Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη

Τα σχέδια της καγκελαρίου Μέρκελ για μια οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης αποκτούν συγκεκριμένη μορφή. Η καγκελάριος φέρεται έτοιμη να προτείνει στα κράτη-μέλη ένα «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας»....


«Η προστασία του ευρώ θα πρέπει να περάσει μέσα από νέους δρόμους τους οποίους καλούμεθα να διανύσουμε μαζί», τόνισε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στο Νταβός, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα του Βερολίνου να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι του κοινού νομίσματος και της ευρωζώνης


«Το ευρώ είναι το νόμισμά μας. Το ευρώ, όμως, είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι η Ευρώπη του σήμερα. Και το έχω πει πολλές φορές εάν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει και η Ευρώπη…Και για τον λόγο αυτόν θα υπερασπιστούμε το ευρώ» τόνισε η καγκελάριος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια στενότερη πολιτική συνεργασία των χωρών μελών, είπε η καγκελάριος, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη πολιτικού συντονισμού κυρίως στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας. Και επειδή το υψηλό χρέος κάποιων χωρών συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευημερία στην Ευρώπη θα πρέπει αυτό να μειωθεί. Ως παραδείγματα στενότερης συνεργασίας η καγκελάριος ανέφερε τα πεδία της συνταξιοδότησης, της εκπαίδευσης και της έρευνας για να επαναλάβει ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που έχουν πρόβλημα.

Το σύμφωνο θα είναι δεσμευτικό και θα προβλέπονται κυρώσεις

Τα γερμανικά σχέδια για την σταθερότητα του ευρώ εξειδικεύονται σε εσωτερικό έγγραφο της καγκελαρίας που -όπως υπογραμμίζεται- αποτελεί βάση συζήτησης για μια συνολική λύση του προβλήματος. Αυτό αποκαλύπτουν το περιοδικό Der Spiegel και το πρακτορείο Reuters, ενώ η καγκελαρία αρνείται να σχολιάσει. Στo εν λόγω έγγραφο εξειδικεύονται τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε η καγκελάριος στην ομιλία της στο Νταβός.

Το σχέδιο συνοψίζει τα σημεία που έχουν παρουσιαστεί αποσπασματικά μέχρι τώρα και συνιστούν την απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια του ευρώ. Έτσι, θα προβλέπει κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής και την θεσμοθέτηση του λεγόμενου φρένου χρέους, κατά το γερμανικό πρότυπο, δηλαδή τον μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος με συνταγματική ρύθμιση. Θα προβλέπει επίσης την προσαρμογή των ορίων συνταξιοδότησης στα δημογραφικά δεδομένα, ενιαίο τρόπο υπολογισμού του φόρου επιχειρήσεων κλπ. Όλα αυτά θα μετρώνται με βάση κοινούς δείκτες όπως είναι η εξέλιξη των μισθών και οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις. Το σύμφωνο θα είναι δεσμευτικό και θα προβλέπονται κυρώσεις. Προκειμένου οι στόχοι του συμφώνου να επιτευχθούν το ταχύτερο δυνατό θα πρέπει τα πρώτα μέτρα να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα εξπρές, τα κυριότερα σημεία του οποίου θα πρέπει να εφαρμοσθούν εντός 12 μηνών, αναφέρεται στο εσωτερικό έγγραφο (αναδημοσίευση από DW).
www.greekfinanceforum.com
Enhanced by Zemanta

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Μπαμπατζάν : «Ένα κλαμπ χριστιανών τείνει να γίνει η Ε.Ε.»

Ali Babacan - World Economic Forum Turkey 2008Image by World Economic Forum via Flickr
«Ένα κλαμπ χριστιανών τείνει να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση» σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, κατήγγειλε την έλλειψη προόδου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Η πολιτική της ανοικτής πόρτας δεν ισχύει πια στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε και πρόσθεσε πως «όλοι πιστεύαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν ένα μεγάλο σχέδιο ειρήνης και στη συνέχεια η διαδικασία διεύρυνσης απλώς μπλόκαρε».

«Ενας από τους σημαντικότερους λόγους για τον οποίο η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ είναι ότι αυτή έχει γίνει ένα χριστιανικό κλαμπ. Στα μάτια μας αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», υπογράμμισε ο Μπαμπατζάν. «Η μορφή της ΕΕ που θα δούμε να διαμορφώνεται στο μέλλον θα έχει τεράστια σημασία για το είδος του μηνύματος που θα λάβει η περιοχή μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία και οι άλλες
Enhanced by Zemanta

Κοντά στην επίλυση της κρίσης η Ευρωζώνη

MEPs debate results of informal eurozone SummitImage by European Parliament via FlickrΑπό τον Ούγκο Ντίξον
Η ευρωζώνη βρίσκεται πιθανότατα πολύ κοντά στην επίλυση της κρίσης χρέους. Στο Νταβός επικρατεί η αίσθηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει επιτευχθεί συμφωνία - πακέτο που θα προβλέπει μεγαλύτερη πειθαρχία για τις χώρες της περιφέρειας και μεγαλύτερη βοήθεια από τα πλούσια κράτη. Εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, τα δύσκολα θα έχουν περάσει για την ευρωζώνη, ενώ η Ελλάδα θα σοβαρές πιθανότητες να βγει από τη δύσκολη θέση.
Παρότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, φαίνεται πως δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες προς αυτή την κατεύθυνση. Η Γερμανία, ο κύριος χρηματοδότης της ευρωζώνης, αντιλαμβάνεται πλήρως ότι είναι προς το συμφέρον της η επιβίωση του ενιαίου νομίσματος και θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να τη διασφαλίσει. Οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, από την πλευρά τους, φαίνονται πρόθυμες να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να δώσουν το περιθώριο στο Βερολίνο να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια χωρίς να επικρίνεται από το γερμανικό λαό.
Σε γενικές γραμμές, οι διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων κρατών, ιδίως της Ελλάδας, με καλύτερους όρους με αντάλλαγμα τη δέσμευση για λήψη άμεσων και σκληρών μέτρων ότι δεν θα συσσωρεύσουν στο μέλλον νέα χρέη. Τα κράτη - μέλη συζητούν επίσης τη θέσπιση κάποιου είδους «φρένο στο χρέος», κατά τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στο γερμανικό σύνταγμα, η οποία υποχρεώνει το Βερολίνο να ισοσκελίσει μεσοπρόθεσμα τον προϋπολογισμό του. Μια τέτοια αυτοθυσία θα αποτελούσε, πράγματι, έναν υγιή μηχανισμό για όλα τα κράτη.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν δύο αλλαγές θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το βάρος του χρέους που σηκώνει η Ελλάδα. το οποίο, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, θα ανέλθει στο 160% επί του ΑΕΠ. Η πρώτη αφορά στην επαναγορά τμήματος του ελληνικού χρέους υπό το άρτιον στη δευτερογενή αγορά, μετακυλίοντας τα οφέλη στην Αθήνα. Εάν, για παράδειγμα η Ελλάδα επαναγοράσει το 1/4 του χρέους της με έκπτωση 20%, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν θα πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση αλλά σίγουρα θα βοηθούσε. Ακόμη πιο αποτελεσματικό μέτρο θα ήταν η μείωση του κόστους του χρέους. Εάν η Αθήνα χρηματοδοτούνταν με επιτόκιο κάτω του 5%, οι ετήσιοι τόκοι της δεν θα ξεπερνούσαν το 8% του ΑΕΠ.
Ακόμη και με ένα τέτοιο πακέτο, όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Ταυτόχρονα, θα πρέπει λάβει επιθετικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επίσης, θα πρέπει να τιμωρήσει όσους καταλήστευαν τα τελευταία χρόνια τον κρατικό κορβανά γιατί, εάν δεν το κάνει, ο λαός δεν θα αρνηθεί να υποστεί μια μακρά περίοδο λιτότητας. Ο δρόμος για να αποκαταστήσει η Ελλάδα την οικονομική της ευρυθμία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι δύσβατος.
Είναι σημαντικό, επίσης, να σταματήσει το ντόμινο ούτως ώστε να μην παρασύρει και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ειδικά την Ισπανία. Αυτή την εβδομάδα, η Μαδρίτη είχε μια μοναδική ευκαιρία να διαχωρίσει τη θέση της, καταθέτοντας τη δική της, ολοκληρωμένη λύση για τις αποταμιευτικές ισπανικές τράπεζες. Την ευκαιρία αυτή, όμως, την έχασε μέσα από τα χέρια της δηλώνοντας ότι για το σκοπό αυτό δεν χρειάζονται περισσότερα από 20 δισ. ευρώ - ποσό πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Δεν είναι, όμως, πολύ αργά να επανορθώσει η Μαδρίτη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να πιέσουν την Ισπανία να ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να διαθέσει παραπάνω κεφάλαια για τις τράπεζες, εάν χρειαστεί. Εάν πραγματοποιηθεί ουσιαστική εξυγίανση των τραπεζών στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης λύσης, η ευρωζώνη θα μπορεί πράγματι να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Η θερμοκρασία στη Μεσόγειο θα αυξηθεί δύο φορές ταχύτερα απ’ ότι στη Βόρεια Ευρώπη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Σημαντικά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρος Σκυλακάκης, ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας "Μεσόγειος" της διακομματικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, παρουσία στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, εκπροσώπων Διπλωματικών αποστολών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: "Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο: Η σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της αξιόπιστης έρευνας".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εισηγητές, λόγω της κλιματικής αλλαγής στα επόμενα χρόνια, αναμένονται και στην Ελλάδα σημαντικές περιβαλλοντικές μεταβολές, όπως η μεγάλη άνοδος του επιπέδου της θάλασσας και η σημαντική μείωση της υγρασίας με ξηρασίες, ενώ ο τουρισμός θα είναι ο κύριος τομέας που θα πληγεί από την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο.

