρος Επιμελητηρίου).

Εντύπωση προκάλεσε τόσο η συμμετοχή πολλών εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, όσο και κυρίως η ευρεία συμμετοχή Δημάρχων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δίνει ένα στίγμα της κατανόησης ότι τα περιφερειακά θέματα πρέπει κυρίως να συζητούνται περιφερειακά και αν είναι δυνατόν να επιλύονται περιφερειακά, πόσο μάλιστα σήμερα, που στην Ελλάδα υπάρχει πλέον η εκλεγμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Μια ενδιαφέρουσα παραδοξότητα είναι ότι οι δύο διασυνοριακές περιοχές συνδέονται με διέλευση που την περνάς «με δικιά σου ευθύνη» και όχι σαν δρόμο τοπικό, δημοτικό, περιφερειακό ή εθνικό, πάνω από την Ξάνθη, ενώ προετοιμάζεται μια ακόμα διέλευση πάνω από την Κομοτηνή, που όμως δεν είναι ακόμα βατή.

Η προσέγγιση και συνεργασία ή ακόμα και η κοινή δράση των κυβερνήσεων είναι αναποτελεσματική, αν δεν συνοδεύεται από παράλληλη προσέγγιση τόσο των συστημάτων, με εξασφάλιση λειτουργίας ομόλογων δομών, όσο και με την πολυεπίπεδη προσέγγιση-συνεργασία περιφερειών, δήμων, συλλόγων και της Κοινωνίας των Πολιτών. Για μια ακόμα φορά, μετά την Συμφωνία της Λισαβόνας, όπου προσδόθηκαν εξουσίες στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Ευρωβουλευτές μας, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Σ. Δανέλλης, δίνουν νόημα στην δημοκρατία και την συμμετοχή προσεγγίζοντας τους πολίτες σε κάθε σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συναντήσαμε τον κ. Σ. Δανέλλη στο Σμόλιαν & στον Εχίνο Ξάνθης (2/4/2011) & στην Αθήνα (Αθηναϊδα, 31/3/2011) και μάθαμε ότι θα είναι στην Κομοτηνή (8/4/2011 για την Κοινή Γεωργική Πολιτική) και στην Αθήνα (13/5/2011 για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμό).

Το Φόρουμ Πολιτών ήταν η πρώτη εκδήλωση, συνάντηση, συνεργασία της νέας εκλεγείσας περιφερειακής δομής της Α. Μακεδονίας-Θράκης και συμμετείχε τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και οι Αντιπεριφερειάρχες Δράμας, Καβάλας & Ξάνθης, όσο και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Δήμων. Ο κ. Α. Γιαννακίδης διαβεβαίωσε ότι θα είναι συνοδοιπόρος της νέας κοινής πορείας προκειμένου να οικοδομηθεί μια νέα προοπτική στην περιοχή, ιδιαίτερα σήμερα που επιβάλλονται οι συνεργασίες να είναι ουσίας, να λειτουργήσουν κοινές στρατηγικές και φυσικά να επιδιωχθούν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Οι Νέοι Δήμοι στην Περιφέρεια Αν Μακεδονίας-Θράκης δημιουργούν ευκαιρίες επιτάχυνσης νέων συνεργασιών και αδελφοποιήσεων για την ανάπτυξη της περιοχής, είπε ο Δήμαρχος Ξάνθης & Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ξάνθης κ. Μ. Στυλιαννίδης. Και θυμηθήκαμε όλοι ότι η Κοινοπραξία ΜΚΟ (210 8226562) έχει ενημερώσει ότι είναι ανοικτό ένα πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα δράσεων αδελφοποίησης (20.000€) μεταξύ πολιτών από διαφορετικά κράτη.

Στο Φόρουμ Πολιτών ακούστηκαν, από τον κ. Κ. Χαρακίδη με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δράμας, νέες προτάσεις για δράση στον τομέα της τοπικής-περιφερειακής ανάπτυξης.

(Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382)
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βραζιλία

H Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, θα μεταβεί στη Βραζιλία με 12μελή Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επαφές με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την Περιφερειακή Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη). 

Οι δύο πλευρές, Ε.Ε και Μercosur, αποφάσισαν το Μάιο του 2010 την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά από διακοπή λόγω ασυμφωνιών, προκειμένου να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών παγκοσμίως. 

