Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Ενημερωτική επίσκεψη του Δημάρχου Άρτας στις Βρυξέλλες

Από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 έως και την Τετάρτη 2 Μαρτίου ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Παπαλέξης θα βρίσκεται σε ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες στα πλαίσια των επαφών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους νέους Δημάρχους.
 
Ο κ. Δήμαρχος κατά την τριήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει:
-Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
-Στην ενημερωτική συνάντηση που θα γίνει με Έλληνες Ευρωβουλευτές
-Στην ενημερωτική συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στελέχη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ
-Στην ενημέρωση – συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO)
-Στην ενημερωτική εκπομπή-συζήτηση με θέμα “Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ευρώπη” στο στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με δορυφορική μετάδοση

Ακόμη θα έχει συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με την Επίτροπο Μαρία Δαμανάκη και τον Επίτροπο Johannes Hahn, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επικείμενο κύμα μεταναστών από τη Λιβύη

ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Την άμεση κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανθρωπιστικής κρίσης που θα προκύψει σε χώρες της, από το επικείμενο κύμα μεταναστών από τη Λιβύη που μπορεί να φθάσει τις πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, ζητά με επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος τηςΔημοκρατικής Συμμαχίας.

Η επείγουσα ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη κατατέθηκε σε συνέχεια συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες (24/2/2011) και της ανακοίνωσης μετά την έκτακτη σύσκεψη των αντίστοιχων Υπουργών των κρατών μελών Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου και Μάλτας που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη (23/02/2011).

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Φεβρουαρίου 2011 στις Βρυξέλλες συζητήθηκε το κοινό ανακοινωθέν το οποίο εξέδωσαν μετά την έκτακτή σύσκεψή τους στη Ρώμη (23 Φεβρουαρίου 2011) οι Υπουργοί των Κρατών Μελών Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου και Μάλτας και το οποίο εκφράζει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κύμα μεταναστών από τη Λιβύη, ζητώντας από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα κοινό και βιώσιμο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής ανθρωπιστικής κρίσης. Στο κοινό αυτό ανακοινωθέν αναφέρεται μεταξύ άλλων η ανάγκη ενίσχυσης διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών και στις δύο ακτές της Μεσογείου, η ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Frontex, και η επιβεβαίωση της θέσης των Υπουργών για την ανάγκη δημιουργίας Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος για το Άσυλο.

Με δεδομένο ότι υπάρχει πιθανότητα κύματος πολλών εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών με απρόβλεπτες συνέπειες

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Ποια είναι η θέση της για κάθε ένα από τα σημεία που αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν;

Θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία ειδικού ταμείου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων ανθρωπιστικών κρίσεων;

Ποιες συγκεκριμένες δράσεις προτίθεται να αναλάβει και σε τι χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη και εφαρμογή των παραπάνω στόχων, δεδομένης της χρονικής πίεσης από την εξέλιξη των γεγονότων στη Β. Αφρική;

Θεωρεί ότι όλα τα Κράτη Μέλη είναι εξίσου έτοιμα, θεσμικά αλλά και όσον αφορά θέματα υποδομής, για να δεχτούν το πιθανό αυτό κύμα μεταναστών;

Διαθέτει στοιχεία η Επιτροπή για το επίπεδο ετοιμότητας της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του ελληνικού σχεδίου δράσης για το άσυλο σε χρονικό διάστημα ικανό για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης κρίσης;
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Επίσκεψη της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδης Κράτσα στο Μαρόκο

«Ο αέρας δημοκρατίας και οι ανατροπές που συμβαίνουν στις αραβικές χώρες δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις για τους λαούς και τις χώρες της Μεσογείου, εταίρους της Ε.Ε. Δημιουργούν επίσης υποχρεώσεις και νέες προκλήσεις στην Ε.Ε. για υποστήριξη της ομαλής μετάβασης των μεσογειακών χωρών στη δημοκρατία και την ανάπτυξη αλλά και για νέα πνοή και κατευθύνσεις στις ευρωμεσογειακές σχέσεις», τόνισε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρμόδια για τις ευρωμεσογειακές σχέσεις Ρόδη Κράτσα στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Sidi Mohamed Ben Abdellah στην ιστορική πόλη Fes του Μαρόκου σε ακροατήριο που αποτελείτο από ακαδημαϊκούς, φοιτητές, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μαρόκου, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων, τοπικών αρχών και μέσων ενημέρωσης.

Ιδιαίτερες συνομιλίες είχε στο Ραμπάτ (πρωτεύουσα του Μαρόκου) με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Abdelwahad Radi, ο οποίος θα αναλάβει και την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα, τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Mohammed CheikhBiadillah, με τους οποίους συζήτησε την κοινοβουλευτική διάσταση των σχέσεων του Μαρόκου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον Υπουργό Παιδείας κ. Ahmed Khchichen, με τον οποίο συζήτησε την εξέλιξη του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου (EMUNI) και το ρόλο του Μαρόκου στο πλαίσιο του δικτύου των Πανεπιστημίων από τις δύο όχθες της Μεσογείου.

Κατά την επίσκεψή της στο Μαρόκο, η ελληνίδα Αντιπρόεδρος συναντήθηκε και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με στόχο ένα βαθύτερο διάλογο και στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με το Μαρόκο.

Η Αντιπρόεδρος τόνισε σθεναρά στους συνομιλητές της τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη της χώρας και για την αξιοποίηση των ευκαιριών της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η κα Κράτσα τόνισε επίσης τη σημασία αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού και των επενδύσεων στην παιδεία καθώς και τη σημασία εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο για να κερδίσει το Μαρόκο το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της αξιοποίησης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ;

Caracal (Caracal caracal); Zoopark in Zájezd, ...Image via Wikipedia
Συμπεράσματα  σοκ από έκθεση διεθνών οργανώσεων.
Ερώτηση των Οικολόγων  Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο.
Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν δημοσιοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τα συμπεράσματα-σοκ διεθνούς έκθεσης για τους ελληνικούς ζωολογικούς κήπους.
Η έκθεση συντάχθηκε από το Born Free Foundation για λογαριασμό του ευρωπαϊκού δικτύου ζωοφιλικών οργανώσεων ENDCAP ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης:
 • Οι απαιτήσεις της Οδηγίας 1999/22 για τους ζωολογικούς κήπους παραβιάζονται συστηματικά και είναι αμφίβολο αν έχουν ενσωματωθεί επαρκώς στην ελληνική νομοθεσία.
 • 14 από τους 15 ελληνικούς ζωολογικούς κήπους λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια.
 • 3 στους 4 ζωολογικούς κήπους παραβιάζουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για συμβολή σε δραστηριότητες προστασίας της βιοποικιλότητας, όπως επιστημονική έρευνα ή προγράμματα στη φύση. 
 • Τα μέτρα προστασίας των επισκεπτών από κινδύνους τραυματισμού ή μετάδοση ασθενειών από τα ζώα, είναι ελλιπέστατα.
 • Πολλοί από τους περιφραγμένους χώρους είναι ανθυγιεινοί και παραβιάζουν τις απαιτήσεις για  διαφύλαξη της υγείας των ζώων και για ανεκτές συνθήκες διαβίωσής τους.
 • Καμιά προσπάθεια δε γίνεται να εμπλουτιστούν οι χώροι με στοιχεία που να παραπέμπουν στο περιβάλλον όπου κανονικά ζουν τα ζώα, στοιχείο σημαντικό τόσο για  την ψυχική τους υγεία όσο και για τις προβαλλόμενες ως εκπαιδευτικές λειτουργίες.    
Στη γραπτή ερώτηση  του Μ. Τρεμόπουλου τίθενται υπόψη της Κομισιόν τα συμπεράσματα της Έκθεσης, με το ερώτημα κατά πόσο έχει ενσωματωθεί ορθά και εφαρμόζεται επαρκώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους ζωολογικούς κήπους και αν οι ζωολογικοί κήποι που αναφέρονται στη μελέτη έχουν γίνει αποδέκτες ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
«Στα  θέματα των ζωολογικών κήπων, η τήρηση της  ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να απαιτήσουμε», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η αιχμαλωσία ζώων και η αποκοπή τους από το φυσικό τους περιβάλλον, δύσκολα μπορεί να είναι χωρίς καθόλου προβληματικές όψεις. Προκαλεί, όμως, σοβαρότατη ανησυχία η διαπίστωση ότι στους ζωολογικούς κήπους της Ελλάδας του 2011, πρακτικά δεν υπάρχει καθόλου κρατική εποπτεία και δεν προστατεύονται ούτε οι άνθρωποι ούτε τα ζώα. Η πρακτική του υπουργείου να κλείνει τα αυτιά του στις προτάσεις και τις καταγγελίες των ζωοφιλικών οργανώσεων, εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Επιδιώκουμε να ενισχυθούν οι πιέσεις για στοιχειώδη νομιμότητα και βιώσιμους όρους λειτουργίας».