Αναλυτικότερα, από την πλευρά των εισηγητών αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η κα Λιπιάτου Ελισάβετ, επικεφαλής της Μονάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Σχέδια Διεθνούς Συνεργασίας, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην επόμενη δεκαετία η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί από 0,1° έως 0,4° C, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζεται στην περιοχή της Μεσογείου. Ειδικά στη Μεσόγειο η αύξηση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί χρονικά 2 φορές ταχύτερα απ’ ότι στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ το επίπεδο της θάλασσας θα σημειώσει άνοδο κατά 13 έως 68 εκατοστά μέχρι το 2050. Ανέφερε επίσης ότι η υγρασία το καλοκαίρι σε περιοχές όπως η Ελλάδα και άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, θα σημειώσει στο επόμενο διάστημα σημαντική μείωση που θα φθάσει στο -5% ανά δεκαετία, μια μείωση που θα οδηγήσει σε ξηρασίες με άμεσο οικονομικό αντίκτυπο (γεωργία, δασικές πυρκαγιές κλπ). Τόνισε επίσης ότι οι αειφόρες τεχνολογίες και οι εναλλακτικές μορφές διαχείρισης των αγροτικών και αγροτοβιομηχανικών δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο προτείνονται μεταξύ των προτεραιοτήτων που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας στην περιοχή, συνεργασία που πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάλυση των φυσικών καταστροφών και στην επεξεργασία σεναρίων αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων.

Η κα Λιπιάτου έκανε επίσης εκτενή αναφορά στις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν στη Μεσόγειο, μεταξύ Κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, μεταξύ Περιφερειών αλλά και φορέων - επιτροπών (Monitoring Committee for Euro-Mediterranean Cooperation in RTD, Euro-Mediterranean S&T Committee, Union for Mediterranean, Mediterranean Innovation and Research Coordination Action κ.α.).

Ο κ. Andrea Tilche, επικεφαλής της Μονάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και τους Φυσικούς Κινδύνους, ανέφερε ότι στα επόμενα χρόνια αναμένονται και άλλες μεταβολές στον παγκόσμιο κύκλο του νερού και αυτό θα έχει ως συνέπεια την εμφάνιση, με μεγαλύτερη συχνότητα, ξηρασιών αλλά και πλημμυρών σε πολλά σημεία της Μεσογείου. Η μαζική φύτευση δένδρων στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου αποτελεί λύση για την αποφυγή πλημμυρών και ταυτόχρονα απορρόφησης περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα, ελαττώνοντας έτσι την ξηρασία και προασπίζοντας την ανάπτυξη, ιδίως την τουριστική.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Emanuele Massetti, ειδικό σε θέματα των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ερευνητή του προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη FEEM, που επίσης ήταν μεταξύ των εισηγητών της εκδήλωσης, στην περιοχή της Μεσογείου ο τουρισμός θα είναι ο κύριος τομέας που θα πληγεί από την κλιματική αλλαγή.

Η εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF κα Paloma Agrasot υποστήριξε ότι υπάρχει ελλιπής περιβαλλοντική διαχείριση των δασικών εκτάσεων της Μεσογείου, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις αυτές να καταστρέφονται ή να υποβαθμίζονται βαθμιαία. Αναφέρθηκε στους κινδύνους της υπεραλιείας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αναποτελεσματική αλιευτική πολιτική στη Μεσόγειο. Τόνισε ότι το 70-80% της συνολικής κατανάλωσης του νερού γίνεται για χρήση αγροτικών δραστηριοτήτων, χωρίς καμία μέριμνα για το οικοσύστημα. Και ανέφερε ως χαρακτηριστικό δείγμα των πολλών μεταβολών που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή μας το ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαφανιστεί το 50% των υδροβιοτόπων της Μεσογείου.

"Η επιστημονική γνώση δεν οδηγεί αυτονόητα στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών, συνεχίζει όμως να είναι σημαντική. Γι΄ αυτό και πρέπει να επιμένουμε στην έρευνα για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου σε επίπεδο περιοχών όπως η Μεσόγειος, όπου υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία δεν μας επιτρέπει να χαράξουμε αποτελεσματική πολιτική της Ένωσης για την προσαρμογή σ΄αυτήν" τόνισε στην έναρξη της εκδήλωσης ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης.

Σημείωσε επίσης τη σημασία ανάπτυξης σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα ενεργειακής ασφάλειας και εξάρτησης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αναπτυχθούν και τρόποι αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική, καθώς αν οι ανανεώσιμες πηγές έχουν μεγάλο ποσοστό στο ενεργειακό μίγμα, η δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστικός παράγοντας για την ευστάθεια του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Δελαβέκουρας: "Ευρωπαϊκό πρόβλημα η παράνομη μετανάστευση"

Eurozone map in 2009 Category:Maps of the EurozoneImage via WikipediaΣε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης του COREPER (Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στην Ε.Ε.), στην οποία παρουσιάστηκε το κείμενο της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, το οποίο προγραμματίζεται να συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2011, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε τα εξής:

«Στη συνέχεια σχετικής εντολής που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Συμβούλιο το 2002 για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και μετά τη διεξαγωγή των σχετικών διαπραγματεύσεων, διαφαίνεται ότι οι δύο πλευρές ευρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία επί του κειμένου.

Η Ελλάδα από την αρχή τόνισε τη σημασία της σύναψης της Συμφωνίας αυτής τόσο για τα ελληνικά συμφέροντα όσο και για το συμφέρον της Ένωσης και των Κρατών Μελών της και συμμετείχε ενεργά στην όλη διαδικασία, με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων αυτών.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η σύναψη της Συμφωνίας καταδεικνύει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης που δεν αποτελεί μόνο ελληνικό ή ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά κοινό ευρωπαϊκό, όπως άλλωστε έχει καταγραφεί στα Συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Παράλληλα, συμβάλλει στην πρόληψη και στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ευρώπη μέσω των συνόρων μας, θαλάσσιων και χερσαίων, που είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύει τη συνεργασία με την Άγκυρα επί του θέματος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που άλλωστε αποτελεί πάγια επιδίωξη της χώρας μας.

Η Συμφωνία, που κινείται στη γραμμή αντίστοιχων Συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες, θα διευκολύνει πρακτικά την επανεισδοχή των παρανόμως εισερχομένων στη χώρα μας, καθώς προβλέπεται απλοποιημένη διαδικασία επανεισδοχής. Τα όποια τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν θα συντονίζονται από την προβλεπόμενη στη Συμφωνία Κοινή Επιτροπή Επανεισδοχής.

Η χώρα μας θεωρεί θετική την επιτευχθείσα πρόοδο και προσβλέπει στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και των απαραίτητων νομοθετικών διαδικασιών, προκειμένου η Συμφωνία να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν και να λειτουργήσει ως ένας επιπρόσθετος παράγοντας αποτροπής, ελέγχου και βέλτιστης διαχείρισης της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης που δέχεται η χώρα μας ιδιαίτερα στα ανατολικά μας σύνορα.»
Enhanced by Zemanta

Η ανακύκλωση απάντηση στις ελλείψεις σπανίων γαιών

Reinhard Bütikofer auf einem Parteitag der Grü...Image via Wikipedia
Από το iPad μέχρι τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα, σχεδόν κάθε σύγχρονο τεχνολογικό θαύμα απαιτεί υλικά από τις λεγόμενες "σπάνιες γαίες", μια σειρά ορυκτών τεράστιας στρατηγικής και οικονομικής σημασίας των οποίων μεγαλύτερη εξαγωγέας παγκοσμίως είναι σήμερα η Κίνα. Η πρόσφατη απόφαση του Πεκίνου να περιορίσει τις εξαγωγές προκάλεσε όπως είναι φυσικό αναταραχή, όμως σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Reinhard Bütikofer, η λύση είναι προφανής: η ανακύκλωση.
Το θέμα των "σπανίων γαιών" (rare earths στα αγγλικά)  ετέθη σε ειδική ακρόαση που οργανώθηκε στο ΕΚ στις 26 Ιανουαρίου, με τον πρόεδρο της επιτροπής Βιομηχανίας, Herbert Reul (Γερμανία, ΕΛΚ) να σημειώνει ότι οι πρώτες ύλες παραμένουν κεντρικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Reinhard Bütikofer (ΦΩΤΌ), ο οποίος ετοιμάζει έκθεση μη νομοθετικού χαρακτήρα για το θέμα, σημείωσε ότι "στην καλύτερη περίπτωση, η λήψη μέτρων προστασίας των εισαγωγών σπανίων πρώτων υλών δεν μπορεί να αποτελέσει παρά προσωρινή λύση. Στην πράξη, η ανακύκλωση και η βελτίωση της χρήσης των πρώτων υλών θα δώσουν την απάντηση και αυτό απαιτεί φιλόδοξη στρατηγική".

Μία τέτοια στρατηγική θα ήταν να ανοίξουν τα "ορυχεία των πόλεων", οι χωματερές που κυριολεκτικά μπορούν να κρύβουν χρυσάφι. Όπως εξήγησε στην ακρόαση ο Stephan Csoma της Umicore, που εδρεύει στις Βρυξέλλες και ειδικεύεται στην τεχνολογία υλικών, "ένας τόνος κινητών τηλεφώνων μπορεί να αποδώσει 300 έως 350 γραμμάρια χρυσού" ενώ η ίδια "πηγή" μπορεί να καλύψει το ένα πέμπτο των αναγκών σε κοβάλτιο. "Μερικές φορές διαλέγουμε την εύκολη λύση, να πετάξουμε τα παλιά και να αρχίσουμε από την αρχή", επεσήμανε σχετικά η Judith A. Merkies (Σοσιαλιστές, Ολλανδία).

Εκτός της ανακύκλωσης, η συνεργασία με χώρες που διαθέτουν σημαντικά κοιτάσματα είναι φυσικά απαραίτητη για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της Ευρώπης. "Η ΕΕ οφείλει να συνεργασθεί με τις χώρες αυτές, η σύγκρουση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα", σημείωσε ο Bütikofer.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τσέχος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Jan Březina, επεσήμανε ότι σημείωσε ότι "αν η ΕΕ δεν υιοθετήσει ενιαία στρατηγική θα εκπλαγούμε δυσάρεστα με την ταχύτητα με την οποία η Κίνα ή άλλες χώρες θα πάρουν τον έλεγχο των αγορών στη Βραζιλία ή τη Νότιο Αφρική". "Μπορούμε να ανακυκλώνουμε όσο θέλουμε", προσέθεσε, "όμως το πρόβλημα θα παραμείνει".