Η επίσκεψη εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βραζιλία έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω του ότι η χώρα αφενός επιδιώκει έντονα την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και αφετέρου έχει το μεγαλύτερο οικονομικό και εμπορικό βάρος από τις χώρες της περιοχής. Η Ευρώπη παράλληλα επιδιώκει και την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Βραζιλίας κυρίως στις επενδύσεις και τα βιομηχανικά προϊόντα. 

Tο συνολικό εμπόριο μεταξύ Βραζιλίας και ΕΕ ανήλθε σε 46,7 δις. ευρώ το 2009. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, καθώς αντιπροσωπεύει το 22,9% του συνολικού της εμπορίου. Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Βραζιλία αποτελούνται κυρίως από μηχανήματα, μεταφορικό εξοπλισμό και χημικά. Αντίστοιχα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και αντιπροσωπεύει το 12,4% των συνολικών εισαγωγών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να καταλήξει η Ε.Ε. σε μία συμφωνία που θα βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας ανοίγματος των αγορών σε προϊόντα, υπηρεσίες και επενδύσεις και σε συνθήκες που εξασφαλίζουν ισορροπημένα οφέλη και για τις δύο πλευρές. Βασική μέριμνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να διασφαλίσει τον Ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα με δεδομένο ότι το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με τη Μercosur υπερδιπλασιάστηκε από το 2000. 

Οι εισαγωγές της Ε.Ε. γεωργικών προϊόντων από τη Mercosur είναι τώρα αξίας 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ των εξαγωγών. Σύμφωνα με τη Ρόδη Κράτσα, η επίσκεψη αυτή είναι μία σημαντική ευκαιρία ευρύτερης ενημέρωσης, καθώς η Βραζιλία αποτελεί μία αναδυόμενη δύναμη και ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα οικονομικής ανάκαμψης την τελευταία δεκαετία, αφού ξεπέρασε επιτυχώς τη δική της κρίση του 1999. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες και την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff.

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συναντήσει και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας, μιας πολύ ζωντανής και δραστήριας κοινότητας, που αριθμεί περισσότερους από 25.000 Έλληνες.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Οι Ουμανιστές καλοδέχονται ένταξη από Συμβούλιο Ευρώπης

Σε διάλογο υψηλού επιπέδου με θρησκείες

Η Ευρωπαϊκή Ουμανιστική Ομοσπονδία (European Humanist Federation - EHF) καλοδέχεται τη σύσταση[1] της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως τα 47 κράτη-μέλη συστήσουν «πλατφόρμα διαλόγου» μεταξύ υψηλού επιπέδου αντιπροσώπων των κυρίων θρησκειών της Ευρώπης καθώς και των ουμανιστικών και μη θρησκευτικών οργανώσεων.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο David Pollock, πρόεδρος της EHF δήλωσε:

«Η EHF είναι έτοιμη να λάβει μέρος στο διάλογο. Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στα κοινά χαρακτηριστικά των παραδόσεων μας και να διερευνήσουμε πώς μπορούν να ζήσουν μαζί στις δημοκρατικές κοινωνίες οι άνθρωποι όλων των πεποιθήσεων, θρήσκοι και μη. Παρ' ότι η θρησκεία έχει σήμερα μικρή σημασία στον αυτοπροσδιορισμό των περισσότερων ανθρώπων στην Ευρώπη[2], παραμένει σημαντική για πολλούς και διατηρεί ιδιαίτερη θεσμική ισχύ που πρέπει να ελεγχθεί προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και του αλληλοσεβασμού. Ο διάλογος, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, μπορεί να συμβάλει θετικά στη συζήτηση για τη θέση της θρησκείας στις ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη.

Η EHF έχει σημαντική θέση για να πάρει μέρος σ' αυτόν το διάλογο. Έχουμε λάβει μέρος στις συζητήσεις της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστήμης και Παιδείας που κατέληξε στην έκθεση που υιοθετήθηκε την Τρίτη[3]. Έχουμε επίσης συμβάλει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για τη θρησκευτική εκπαίδευση υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης[4] και στις συνελεύσεις του διαθρησκευτικού διαλόγου υπό την αιγίδα του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμμαχίας των Πολιτισμών του ΟΗΕ[5].»
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Alexia Sloane: H 10χρονη Τυφλή Μεταφράστρια..

Η Αλεξία Σλόαν (Alexia Sloane) είναι μόλις δέκα ετών, αλλά... προσλήφθηκε ως διερμηνέας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες...Η Αλεξία εξαιρέθηκε από το νόμο που απαγορεύει την εργασία στα παιδιά, γιατί μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, και Κινέζικα, τώρα μαθαίνει γερμανικά και έκανε σπουδαία δουλειά ως διερμηνέας.