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

10 Υποτροφίες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

European Space Operations Centre (ESOC) in Dar...Image via WikipediaΤην προκήρυξη 10 Υποτροφιών, διάρκειας 18 μηνών, για τη μετεκπαίδευση Ελλήνων επιστημόνων σε θέματα διαστημικών εφαρμογών, υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) ανακοίνωσε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Η μετεκπαίδευση θα γίνει στα Κέντρα European Space Research and Technology Center (ESTEC, Noordwijk,Ολλανδία), European Space Research Institute (ESRIN, Frascati, Ιταλία) και European Space Operations Center (ESOC, Darmstadt, Γερμανία) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 28/02/2011

http://greekinnovation.blogspot.com/2011/02/10.html
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Βελτίωση συνθηκών στις φυλακές ζητούν ευρωβουλευτές

Λήψη μέτρων ώστε να «δεσμεύσει» τα κράτη-μέλη για καλύτερες συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης και άλλοι τέσσερις ευρωβουλευτές.

Ειδικότερα, με Γραπτή Δήλωση του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης, ζητά να ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελάχιστες προδιαγραφές κράτησης, που θα ισχύουν σε όλα τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ, ώστε να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων.

Η πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα εν όψει της δημοσίευσης της Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα των κρατουμένων στην ΕΕ, η οποία αναμένεται την άνοιξη του 2011.

Τη Γραπτή Δήλωση συνυπογράφουν ευρωβουλευτές από το σύνολο σχεδόν των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και συγκεκριμένα οι Φρανσουάζ Καστέξ (Σοσιαλιστές, Γαλλία), Κάρλος Κοέλο (ΕΛΚ, Πορτογαλία), Νταιάνα Γουόλις (Φιλελεύθεροι, Ηνωμένο Βασίλειο) και Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ (Πράσινοι, Γερμανία).

Σε συνέντευξη Τύπου από το Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν το περιεχόμενο της Γραπτής Δήλωσης, η οποία καλεί:


 • την Επιτροπή να ορίσει τις ελάχιστες προδιαγραφές κράτησης οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλα τα κράτη μέλη
 • τα Κράτη-Μέλη να εφαρμόσουν αποτελεσματικούς και ανεξάρτητους εθνικούς μηχανισμούς ελέγχου στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης, όπως προβλέπεται από το προαιρετικό πρωτόκολλο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων (OPCAT) της 18ης Δεκεμβρίου 2002
 • τα Κράτη-Μέλη, να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης
 • τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων να προβεί σε ενέργειες για την πρόληψη παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων
Στη συνέντευξη Τύπου των πέντε ευρωβουλευτών ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή διατάξεις για την ενίσχυση των ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου των φυλακών, όπως η δυνατότητα επίσκεψης στα Καταστήματα Κράτησης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα και του Συνηγόρου του Πολίτη.

Επίσης λειτουργεί και εσωτερικός μηχανισμός ελέγχου, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης , που εκτελεί τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις. Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική διαδικασία υπογραφής του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου κατά των βασανιστηρίων (OPCAT).

Ο κ. Λαμπρινίδης υπογράμμισε επίσης ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές της ΕΕ είναι ένα από τα στοιχεία για τη μελλοντική ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στις κοινωνίες τους και για την συνεπακόλουθη μείωση της επαναλαμβανόμενης παραβατικότητας.

Η Γραπτή Δήλωση 06/2011 θα πρέπει να υπογραφεί μέχρι τις 16 Μαΐου από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, ώστε να αποτελέσει επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
vimaonline.gr

Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο για τα αστικά λύματα

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί, εκ νέου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα για τα μη επεξεργασμένα αστικά λύματα που ρίπτονται στην ανατολική Αττική (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα και Κορωπί), στη Νέα Μάκρη, στο Λιτόχωρο, στη Λευκίμμη, στην Έδεσσα και στα Μέγαρα ελληνικές Αρχές προειδοποιητική επιστολή, διότι εννέα ελληνικά αστικά κέντρα (άνω των 15.000 κατοίκων) εξακολουθούν να μην διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας για τη συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων στις εν λόγω περιοχές.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, τα συστήματα επεξεργασίας θα έπρεπε να έχουν ήδη δημιουργηθεί από το 2000.

Η Επιτροπή ζητάει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Οκτώβριος 2007), σύμφωνα με την οποία 23 αστικά κέντρα ανά την ελληνική επικράτειά δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μετά από την απόφαση του Δικαστηρίου, 14 από τις εν λόγω περιοχές συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία. Ωστόσο, οι υπόλοιπες εννέα εξακολουθούν να μην τηρούν τους κείμενους κανόνες.

Σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα και Κορωπί), τα κατασκευαστικά έργα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2013, ενώ στη Νέα Μάκρη, η αρχικά επιλεχθείσα τοποθεσία για το έργο τελικά απορρίφθηκε.

Επίσης, η Επιτροπή τονίζει ότι στο Λιτόχωρο και τη Λευκίμη, έχουν ήδη αναληφθεί αντίστοιχες κατασκευαστικές εργασίες, ενώ σε δύο άλλα αστικά κέντρα, την Έδεσσα και τα Μέγαρα, μολονότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική υποδομή, δεν διατίθενται δειγματοληπτικά αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν την ορθή λειτουργία της.

Η Επιτροπή δίνει προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για να συμμορφωθεί με την απόφαση. Σε αντίθετη περίπτωση η υπόθεση ενδέχεται να παραπεμφθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
nooz.gr

Φραγμός στα φάρμακα μαϊμού

Στοπ στα φάρμακα-μαϊμού έβαλε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη σημερινή έγκριση με 569 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 7 αποχές, σχετικά με τα ψευδεπίγραφα φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα παραποιημένα φάρμακα διεισδύουν όλο και περισσότερο στη νόμιμη αλυσίδα διανομής, ενώ υπολογίζεται ότι ο ετήσιος τζίρος για τις παράνομες αυτές βιομηχανίες ανέρχεται σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Οι επιπτώσεις που θα έχει το σχέδιο μαζικής εκποίησης ακινήτων στην ελληνική αγορά

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει το σχέδιο μαζικής εκποίησης ακινήτων στην ελληνική αγορά ακινήτων κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Θ. Σκυλακάκης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αφού αναφέρεται στις αναγκαίες χρονοβόρες διαδικασίες οι οποίες προηγούνται οιασδήποτε διαδικασίας πώλησης ή αξιοποίησης ακινήτων (δημιουργία μητρώου των διαθέσιμων ακινήτων, εκκαθάριση τίτλων και απαιτήσεων επί των ακινήτων, πολεοδομικός έλεγχος και προσδιορισμός των όρων δόμησης και των χρήσεων γης, διαδικασίες αντικειμενικής αποτίμησης της αξίας τους, δημιουργία αξιόπιστων επιχειρηματικών σχεδίων αξιοποίησής τους που να αποφέρουν ικανές μελλοντικές χρηματικές ροές, διερεύνηση της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, διεθνείς διαγωνισμοί πώλησης ή αξιοποίησης, πιθανές δικαστικές προσφυγές σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, κ.λπ.), ρωτά την Επιτροπή πόσο εφικτό χρονικά είναι το σχετικό πρόγραμμα, τι επιπτώσεις θα έχει η μαζική τεχνητή είσοδος στην αγορά δημοσίων ακινήτων, στα τελευταία δύο ή τρία χρόνια του προγράμματος, στις τιμές των πωλουμένων και στην ελληνική αγορά ακινήτων και αν το πρόγραμμα στηρίζεται σε επιχειρησιακά σχέδια και μελέτες, τα οποία και ζητά να δημοσιοποιηθούν.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

«Στη συνέντευξη που έδωσαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ στην Ελλάδα στις 11/2/2011, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, ύψους 50 δις ευρώ την επόμενη πενταετία. Δεδομένου ότι:

Οι στόχοι αυτοί είναι ριζικά διαφορετικοί σε σχέση με εκείνους που είχε μέχρι πρότινος ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι αναγκαίες διαδικασίες (δημιουργία μητρώου των διαθέσιμων ακινήτων, εκκαθάριση τίτλων και απαιτήσεων επί των ακινήτων, πολεοδομικός έλεγχος και προσδιορισμός των όρων δόμησης και των χρήσεων γης, διαδικασίες αντικειμενικής αποτίμησης της αξίας τους, δημιουργία αξιόπιστων επιχειρηματικών σχεδίων αξιοποίησής τους που να αποφέρουν ικανές μελλοντικές χρηματικές ροές, διερεύνηση της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, διεθνείς διαγωνισμοί πώλησης ή αξιοποίησης, πιθανές δικαστικές προσφυγές σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, κ.λπ.), απαιτούν σημαντικό χρόνο επώασης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πόσο εφικτό θεωρεί να έχει ολοκληρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα εντός πέντε ετών; Υπάρχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο να περιγράφει τα προς πώληση ακίνητα και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα;