Ο Bütikofer από την πλευρά του σημείωσε ότι σήμερα το 95% των "σπανίων γαιών" εξορύσσεται στην Κίνα, όμως "μακροπρόθεσμα δεν μπορούμε να εξαρτώμεθα από έναν και μόνο προμηθευτή". "Ενδιαμέσως ας προσπαθήσουμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις" κατέληξε.

Σπάνιες Γαίες
  • Δεκαεπτά στοιχεία του περιοδικού πίνακα ανήκουν στην κατηγορία αυτή
  • Χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά, τα λέιζερ, τα διυλιστήρια ή ακόμα τις αιολικές γεννήτριες
  • Δεν είναι ακριβώς "σπάνιες" αλλά η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων κοστίζει
  • Η Κίνα έχει το 97% της παγκόσμιας παραγωγής
  • Στη δεκαετία του 1990 η Κίνα έριξε τις τιμές και κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά αλλά ελέγχει μόνο το ένα τρίτο των βεβαιωμένων κοιτασμάτων
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ.: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει κοινή οικονομική και δημοκρατική πολιτική "

Για τo ομόλογο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέδωσε ανακοίνωση ο τομέας Ευρωπαϊκής Πολτικής της ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: 
"Το πρώτο  ευρωπαϊκού τύπου πενταετές ομόλογο που εξέδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία αντλώντας με άνεση από τις αγορές 5 δις ευρώ με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, 2,89%. Εκτός από δικαίωση του σταθερού προσανατολισμού της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, το γεγονός επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να προωθήσει το ταχύτερο η Ευρωπαϊκή Ένωση την κοινή οικονομική και δημοκρατική πολιτική διακυβέρνηση. Η άντληση πόρων από ευρωομόλογα δεν θα πρέπει να   περιοριστεί μόνο στη διάθεσή τους για εξυπηρέτηση του χρέους κρατών-μελών που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, αλλά και για τη χρηματοδότηση κοινών  δημοσίων επενδύσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα που θα συμβάλουν στην οικονομική αναζωογόνηση του συνόλου της ευρωζώνης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας".

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Δημοσιογραφικό Βραβείο 2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Flag of the European Parliament 1973-1983. Lat...Image via WikipediaΤο Δημοσιογραφικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα απονεμηθεί για τέταρτη φορά το 2011. Θα βραβευθούν δημοσιογράφοι που έχουν καλύψει σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα ή που έχουν συμβάλει στη καλύτερη κατανόηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και πολιτικών. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους από το Σάββατο, 15 Ιανουαρίου.

Το βραβείο θα απονεμηθεί σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: γραπτός τύπος, ραδιόφωνο, τηλεόραση και διαδίκτυο. Ο νικητής σε κάθε κατηγορία θα βραβευθεί με €5000.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 31 Μαρτίου 2011. Μεμονωμένα άτομα ή ομάδες μέχρι και 5 ατόμων μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα με άρθρα ή προγράμματα. Οι συμμετοχές θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί ή μεταδοθεί μεταξύ της 1ης Απριλίου 2010 και 31ης Μαρτίου 2011 σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι υπήκοοι ή μόνιμοι κάτοικοι ενός κράτους μέλους της ΕΕ και εγγεγραμμένοι δημοσιογράφοι.

Σε κάθε κράτος μέλος θα συσταθεί εθνική κριτική επιτροπή η οποία θα αναδείξει τους επικρατέστερους υποψηφίους για κάθε κατηγορία. Η κριτική επιτροπή απονομής, υπό την προεδρία ενός Αντιπροέδρου του ΕΚ, θα επιλέξει τους τέσσερις τελικούς νικητές σε επίπεδο ΕΕ. Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2011.

Τα έντυπα των αιτήσεων και ο κανονισμός του βραβείου παρατίθενται στην ειδική ιστοσελίδα του βραβείου (βλ. παρακάτω).

Το 2010, οι νικητές προήλθαν από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με:

Τον κ. Teodor Stoychev, Υπηρεσία Τύπου ΕΚ - Βρυξέλλες, τηλ.:+32 498 983 986

Τον κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, Γραφείο ΕΚ - Αθήνα,

τηλ.:+30 210 327 8924 Την κα. Αλεξάνδρα Ατταλίδου,

Γραφείο ΕΚ - Λευκωσία, τηλ.:+357 22 870500

Έμφαση στην τεχνογνωσία της διαχείρισης κινδύνων από τον όμιλο INTERAMERICAN

Εντείνει το ενδιαφέρον της για ανάπτυξη της τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης κινδύνων η INTERAMERICAN, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που της παρέχει ο μητρικός όμιλος EUREKO και η συμμετοχή στην κοινοπραξία EURAPCO, στη οποία συμμετέχουν εκτός της INTERAMERICAN και ανταλλάσσουν γνώση και καλές πρακτικές για την εκτίμηση κινδύνων μεγάλες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία, συζητήθηκαν τα θέματα της ποσοτικής εκτίμησης κινδύνων περιουσίας (PML και EML), η κοινοτική νομοθεσία αναφορικά με πρότυπα μέτρων προστασίας για φωτιά, κλοπή και κακόβουλες πράξεις, περιπτώσεις περιβαλλοντικών αποζημιώσεων στην Ευρώπη, η ασφαλιστική κάλυψη διακοπής εργασιών επιχειρήσεων (Β1) και θέματα risk management.

Στο risk management forum την INTERAMERICAN εκπροσώπησε ο Β. Βήχας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας πραγματογνώμων – εκτιμητών – μηχανικών «Μέντωρ», που ανήκει στην ελληνική εταιρεία. Ακόμη, συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών Tapiola (Φινλανδία), Gotaer (Γερμανία), Swiss Mobiliar (Ελβετία), Achmea, Interpolis (Φινλανδία) και Oranda (Ρωσία) του ομίλου EUREKO -στον οποίο ανήκει η INTERAMERICAN- καθώς και εκπρόσωπος της EURAPCO που είχε την ευθύνη του συντονισμού.

Σημειώνεται ότι ο Β. Βήχας εξελέγη τον περασμένο Οκτώβριο διακεκριμένο μέλος του Βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων (Royal Institute of Chartered Surveyors, RICS) και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου RICS για μηχανήματα και εξοπλισμό επιχειρήσεων.

Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

ΚΡΗΤΗ: ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ

Insel Elafonisi, Blick Richtung Kreta (Grieche...Image via WikipediaΣτο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της παράνομης έγκρισης για λατομείο γύψου με εκρηκτικά σε απόσταση αναπνοής από το Ελαφονήσι στη Νοτιοδυτικής άκρη της Κρήτης, προστατευόμενη περιοχή μεγάλης οικολογικής και τουριστικής σημασίας.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά από την Κομισιόν να πάρει θέση κατά πόσο είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η εγκατάσταση λατομείου με εκρηκτικά στη συγκεκριμένη περιοχή και η εκ των υστέρων αδειοδότηση του δρόμου που διανοίχθηκε για την εξυπηρέτηση του έργου.

«Φέρνουμε στο ευρωκοινοβούλιο την υπόθεση του λατομείου στο Ελαφονήσι της Κρήτης, γιατί πρόκειται για ακραία περίπτωση κακοδιοίκησης και πρακτικών που υπονομεύουν το μέλλον», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Όταν η κρατική διοίκηση αναιρεί από το παράθυρο το χωροταξικό σχεδιασμό μιας ολόκληρης περιοχής, για να διευκολύνει καταστροφικές παρεμβάσεις σε ένα από τα πιο ευαίσθητα και πολύτιμα σημεία της Κρήτης, τότε υπάρχει σοβαρό πολιτικό θέμα. Τέτοιες καταστάσεις έχουν καταστρέψει ανεπανόρθωτα αρκετές περιοχές, και δε μπορούν πια να γίνονται αποδεκτές ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τον αγώνα των πολιτών και της αυτοδιοίκησης για τη σωτηρία ενός εμβληματικού τοπίου με μεγάλη οικολογική και τουριστική σημασία».
Enhanced by Zemanta

Έπαιξαν - έχασαν Βγενόπουλος και Βασιλάκης

thumb
Έπαιξαν κι έχασαν, αλλά μαζί με αυτούς θα χάσουμε κι εμείς. Το αεροπορικό όνειρο του Ανδρέα Βγενόπουλου και του Θόδωρου Βα­σιλάκη να ενώσουν τις αεροπορικές τους εταιρείες (και να μονοπωλήσουν στην Ελλάδα) φαίνεται πως σβήνει στις Βρυξέλλες.Και τώρα η υπόθεση «φθηνότερο αεροπορικό εισιτήριο» μπορεί να γί­νει πραγματικότητα για ένα διάστημα, αλλά, με τις συνθήκες άγριου ανταγω­νισμού που μας επιβάλλουν οι Ευρω­παίοι, μπορεί να μην υπάρχουν πλέον οι (αξιόπιστες αεροπορικές) εταιρεί­ες...