Η μικρούλα Αλεξία είναι τυφλή. Έχασε την όρασή της στην ηλικία των δύο ετών, αφότου διαγνώστηκε όγκος στον εγκέφαλο και υπέστη εξαντλητική χημειοθεραπεία.

Είναι τρίγλωσση από τη γέννησή της, αφού η μητέρα της, η οποία είναι δασκάλα είναι κατά το ήμισυ Γαλλίδα και κατά το ήμισυ Ισπανίδα, ενώ ο πατέρας της, Ρίτσαρντ, είναι Άγγλος.

Άρχισε να μιλάει και να επικοινωνεί και στις τρεις γλώσσες πριν χάσει την όρασή της, αλλά και μετά προσαρμόστηκε γρήγορα. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών, έμαθε ανάγνωση και γραφή με τη μέθοδο Braille.

Όταν ήταν έξι ετών, η Αλεξία πρόσθεσε τη γλώσσα Mandarin στο... χαρτοφυλάκιό της.

Σύντομα θα έχει και τα πτυχία όλων των ξένων γλωσσών που γνωρίζει και τώρα μαθαίνει και Γερμανικά σε σχολείο του Καίμπριτζ.

Την περασμένη εβδομάδα η Αλεξία πήγε στις Βρυξέλλες, για να μεταφράσει μια κορυφαία Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε μετά από το βραβείο που κέρδισε η μικρούλα για το «πιο θαρραλέα παιδί» σε μια τοπική εκδήλωση.

Η μικρή Αλεξία διδάσκει σε μας τους μεγαλύτερους την υπομονή, την επιμονή και πως όταν θέλεις να κάνεις κάτι πάντα βρίσκεται ο τρόπος να γίνει αυτό που επιθυμείς πραγματικότητα!

http://www.webdaily.gr

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Όταν η επτανήσια καταγωγή…ενώνει.

Μεγάλη απήχηση είχε η ομιλία του ελληνικής καταγωγής Φιλ Αγγελίδη, επικεφαλής της Εξεταστικής Επιτροπής Διερεύνησης των αιτιών της Οικονομικής Κρίσης του 2008 στις ΗΠΑ, στην ειδική Επιτροπή για τη χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Αγγελίδης πολύ γλαφυρά αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία για τη λειτουργία αλλά και την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε πάντως να κάνει αναφορές στις ρίζες του που κρατούν από την Κεφαλονιά. Μάλιστα κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή, ο κ. Αγγελίδης απευθυνόμενος προς την εκ Ζακύνθου αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα είπε: «Με την κα Κράτσα μοιραζόμαστε τη σπουδαία κληρονομιά αυτών των θαυμάσιων νησιών που είναι τα Επτάνησα..». Όταν η επτανήσια καταγωγή…ενώνει.

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

2ος Eυρωπαϊκός Διαγωνισμός Ηλεκτρονικού Εκπαιδευτικού Παιχνιδιού

GamesImage via WikipediaΤην προαγωγή της δημιουργίας παιχνιδιών που μπορούν να αξιοποιηθούν από την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις έχει ως στόχο ο 2ος Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλύτερου Ηλεκτρονικού Εκπαιδευτικού Παιχνιδιού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LUDUS.

Παράλληλα, Ανοιχτό Εργαστήρι Μάθησης για τα Ηλεκτρονικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια πραγματοποιείται online (έως 01/05/2011), για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στη δημιουργία ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών (serious games) και την παροχή υποστήριξης προς τους διαγωνιζόμενους.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε επαγγελματίες δημιουργούς, καθώς και σε φοιτητές, μαθητές, ερευνητές που ενδιαφέρονται για τον χώρο. Μπορούν να συμμετάσχουν εταιρίες, μεμονωμένα άτομα ή ομάδες δημιουργών. Η υποβολή των συμμετοχών (παιχνιδιού ή ιδέας) γίνεται ηλεκτρονικά έως τις 15/04/2011.


Πηγή: www.wtmnews.gr

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

CODEX ALIMENTARIUS: Ελλάδα - Ουγγαρία 1 - 10 !