Έχει μελετήσει η Επιτροπή, το ΔΝΤ ή η ελληνική κυβέρνηση τις επιπτώσεις στις τιμές των προς πώληση ακινήτων που θα είχε η μαζική τεχνητή άνοδος της προσφοράς ελληνικών ακινήτων στα τελευταία δύο με τρία χρόνια του εν λόγω προγράμματος;

Έχει μελετήσει η Επιτροπή, το ΔΝΤ ή η ελληνική κυβέρνηση τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς και στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, μεγάλο μέρος του ενεργητικού των οποίων στηρίζεται σε εξασφαλίσεις από ακίνητα;

Αν ναι, δεδομένης της σημασίας που έχει το εν λόγω σχέδιο για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και την σταθερότητα του Ευρώ, μπορεί η Επιτροπή να καταθέσει τα σχετικά επιχειρησιακά σχέδια ή/και μελέτες;»

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Οι επιλογές της Ελλάδας στην αναδιάρθρωση της ζάχαρης οδήγησαν στα προβλήματα και στο κλείσιμο εργοστασίων της ΕΒΖ

 ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ
 
 Ή ένταξη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταρρύθμισης του τομέα της ζάχαρης ήταν εθνική επιλογή και βασίστηκε σε εθελοντικό σύστημα εγκατάλειψης, συνεπώς τα όποια προβλήματα ανταγωνιστικότητας κ.λπ. εμφανίζονται εξ αιτίας αυτής της επιλογής, οφείλονται σε ενδεχόμενη κακή εκτίμηση και λάθος επιλογές, θα πρέπει δε να επιλυθούν από την ίδια την Ελλάδα και τους αρμόδιους φορείς της. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ κ. Dacian Ciolos,αρμόδιου για τα Αγροτικά Θέματα, που στάλθηκε στις 8/02/2011 προς τονΘόδωρο Σκυλακάκη ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε προς την Επιτροπή ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Με την ερώτησή του, ο Θ. Σκυλακάκης είχε επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στην Ελλάδα, τόσο από το κλείσιμο εργοστασίων Ζαχάρεως, όσο και από την υπολειτουργία αυτών που απέμειναν, με απρόβλεπτες και οδυνηρές συνέπειες για την εθνική παραγωγή ζάχαρης, αλλά και τους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς, τους εργαζόμενους, τους μεταφορείς και τευτλοεξαγωγείς κ.α. Παράλληλα, ζητούσε να ενημερωθεί αν η Επιτροπή προτίθεται να αναλάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Spiegel: 500 δισ. στο μηχανισμό στήριξης

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν μόνιμο μηχανισμό διάσωσης του ευρώ αποκτούν συγκεκριμένη μορφή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας» (ΕΜS) θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της Ευρωζώνης, που θα χρειάζονται βοήθεια. Το αποθεματικό κεφαλαίων του ταμείου θα ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά θα καταβληθούν από τα κράτη-μέλη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην ΕΚΤ, αναφέρει προδημοσίευση του Spiegel, που θα κυκλοφορήσει αύριο, Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μόνιμος μηχανισμός ΕΜS θα διαμορφωθεί κατά το πρότυπο του ΔΝΤ Αποστολή του θα είναι να σταθεροποιεί το ευρώ και να βοηθά με τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων ή μεσοπρόθεσμων δανείων τις χώρες που περιέρχονται σε ανάγκη. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν ο ΕΜS θα μπορεί επίσης να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών οι οποίες βρίσκονται σε κρίση.
Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους, την οποία απαιτεί με έμφαση η γερμανική κυβέρνηση, προβλέπεται σε ηπιότερη μορφή. Το «Spiegel» παραπέμπει σε έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρει ότι τα κράτη που έχουν πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινούν «έγκαιρα διάλογο» με τους πιστωτές τους για την εκούσια συμμετοχή των πιστωτών στα μέτρα εξυγίανσης. Αναγκαστική παραίτηση από τις απαιτήσεις τους προβλέπεται μόνον ως «έσχατη διέξοδος» και μάλιστα «όταν θα έχουν αποτύχει εναλλακτικές λύσεις, βάσει συμφωνιών της αγοράς». Στους πιστωτές παρέχεται δικαίωμα συναπόφασης για το αν θα περιληφθεί το επίμαχο μέτρο στη συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος. «Αυτή η παράγραφος θα ελεγχθεί με παράγοντες της αγοράς», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν. το μεταξύ, το «Spiegel» αποκαλύπτει ότι ο EMS, που θα αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013 το σημερινό ταμείο EFSF, προσκρούει, στη Γερμανία, σε συνταγματικούς ενδοισμούς, οι οποίοι προβάλλονται σε γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής βουλής (Bundestag). Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των νομικών, η γερμανική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τη θέσπιση του μηχανισμού EMS με πλειοψηφία δύο τρίτων, λόγω εκτεταμένων παρεμβάσεων που επέρχονται στην κυριαρχία του γερμανικού κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ θα χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Όπως γράφει το περιοδικό, oι νομικοί της γερμανικής βουλής διατυπώνουν πολλές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα του ΕΜS. Αυτό αναφέρει σε επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP ο βουλευτής του κόμματος Φρανκ Σέφλερ. Επικαλείται, ως παράδειγμα, ότι ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης θίγει το δικαίωμα του κοινοβουλίου για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού.
http://www.greekfinanceforum.com/

Το πλήρες κείμενο της πρότασης του Βερολίνου για ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας

Πληρέστατο σχέδιο για ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης παρουσίασε η Ανγκελα Μέρκελ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Οπως φαίνεται ξεκάθαρα στο πλήρες κείμενο της γερμανικής πρότασης που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» (σ.σ.: πρόκειται για το τελευταίο προσχέδιο πριν από το Συμβούλιο και έχει ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου), το Βερολίνο έχει προχωρήσει σε ενδελεχή προετοιμασία αυστηρών και...

πολύ συγκεκριμένων προτάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, κατ΄ αρχάς στο πλαίσιο της ευρωζώνης και στη συνέχεια σε όσα άλλα κράτημέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) θέλουν να συμμετάσχουν.

Στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών αναφέρεται ρητά η θέσπιση ενός «φρένου χρέους» στα Συντάγματα όλων των κρατών-μελών κατά το γερμανικό πρότυπο, μια πρόταση που ήδη έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Δεν λείπουν ωστόσο όσοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπάρχει μεν στο αρχικό κείμενο, αλλά δεν θεωρείται αδιαπραγμάτευτη και ίσως η κυρία Μέρκελ δεν εμμείνει στην υιοθέτησή της αν λάβει τα ανταλλάγματα που θέλει σε άλλα σημεία που την ενδιαφέρουν.

Στο κείμενο ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις επί των προτάσεων, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανισμού κυρώσεων για όσα κράτη παραβιάζουν το σύμφωνο.

Η γερμανική κυβέρνηση προτείνει κατ΄ αρχάς την καθιέρωση τριών συγκεκριμένων δεικτών βάσει των οποίων θα μετρώνται οι οικονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών. Ζητεί λοιπόν:

* έναν δείκτη ανταγωνιστικότητας των εθνικών οικονομιών που θα αφορά κυρίως το ύψος του μισθολογικού κόστους και τη διασύνδεσή του με την παραγωγικότητα, * τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, με ιδιαίτερη έμφαση στο ύψος του χρέους και, * την καθιέρωση κατώτερων δεικτών για επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη, εκπαίδευση και υποδομές, σε ποσοστό του ΑΕΠ που θα καθοριστεί με συμβιβασμό.

Τι προβλέπει το σύμφωνο για μισθούς και συντάξεις

Το πλήρες γερμανικό κείμενο έχει ως εξής: Εμείς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των (...) αποφασίσαμε στις (...) 2011 ένα «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Η ΕΕ έχει προβεί σε σημαντικά πρώτα βήματα προκειμένου να διαφυλάξει την οικονομική σταθερότητα και την προώθηση της επιστροφής στη βιώσιμη ανάπτυξη.Οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας Βαν Ρομπάι για την «αυστηροποίηση» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την αποφυγή και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών θα πρέπει να υιοθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο.