Όπως ακούγεται (πολύ έγκυρα), ο επίτροπος ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δεν εγκρίνει τη συγχώνευση της Ολυμπιακής (της νέας Olympic Air, δηλαδή) με την Aegean. Με δυο λόγια, ο Αλμούνια μάς γλιτώνει μεν από το αεροπορικό μονοπώλιο στο οποίο οδηγούσαν τα πράγματα οι ιδιοκτήτες, αλλά τώρα οι Βγενόπου­λος και Βασιλάκης θα πρέπει να χω­ρίσουν τα τσανάκια τους και να ξα­ναβρεθούν απέναντι, όπως στα τέλη του 2009.Και τι συμβαίνει όταν δύο μεγάλοι τσακώνονται σε ένα μικρό χωράφι; Αρχίζουν οι εκπτώσεις. Και στην περί­πτωσή μας, ο εξουθενωτικός ανταγω­νισμός εξασθενεί τους ισχυρούς και ανοίγει την πόρτα στους αεριτζήδες. Δηλαδή τις χαμηλού κόστους εταιρεί­ες, με τις αμφίβολης ποιότητας υπη­ρεσίες και τις... πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια των επιβατών. Ίσως τε­λικά αυτό να ήθελαν και οι Ευρωπαίοι για τη χώρα μας.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ  ΕΔΩ

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Η επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα θα οδηγούσε σε μείωση του χρέους

Wikiproject European Union LogoImage via WikipediaΕντείνονται οι πιέσεις προς τη Γερμανία από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την ΕΚΤ και κράτη μέλη, για επίσπευση της λήψης απόφασης σχετικά με την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του, ώστε εκτός από τη χορήγηση δανείων να μπορεί να αγοράζει και κρατικά ομόλογα.
Σε καλό δρόμο βρίσκεται το θέμα της διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ταμείου, το οποίο θα χορηγεί δάνεια σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, προκειμένου να αγοράζουν το δικό τους χρέος από τη δευτερογενή αγορά με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της έκδοσης. Οι Γερμανοί μπορεί επισήμως να διαψεύδουν ότι οι ίδιοι επιδιώκουν με τον τρόπο αυτό τη μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι διαβουλεύσεις κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς να αποκλείουν και το σενάριο να αγοράζει και το ίδιο το ταμείο κρατικά ομόλογα.
  • Σήμερα κρατικά ομόλογα αγοράζει μόνο η ΕΚΤ, αλλά έχει φτάσει πλέον στα όρια της, αφού έχει διαθέσει μέχρι σήμερα περίπου 75 δισ. ευρώ σε αγορές ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και κατά δεύτερο λόγο της Ισπανίας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει καταστήσει σαφές στις κυβέρνησης ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να συνεχίσει τις αγορές. 
Την εκτίμηση ότι η επαναγορά χρέους από την Ελλάδα θα ήταν το καλύτερο σενάριο διατυπώνουν τραπεζικά στελέχη.
Συγκεκριμένα το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Ελλάδα εφόσον διέθετε κεφάλαια να μπορούσε να επαναγοράσει μέρος του χρέους της. 

Αν η Ελλάδα μπορούσε να αγοράσει 20 δις ευρώ χρέος προφανώς και θα αγόραζε ομόλογα σε τρέχουσες τιμές.
Σε μια τέτοια περίπτωση ομόλογα που στην λήξη τους αποτιμώνται στα 25 δις ευρώ τώρα αποτιμώνται 20 δις ευρώ.
Ως γνωστό τα ομόλογα είναι εγγυημένα στην λήξη τους.
Σε μια τέτοια περίπτωση το ελληνικό δημόσιο θα γλίτωνε θα επωφελούνταν κατά 5 δις ευρώ.
Αναλογικά αν μπορούσε το ελληνικό κράτος να αγοράσει 50 δις ευρώ το κέρδος που θα αποκόμιζε θα ήταν μέσος κόστος τρέχουσας αξίας 78 μονάδες βάσης μείον την τελική αξία δηλαδή 64 δις ευρώ συνολική αξία ομολόγων στην λήξη τους άρα κέρδος 14 δις ευρώ.
H επαναγορά ελληνικούς χρέους θα αποτελούσε την ιδανικότερη λύση που υπερκερνά ακόμη και το haircut.
Οι ιδανικές λύσεις συνήθως είναι και οι πιο δύσκολα υλοποιήσιμες.
Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει 20 ή 50 δις ευρώ ώστε να επαναγοράσει πίσω ομόλογα που έχει εκδώσει.
Άρα το πρώτο ζητούμενο είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο σχέδιο.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θεωρητικά και πρακτικά θα μπορούσε να βοηθήσει με ένα μηχανισμό δανεισμού την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα θα μπορούσε να δανείσει την Ελλάδα π.χ. 40 δις ευρώ το ελληνικός κράτος να ζητήσει από τους σημερινούς κατόχους ομολόγων να επαναγοράσει πριν την λήξη τους ομόλογα και αν καταφέρει να συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια τα ομόλογα που θα έχει συγκεντρώσει θα τα μεταβιβάσει στο Ταμείο το οποίο θα τα διαθέτει ως περιουσιακό στοιχείο.
Προφανώς η οικονομική πολιτική της χώρας θα παραμείνει για πολλά χρόνια υπό την Τρόικα και το ΔΝΤ.
Αν το σενάριο αυτό μπορούσε να υλοποιηθεί δύο είναι τα βασικά ζητήματα σε ποια τιμή θα αγόραζε τα ομόλογα που έχει εκδώσει η Ελλάδα και ποιοι θα πουλούσαν...
Σε ποια τιμή προφανώς σε αγοραίες τιμές, στις εκάστοτε τρέχουσες...
Το ποιοι θα πωλήσουν είναι ένα ζητούμενο.
Ο αγοραστής ενός ομολόγου όταν έχει τοποθετήσει 10 εκατ ευρώ και αποτιμάται στις 78 μονάδες βάσης σημαίνει ότι τα 10 εκατ αποτιμώνται σε 7,8 εκατ άρα απώλεια 2,2 εκατ ευρώ.
Θεωρητικά ξένες τράπεζες καθώς στελέχη ελληνικών τραπεζών δηλώνουν ότι αν το ελληνικό κράτος αποφάσιζε να αγοράσει χρέος οι ελληνικές τράπεζες θα έχαναν ένα αξιόλογο μέρος του αρχικώς επενδεδυμένου κεφαλαίου, άρα δεν θα συμμετείχαν....
Οι αγορές που πραγματοποίησε η ΕΚΤ ύψους 44 δις ευρώ ελληνικού χρέους τους τελευταίους 7 μήνες πραγματοποιήθηκαν στην χειρότερη συγκυρία οπότε επενδυτές επιδίωξαν να απαλλαγούν από το ελληνικό χρέος.
Η Ελλάδα ακόμη δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεοκοπίας και δεν αποκλείεται αν ανακοινωνόταν ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους να υπήρχαν επενδυτές που να ήθελαν να πωλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.
To συμπέρασμα είναι ότι σε ένα τέτοιο σενάριο θα μιλάμε για haircut 20-30%. Ωστόσο όσοι επενδυτές έχουν εγγράψει στα λογιστικά τους βιβλία σε τρέχουσες τιμές τα ελληνικά ομόλογα δεν θα έχουν πρόβλημα τουναντίον θα έχουν κέρδος.
Όμως η πλειοψηφία των ομολόγων παραμένει σε τιμές κτήσης και αυτό είναι το πρόβλημα....
epikairo
Enhanced by Zemanta

Ρόδη Κράτσα: Τα μηνύματα από Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θετικά

"…Τα μηνύματα από Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θετικά και στέλνουν θετικά μηνύματα προς τις αγορές και τους πολίτες. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ελπίδες και τις προσδοκίες. Διαφορετικά…."

Αυτό τονίζεται σε δήλωση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδης Κράτσα από την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο για την έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση και για ανάπτυξη.

Δείτε στο βίντεο όλη τη δήλωση ΕΔΩ

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Παπανδρέου: "Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της"

"Χτίζουμε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα, το ίδιο οφείλει να πράξει και η Ευρώπη, να αλλάξει τα πράγματα και να πάρει τη μοίρα στα χέρια της" σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ομιλία του στο γεύμα εργασίας της τακτικής συνάντησης που πραγματοποιεί το "Euro 50 Group" με θέμα "η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι" και το οποίο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη ως μόνιμο μέλος του φόρουμ, φιλοξενεί στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κρίση ανέδειξε κενά στο κοινό μας νόμισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ένα νόμισμα "χωρίς αφεντικό" και χωρίς κοινό υπουργείο Οικονομικών.

Τόνισε δε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε ένα ισχυρό μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που, αν αφεθούν, θα δημιουργήσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μετεξέλιξη σε μια Ευρώπη με κοινή οικονομική πολιτική και ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στηρίξει το "άλμα" που απαιτείται γι΄αυτό.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προτάσεις του για την έκδοση ευρωομολόγου, κάνοντας λόγο για ένα "ισχυρό εργαλείο που είναι κρίμα να μην διαθέτει η ΕΕ".

"Πολλοί παραμένουν απαισιόδοξοι ότι η Ευρώπη είναι καταδικασμένη στη χαλαρότητα και την αδυναμία λήψης αποφάσεων", είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι "απέναντι σε αυτούς και τα επιχειρήματά τους η Ελλάδα αντιτάσσει τη δική της διαδρομή, ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο και τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο".

Ταυτόχρονα, διαβεβαίσε ότι η Ευρώπη θα διαψεύσει τους επικριτές της "όπως ακριβώς και οι Ελληνες διέψευσαν εκείνους που μας είχαν, τέτοιο καιρό πέρσι, ξεγραμμένους". Αναφερθείς στις μεγάλες αλλαγές που έχει πετύχει η χώρα μας από το 2010 ο κ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων ότι μέσα σε έναν χρόνο καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι και ένας λόγος που στο πρόσφατο Eurogroup αποφασίστηκε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, κάτι που, όπως είπε, συνδέεται και με τη δημοσιονομική πρόοδο και τις άλλες αλλαγές.

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Ρόδη Κράτσα: Θα υποστηρίξουμε το λαό της Τυνησίας

Δήλωση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδης Κράτσα από την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο για την κατάσταση στην Τυνησία:

"…Θα υποστηρίξουμε το λαό της Τυνησίας και τις νέες αρχές σ’ αυτή τη νέα πορεία προς τη σταθερότητα, ανάπτυξη. Η Τυνησία…."ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Στα Γιάννενα η συνάντηση εταίρων για το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Χώρου

Διακριτική συνάντηση Εταίρων για το πρόγραμμα MED (Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Χώρου) με τίτλο WOOD 3 πραγματοποιείται από χθες στα Γιάννινα.

Η συνάντηση ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας βάσης των διαθέσιμων πόρων της δασικής ξυλώδους βιομάζας των περιοχών στόχων της Μεσογείου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οργανισμοί από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία και εκ μέρους της Ελλάδας η Περιφέρεια Ηπείρου. Τους σύνεδρους καλωσόρισε ο Αντιπεριφερειάρχης, Παντελής Κολόκας.