A GMO question to EC President BarrosoImage by European Parliament via Flickr Τον τελευταίο καιρό μάθαμε όλοι για τον CODEX ALIMENTARIUS και την διεθνή εκστρατεία που γίνεται για να σταματήσει μια από τις οδηγίες του και συγκεκριμένα, η οδηγία της ΕΕ που αφορά τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης. Σήμερα κοίταξα από περιέργεια πως πάει η συλλογή υπογραφών στην σχετική αίτηση (petition) και διαπίστωσα ότι η Ελλάδα έχει περίπου 2,220 έγκυρες υπόγραφες ενώ η Ουγγαρία με μικρότερο μάλιστα πληθυσμό έχει 21.830 και αναρωτήθηκα τι θα γινόταν εάν η αίτηση θα αφορούσε καινούργιο DVD της Τζουλιας. Δείτε τα σχετικά στατιστικά στοιχεία εδώ :http://www.gopetition.com/petition/39757/signatures.html (πατήστε την πράσινη κουκκίδα στο πάνω μέρος της σελίδας για να ανοίξει ο χάρτης )

Διευκρινίσεις: εάν δεν την σταματάμε, η οδηγία μπαίνει σε εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη στις 30 Απριλίου και έπειτα via Codex Alimentarius σε όλο τον κόσμο. Σταδιακά η αίτηση έχει μεταφραστεί από εθελοντές σε 18 γλώσσες (ελληνικά εδώ:http://www.gaia-health.com/ articles301/000315-greek.shtml), αλλά μόνο σε μερικές μεταφράσεις υπάρχει η σωστή ημερομήνια έναρξης της εφαρμογής της οδηγίας, δηλαδή 30 Απριλίου και όχι 1 Απριλίου όπως κατά λάθος αναφερόταν στο αρχικό κείμενο της αίτησης.

 Πρέπει να υπογράψουν και συγγενείς, φίλοι και γνωστοί μας και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ !!! Μόνο έτσι θα τους σταματήσουμε. http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2011/04/1-10.html
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Μέτρα για τα προβλήματα από ξένα είδη στη Μεσόγειο

[ W ] Constantin Westchiloff - Glimmering Wate...Image by centralasian via FlickrΚατεπείγοντα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη συνείδηση των επιδεινούμενων προβλημάτων που δημιουργούνται από την παρουσία του επικίνδυνου τοξικού ψαριού "λαγοκέφαλος", στις θάλασσες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου γενικότερα, καθώς και του κατεπείγοντος της λήψεως μέτρων". Αυτό τονίζει ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potocnik, απαντώντας σε ερώτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη, ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή ώστε να επιταχύνει την ολοκλήρωση και υιοθέτηση μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση και τη μετρίαση των προβλημάτων που δημιουργούν τα χωροκατακτητικά αλλόχθονα είδη, το χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής αυτής και άλλες συμπληρωματικές δράσεις.

Όπως είχε επισημάνει στην ερώτησή του ο Θ. Σκυλακάκης, συνολικά 34 ξενικά είδη έχουν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και το επικίνδυνο τοξικό ψάρι "λαγοκέφαλος" (Lagocephalus Sceleratus), που εξαπλώνονται ραγδαία δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Ένα φαινόμενο που έχει να κάνει όχι μόνο με την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και με τις πολιτικές για την έρευνα, τη γειτονία κ.α., γι αυτό και απαιτεί αντιμετώπιση σε Κοινοτικό επίπεδο.

Στην ίδια απάντηση, ο Επίτροπος αναφέρει επίσης ότι η Επιτροπή εξετάζει παράλληλα τη σκοπιμότητα σύστασης ενός ειδικού μέσου για τα χωροκατακτητικά αλλόχθονα είδη, όπως ο "λαγοκέφαλος", προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των υφιστάμενων Ενωσιακών κανόνων. Η μελέτη σκοπιμότητας για τη σύσταση του ειδικού μέσου αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Επιτροπή το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να στηρίξει μια συντονισμένη δράση του προγράμματος ΠΠ7 (συντονισμένη έρευνα που στηρίζει την εφαρμογή της οικοσυστημικής προσέγγισης των αλιευμάτων) στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο. Επίσης, με βάση τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το 2010 στη Nagoya της Ιαπωνίας για τη βιολογική ποικιλότητα, θα πρέπει μέχρι το 2020 να έχουν εντοπιστεί οι διάδρομοι εξάπλωσης των χωροκατακτητικά αλλόχθονων ειδών.