Προς τούτο,πρέπει να εφαρμοστεί ο μηχανισμός της μακροοικονομικής επιτήρησης, ιδίως στα κράτη-μέλη τα οποία εξαιτίας των έντονων ανταγωνιστικών τους ελλειμμάτων δημιουργούν έναν κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Είμαστε,εν τούτοις,έτοιμοι για περαιτέρω αποφασιστικά βήματα: Το Σύμφωνο αυτό αποσκοπεί να αυξήσει σε μόνιμη βάση την ανταγωνιστικότητα των συμμετεχόντων κρατών,έτσι ώστε να επιτευχθεί μια πιο ενισχυμένη οικονομική σύγκλιση.Τούτο θα συμβεί στη βάση συγκεκριμένων υποχρεώσεων,που είναι περισσότερο φιλόδοξες και δεσμευτικές από αυτές τις οποίες έχουν ήδη αποφασίσει τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.Προς τούτο,θα προσανατολιστούμε προς βέλτιστες πρακτικές («benchmarking against the best»). Δεσμευόμαστε σε τρεις ποσοστιαίους δείκτες,που συνιστούν τους αποφασιστικούς γνώμονες για την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών μας:

1. Δείκτης για την αποτίμηση της ανταγωνιστικότητας (π.χ.σταθερότητα του πραγματικού κόστους μισθών,προσανατολισμός του εργατικού κόστους προς την παραγωγικότητα).

2. Συνεκτική σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών (καθορισμός ενός κριτηρίου ανταγωνιστικότητας,συνεκτίμηση του δεδηλωμένου και αδήλωτου δημόσιου χρέους).

3. Κατώτεροι δείκτες για επενδύσεις στην έρευνα,ανάπτυξη,εκπαίδευση και υποδομές σε ποσοστό...% επί του ΑΕΠ (μένει ακόμη να καθοριστεί).

Δεσμευόμαστε,βάσει μιας έκθεσης της Επιτροπής (με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου) να αξιολογούμαστε βάσει αυτών των δεικτών.Στο πλαίσιο της εθνικής μας ευθύνης,θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.Θα καλέσουμε εκπροσώπους των εθνικών Κοινοβουλίων των συμβαλλόμενων κρατών σε τακτικές συναντήσεις μεταξύ τους για να συνοδεύουν αυτή την ενισχυμένη συντονιστική διαδικασία μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας ακόμη και πέραν της εθνικής νομοθεσίας.

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας συμφωνούμε ως πρώτο βήμα ένα «Πρόγραμμα 6 σημείων για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα»,τα μέτρα του οποίου θα πρέπει εντός 12 μηνών να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο:

1. Κατάργηση των συστημάτων μισθολογικών δεικτών.

2. Συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών συμπεφωνημένων δικαιωμάτων προς την κατεύθυνση προώθησης της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη.

3. Ετοιμότητα για τη δημιουργία μιας ενιαίας φορολογικής και ρυθμιστικής βάσης.

4. Προσαρμογή του συνταξιοδοτικού συστήματος στη δημογραφική εξέλιξη (π.χ.αλλαγή ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης).

5. Δέσμευση για τον καθορισμό ενός «φρένου χρέους» στα Συντάγματα όλων των κρατώνμελών.

6. Καθιέρωση εθνικών καθεστώτων διαχείρισης κρίσεων για τις τράπεζες.

Εμείς οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης (συν χ),θα εξετάζουμε τακτικά την εφαρμογή του Συμφώνου για την Ανταγωνιστικότητα.Για την οργάνωση της εργασίας μας και για να θέσουμε τις αποφάσεις μας σε μια σταθερή βάση θα καθορίσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες και θα αποφασίσουμε θεσμικά μέτρα.

Παρακαλούμε την Επιτροπή να μας υποβάλει έπειτα από 12 μήνες μια έκθεση για την εφαρμογή των έξι μέτρων και συναφείς εισηγήσεις. Πέραν τούτου,θα εξετάσουμε την καθιέρωση ενός μηχανισμού κυρώσεων.

Είμαστε πεπεισμένοι: ο ενισχυμένος συντονισμός των πολιτικών μας για την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης και ο νέος μόνιμος Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων (ΕSΜ) θα διασφαλίσουν από κοινού τη μόνιμη σταθερότητα του νομίσματός μας.

Αυτοί οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης θα δημιουργήσουν μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης.

Εμείς οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων των (...) θα παρέχουμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο τη συνεισφορά μας ώστε να διαφυλάξουμε το επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης για τις μελλοντικές γενιές.


tovima.gr

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Μόνιμη εγκατάσταση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στο Έβρο

Την οριστική εγκατάσταση στον Έβρο της ομάδας των 200 ευρωπαίων συνοριοφυλάκων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Europolitique.

Παράλληλα, η Επίτροπος για τα θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, φέρεται αποφασισμένη, σύμφωνα με δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου European Voice, να προωθήσει τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου στην ΕΕ ως το 2012.
Οι συνοριοφύλακες που επιχειρούν αυτό το χρονικό διάστημα στον Έβρο είχαν αναλάβει υπηρεσία τον περασμένο Νοέμβριο και η συμφωνία ήταν να αποχωρήσουν τον επόμενο μήνα.
Εάν, τελικώς, προχωρήσει το σχέδιο αυτό, η νέα μόνιμη υπηρεσία θα αποτελεί βραχίονα της Επιχείρησης «Ποσειδών», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Frontex από το 2006 και αποστολή της είναι η φρούρηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων.
Πάντως, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, αρχικά, τα κράτη που συμμετέχουν στην εν λόγω αποστολή ήταν απρόθυμα ,λόγω κόστους, να συναινέσουν στην παράταση των 200 συνοριοφυλάκων.
Ωστόσο, αναγνωρίζουν το γεγονός ότι αν αποχωρήσει αυτή η δύναμη, ο αριθμός των λαθρομεταναστών που θα περνά στην Ελλάδα θα αυξηθεί. «Δεν γίνεται να υπάρχουν 180 συνοριοφύλακες τη μία μέρα και κανείς την επόμενη», αναφέρει διπλωματική πηγή που επικαλείται η Europolitique.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αισιόδοξη, καθώς θεωρεί ότι η συμφωνία επανεισδοχής που επιτεύχθηκε με την Τουρκία τον Ιανουάριο θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.
Το ζήτημα αυτό αναμένεται να εξεταστεί στο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά την δημιουργία του κοινού συστήματος ασύλου στην ΕΕ, η Σουηδέζα Επίτροπος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις υφιστάμενες διαφορές στα εθνικά συστήματα χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αξίες.
Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτο ένας μετανάστης να έχει 75% πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτησή του για άσυλο σε μια χώρα και 1% σε άλλη.
Όπως αναφέρει το κοινοτικό δελτίο European Voice, ένα από τα κύρια προσκόμματα για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου, αποτελεί η πρόταση της Επιτροπής για την προσωρινή αναστολή των επαναπροωθήσεων των αιτούντων άσυλο στο κράτος μέλος από το οποίο εισήλθαν στην ΕΕ.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η κ. Μάλμστρομ σημείωσε ότι πριν από την απόφαση του δικαστηρίου μόνο η Ελλάδα και η Μάλτα υποστήριζαν την ρήτρα αναβολής, ενώ τώρα το ενδιαφέρον έχει αναπτερωθεί. «Η εν λόγω ρήτρα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα», πρόσθεσε η Επίτροπος, τονίζοντας ότι αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτροχιαστεί, κάποια κράτη μέλη και όχι μόνο η Ελλάδα, θα δεχτούν τεράστιες πιέσεις.

Έντονη διαμαρτυρία του Γ. Παπανδρέου στο Strauss-Kahn για την απαράδεκτη τρόϊκα

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn (έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΔΝΤ), στον οποίο μετέφερε το μήνυμα της Ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Strauss-Kahn εξέφρασε την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεων του Πρωθυπουργού και τον σεβασμό του προς την Ελληνική κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό.

Δήλωση του Φώτη Κουβέλη

"Η Τρόικα ξεπέρασε τα όρια συμπεριφοράς απέναντι σε κυρίαρχο κράτος, με ύφος ιταμό και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους.

Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν συναινεί σε πολιτικές και μέτρα που εξουθενώνουν και διαλύουν την κοινωνία.

Οι επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους είναι κοινωνικά άδικες και αναποτελεσματικές. Η Δημοκρατική Αριστερά θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, καταθέτοντας τις δικές της θέσεις, που είναι αντίθετες με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα συνεχή πακέτα μέτρων".

Αύξηση 4.000% των αιτήσεων για αναστολή απέλασης μεταναστών στην Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εύρυθμη λειτουργία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξαιτίας της πληθώρας των αιτήσεων για αναστολή απελάσεων από ευρωπαϊκές χώρες που υποβάλλονται από μετανάστες έκρουσε σήμερα ο πρόεδρος του, Ζαν Πολ Κόστα.
 
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι δικαστές και οι δικηγόροι θα πρέπει να συνεργασθούν με τους προσφεύγοντες έτσι ώστε οι αιτήσεις για αναστολή απελάσεων με βάση το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου που υποβάλλονται να μην είναι ελλιπείς, να μην μπλοκάρουν την εύρυθμη λειτουργία του Δικαστηρίου και να είναι έτοιμες για μία αντικειμενική αξιολόγηση, τόνισε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου.
 