Τα παιδιά θέλουν τη βοήθειά μας

Ο διεθνής τηλεφωνικός αριθμός κλήσης 116000 για τα αγνοούμενα παιδιά 
Πριν από τρία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέσμευσε τον αριθμό 116000 ως κοινό αριθμό κλήσης για τα αγνοούμενα παιδιά (IP/07/188) για όλο το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε τα κράτη μέλη να τον ενεργοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό.

Μολονότι κατά το προηγούμενο έτος ο αριθμός 116000 εχρησιμοποιείτο μόνο στην Ουγγαρία (IP/08/1129), μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον διαθέσει τον εν λόγω αριθμό για δωρεάν κλήσεις σε όλους τους φορείς παροχής τηλεφωνικών γραμμών άμεσης βοήθειας.

Ο αριθμός έχει επίσης δοθεί σε φορείς παροχής ανάλογων υπηρεσιών σε εννέα κράτη μέλη, ενώ κατά το παρελθόν έτος οι αντίστοιχοι φορείς ήταν επτά. Το 116000 αποτελεί πλέον ενεργοποιημένη υπηρεσία σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία και Ρουμανία). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται επίσης να χρησιμοποιείται σε δύο επιπλέον χώρες (Βέλγιο και Σλοβακία). ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής

Με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι... θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως τροφή για σκέψη' τα εξής:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: 'αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι', 'αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'
4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα(α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν ,ξ , ο ,π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας'. 

Θ. Σκυλακάκης: Ερωτήματα για την αναθεώρηση σύμβασης του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ερωτήματα που προκύπτουν μετά την πρόταση αναθεώρησης της σύμβασης του Μετρό Θεσσαλονίκης από πλευράς του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρος Σκυλακάκης, μέσω γραπτής ερώτησης που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου.

Τα ερωτήματα αφορούν τις δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού, ο οποίος προανήγγειλε αλλαγές στην έκταση του φυσικού αντικειμένου της εν εξελίξει εργολαβίας του μετρό της Θεσσαλονίκης, ματαιώνοντας την προβλεπόμενη κατασκευή τριών σταθμών (Παπάφη, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία), καθώς και αλλαγές στο πρόγραμμα που ακολουθείται για τη διάνοιξη της σήραγγας, με συνέπεια νέα αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων και φυσικά διαφοροποίηση του τελικού τιμήματος της ενεργής σύμβασης, ενώ συγχρόνως προεξόφλησε ότι εντός του τρέχοντος μηνός θα υπάρξει σχετική συμφωνία με τους υπόλοιπους χρηματοδότες του έργου, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που παρέχει δάνειο ύψους 550 εκ. € και την Ευρωπαϊκή Ένωση που παρέχει χρηματοδότηση ύψους 250 εκ. €, μέσω του Γ’ Κ.Π.Σ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Οι ασθενείς μπορούν πλέον να αναζητούν περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ από εκείνο στο οποίο διαμένουν

Μετά την παρέλευση τριάντα μηνών, από την στιγμή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσει την τελική έγκρισή του...οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές της νομοθεσίας τους προκειμένου να εναρμονισθούν στην νέα κοινοτική ντιρεκτίβα που ενέκρινε, σήμερα, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, για το δικαίωμα των ασθενών να αναζητούν περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ από εκείνο στο οποίο διαμένουν.
Η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, Γαλλίδα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού-Λαϊκού Κόμματος, Φρανσουάζ Γκροσετέτ, δήλωσε μετά την υπερψήφιση της έκθεσης της ότι "οι ασθενείς δεν θα αφήνονται πλέον στην τύχη τους όταν θα ζητούν διασυνοριακή περίθαλψη και επιστροφή των εξόδων.
Αυτή η οδηγία θα αποσαφηνίσει επιτέλους τα δικαιώματα των ασθενών, καθώς μέχρι τώρα αυτά ήταν πολύ ασαφή." Με βάση τους νέους κανόνες που καθορίζονται οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να λαμβάνουν επιστροφή των εξόδων τους για περίθαλψη που τους παρασχέθηκε σε άλλο κράτος μέλος, εφόσον το είδος της περίθαλψης και το κόστος της θα καλύπτονταν από το κράτος μέλος στο οποίο είναι ασφαλισμένοι.
Παράλληλα, οι αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τους ασθενείς να λαμβάνουν "εκ των προτέρων έγκριση" (προέγκριση) για περιπτώσεις περίθαλψης, όπου απαιτείται παραμονή σε νοσοκομείο με διανυκτέρευση ή παροχή εξειδικευμένης θεραπείας.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν "εθνικά σημεία επαφής" για την παροχή πληροφόρησης στα άτομα που σκέπτονται να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος από τα οποία (σημεία επαφής) θα μπορούν να ζητήσουν και βοήθεια στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.
Η διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα ασθενείς που εξαναγκάζονται να παραμείνουν επί μακρόν σε καταλόγους αναμονής εξαιτίας του ότι στις χώρες τους δεν υπάρχουν οι ενδεδειγμένες θεραπείες.
Οι κανόνες αφορούν μόνον όσους επιλέγουν να αναζητήσουν θεραπεία σε άλλο κράτος μέλος.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για τους πολίτες που αναζητούν επείγουσα περίθαλψη όταν επισκέπτονται άλλο κράτος μέλος
http://taneatouoropou.blogspot.com/

ΕΕ: 40 εκατ. ευρώ κεφάλαιο εκκίνησης για νεαρούς ερευνητές το 2011

The flag of EuropeImage via WikipediaΤο ποσό των 40 εκατομμυριών ευρώ, που θα καλύψουν περισσότερες από 400 επιχορηγήσεις, θα χορηγηθεί σε ερευνητές που ξεκινούν την πρώτη τους απασχόληση πλήρους χρόνου στην έρευνα σε ευρωπαϊκό ερευνητικό ίδρυμα το 2011.

Οι επιχορηγήσεις για έναρξη σταδιοδρομίας, ύψους 100 000 ευρώ, χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα της ΕΕ Marie Curie και αποσκοπούν να ενθαρρύνουν ευρωπαίους επιστήμονες να επιστρέψουν στην Ευρώπη, καθώς και να προσελκύσουν τους καλύτερους νεαρούς ερευνητές άλλων εθνικοτήτων να εργαστούν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και άλλα ιδρύματα.

«Εάν θέλουμε να προαγάγουμε την επιστήμη και να υποστηρίξουμε την καινοτομία στην Ευρώπη, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι ελκυστικός τόπος εργασίας για τους Ευρωπαίους ερευνητές· πρέπει να προσελκύσουμε επίσης τα καλύτερα ταλέντα από το εξωτερικό» δήλωσε η Ανδρούλλα Βασιλείου, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης και για το πρόγραμμα Marie Curie.

Σύμφωνα με το working paper (έγγραφο εργασίας) του 2010 του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OΟΣΑ) με θέμα την απασχόληση και την κινητικότητα των κατόχων διδακτορικού, έως και 30% των Ευρωπαίων κατόχων διδακτορικού εργάστηκαν εκτός της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία, με σημαντικές ροές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Οι επιχορηγήσεις για έναρξη σταδιοδρομίας της ΕΕ προσφέρονται σε ερευνητές κάθε εθνικότητας. Η χρηματοδότηση στοχοθετείται στο μεταδιδακτορικό επίπεδο και δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το πεδίο της έρευνας. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 8 Μαρτίου 2011. Ένα ανεξάρτητο πάνελ κορυφαίων ευρωπαίων και διεθνών ειδικών αξιολογεί και επιλέγει τους καλύτερους ερευνητές για να λάβουν τις επιχορηγήσεις.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ.: "Κοστολογούν ακριβά την κοινοτική αλλεγγύη"

Ο υπεύθυνος για την Οικονομική Πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, σχετικά με τις εξελίξεις στο EUROGROUP και στο Ecofin έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Την απολύτως αναγκαία και επωφελή για όλα τα κράτη- μέλη έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης οι ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ έχουν αποφασίσει να την κοστολογήσουν πολύ ακριβά σε βάρος των κρατών και των πολιτών. Πολύ σύντομα η επιλογή τους αυτή θα αποδειχθεί μπούμερανγκ. Η προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης και του μηχανισμού στήριξης θα είναι υποχρεωτική μέσα στο προσεχές τρίμηνο, αλλά έως τότε μόνο τα κερδοσκοπικά κεφάλαια θα κερδίζουν»
Enhanced by Zemanta

Βραβείο Δημοσιογραφίας 2011

EU flag at the European ParliamentImage by European Parliament via FlickrΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βραβεύσει δημοσιογράφους που έχουν καλύψει σημαντικά θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή που έχουν συμβάλει στη καλύτερη κατανόηση των ευρωπαϊκών οργάνων ή/και των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Θα υπάρξουν 4 διαφορετικές κατηγορίες: Γραπτός Τύπος, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση και Διαδίκτυο. Ο νικητής σε κάθε κατηγορία θα βραβευθεί με 5000 ευρώ.

Οι υποψηφιότητες μπορεί να υποβληθούν (έως και 31 Μαρτίου 2011), είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες μέχρι και 5 ατόμων, για άρθρα ή εκθέσεις που θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί ή μεταδοθεί μεταξύ 1ης Απριλίου 2010 και 31 Μαρτίου 2011 σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι υπήκοοι ή μόνιμοι κάτοικοι ενός κράτους μέλους της ΕΕ και εγγεγραμμένοι δημοσιογράφοι.