Για το θέμα αυτό ο Θ. Σκυλακάκης δήλωσε: "Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος που επιφέρει η εισβολή ξένων ειδών στις ευρωπαϊκές θάλασσες φτάνει περίπου τα 12 δις το χρόνο, είναι επείγον να αφιερώσουμε σοβαρούς Κοινοτικούς πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι ιδιαίτερα θετικό γι΄ αυτούς που επηρεάζονται άμεσα, τους αλιείς και τους καταναλωτές, αλλά και για τα οικοσυστήματα, το ότι η Επιτροπή αποφάσισε να αντιδράσει."



Αναλυτικά η απάντηση του κ. Επιτρόπου προς την ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη αναφέρει τα εξής:

1. Η Επιτροπή έχει πλήρη συνείδηση των επιδεινούμενων προβλημάτων που δημιουργούνται εξαιτίας των χωροκατακτητικών αλλόχθονων ειδών (ΧΑΕ), συμπεριλαμβανομένου του λαγοκέφαλου, καθώς και του κατεπείγοντος της λήψεως μέτρων σε επίπεδο ΕΕ. Στο πλαίσιο των καθεστώτων υγείας των φυτών και των ζώων, η Επιτροπή διεξάγει, με εντατικούς ρυθμούς, συζητήσεις προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες αναθεώρησης των εν λόγω καθεστώτων ώστε, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπιστούν ορισμένα από τα προβλήματα που δημιουργούν τα ΧΑΕ. Εκ παραλλήλου, η Επιτροπή εξετάζει τη σκοπιμότητα σύστασης ενός ειδικού για τα ΧΑΕ μέσου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των υφιστάμενων ενωσιακών κανόνων. Ένα τέτοιο ειδικό μέσο θα επέτρεπε τη συμμόρφωση με τους σχετικούς με τη βιοποικιλότητα στόχους του 2020, οι οποίοι συμφωνήθηκαν στη 10η συνεδρίαση των μερών στη σύμβαση για τη βιολογική ποικιλότητα η οποία πραγματοποιήθηκε στη Nagoya της Ιαπωνίας το 2010. Ένας από τους στόχους που συμφωνήθηκαν στη Nagoya – στόχος 9 – αναφέρεται ειδικά στα ΧΑΕ: «Μέχρι το 2020, τα χωροκατακτητικά είδη και οι διάδρομοι εξάπλωσής τους πρέπει να έχουν εντοπιστεί και αποτελέσει αντικείμενο επειγόντων μέτρων, τα είδη προτεραιότητας να έχουν συγκρατηθεί ή εξαλειφθεί, και να έχουν ληφθεί μέτρα για την διαχείριση των διαδρόμων, ώστε να αποφεύγεται η εισβολή και εγκατάστασή τους.»

2. Η επεξεργασία υφιστάμενων ενωσιακών μέσων, δηλ. των καθεστώτων για την υγεία των φυτών και των ζώων, καθώς και η μελέτη της σκοπιμότητας σύστασης ειδικού μέσου, αναμένεται να ολοκληρωθούν από την Επιτροπή το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

3. Το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης χρηματοδοτεί σήμερα ερευνητικά έργα στήριξης των καθεστώτων υγείας των φυτών και των ζώων. Άλλα έγα, όπως τα VECTORS και ISEFOR, αντιμετωπίζουν ευθέως το σημαντικό πρόβλημα των ΧΑΕ.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτίθεται να στηρίξει μια συντονισμένη δράση του ΠΠ7 στη μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Το έργο θα υποστηρίξει την ανάπτυξη δικτύου επιστημόνων ώστε να διευκολυνθεί ο καλύτερος συντονισμός των διαθέσιμων δεδομένων για τις δραστηριότητες ανάλυσης και συσχέτισης δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων των χωροκατακτητικών αλλόχθονων ειδών) και η εναρμόνιση των μεθοδολογιών συλλογής, ανάλυσης, διασποράς και διαχείρισης.

Βάσει του κοινοτικού πλαισίου για τη συλλογή δεδομένων το οποίο εφαρμόστηκε το 2000 και αναθεωρήθηκε το 2008, η Επιτροπή στηρίζει σε ετήσια βάση διεθνείς συντονισμένες θαλάσσιες έρευνες στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο, κατά τις οποίες κάθε πληροφορία που αφορά ιχθυοπληθυσμούς με εμπορική αξία και παρεμπίπτοντα αλιεύματα καταγράφεται, όπως και πληροφορίες σχετικές με την επιτόπια χλωρίδα και πανίδα (π.χ. χωροκατακτητικά αλλόχθονα είδη) και το θαλάσσιο οικοσύστημα (π.χ. αλατότητα, θερμοκρασία).
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...