Σημειώνοντας ότι η επίκληση προς το Δικαστήριο της χρήσης του άρθρου 39, για τη λήψη προσωρινών μέτρων εναντίον κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πρέπει να γίνεται λελογισμένα και με τεκμηρίωση των κινδύνων για τους προς απέλαση μετανάστες, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε ότι:Οι αιτήσεις, που υποβλήθηκαν από μετανάστες, για τη λήψη προσωρινών μέτρων, εναντίον κρατών που επιθυμούσαν την απέλαση τους, αυξήθηκαν κατά 4.000%, στην τετραετία 2006-2010, επιβαρύνοντας, έτι περαιτέρω, το ήδη υπερφορτωμένο πρόγραμμα εργασιών του Δικαστηρίου.Μόνο μεταξύ του Οκτωβρίου 2010 και του Ιανουαρίου 2011, το Δικαστήριο έλαβε 2.500 περίπου αιτήσεις, με βάση τις οποίες ζητούνταν αναστολή των απελάσεων, με βάση το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, οι 1.930 των οποίων αφορούσαν την Σουηδία. Οι περισσότερες, όμως, απ' αυτές τις αιτήσεις ήταν ελλιπείς και με ανεπαρκή τεκμηρίωση, γεγονός που εμπόδισε το Δικαστήριο να προβεί σε κατάλληλη εκτίμηση των κινδύνων που εγκυμονούσε η απέλαση των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.Από το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2010, οι 2.000 αιτήσεις, αφορούσαν την Αγγλία, οι 400 τις Κάτω Χώρες και οι 300 την Γαλλία.Όταν υπάρχει μία τέτοια μεγάλη ροή υποβολής αιτήσεων, σχολίασε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, εμποδίζεται το Δικαστήριο να επικοινωνήσει, ατομικά με τους προσφεύγοντες και να ζητήσει να λάβει τα έγγραφα που λείπουν ενώ, είναι δύσκολο να αξιολογήσει, σε ποιες απ' αυτές τις αιτήσεις πρέπει να δώσει προτεραιότητα.Το πιο σημαντικό, όμως, υπογράμμισε ο κ. Κόστα, είναι ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, να μην εξετασθούν εγκαίρως υποθέσεις που αφορούν προσφεύγοντες, οι οποίοι πράγματι αντιμετωπίζουν απειλή για την ίδια τους τη ζωή, την οικογένεια τους και την περιουσία τους, στην περίπτωση που απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους.

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Στο εδώλιο η Ελλάδα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στο εδώλιο η Ελλάδα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΚαταδικάστηκε σήμερα η Ελλάδα για δύο παραβιάσεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση της προσφυγής της 82χρονης Σοφίας Κοροσίδη, η οποία διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι, ενώ διατηρούσε μακρόχρονη σχέση με τον αποθανόντα σύντροφο της και είχαν αποκτήσει μαζί  πέντε παιδιά, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να της χορηγήσει τη σύνταξη του εκλιπόντος, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν συνάψει νόμιμο γάμο.

 Όπως προκύπτει από την καθαρογραμμένη απόφαση του Δικαστηρίου, η Ελλάδα καταδικάσθηκε, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και της μη καταβολής ικανοποιητικής αποζημίωσης.

 Μη αποδεχόμενο τον ισχυρισμό της προσφεύγουσας ότι, η ελληνική κυβέρνηση δεν της κατέβαλλε, παρανόμως, την σύνταξη του επί δεκαετίες συντρόφου της, το Δικαστήριο, καταδικάζοντας την Ελλάδα για τις δύο προαναφερθείσες παραβιάσεις και επιδικάζοντας 10.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στην υπερήλικη Κοροσίδη, υπογραμμίζει ότι:

 Έπρεπε τα ελληνικά δικαστήρια, να εξετάσουν την συγκεκριμένη περίπτωση υπό το πρίσμα της προστασίας της “διευρυμένης οικογένειας” και των διακρίσεων που υπάρχουν στην σφαίρα των διεκδικήσεων των κοινωνικών επιδομάτων με βάση την εθνικότητα.

 Αποδέχεται ότι, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, σχέσεις μακροχρόνιες, που δεν μπορούν μεν να εξισωθούν με τον θεσμό του γάμου αλλά έχουν εκείνα τα στοιχεία που, κατά τη Σύμβαση, αποτελούν συστατικά μίας έγγαμης συμβίωσης ( πχ μακροχρόνια και σταθερή σχέση, ύπαρξη παιδιών κ.α.), είναι δυνατόν να θεμελιώσουν νομικές διεκδικήσεις, για την καταβολή νομικών παροχών.

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Eurogroup: Ελπίζουν σε πρόοδο των συζητήσεων για το EFSF

 Οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης EFSF θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Eurogroup της επόμενης   Δευτέρας από τους υπουργούς Οικονομικών, όμως, οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από το Μάρτιο.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet θα συναντηθούν στις 14 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα επιχειρήσουν να κάνουν κάποια πρόοδο στην προσπάθειά τους να βρουν μια συνολική λύση για την κρίση χρέους.

Ανάμεσα στα σχέδιά τους είναι η αναδιάρθρωση του EFSF, ώστε να μπορεί να δανείσει περισσότερα χρήματα και να έχει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τους τρόπους με τους οποίους θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαιά του.

Γερμανία και Γαλλία επιμένουν να συνδέσουν τις όποιες αλλαγές στο EFSF με την έγκριση ενός Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, που προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, συνταγματική θέσπιση ορίων για το χρέος, εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων με βάση τον πληθωρισμό, σε όλη την Ευρωζώνη.

Η πρωτοβουλία συναντά τις αντιδράσεις της Ελλάδας, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας και του Λουξεμβούργου, για αυτό και η συζήτηση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup
isotimia.gr
Enhanced by Zemanta

Συλλογή στοιχείων από ΕΕ για εθισμό στα τυχερά παιχνίδια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συλλέξει σαφέστερα στοιχεία από την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη τόσο για την προστασία των παικτών όσο και για την πρόληψη της απάτης και του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια που διεξάγονται στη χώρα, προκειμένου να την διευκολύνουν στην αξιολόγηση και τη διεκπεραίωση καταγγελιών στον συγκεκριμένο τομέα.
Αυτό αναφέρει ο Επίτροπος της ΕΕ κ. Michel Barnier, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, σε έγγραφη απάντηση που απέστειλε στις 8/02/2011 προς τον Θόδωρο Σκυλακάκη ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε προς την Επιτροπή ο Έλληνας ευρωβουλευτής. Στην ίδια απάντηση επισημαίνεται ότι "παιχνίδια όπως το ΚΙΝΟ, με περισσότερες από 100 κληρώσεις ημερησίως, είναι επαναλαμβανόμενα και η συχνότητα αυτή των κληρώσεων μπορεί να αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εθισμού κάποιου παίκτη".
Αναλυτικά στο κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου της ΕΕ κ. Michel Barnier στην ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη αναφέρονται τα εξής:
"H Επιτροπή επισημαίνει ότι τυχερά παιχνίδια όπως το Kino, με περισσότερες από 100 κληρώσεις ημερησίως, είναι επαναλαμβανόμενα και η συχνότητα αυτή των κληρώσεων μπορεί να αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εθισμού κάποιου παίκτη. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να καθορίζουν τους στόχους της πολιτικής τους σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια και, όπου ενδείκνυται, να προσδιορίζουν λεπτομερώς το επιδιωκόμενο επίπεδο προστασίας. Στόχοι δημοσίου συμφέροντος, όπως η προστασία του καταναλωτή και η δημόσια τάξη, μπορούν να δικαιολογήσουν περιορισμούς στην ελευθερία εγκατάστασης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 49 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περιοριστικά όμως μέτρα πρέπει να πληρούν επίσης τους όρους που καθορίζονται στη νομολογία του Δικαστηρίου όσον αφορά την αναγκαιότητα και την αναλογικότητά τους.Μέσω της ευρείας διαβούλευσης η οποία θα ξεκινήσει προσεχώς, η Επιτροπή σκοπεύει να συλλέξει σαφέστερα στοιχεία για τους στόχους πολιτικής όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπως είναι η προστασία των παικτών, η πρόληψη της απάτης και του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Τα στοιχεία αυτά θα την διευκολύνουν στην αξιολόγηση και τη διεκπεραίωση καταγγελιών στον συγκεκριμένο τομέα".
Enhanced by Zemanta

ΕΕ: Μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις χώρες σχετικά με την επανάληψη της ίδιας τάξης από τους μαθητές

Ένα ακόμα στοιχείο προστέθηκε στις διαφορές μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ευρώπης, αυτό της επανάληψης της ίδιας τάξης, όπως πρόεκυψε από έκθεση η οποία έγινε για λογαριασμό της Κομισιόν. Η μελέτη της κατάστασης στις 27 χώρες της Ένωσης, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ένωσης, αποκαλύπτει όχι μόνον τεράστιες διαφορές στα ποσοστά των μαθητών που αναγκάζονται να επαναλάβουν την τάξη, αλλά και πόσο αυτό είναι ανεξάρτητο από το επίπεδο της Παιδείας που λαμβάνουν.