πηγή : http://greekinnovation.blogspot.com/2011/01/2011.html

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Η Δημοκρατική Συμμαχία στηρίζει τις αποφάσεις που περιορίζουν το βάρος του χρέους


Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη απαιτούν  επιτέλους από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. μια ολοκληρωμένη στρατηγική.
Οικονομική διακυβέρνηση και εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται και  μια νέα ενδοευρωπαϊκή συμφωνία μεταξύ Νότου και Βορρά. Ο Νότος δέχεται τη δημοσιονομική πειθαρχία, τις αναγκαίες για την ανάπτυξή του διαρθρωτικές αλλαγές και τη μείωση του χρέους.
Ο Βορράς, από την πλευρά του, πρέπει να διευκολύνει την προσαρμογή και την ανταγωνιστικότητα όλων. Πρέπει να δεχθεί  ένα πιο ευέλικτο και ποιο  φθηνό ευρώ, που θα μας δώσει πίσω ένα μέρος της ανταγωνιστικότητάς μας.
Η Δημοκρατική Συμμαχία στηρίζει τις αποφάσεις που περιορίζουν το βάρος του χρέους μας, δηλαδή την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και την έκδοση του ευρωομόλογου.
 Αυτά όμως δεν πρέπει επ’ουδενί να αποτελέσουν άλλοθι για να επιστρέψουμε ως οικονομία και κοινωνία στη λογική και τις πρακτικές  του «ανήθικου» δανεισμού, στέλνοντας ξανά το λογαριασμό στις επόμενες γενιές».

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Europeana-LogoImage via WikipediaΠαραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes, και στην Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπο αρμόδια για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, η έκθεση της Επιτροπής Σοφών (υψηλού επιπέδου ομάδα προβληματισμού) για την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η έκθεση προτρέπει τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάρτηση στο διαδίκτυο των συλλογών που διατηρούν σε όλες τις βιβλιοθήκες, τα αρχεία και τα μουσεία τους.

Στην έκθεση επισημαίνονται τα οφέλη που συνεπάγεται η διευκόλυνση της πρόσβασης στον πολιτιστικό πλούτο και στη γνώση που διαθέτει η Ευρώπη. Υπογραμμίζονται επίσης τα δυνητικά οικονομικά οφέλη από την ψηφιοποίηση, και μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών σε πεδία όπως ο τουρισμός, η έρευνα και η εκπαίδευση.

Η έκθεση υποστηρίζει την ενίσχυση της ψηφιακής βιβλιοθήκης Europeana, που αποτελεί στόχο του ψηφιακού θεματολογίου, και προτείνει λύσεις για την ανάρτηση στο διαδίκτυο έργων που καλύπτονται από δικαιώματα δημιουργού.

Η Επιτροπή Σοφών σχετικά με την ψηφιοποίηση απαρτίζεται από τον Maurice Lévy, την Elisabeth Niggemann και τον Jacques de Decker (βλ. IP/10/456). Οι συστάσεις της έκθεσης θα τροφοδοτήσουν την ευρύτερη στρατηγική της Επιτροπής, στο πλαίσιο του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη, με στόχο να βοηθήσει τα πολιτιστικά ιδρύματα να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση προς την ψηφιακή εποχή.

Η Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε: «Η ομάδα προβληματισμού έχει εξισορροπήσει τα συμφέροντα των δημιουργών με τις επιταγές του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος στην ψηφιακή
εποχή. Πρέπει να βρούμε τρόπους και γι’ αυτή την εξισορρόπηση σε όλα τα ζητήματα όπου οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί παραγωγικοί κλάδοι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά στην ψηφιακή εποχή προσφέρουν σειρά ευκαιριών για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες».
Enhanced by Zemanta

ΔΗΜ. ΑΡ: Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής του δανείου, αλλά όχι νέο μνημόνιο

"Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει, παράλληλα με την προώθηση όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών για το ευρωομόλογο, να επιδιώξει την υλοποίηση της ανειλημμένης υποχρέωσης από το τελευταίο Eurogroup για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Οφείλει, επίσης, να διασφαλίσει ότι η δυνατότητα αυτή δεν θα συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο και από πρόσθετα μέτρα, αλλά από μειωμένο επιτόκιο".


Αυτό τόνισε σε ομιλία του σε κοινή εκδήλωση της ΔΗΜ. ΑΡ. και των  Οικολόγων , ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης και συμπλήρωσε:

Σε μέσο- μακροπρόθεσμη βάση και για το σύνολο πλέον των δανείων μας πρέπει να στοχεύουμε στην αναδιαπραγμάτευση μέσα από την οργανωμένη επιμήκυνση και αναχρηματοδότηση των ελληνικών χρεών. Η κυβέρνηση οφείλει να επεξεργαστεί και να προωθεί μια τέτοια στόχευση μέσα από τη διασφάλιση των κατάλληλων ευρωπαϊκών πολιτικών πρωτοβουλιών για μια διαδικασία μηχανισμού ρύθμισης που θα περιλαμβάνει τις υπερχρεωμένες χώρες, την ΕΚΤ και τους πιστωτές».

«Η Μαρία δεν είναι πια µόνη»

Maria Damanaki making her point to MEPs during...Image by European Parliament via FlickrΌπως κάθε θεσμός που σέβεται τον εαυτό του, η Κομισιόν φαίνεται συμπαγής απέξω. Μέσα όμως στο Κολέγιο των Επιτρόπων καταγράφονται διαφορές απόψεων για τα οικονομικά της Ευρώπης. Αυτό αφορά την εισήγηση της Επιτρόπής για τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών.

Την πρώτη φορά που έγινε η σχετική κουβέντα - πέρυσι τον Νοέμβριο - η Κομισιόν, υπό την πίεση του φιλελεύθερου Μπαρόζο, ήταν σε γραμμή να ζητήσει δημοσιονομική λιτότητα δεκαετίας για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Μειοψήφησε μόνο η Μαρία Δαμανάκη, κάτι που δεν άρεσε στον Ζοζέ, με αποτέλεσμα η ελληνίδα επίτροπος - για θέματα αλιείας και θαλάσσιων υποθέσεων - να βρεθεί στο κρύο.

Την περασμένη εβδοµάδα όµως που έγινε η δεύτερη συζήτηση,η ∆αµανάκη δεν ήταν πλέον µόνη. Αντιθέτως, φαινόταν δικαιωµένη σε κάποια θέµατα. Αποτέλεσµα; Η Μαρία βρήκε συµµάχους τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ, τον Ισπανό Χοακίν Αλµούνια, τον Αυστριακό Γιοχάνες Χαν και τον Ούγγρο Γιάνος Ποτότσνικ σε ορισµένες από τις προτάσειςτης. Κόπηκε έτσι η φόρα όσων ήθελαν να προτείνει η Κοµισιόν µείωση κατώτατου µισθού, αµοιβή των νέων εργαζοµένων µε κατώτερες αποδοχές, αλλά και να γίνει µε φιλελεύθερο πνεύµα η µεταρρύθµιση του ιδιωτικού ασφαλιστικού τοµέα της Ευρώπης.

Ωστόσο, το πιο σηµαντικό είναι ότι η ∆αµανάκη δεν είναι πλέον µόνη στην υπόθεση του ευρωοµολόγου όπως τον Νοέµβριο. Ο Μπαρόζο το δέχεται πλέον για αναπτυξιακές δράσεις σε ενέργεια, µεταφορές και υψηλή τεχνολογία, που, κατόπιν επιµονής της Μαρίας, επεκτάθηκαν στον τουρισµό και τα έργα υποδοµής. Στην έκδοση ευρωοµολόγων για να αντιµετωπιστεί το χρέος η Μαρία είναι ακόµη µόνη – µέσα στην Κοµισιόν – αλλά επιµένει.
ΤΑ ΝΕΑ
Enhanced by Zemanta

Αντ. Σαμαράς: Καθαρή η θέση της ΝΔ για την επιμήκυνση

EPP Summit March 2010Image by europeanpeoplesparty via FlickrΗ θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι καθαρή, τόνισε εν όψει των συμβουλίων Eurogroup-Ecofin και του στόχου της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ο Αντώνης Σαμαράς. «Επιμήκυνση πρώτον. Ταυτόχρονη μείωση του κόστους δανεισμού, δηλαδή του επιτοκίου, δεύτερον και τρίτον ευρωομόλογα», υπογράμμισε ο πρόεδρος τη ΝΔ, προσερχόμενος στη Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Ερωτήσεις για το θέμα δέχθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, «το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος είναι τόσο μεγάλο -αγγίζει και ξεπερνά τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ώστε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως εκ των πραγμάτων και εξ ανάγκης θα αναληφθούν τελικά οι μεγάλες πρωτοβουλίες της ΕΕ που είναι αναγκαίες προκειμένου να σταματήσει το ντόμινο της εκμετάλλευσης των αγορών σε βάρος των κρατών».

«Αυτό», εκτίμησε, «θα μας δώσει την άνεση να εφαρμόσουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, από το οποίο έχει ούτως ή άλλως ανάγκη η χώρα και το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το στενό πλαίσιο του μνημονίου, που είναι το συμβατικό θεμέλιο του δανείου που έχουμε πάρει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η επιμήκυνση θα γίνει -και όχι μόνο για τα 110 δισ. του δανείου, όπως είπε- και το ευρω-ομόλογο τελικώς θα υιοθετηθεί.

«Αρα», κατέληξε, «θα υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, μια βάση πάνω στην οποία πατάμε ως ΕΕ και ως ζώνη του ευρώ», επισημαίνοντας πως «το ζήτημα είναι εμείς εδώ στην Ελλάδα να συστρατευτούμε για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να βγούμε από την δημοσιονομική περιδίνηση με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Όσον αφορά τη μείωση του επιτοκίου, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως δεν μπορεί τα επιτόκια με τα οποία η ίδια η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν οικονομίες που είναι σε κρίση, να είναι επιτόκια υπερβολικά ή τοκογλυφικά. «Αρα», σημείωσε, «το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται κάποιος πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το επιτόκιο με το οποίο δανείζει. Από την άλλη μεριά είναι λογικό οι χώρες που δανείζονται μέσω μηχανισμών στήριξης να παρακολουθούν τα επιτόκια των χωρών που δανείζονται ακόμη μόνες τους από τις αγορές. Υπάρχει λοιπόν μια χρυσή τομή η οποία θα βρεθεί και η οποία πιστεύω ότι θα λειτουργήσει θετικά και ανακουφιστικά και για την Ελλάδα».


ΛΑ.Ο.Σ.: Διεκδικείστε! 

«Όσο διεκδικούμε τόσο θα κερδίζουμε. Η παθητική στάση της κυβέρνησης επί τόσους μήνες είχε επώδυνα αποτελέσματα», παρατήρησε σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, με αφορμή τη συνεδρίαση των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin για να προσθέσει: «Εμείς επιμένουμε προς την κυβέρνηση: Διεκδικείστε και κάτι θα πάρετε».


ΣΥΝ: Επιμήκυση χωρίς απεμπλοκή από το μνημόνιο δεν λέει τίποτα

«Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους χωρίς τη συνολική επαναδιαπραγμάτευσή του, την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την υιοθέτηση βαθιών δομικών αλλαγών στην ΕΕ, που θα μειώνουν το κόστος εξυπηρέτησής του και θα αφήνουν περιθώρια για την υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, δεν λέει σχεδόν τίποτα», σχολίασε ο ΣΥΝ
 
Την ίδια θέση επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Σκουρλέτης, σημειώνοντας πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου μπορεί να είναι θετική μόνο αν συνδεθεί με την απεμπλοκή από το μνημόνιο, τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή μέρους του και την εκ παραλλήλου προώθηση βαθιών δομικών αλλαγών που θα συνιστούν μια νέα αρχιτεκτονική στο χρηματοπιστωτικό τομέα εντός της Ε.Ε.». «Σε καμιά περίπτωση], τόνισε, «δεν πρέπει να συνδυαστεί με νέα μέτρα που θα βαθαίνουν την ύφεση στην οικονομία και θα χρεοκοπούν την κοινωνία».


Δημοκρατική Αριστερά: Χαραμάδα αισιοδοξίας

«Το τελευταίο διάστημα ανοίγει μια χαραμάδα αισιοδοξίας και διαφαίνεται ότι αρχίζει να αναθεωρείται η στάση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση χρέους», εκτιμά από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας παραλληλα πως είναι απαραίτητο να τηρηθεί η κατεύθυνση που έχει χαράξει το προηγούμενο Eurogroup για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα, αλλά και να μειωθεί το επιτόκειο του εν λόγω δανείου.


«Η κυβέρνηση», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «οφείλει σε μεσομακροπρόθεσμη βάση να στοχεύει στην αναδιαπραγμάτευση μέσα από την οργανωμένη επιμήκυνση και αναχρηματοδότηση των ελληνικών χρεών».
Enhanced by Zemanta

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Πυρ και μανία οι Βρυξέλλες

EC - CEImage by Paco CT via FlickrΜε την ψυχή στο στόμα τρέχει η κυβέρνηση να αποφύγει τις νέες υπο­βαθμίσεις που έρχο­νται από τους οίκους αξιολόγησης Moodys και Fitch. Μέσα στις γιορτές ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέ­λαβε να διαπραγματευτεί με τους «εχθρούς» μας εκλιπαρώντας τους να καθυστερήσουν την υποβάθμιση για έναν - δύο μήνες, ώστε να μην προ­κληθεί νέα πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Οι ξένοι όμως δεν πείστηκαν, με τον Fitch να ετοιμά­ζει την ανακοίνωσή του τις επόμενες μέρες. Το πλήγμα για την κυβέρνηση θα είναι διπλό διότι:

1Η υποβάθμιση θα κάνει λόγο για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών, για μεγαλύτερη ύφεση στην πραγματική οικονομία, για δυσθεώ­ρητο δημόσιο χρέος και για έλλειμμα που ενδέχεται να κλείσει πάνω από το 10% το 2010! Επίσης αναμένεται να γίνει λόγος για ανεφάρμοστα μέτρα και αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Για όλα αυτά η κυβέρνηση έχει επανει­λημμένως διαβεβαιώσει στο εσωτερι­κό και το εξωτερικό ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι εξακολου­θούμε να πηγαίνουμε καλά.

2Η απόφαση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας εξακολουθεί να έχει εμπό­δια, παρά τις περί του αντιθέτου δια­βεβαιώσεις του Μαξίμου. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι και ότι υπάρχει πραγματική πρόοδος στα δημοσιονομικά της Ελ­λάδας.
Μια υποβάθμιση τώρα θα δυσκό­λευε τον δανεισμό μας όχι μόνο από την ΕΚΤ, αλλά και από τις αγορές, που έχουν ανεβάσει τα σπρεντ των ομολόγων της Ελλάδας ακόμα και στις 1.000 μονάδες βάσης, που είναι ιστορικό υψηλό! Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρί­ξει την αντίδραση των αγορών στη γε­νικευμένη αναταραχή στην ευρωζώνη, όμως οι καλά γνωρίζοντες ξέρουν ότι η πίεση έχει να κάνει κυρίως με τα πραγ­ματικά νούμερα της οικονομίας.
Οι «φίλοι»
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο «Π» κυβερνητικό στέλεχος, «εάν δεν υπήρχε η ΕΚΤ να μας ξελασπώνει, τα σπρεντ του δανεισμού θα ανέβαιναν στα ύψη». Και αυτό επειδή τις τελευ­ταίες εβδομάδες η αγορά ομολόγων των περιφερειακών χωρών από την ΕΚΤ έγινε πιο επιθετική, όμως οι ενέρ­γειες αυτές απλώς συγκαλύπτουν το πρόβλημα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι «φίλοι» της Ελλάδας και του πρωθυ­πουργού προσωπικά εντείνουν την κριτική τους κατά της οικονομικής πο­λιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και οι προβλέψεις για αναπόφευκτη ελεγχόμενη πτώχευση είναι πλέον κα­θημερινό φαινόμενο.
Χθες μάλιστα ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί επανήλθε και σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» δήλωσε ότι «τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα μπορού­σαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση της ευρωζώνης» και ότι «η Ελλάδα και η Ιρλανδία εξαρτώνται από την ΕΚΤ για τη χαλάρωση της νομισματικής πολι­τικής, την οποία όμως δεν επιθυμεί η Γερμανία».
«Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ελλάδα», είπε. «Με βάση το καλύτερο σενάριο και σύμφωνα με το πρόγραμ­μα λιτότητας, το δημόσιο χρέος της θα ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια. Ποιος θα δανείσει λοιπόν την Ελλάδα με νέο χρήμα το 2013 εάν ξέ­ρει ότι σίγουρα θα έχει ζημίες σε πε­ρίπτωση όπου η χώρα χρεοκοπήσει; Η Ελλάδα θα αναγκαστεί σε αναδιάρ­θρωση χρεών σε κάθε περίπτωση».
Ο Ρουμπινί ανέφερε ότι τα ελληνικά αυστηρά μέτρα λιτότητας πνίγουν την οικονομία, καθώς οι υψηλότεροι φό­ροι σημαίνουν ότι οι άνθρωποι έχουν λιγότερα χρήματα να καταναλώσουν. «Εάν μειωθούν και οι κρατικές δαπά­νες, δεν μπορούν να γίνουν επενδύ­σεις για να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει τερά­στιες δυσκολίες για τις κυβερνήσεις. Εάν ο κόσμος δεν μπορεί να δει φως στην άκρη του τούνελ, τότε δεν θα στηρίζει πλέον τις μεταρρυθμίσεις», καταλήγει.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμή­χανα τις εξελίξεις βλέποντας ότι χάνει και το επικοινωνιακό παιχνίδι.
Έντονη δυσφορία επικρατεί, σύμ­φωνα με πληροφορίες, στους υψηλά ιστάμενους της Ε.Ε. για δύο γκάφες στις οποίες υπέπεσαν ο πρωθυπουρ­γός και ο υπουργός Οικονομικών.
1Μέσα στις γιορτές το Μαξίμου επέλεξε να κάνει διαρροές στα συνήθη παπαγαλάκια ότι ο πρωθυ­πουργός σκέφτεται να προχωρήσει σε εκλογές μέσα στην άνοιξη. Μάλιστα δόθηκαν και ημερομηνίες! Σκοπός της κυβέρνησης ήταν να επιχειρήσει νέο κύκλο εκβιασμού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως των πολιτών, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις για το πο­λυνομοσχέδιο - σκούπα.
Όμως οι μεταφράσεις του ελληνι­κού Τύπου πηγαίνουν... σφαίρα στις Βρυξέλλες, οι οποίες διεμήνυσαν στο Μαξίμου να κλείσει το θέμα αμέσως και να ξεχάσει τέτοιου είδους παζά­ρια που θα καθυστερούσαν την εφαρ­μογή του μνημονίου. Είναι η δεύτερη φορά που η Ε.Ε. απαίτησε να κλείσει η φημολογία πρόωρων εκλογών μέσα σε δύο μήνες και βεβαίως οι διαρροές κόπηκαν μαχαίρι.