Αποκαλύπτεται ακόμη η μεγάλη διαφορά στη διαδικασία που ακολουθείται, έτσι ώστε οι συντάκτες της έκθεσης να συνομολογούν πως αυτό που επικρατεί σε κάθε χώρα είναι αποτέλεσμα ως επί το πλείστον της εκπαιδευτικής της παράδοσης και όχι συνειδητής εκπαιδευτικής επιλογής. Σε μια πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσε κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι όπου το σύστημα είναι «αυστηρό» και τα παιδιά υποχρεώνονται σε μεγάλο ποσοστό να επαναλάβουν την τάξη, η Παιδεία είναι καλύτερη. Για αυτό, λόγου χάρη, το Βέλγιο ή η Γαλλία έχουν πολύ υψηλά ποσοστά μαθητών που επαναλαμβάνουν την τάξη, ενώ η Ελλάδα και η Βουλγαρία που κατέχουν χαμηλές θέσεις στη διεθνή κατάταξη - έχουν χαμηλά ποσοστά μαθητών που κάνουν την ίδια τάξη.

Όμως, πρόκειται για εντελώς ψευδή εντύπωση, καθώς η Δανία και η Σουηδία, που βρίσκονται εξαιρετικά υψηλά στη διεθνή κατάταξη για την ποιότητα της παιδείας τους, έχουν επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά παιδιών που επαναλαμβάνουν την τάξη. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι κάποιες χώρες εισέρχονται στον πειρασμό να μην αναγκάζουν τα παιδιά να επαναλάβουν την τάξη και να τα διευκολύνουν να προχωρούν τις τάξεις, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο «εγκατάλειψης του σχολείου» και άρα αύξησης της ανεργίας και μάλιστα στο ανειδίκευτο προσωπικό όπου η κατάσταση είναι πιο οξυμένη. Για αυτό χώρες με χαμηλή ανεργία, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, δε φοβούνται να «κόβουν» τους μαθητές, παρά τον κίνδυνο αυτό να τους «οδηγήσει στις φάμπρικες».

Η έκθεση αποφεύγει να πάρει θέση για το ποιο σύστημα είναι το καλύτερο, αλλά αφήνει να εννοηθεί πως η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αμφισβητήσει κατά καιρούς τη μέθοδο της επανάληψης της ίδιας τάξης ως αποτελεσματική για τη βελτίωση της γενικής παιδείας των μαθητών.

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΤ - Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα

  Αυξάνονται οι ενδείξεις και οι πληροφορίες για την αγορά ομολόγων από το ταμείο EFSF

Όπως έγινε γνωστό χθες η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με την αξία των αγορών που έχουν γίνει από τον Μάιο του 2010, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα να υπολογίζονται στα 76,5δις ευρώ.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις και οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) είναι έτοιμο να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ αυτό αναμένεται να συμβεί το Μάρτιο, με τη σύνοδο κορυφής να δίνει το πράσινο φώς τόσο στην αύξηση των πόρων του ταμείου, όσο και την προαναφερθείσα δυνατότητα του ταμείου να προχωράει σε αγορές ομολόγων.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω, ότι δηλαδή η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αγορές ομολόγων κατά την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών στην αγορά ομολόγων, κατά τις προηγούμενες ημέρες και φυσικά όλα αυτά σε συνάρτηση με τη σημαντική πτώση των spread των ελληνικών ομολόγων (κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, αποκλιμάκωσε περίπου από τις 1000 μονάδες βάσης), θα λέγαμε ότι έχουμε μια ακόμη σημαντική ένδειξη ότι είναι εξαιρετικά πιθανό, μέσα στους επόμενους δύο μήνες (πιο πιθανό είναι κατά το Μάρτιο) να έχουμε μια σταδιακή επίλυση/αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που βιώνει η χώρα μας, μέσω της επαναγοράς ομολόγων από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Βέβαια να αναφέρουμε ότι δε μπορεί να αποκλειστεί και η εμπλοκή άλλων “μηχανισμών”/οργάνων της ΕΚΤ, όπως για παράδειγμα η ΕΚΤ.
Στα παραπάνω να προσθέσουμε τις συνεχείς πληροφορίες οι οποίες έρχονται από επενδυτές του εξωτερικού και οι οποίες κάνουν λόγω για ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο για ελληνικές μετοχές, όσο και ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, θα θυμίσουμε προηγούμενο σχόλιο μας στο οποίο είχαμε αναφέρει ότι συγκεκριμένα fund του εξωτερικού έχουν προχωρήσει, τις προηγούμενες εβδομάδες σε αύξηση των τοποθετήσεων στην Ελλάδα.
http://www.greekfinanceforum.com/

Τρισέ: Αναγκαία η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος οικονομικής σύγκλισης

Την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος οικονομικής σύγκλισης που έχει συμφωνηθεί...
με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε παρέμβασή του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της αξιοπιστίας, είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την Επιτροπή και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόσθετου δανεισμού της Ελλάδας ώστε να προχωρήσει σε επαναγορά των ομολόγων της, ο κ. Τρισέ απέφυγε επί της ουσίας να τοποθετηθεί, τονίζοντας πως το θέμα αυτό είναι ανοιχτό, εξετάζεται σε βάθος και ότι εν τέλει, αυτό που διακυβεύεται είναι η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, καθώς «από μία χώρα μπορεί να ξεκινήσει η μόλυνση και των υπολοίπων».

www.greekfinanceforum.com

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Η Νεοχημική αρωγός και πρωτοπόρος στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα

Η Νεοχημική, η μεγαλύτερη εταιρεία στη διανομή χημικών πρώτων υλών και παραγωγής Α’ υλών για τη βιομηχανία επιστρωμάτων στη ΝΑ Ευρώπη, διοργάνωσε διημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Forbioplast. Στη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2011 στο Divani Palace Acropolis, συμμετείχαν σημαντικοί εκπρόσωποι από τον ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο.  

Το ερευνητικό πρόγραμμα Forbioplast τελεί υπό την αιγίδα του “Cooperation, Large Collaborative Projects” του 7ου Κοινοτικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα έχει τετραετή διάρκεια και τελεί υπό τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνολικό προϋπολογισμό 4.317.515 €. Συντονιστής του ερευνητικού έργου είναι το Πανεπιστήμιο της Πίζα (University of Pisa) στην Ιταλία, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 16 φορείς από την Ευρώπη, 4 Πανεπιστήμια, 1 Ερευνητικό Κέντρο, 1 Ερευνητικό Ινστιτούτο, και 10 εταιρείες από χώρες ανάμεσά τους Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Νορβηγία κα. 

Στόχος  του ερευνητικού προγράμματος Forbioplast είναι η ανάπτυξη βιαποικοδομήσιμων υλικών συσκευασίας φυσικής προέλευσης για χημικά προϊόντα, λιπάσματα και τρόφιμα, καθώς και η κατασκευή προϊόντων που απευθύνονται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Για τη σύνθεση αυτών των νέων προϊόντων χρησιμοποιούνται πρωτοποριακές διαδικασίες που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. 
Η διημερίδα, τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβε η Νεοχημική, είχε ένα διπλό στόχο: Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που ήδη βρίσκεται στο τρίτο έτος υλοποίησής της, και της ουσιαστικής αποτίμησης αυτών των αποτελεσμάτων καθώς τα νέα προϊόντα βρίσκονται πλέον σε στάδιο ημι-βιομηχανικής παραγωγής. 

Η εκπρόσωπος της Νεοχημικής στη διημερίδα κα Πόπη Κρασσά, Προϊσταμένη Έρευνας και Ανάπτυξης δήλωσε: «Η συμμετοχή της Νεοχημικής στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Forbioplast υπογραμμίζει το ενεργό ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξη προϊόντων με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς και την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας». Και συνέχισε τονίζοντας ότι: «Η Νεοχημική είναι μία περιβαλλοντικά υπεύθυνη εταιρεία που δεσμεύεται στο στόχο της αειφόρου ανάπτυξης.

  Αυτό το πιστοποιούν οι πολλαπλές συμμετοχές μας τα τελευταία 15 χρόνια σε ερευνητικά προγράμματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συμμετοχή μας στα ερευνητικά προγράμματα μάς εξασφαλίζει πρόσβαση στις τεχνολογικές εξελίξεις και στη παγκόσμια πλατφόρμα τεχνολογικής γνώσης, ενώ μας βοηθά να αναπτύξουμε ένα διευρυμένο δίκτυο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και συνεργασιών με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού για την ανάπτυξη νέων οικολογικών προϊόντων». 
Enhanced by Zemanta

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία

"Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία" έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνείδησης μεταξύ των νέων ανθρώπων, καθώς και τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά σχέδια ολοκλήρωσης.

Το Βραβείο απονέμεται για σχέδια που αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν νέοι άνθρωποι και που προάγουν την κατανόηση, προωθούν την ανάπτυξη μιας κοινής αντίληψης της ευρωπαϊκής ταυτότητας και παρέχουν απτά παραδείγματα συμβίωσης των Ευρωπαίων ως μια κοινότητα.

Απονέμεται κάθε έτος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από κοινού με το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν. Η προθεσμία υποβολής παρατείνεται έως τις 14 Φεβρουαρίου 2011.

http://greekinnovation.blogspot.com/2011/02/blog-post_04.html

Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

«Η Ελλάδα μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ευρώπης»

George A. Papandreou - World Economic Forum An...Image by World Economic Forum via Flickr
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τόσο τις δανειακές ανάγκες της χώρας, όσο και το έλλειμμα αξιοπιστίας που άφησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε ότι κατάφερε να αντεπεξέλθει σε όλα αυτά τα προβλήματα.
Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ικανοποιημένος από την προοπτική δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικών κρίσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ αυτής της προοπτικής. «Σήμερα η Ελλάδα έχει προτάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες να επιτευχθεί τελική συμφωνία, η οποία θα δώσει λύση, άπαξ δια παντός, στα προβλήματα των κρατικών χρεών των μελών της ευρωζώνης.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις σημερινές συζητήσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά εκφράστηκαν μερικές γενικές σκέψεις και ιδέες. Ερωτηθείς αν αυτές οι ιδέες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των μισθών στην Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα και την Ινδία με μειώσεις στους μισθούς και ότι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας είναι «να επενδύσουμε στην ποιότητα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τις προτάσεις που τέθηκαν στη Σύνοδο, η Ελλάδα τις έχει ήδη εφαρμόσει σε ποσοστό 90% και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε από αυτές τις προτάσεις. Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και με το παραπάνω και αυτά που συζητήθηκαν σήμερα δεν μεταφράζονται επ� ουδενί σε νέα μέτρα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει πιο στενή συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση, όμως, όπως διευκρίνισε «δεν υπάρχει ένα κουστούμι για όλες τις χώρες». Εξάλλου, ερωτηθείς για το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου απόσβεσης των δανείων προς την Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου αφού σημείωσε ότι τη θεωρεί δεδομένη, εξέφρασε την ελπίδα να συνοδευτεί και με άλλες θετικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν και μια σειρά από άλλες ιδέες οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ελπίδα, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου να βρεθεί τελική λύση στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το θέμα της επιμήκυνσης είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου συνολικής λύσης, η οποία θα αφορά και το χρέος της Ιρλανδίας, και ενδεχομένως άλλων χωρών.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου τα διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν τα έχω ακούσει δεν τα έχω στο μυαλό μου». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές.
«Τολμάμε αλλαγές στη χώρα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις», ανέφερε ο Γ.
Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αυτά τα μέτρα και είναι αποφασισμένη, να τα υλοποιήσει, μέσα από δημοκρατικό διάλογο και διαβούλευση.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση το έχει αποκλείσει, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν άλλες θετικές επιλογές και οι οποίες σχετίζονται με τις αρμοδιότητες που θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ανάγκη η ΕΕ να επενδύσει στην καινοτομία, σε νέες τεχνολογίες και σε εκπαίδευση γύρω από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί μία πράσινη οικονομία που θα καταστήσει την Ευρώπη περισσότερο ανταγωνιστική. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η έκδοση ενός ευρωομολόγου θα μπορούσε, ενδεχομένως, να χρηματοδοτήσει τις ενεργειακές υποδομές. Επίσης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία να υποστηριχθούν οι υποδομές και οι αγωγοί και να περιληφθούν στις αποφάσεις οι πρόνοιες για τις νησιώτικες περιοχές, όπως είναι η Μάλτα, η Κύπρος, αλλά και τα ελληνικά νησιά.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική και το μέλλον του αγροτικού κόσμου

Οι Νέοι Αγρότες θα συζητήσουν το Σάββατο, 5 Φεβ 2011, στις 12.00, στην αίθουσα CORONA (μέσα στην Zootechnia, Θεσσαλονίκη) για την Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2013.

Με την κεντρική εισήγηση του Ευρωβουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη και άλλων που θα παρέμβουν, θα επιχειρηθεί να προσεγγισθούν οι αναπτυχθείσες σκέψεις και θέσεις στην Ευρωβουλή.

Έχει ζητηθεί να γίνουν εισηγήσεις για την Ελληνική προσέγγιση, ενώ θα προσπαθήσουν οι Νέοι Αγρότες να εντοπίσουν «την Γεωργία που ενώνει» όλους τους αγρότες, αλλά και τους αγρότες με τους αστούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΕΔΩ

Καταρχήν συναίνεση για το Ταμείο Σταθερότητας

Καταρχήν συναίνεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) διαφαίνεται μεταξύ των 17 ηγετών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο ήρθε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο σχέδιο κοινής δήλωσης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τονίζουν ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν από το Δεκέμβριο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη, περιλαμβάνεται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Συνεχίζοντας, οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης τονίζουν ότι το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζουν τέσσερα βήματα.

Πρώτον, «την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία».

Δεύτερον, «την εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αξιολογούν την επιτευχθείσα πρόοδο.

Τρίτον, «το Συμβούλιο Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη».

Τέταρτον, «ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας », σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την «οικονομική κατάσταση», οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζητούν, εντός του Μαρτίου, μία «γενική προσέγγιση» στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «οικονομική διακυβέρνηση».

Συνεχίζοντας, οι «27» τονίζουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των όσων έχει προτείνει η Ομάδα Δράσης, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως το τέλος του Ιουνίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την εφαρμογή ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου», σημειώνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν «φιλόδοξα τεστ αντοχής» για τις τράπεζες.

Παράλληλα, καλεί τα κράτη- μέλη να διασφαλίσουν, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ότι θα είναι σε θέση να χειριστούν τις τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως αποδειχθούν «αδύναμες».

Επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι το Μάρτιο θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Οι προτεραιότητες θα βασίζονται στην ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη που παρουσίασε η Κομισιόν. Τα κράτη- μέλη καλούνται να υποβάλουν, έως τα μέσα Απριλίου, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τέλος, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποφασίσει την περιορισμένη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είναι αναγκαία για τις αποφάσεις σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.


Όπως γνωστοποίησε, το μεσημέρι, ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, οριστικοποιήθηκε η απόφαση για διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου στις αρχές Μαρτίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανότερη ημερομηνία είναι στις 4 του μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανακύκλωση μικρών ηλεκτρικών συσκευών στα καταστήματα λιανικής πώλησης

Εγκρίθηκε από  την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ΜΕΤΑ ΑΠΟ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ -  ΠΡΟΤΑΣΗ  ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ 


      Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες την πρόταση του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρου Σκυλακάκη, σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η υποχρέωση όσων πωλούν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στους καταναλωτές, να προβλέπουν σε προβεβλημένο σημείο του καταστήματος σημείο ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών.

      Με  προσθήκη άλλων ευρωβουλευτών συμπεριλήφθηκε ανάλογη ρύθμιση η οποία θα ισχύσει και για τους εξ αποστάσεως πωλητές ηλεκτρικών συσκευών (μέσω διαδικτύου, τηλεμάρκετιγκ κ.λπ.) χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για έξοδα αποστολής.

  «Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι καταναλωτές δεν είναι πολύ καλά πληροφορημένοι σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να πετάξουν τις πολύ μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές όταν πάψουν να τις χρησιμοποιούν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μικρές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορτιστές, καλώδια, λαμπτήρες κλπ. Με το νέο σύστημα οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα όποτε επιθυμούν να αγοράσουν κάποια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή να "ξεφορτώνονται" τις παλιές μικροσυσκευές με τρόπο εύκολο, γρήγορο, χωρίς περιορισμούς, χωρίς χρεώσεις και χωρίς καμία γραφειοκρατία ή άλλη ταλαιπωρία. Ταυτόχρονα  θα έχουν την ευκαιρία κάθε φορά που μπαίνουν σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών να βλέπουν ένα σημείο ανακύκλωσης και να ευαισθητοποιούνται για τη σημασία που έχει ειδικά η ανακύκλωση των συσκευών αυτών με την οποία συλλέγονται πολύτιμα υλικά, εξοικονομείται ενέργεια και μειώνονται ταυτόχρονα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κάτι που ισχύει βέβαια και για τις μεγαλύτερες συσκευές για τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες», δήλωσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