2Η δεύτερη και πιο πρόσφατη γκά­φα έγινε προχθές, όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε σε αμερι­κανικό δίκτυο και δήλωσε με μεγάλη σιγουριά (και αλαζονεία) ότι θα υπάρ­ξει συνολική και μόνιμη λύση για το θέμα του χρέους στην Ε.Ε. μέσα στους επόμενους μήνες!
Στις Βρυξέλλες επικράτησαν πα­νικός και έντονη δυσαρέσκεια κα­θώς έτοιμη λύση δεν υπάρχει και τα πράγματα βρίσκονται σε επίπεδο διαβουλεύσεων ακόμα. Μάλιστα υπήρ­χε και η απαραίτητη οδηγία προς όλες τις πλευρές να μην γίνονται δηλώσεις που ανεβάζουν τις προσδοκίες των αγορών, καθώς η Ε.Ε. δεν φημίζεται για τις γρήγορες αποφάσεις της.
Όμως η δήλωση Παπακωνσταντίνου προκάλεσε νέο κύκλο δημοσιευμά­των, αφού έκανε τον γύρο του κόσμου, και τώρα οι προσδοκίες έχουν ανεβεί στα ύψη. Από το οικονομικό επιτε­λείο προσπάθησαν να κατεβάσουν τους τόνους λέγοντας ότι ο υπουργός απλώς μετέφερε το κλίμα των διαβου­λεύσεων. Η ζημιά όμως είχε ήδη γίνει καθώς η συνέντευξη δόθηκε ενώπιον κάμερας και η δήλωση αυτή καθαυτή ήταν ξεκάθαρη.
Τα έκανε θάλασσα
Η δεύτερη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να προσπαθήσει να περάσει την γκάφα του Παπακωνσταντίνου ως έξυ­πνη πολιτική τακτική, καθώς, όπως δι­έρρευσαν, το είπε για να στριμώξει την Ε.Ε. να προβεί σε λύση πακέτο που θα αφορά όλες τις χώρες, συμπε­ριλαμβανομένης και της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου που ακόμα σκαλώνει!
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Παπακωνσταντίνου τα κάνει θάλασ­σα μιλώντας με ξένους δημοσιογρά­φους. Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις πε­ρί «Τιτανικού», «χείλος του γκρεμού», «θα μας πάρουν και τα πουκάμισα οι αγορές», τοποθετήσεις που κόστισαν στη χώρα γιατί ανέβασαν τα σπρεντ των ομολόγων στα ύψη.
Ας θυμηθούμε επίσης τις διαβεβαι­ώσεις του προς ξένους επενδυτές και δημοσιογράφους ότι «το 2011 θα τα πάμε καλύτερα», «η ύφεση θα είναι μικρότερη», «δεν χρειάζονται άλλα μέτρα το 2010», «θα πιάσουμε τους στόχους» κ.λπ., που διαψεύστηκαν στην πράξη και βεβαίως είχαν τον ανάλογο αντίκτυπο όχι μόνο στις αγο­ρές, αλλά και στην αξιοπιστία της χώ­ρας μας ως σοβαρού διαπραγματευτή με την τρόικα και την Ε.Ε.

Στο Eurogroup της Δευτέρας οι ελπίδες της κυβέρνησης

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες Δευτέρα και Τρίτη για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς συ­νεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης και της Ε.Ε. Παρά τις επίμονες προσπά­θειες του οικονομικού επιτελείου, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν θα τεθεί στην ατζέντα των αποφάσεων η επιμή­κυνση του ελληνικού δανείου.
Ο Παπακωνσταντίνου θα ανηφορίσει στις Βρυξέλλες με σκοπό να πιέσει για μια απόφα­ση που θα φορά επιμήκυνση στο σύνολο του δανείου και όχι μόνο στις από εδώ και πέρα δόσεις. Όμως δεν έχει λάβει σαφές μήνυμα από τις χώρες που στο περασμένο Eurogroup έβαλαν βέτο στην απόφαση, δηλαδή τις Γερ­μανία, Αυστρία και Ολλανδία. Κύριος λόγος είναι ότι ακόμη δεν έχουν πειστεί πως η δημο­σιονομική κατάσταση στη χώρα μας έχει μπει στον «σωστό δρόμο» και εάν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση θα μπο­ρέσουν να εφαρμοστούν.
Τόσο η τρόικα όσο και οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την κοινωνική αναταραχή αλλά και για την παράλυση του κρατικού μηχανισμού λόγω των μαζικών ανακατατάξεων και απολύσεων. Σε όλα αυτά προστίθεται και η εκτίμηση ότι, εάν συμπεριληφθούν οι οφειλές του κράτους σε Υγεία, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία, τα με­γέθη που έχει ανακοινώσει πριν από μερικές μέρες το ΥΠΟΙΟ για τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού για το 2010 θα επιβαρυνθούν και ειδικότερα το έλλειμμα και το χρέος.
Προβληματισμός υπάρχει και στο επιτελείο του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν, που βλέπει ότι ο στόχος των εσόδων είναι ανέφικτος ακό­μη και με τις απανωτές παρατάσεις για την πε­ραίωση, που θεωρούνταν το «γερό» όπλο του υπουργείου Οικονομικών για να μπουν λεφτά στα ταμεία. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου είχε πείσει τον Όλι Ρεν για την αναγκαιότητα του μέτρου, διαβεβαιώνοντας ότι θα «πετύχει». Γι’ αυτό η τρόικα το δέχθηκε, παρότι είναι μέτρο προσωρινού χαρακτήρα και απαγορεύεται από το μνημόνιο.
Παλεύει για λύση η ευρωζώνη
Σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΚΤ, που μεταβιβάστηκε στις Βρυξέλλες, υπάρχει η προειδοποίηση ότι, εάν δεν ληφθούν σύντομα οριστικές αποφάσεις, η Ε.Ε. κινδυνεύει με μια «άνευ προηγουμένου κρίση χρέους με απρόβλεπτες συνέπειες» και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επαναπαύονται στις εξαγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Αυτή τη στιγμή οι λύσεις που εξετάζονται είναι:
1 Εφάπαξ φορολόγηση της τάξεως του 0,2% στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών της ευρωζώνης, ώστε να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ. Βέβαια κάτι τέτοιο έχει ήδη συναντήσει τις αντιδράσεις αρκετών χωρών και βεβαίως των τραπεζών, που δεν φαίνονται διατεθειμένες να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ακόμα και να παρθεί η απόφαση, υπάρχει το θέμα ποιος θα υποχρεώσει τις τράπεζες να το αποδώσουν και συνεπώς η διαμάχη μπορεί να τραβήξει χρόνια ολόκληρα.
2 Η έκδοση ευρωομολόγου, που για τεχνικούς λόγους δεν αναμένεται να είναι άμεση. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρξει γραπτή δέσμευση των 27 στη Σύνοδο του Φεβρουαρίου, ώστε να λάβουν το μήνυμα οι αγορές και η έκδοση να πραγματοποιηθεί όταν ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος.
3 Η αύξηση των κονδυλίων του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης (EFSF) πέρα από τα 440 δισ. ευρώ και η αλλαγή κάποιων όρων ώστε να αυξηθεί το κονδύλι της ρευστότητας και να μειωθεί αυτό των εγγυήσεων, για να μπορούν να δοθούν χωρίς καθυστέρηση δάνεια σε χώρες όπως η Ισπανία ή το Βέλγιο με χαμηλό επιτόκιο.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Οι όροι της Κομισιόν για την ανταλλαγή ενέργειας της ΔΕΗ

Η παραχώρηση του 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ  σε τρίτους, είτε με ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και τρίτων κοινοτικών εταιρειών, είτε με την ανταλλαγή μονάδων είτε με την πώλησή τους, σε περίπτωση που αποτύχει η διαγωνιστική διαδικασία της ανταλλαγής ενέργειας, συνιστά αδιαπραγμάτευτο όρο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τα παραπάνω προκύπτουν από το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση - η οποία λήγει στις 11 Φεβρουαρίου 2011 - με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, προκειμένου να διαφανεί αν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκ μέρους άλλων κοινοτικών εταιρειών, για την ανταλλαγή ενέργειας με τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση ότι ο αντισυμβαλλόμενος με τη ΔΕΗ, θα είναι πραγματικά ανεξάρτητος από την ελληνική επιχείρηση και θα έχει τα εχέγγυα να υλοποιήσει τη συμφωνία.
Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει ότι:
- Η ΔΕΗ θα εκχωρήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης επί των μονάδων καύσης λιγνίτη που πρόκειται να παραμείνουν σε λειτουργία μετά το 2020, μέσω Συμβάσεων Ανταλλαγής Ενέργειας. Τα δικαιώματα αυτά αφορούν ενέργεια ισχύος 457 MW, θα προέλθουν από τις μονάδες Μελίτη, ισχύος 289 MW με λειτουργική ζωή έως το 2040, Αγιος Δημήτριος 5, ισχύος 342 MW έως το 2040, Μεγαλόπολη 3 και 4, ισχύος 255 και 256 MW και ζωή έως το 2025.
Τα δικαιώματα θα προέρχονται από το σύνολο της παραγωγής των μονάδων και η διαγωνιστική διαδικασία για τις συμφωνίες ανταλλαγής, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2011 όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές (Ελλάδα και Επιτροπή) και η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώσει για την εξέλιξη της υπόθεσης έως τις 30 Ιουνίου. Σε περίπτωση που η Επιτροπή κρίνει ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2012 η διαγωνιστική διαδικασία, αυτή μπορεί να παραταθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013.
Σημειώνεται ότι οι ανταλλαγές θα γίνουν επί τη βάση της αξίας και όχι της ενέργειας, γεγονός που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα σημάνει απώλεια της τάξης του 1/3 της εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ, στη περίπτωση που για παράδειγμα η ανταλλαγή γίνει στην ιταλική αγορά.
- Η ΔΕΗ θα εκχωρήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης και στις μονάδες καύσης λιγνίτη, που πρόκειται να τεθούν εκτός λειτουργίας έως το 2020. Τα δικαιώματα αυτά αφορούν ενέργεια ισχύος 1043 ΜW που μπορεί στη συνέχεια να συμπληρωθεί, ούτως ώστε να φτάσει στο όριο του 40%. Αξίζει εδώ να αναφερθεί, ότι στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφερόταν ότι οι μεταβατικές αυτές συμβάσεις θα αφορούν εγκατεστημένη ισχύ το 443 MW. Ωστόσο όπως προκύπτει σαφώς από το αναλυτικό σχέδιο που δημοσιοποίησε η Κομισιόν τα δικαιώματα για τα 443 MW προβλέπεται να έχουν διατεθεί από την 1η Απριλίου, επιπλέον 300 MW από την 1η Ιανουαρίου 2013 και ακόμη 300 MW από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Τα μεταβατικά αυτά δικαιώματα αφορούν τις μονάδες: ’γιος Δημήτριος 1, 2, 3, 4, και 5, Αμύνταιο 1 και 2, Καρδία 1, 2, 3, και 4. Σε περίπτωση που οι μονάδες αυτές καθυστερήσουν να τεθούν εκτός λειτουργίας όπως προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειες, οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν αντίστοιχα και τη διάρκεια των δικαιωμάτων τους.
- Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε ποσοστό 40% σε νέες μονάδες καύσης λιγνίτη, όπως για παράδειγμα η σχεδιαζόμενη μονάδα της Πτολεμαΐδας ισχύος 660 MW για την οποία έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός. Όπως φαίνεται ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα παραμείνει ανοικτός για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη οπωσδήποτε και έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...