      Με  αυτόν τον τρόπο θα επιτρέπεται  στου τελικούς χρήστες να απορρίπτουν  τέτοιου είδους απόβλητα σε ένα προσπελάσιμο και εμφανές σημείο συλλογής στο  κατάστημα του λιανοπωλητή (ο οποίος προμηθεύει συσκευές μικρού όγκου), χωρίς να χρεώνονται για την απόρριψη των αποβλήτων και χωρίς να υποχρεώνονται να αγοράσουν ένα νέο προϊόν του ίδιου τύπου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει ποιες μικροσυσκευές θα ενταχθούν στο σύστημα αυτό καθώς και τα κριτήρια για την εξαίρεση πολύ μικρών επιχειρήσεων από αυτή την υποχρέωση.
  Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αφορά πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, μεταξύ των οποίων το χρώμιο, το κοβάλτιο, ο χαλκός, το γάλλιο, το ίνδιο, το λίθιο, το μαγγάνιο, το μολυβδαίνιο, το νικέλιο, το νιόβιο, μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου (παλλάδιο, πλατίνα, ρόδιο), στοιχεία σπάνιων γαιών, το σελήνιο, το ταντάλιο, το τιτάνιο και το βανάδιο. Αυτές οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων και έχουν ζωτική σημασία για τη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

ΔΗΜ.ΑΡ για Μέρκελ: Οχι στην οικονομική διακυβέρνηση με βίαιο τρόπο

«Η αναγκαία οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης δεν μπορεί να προωθείται με τέτοιο βίαιο τρόπο, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της Α. Μέρκελ και πολύ περισσότερο να καλύπτεται με κατοχύρωση στο Σύνταγμα». 

Αυτό αναφέρεται σε δήλωση που έκανε ο υπεύθυνος για θέματα Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Δημήτρη Χατζησωκράτη, για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της Α. Μέρκελ.

Αναζητούν εργασία στο εξωτερικό οι Έλληνες

Στις πρώτες θέσεις κατάταξης των Ευρωπαίων που αναζητούν εξάσκηση ή εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό βρίσκονται οι Έλληνες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη σε απόλυτο αριθμό χρηστών, με 48.811 συμπληρωμένα βιογραφικά στην ευρωπαϊκή πύλη Europass.

Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται σε αριθμό χρηστών όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της επιτρόπου για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Αν. Βασιλείου έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, ο οποίος εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.

Το Europass - σημειώνεται στην ανακοίνωση - αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ευρωπαϊκή πύλη αναζήτησης εργασίας όπου από το 2005 και έπειτα έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια βιογραφικά σημειώματα, από τα οποία τα 3,5 εκατ. το 2010. Το 70% των χρηστών του ήταν ηλικίας κάτω των 30 ετών και ειδικότερα: το 13% ήταν κάτω των 20, το 34% ήταν μεταξύ 20 και 25 και το 24% μεταξύ 25 και 30 ετών. Το ένα τρίτο των χρηστών του Europass CV δεν είχαν καμία επαγγελματική πείρα και ακόμη 1/3 είχε επαγγελματική πείρα μικρότερη των 5 ετών.

Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για άλλα μέσα του Europass, πρέπει να σημειωθεί ότι η «Κινητικότητα Europass» χρησιμοποιείται από τους ενδιαφερόμενους στο στάδιο της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης ή από νέους πτυχιούχους για τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Άμεσους ελέγχους στα κράτη-μέλη για παραβιάσεις στη διαχείριση των σκουπιδιών

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ 
Άμεσους ελέγχους με αποστολές εξακρίβωσης από  πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα  κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για  παραβιάσεις στη διαχείριση των  απορριμμάτων ζήτησε ο ευρωβουλευτής  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 2/2/2011.

"Ενώ έχουμε ένα υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο όλα σχεδόν τα Κράτη Μέλη αντιμετωπίζουν διαδικασίες επί παραβάσει. Σε πολλά αναφέρονται κρίσεις σκουπιδιών και υπάρχουν τομείς όπου καταγράφεται  μαζική παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, όπως οι διασυνοριακές μεταφορές αποβλήτων. Ταυτόχρονα τα Κράτη Μέλη για λόγους πολιτικούς - το "όχι στη δική μου αυλή" - δεν συμμετέχουν όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε στην προσπάθεια", ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης και τόνισε:

"Χρειάζεται λοιπόν η Επιτροπή να προτείνει νέα, συμπληρωματικά εργαλεία όπως η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και η δυνατότητα αποστολών της Ένωσης για εξακρίβωση στοιχείων στα κράτη-μέλη. Ας τα σκεφτεί αυτά η Επιτροπή ενόψει των προτάσεων που θα κάνει το 2012". 

ΚΡΑΤΣΑ: Καταψήφιση φόρου που θα μετακυληθεί σε καταναλωτές και επενδυτές


Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα σε συζήτηση στην εκπομπή του Θανάση Λάλα και του Κωνσταντίνου Μπoγδάνου στο ραδιόφωνο του FLASH ανέφερε ότι δεν τρέχει πίσω από τους φόρους για να κάνει την «καλή» αλλά μετράει τις επιπτώσεις που έχουν οι φόροι στην ανάπτυξη κι ανταγωνιστικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Δήλωσε δε ότι η Ν.Δ. δε στήριξε ποτέ προτάσεις που δεν είναι στοιχειοθετημένες, εγκυμονούν κινδύνους για επιβάρυνση στην ελληνική ή ευρωπαϊκή οικονομία και ανταγωνιστικότητα καθώς και μετακύληση κόστους στους πολίτες καταναλωτές και επενδυτές, όπως είναι και η συγκεκριμένη παράγραφος της πρότασης της κας Ποδηματά για επιβολή φόρου μονομερώς στην Ευρώπη, η οποία παράγραφος και καταψηφίστηκε.

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Eνεργοποίηση Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

CAIRO, EGYPT - FEBRUARY 01: A man sings anti-...Image by Getty Images via @daylife Με έκτακτη  παρέμβασή του στην Ολομέλεια  του Ευρωκοινοβουλίου χθες το βράδυ, ο ευρωβουλευτής  του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρος Σκυλακάκης, λόγω των δραματικών γεγονότων που συμβαίνουν στην Αίγυπτο, ζήτησε από την  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να ενεργοποιηθεί στο μέγιστο, στο δύσκολο επόμενο διάστημα, τόσο για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών στην Αίγυπτο, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων της Αιγύπτου, αλλά και ιστορικών θεσμών που τις εκπροσωπούν, όπως το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

"Ανακρίβειες, παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση των θέσεων της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ"

Καταγγελία της Ρόδης Κράτσα, με αφορμή δημοσιεύματα, αναφορικά με ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης της ευρωβουλευτού κας ΄Αννυς Ποδηματά, σχετικά με την καινοτόμο χρηματοδότηση σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ευρωβουλευτής δηλώνει ότι:

Είναι απόλυτα αναληθές ότι καταψήφισε την εν λόγω έκθεση.  Η ευρωβουλευτής υπερψήφισε την έκθεση όπως και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. 

Είναι επίσης αναληθές ότι η κα Κράτσα καταψήφισε την πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου. Αντίθετα με δημοσιεύματα η Ρόδη Κράτσα  υπερψήφισε τη σχετική διάταξη για το ευρωομόλογο αλλά και ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου έκδοσης ευρωομολόγων (αντίστοιχες παραγράφους της έκθεσης), επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι απολύτως αναγκαία η άμεση έκδοσή του.

Σχετικά με τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές:

Η Ρόδη Κράτσα όπως και οι άλλοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ψήφισαν υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε όσο το δυνατόν ευρύτερη βάση και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μελέτη σκοπιμότητας  για την εφαρμογή του στην Ευρώπη λαμβάνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στο παγκόσμιο περιβάλλον. Για τον λόγο αυτόν η Ρόδη Κράτσα συντάχθηκε με την επίσημη γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και καταψήφισε την πρόβλεψη να εφαρμοστεί ο φόρος αυτός πρώτα και μονομερώς στην Ευρώπη, κάτι που όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση της θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους μετατόπισης υπηρεσιών, να υποσκάψει τη δυνατότητα δημιουργίας εσόδων και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Η σχετική αυτή διάταξη καταψηφίστηκε τελικώς.

Επισημαίνει δε η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ότι ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές είναι διαφορετικός από τον φόρο επί χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων (ΦχΔ), ο οποίος θα μπορούσε να βελτιώσει την φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα (φόρος επί των εσόδων και αμοιβών στις τράπεζες) και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων του.

Απορώ ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η διαστρέβλωση της αλήθειας και η παραποίηση με λαϊκισμούς των θέσεων της ΝΔ.

Επιτέλους λοιπόν εκείνοι οι οποίοι επιδίδονται στη διοχέτευση ψευδών πληροφοριών οφείλουν να συνέλθουν.  Η συκοφαντία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν υπηρετεί την ουσία του πολιτικού λόγου και την υγιή αντιπαράθεση ιδεών και θέσεων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...